Image
Image
Image
Image

Μάκης Σαββίδης

savvidis 1

CEO at SAVVIDIS Group of Companies
Πρόεδρος της Chronoline ΙΚΕ
Αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας
Αντιπρόεδρος GR.EC.A και εκπρόσωπος για την Ελλάδα
Μέλος ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηλεκτρονικού Εμπορίου

savvidis 2

Συνέντευξη στον Τάσο Σπανούδη

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με το να μας συστήσετε λίγο περισσότερο την εταιρεία Chronoline. Πότε ξεκίνησε, τα brands που αντιπροσωπεύει, τον προσανατολισμό της κτλ
Λοιπόν, η Chronoline ξεκίνησε το 2018 με ρολόι, κόσμημα και με δερμάτινο αξεσουάρ. Υπήρξε ένα σκαμπανέβασμα της δραστηριότητας μας λόγω κορονοϊού, όπως σε όλη την αγορά άλλωστε, αλλά σήμερα διαθέτουμε 10 μάρκες, τις Aqua Diver, Oui & Me, Edox, Esprit, Orient, Sector, Timex, Lucien Rochat, Soledor, Balloon οι οποίες όλες τους είναι ή και ανήκουν σε πολύ μεγάλους οίκους.
Ο προσανατολισμός της Chronoline, είναι κυρίως η ωρολογοποιία την οποία έχουμε επιλέξει να διαθέτουμε από οίκους οι οποίοι σήμερα έχουν τα δικά τους brand όπως είναι η Timex, η Edox, η Orient και οι υπόλοιποι οίκοι. Αυτό αποτελεί μια εγγύηση ότι τα προϊόντα θα υπάρχουν και στο μέλλον χωρίς να εξαρτώνται από δικαιώματα άλλων εταιρειών, σε συνδυασμό πάντα με την εξαιρετική ποιότητα, την τιμή, την ποικιλία των σχεδίων, αλλά και την διαφημιστική στήριξη τους.

savvidis 3

Σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα, έχοντας περάσει και από την περίοδο της πανδημίας, η Chronoline έχει καταφέρει να κάνει άλματα. Το Aqua Diver αποτελεί το δικό σας brand, πως οδηγηθήκατε σε αυτό;
Να πούμε κατ’ αρχήν ότι η αγορά μας γνωρίζει, καθώς έχουμε ιστορία από το 1963 στον κλάδο, με την οικογενειακή μας επιχείρηση στην λιανική. Αυτός είναι ένας λόγος που έχουμε κερδίσει το στοίχημα της εμπιστοσύνης τόσο με τον κόσμο όσο και με τις εταιρείες που σήμερα αντιπροσωπεύουμε αλλά και με τους συνεργάτες μας στο επίπεδο της χονδρικής.
Όλο και περισσότεροι θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας, και όσοι το κάνουν είναι ευχαριστημένοι. Κάνουμε τα πάντα για τους πελάτες μας, καθώς στόχος μας είναι να εξυπηρετούμε όσες απαιτήσεις έχουν σε όλα τα επίπεδα. Από τη γρήγορη εκτέλεση παραγγελιών, από αλλαγές αν χρειάζονται σε οποιοδήποτε stock που διατηρούνε, στο ολοκληρωμένο και πιστοποιημένο με ISO σέρβις που έχουμε, ακόμα και σε διαφημιστικές και προωθητικές ενέργειες, και σε όποιο κομμάτι θέλει ένας πελάτης τον εξυπηρετούμε άψογα.
Τώρα όσο αφορά το Aqua Diver. Ξεκίνησε από την έναρξη της Chronoline, το ’18 σαν ιδέα και είχε αρχίσει να γίνεται μία μικρή υλοποίηση του εγχειρήματος κατά τη διάρκεια του μέσα στον κορονοϊού. Για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα αυτό λοιπόν έχουμε οργώσει τον πλανήτη, κυριολεκτικά! Γιατί η ποιότητα, η τιμή και όλο το πακέτο που προσφέρουμε είναι ασυναγώνιστο.
Δηλαδή είναι κάτω των 300 ευρώ με πλήρως ανοξείδωτο χειρουργικό ατσάλι, μηχανές Seiko και Ronda, αποδεδειγμένα αδιάβροχο στα 300 μέτρα με φλάντζες και καταδυτικές κατασκευές, πιστοποιημένο και ελεγμένο σε κατάδυση. Αυτός είναι και ένας ακόμα λόγος που εκθέτουμε τα ρολόγια μας μέσα σε γυάλα στις εκθέσεις που παρευρισκόμαστε.
Προσωπικά σαν δύτης που είμαι, πήρα μία μέρα τα ρολόγια, τα άφησα στο βυθό στα 40 μέτρα για 24 ώρες και την επόμενη ημέρα που τα πήρα δούλευαν άψογα.
Για να υλοποιηθεί λοιπόν όλο αυτό το project, χρειάστηκε πολύ τεχνική δουλειά και πολύ μεγάλη εμπειρία στο ρολόι. Μας πήρε περίπου 2 χρόνια σχεδιάζοντας με τους συνεργάτες μας και την παραμικρή λεπτομέρεια για να μπορέσουμε να δώσουμε τη ποιότητα, το σχέδιο και την ασυναγώνιστη τιμή. Και όλα αυτά, μας έχουν φέρει τώρα στην τρίτη έκδοση του Aqua Diver, με πολύ δυνατά και όμορφα σχέδια.
Ήδη έχουμε ξεκινήσει με αρκετά καταστήματα ανά την Ελλάδα που το έχουν ήδη ζητήσει για την αρχή της τουριστικής σεζόν και οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν το Μάρτιο. Γενικά για την τουριστική αγορά, το ρολόι αυτό είναι ιδανικό, γιατί ταιριάζει με τη θάλασσα που είναι παντού στην Ελλάδα. Εξού και το όνομα Aqua Diver.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα της Chronoline; Τι θα αναμένουμε; Και υπάρχουν σχέδια για επέκταση σας στο εξωτερικό με το Aqua Diver;
Ως επόμενο βήμα μας είναι τα 2 νέα brand που ετοιμάζουμε και θα παρουσιάσουμε αμέσως μετά το καλοκαίρι, ένα γυναικείο και ένα παιδικό με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά, τις πάντα ασυναγώνιστες τιμές και με πολύ εμπορικά σχέδια.
Παράλληλα ο προσανατολισμός μας είναι και εξαγωγικός. Έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με αντιπροσώπους ανά την Ευρώπη και ξεκινάμε μετά το καλοκαίρι τις πρώτες συνεργασίες για τη διανομή του ρολογιού στο εξωτερικό.
Θα αποτελεί το πρώτο ελληνικό ρολόι που θα εκπλήξει την Ευρώπη και ειδικά την Νότια όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα καταδυτικά ρολόγια.

savvidis 4

Μιλώντας για το εξωτερικό, ποια θεωρείτε ότι είναι η θέση του ρολογιού στην παγκόσμια αγορά; Σε σχέση και με το smartwatch;
Τα τελευταία χρόνια το ρολόι σαν κλάδος έχει μια πτωτική πορεία και αυτό το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Μέχρι και πριν τον κορονοϊό η αγορά του ρολογιού σε σχέση με το smartwatch ήταν στο 25%, τα τελευταία χρόνια έχει πέσει στο 15% και σύμφωνα με τις προβλέψεις φαίνεται ότι εκεί θα σταθεροποιηθεί.
Επιπλέον φαίνεται ότι αλλάζει η μόδα στους νέους οι οποίοι αναζητάνε πιο σπορ ρολόι. Το smart ρολόι δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω από το κινητό, πέρα από τις μετρήσεις φυσιολογίας. Και αυτό είναι εκτός αγοράς για το αγοραστικό κοινό του. Γιατί από τη μία το smartwatch απευθύνεται στο νέο κόσμο, από την άλλη ο νέος κόσμος δεν έχει ανάγκη γι’ αυτά. Ένας 25ρης, τι ανάγκη να έχει να κοιτάξει την πίεσή του;

Στη συνέχεια της συζήτησης μας θα ήθελα να σας ρωτήσω, ως αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας, ποια είναι η θέση του εμπορικού συλλόγου για το φόρο πολυτελείας που πλήττει ολόκληρο τον κλάδο;
Ο εμπορικός σύλλογος της Αθήνας, έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ΠΟΒΑΚΩ, είχα αναλάβει ο ίδιος τη συνεργασία και ένα από τα αιτήματα της ΠΟΒΑΚΩ και γενικά ολόκληρου του κλάδου της κοσμηματοποιΐας ήταν η κατάργηση του φόρου πολυτελείας. Έτσι σαν εμπορικός σύλλογος κάναμε επαφές και στείλαμε τις ανάλογες αιτήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών και ζητήσαμε επισταμένα να καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας.
Είναι ένας φόρος που έρχεται από παλιά, από τα μνημόνια για να δώσει έσοδα στο κράτος, σήμερα όμως αυτός ο νόμος επί της ουσίας, στερεί έσοδα από το κράτος. Και από την άλλη πλευρά στερεί ανταγωνιστικότητα από το ελληνικό κόσμημα. Γιατί όλοι οι ανταγωνιστές μας δεν έχουν φόρο πολυτελείας. Ειδικά τα κοσμήματα που μπορούν να φέρουν πολλά έσοδα στη χώρα μας από τον τουρισμό και τα οποία υπόκεινται σε φόρο πολυτελείας, είναι απαγορευτικά αν τα συγκρίνουν οι καταναλωτές με γειτονικές χώρες.
Ο εμπορικός σύλλογος της Αθήνας είναι σε διαβούλευση με τα Υπουργεία και μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Τουρισμού υποστηρίζει την προσπάθεια μας αυτή και θεωρώ ότι μέσα στο έτος θα έχει καταργηθεί.
Άλλωστε η ατζέντα που έχουμε σαν εμπορικός σύλλογος της Αθήνας είναι να καταργηθούν όλοι οι μνημονιακοί φόροι οι οποίοι είναι πάρα πολλοί.

Συνεχίζοντας θα ήθελα να μας μιλήσετε και να μας αναφέρετε τους λόγους για την έρευνα που πραγματοποιήσατε σαν εμπορικός σύλλογος της Αθήνας σε συνεργασία με την ΑΣΟΕ για την επιχειρηματικότητα στο κέντρο της Αθήνας.
Η έκταση αυτής της μελέτης που έγινε σε συνεργασία με το οικονομικό τμήμα και το τμήμα στατιστικής της ΑΣΟΕ είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην Ευρώπη. Κι είναι κι από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει παγκοσμίως. Ουσιαστικά η έρευνα αυτή ήταν η αποτύπωση των χρήσεων μέσα στο εμπορικό τρίγωνο. Όλες οι μεγάλες πόλεις, ιδιαίτερα οι τουριστικές, δεν έχουν αποτυπώσει το τι υπάρχει μέσα στα εμπορικά τους τρίγωνα. Για παράδειγμα Ρώμη, Μιλάνο, Παρίσι, Λονδίνο κλπ δε γνωρίζουν τι υπάρχει μέσα στα εμπορικά τους τρίγωνα.
Η έρευνα λοιπόν, έγινε λόγω της μεγάλης πίεσης που είχαμε με τον τουρισμό τα τελευταία χρόνια και φάνηκε ότι η αλλαγή χρήσεων μέσα στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας είναι ραγδαία και έχει αλλάξει πάρα πολύ η μορφή της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τις προηγούμενες δεκαετίες δραστηριοποιούταν στο εμπορικό τρίγωνο στο κέντρο της Αθήνας, στα κτίρια από τον πρώτο όροφο και πάνω χονδρεμπορικές εταιρείες. Στη θέση αυτών σήμερα μπήκαν τα airbnb. Επίσης μεγάλο μέρος, γύρω στο 20% και πλέον την τελευταία διετία των εμπορικών χρήσεων καταστημάτων, ειδικά μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, έχει μετατραπεί σε υγειονομικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις, ειδικά σε χώρους εστίασης.
Οπότε σαν πρώτο βήμα, αυτό ήθελε να αποτυπώσει ο εμπορικός σύλλογος της Αθήνας για να ξέρουμε τι γίνεται στην πόλη κι αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή θα αποτυπώνεται κάθε χρόνο, πόσα είναι εμπορικά και τι εμπορικά καταστήματα υπάρχουν και πόσα είναι εστίασης, ψυχαγωγίας και τι είδους είναι. Και το ανάλογο θα γίνει και με τους ορόφους στα κτίρια της Αθήνας για να δούμε πόση είναι η χρήση της χονδρικής που λειτουργεί, πόσες είναι οι υπόλοιπες δράσεις κλπ. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα. Και το κάναμε για να ξέρουμε πρώτα απ’ όλα τι έχουμε και κατά δεύτερον για να κάνουμε μία συγκεκριμένη πρόταση προς την Πολιτεία για αποκλειστικές εμπορικές χρήσεις σε συγκεκριμένους δρόμους.
Έτσι, η πρόταση του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας θα είναι να υπάρχει ένα όριο στη χρήση υγειονομικού ενδιαφέροντος έτσι ώστε να μη μετατραπεί όλο το κέντρο της πρωτεύουσας σε ένα υπαίθριο μπαρ.

Αναφέρατε ότι υπάρχει πτώση στις εμπορικές και χονδρεμπορικές επιχειρήσεις και άνοδος στα τουριστικά καταλύματα. Αυτή η τάση που βλέπουμε σήμερα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης είναι ανησυχητική; Να βλέπουμε δηλαδή να καταλήγουν τα ιστορικά κέντρα σε μεγάλα ξενοδοχεία;
Αυτή η τάση δεν πρέπει να μας ανησυχεί, έτσι κι αλλιώς θα συνεχιστεί όσο αυξάνεται και ο όγκος των τουριστών που δέχεται η Αθήνα, κάτι που θα αυξηθεί ραγδαία κατά τα επόμενα χρόνια και με την ολοκλήρωση και έναρξη του έργου στο Ελληνικό και με την παγίωση της Αθήνας ως ένας προορισμός city break 365 μέρες το χρόνο. Δηλαδή έρχομαι βλέπω την πόλη, τα αξιοθέατα της και τον πολιτισμό της και το συνδυάζω με τις αγορές μου. Αυτό τα επόμενα χρόνια θα γιγαντωθεί στην Αθήνα, καθώς αυτή μετατρέπεται σε νούμερο ένα τουριστικό προορισμό τόσο καλοκαιρινό όσο και πολιτιστικό.

Άρα η πρόταση που θα γίνει από την πλευρά του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας στην Πολιτεία θα είναι επί της ουσίας να υπάρχει μία ισορροπία γύρω από τη χρήση στο κέντρο της Αθήνας;
Ναι. Εκεί στοχεύει. Να προστατευτούν οι δυνατές αγορές που έχει η Αθήνα σε αποκλειστικές χρήσεις ή σε χρήσεις ανά ποσοστό, δηλαδή το 70% π.χ. να αποτελεί εμπορική χρήση και αυτό να θεσμοθετηθεί, να περάσει με νόμο.
Τώρα, η άνοδος των τουριστικών καταλυμάτων αυτή καθ’ αυτή δεν πρέπει να μας ανησυχεί, γιατί οι τουρίστες που έρχονται αφήνουν πάρα πολλά λεφτά στην πόλη. Ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που τρέχει και η εκπτωτική σεζόν, πολλοί επιλέγουν να έρθουν για να κάνουν τα ψώνια τους, παράλληλα να δουν τα αρχαία, και να κάνουν και το θερινό τουρισμό τους.
Το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας σαν προορισμός έχει μία παγκόσμια μοναδικότητα. Εντός 10 χιλιομέτρων, ο τουρίστας μπορεί να είναι στη θάλασσα, στο εμπορικό κέντρο της πόλης, στο κέντρο διασκέδασής της και ταυτόχρονα θέλει μπορεί να έχει και τα καλύτερα ξενοδοχεία. Και συν της άλλης μπορεί να περπατήσει όλο το κέντρο και να δει όλα τα αξιοθέατα. Δηλαδή την Ακρόπολη, τα μουσεία, την Πλάκα, την οδό Πανεπιστημίου με τα νεοκλασικά της.
Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να προστατευθεί η πόλη και να μπουν κανόνες έτσι ώστε να μην ξεφύγει ούτε προς τη φιλοξενία δηλαδή Airbnb / ξενοδοχεία, ούτε προς την εστίαση / ψυχαγωγία δυσανάλογα.

Μέσα στην έρευνα καταγράφεται και το «φαινόμενο της οδού Σταδίου» με το 30% των ισογείων καταστημάτων της να είναι κλειστά. Υπάρχει πιστεύετε ευθύνη της πολιτείας ή του δήμου για αυτό το φαινόμενο; Θα μπορούσε να αναστραφεί αυτή η εικόνα;
Η Πολιτεία και οι υπόλοιποι φορείς της πόλης έχουν αποφασίσει εδώ και αρκετό καιρό για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Πάνω σε αυτή λοιπόν την απόφαση είχε γίνει η δωρεά του ιδρύματος Ωνάση ώστε να πεζοδρομηθεί πλήρως η οδός Πανεπιστημίου. Πρόταση που έπεσε στο συμβούλιο της Επικρατείας, διότι δε θα εξυπηρετούσε την πόλη από άποψη συγκοινωνίας. Σε αυτή τη γραμμή προχώρησε και η προηγούμενη δημοτική αρχή, στο να δώσει δηλαδή κάποια κομμάτια της Πανεπιστημίου σε πεζόδρομο για να εξυπηρετήσει αυτή την ενοποίηση, φαίνεται όμως ότι δεν είχε μεγάλο αποτέλεσμα. Δημιούργησε ήδη πολλά συγκοινωνιακά προβλήματα και δεν έδωσε το αποτέλεσμα που επιδιωκόταν.
Η πρόταση του εμπορικού συλλόγου και η πρόταση η δική μου ως αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας που την έχω κάνει επανειλημμένα είναι να πάμε σε πλήρη πεζοδρόμηση της οδού Σταδίου, για να ενοποιηθεί η αγορά της πλατείας Ομόνοιας με την πλατεία του Συντάγματος. Να ενοποιηθεί τουριστικά και πολιτιστικά το εθνικό αρχαιολογικό μουσείο που είναι στην Ομόνοια με το Σύνταγμα, την Πλάκα, το Μοναστηράκι μέσω της πλήρους πεζοδρόμησης της Σταδίου με αποκλειστική εμπορική χρήση. Δηλαδή να πάμε να κάνουμε τη Σταδίου μία δεύτερη Ερμού και η Πανεπιστημίου να δοθεί πάλι στην κυκλοφορία. Αυτή είναι και η πιο βέλτιστη λύση συγκοινωνιακά για να μην επιβαρυνθεί η πόλη. Έχουν γίνει και οι αντίστοιχες μελέτες από το Υπουργείο Συγκοινωνιών παλιότερα. Και έτσι θα αναγεννηθεί και η Σταδίου και οι αρχαιολογικοί χώροι αλλά και η Ομόνοια. Και κάποιες περιοχές που έχουν υποβαθμιστεί πολύ τα τελευταία χρόνια θα ξαναπάρουν τα πάνω τους και τουριστικά και εμπορικά και οικονομικά.

Μια ακόμα ιδιότητα σας είναι αυτή του αντιπροέδρου GR.EC.A και εκπροσώπου για την Ελλάδα καθώς και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Έχετε δηλώσει ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο παρουσιάζει συνεχώς άνοδο. Η ερώτηση μου είναι αν βλέπετε αυτή την άνοδο να την ακολουθεί και το κόσμημα και το ρολόι;
Πρώτα απ’ όλα το εμπόριο του ρολογιού αποτελεί μια διαφορετική αγορά από το εμπόριο του κοσμήματος στο διαδίκτυο. Από τη μία έχουμε ένα διεθνές προϊόν, το ρολόι το οποίο διαφημίζεται παγκόσμια και από την άλλη το κόσμημα το οποίο εάν εξαιρέσουμε το fashion κομμάτι αποτελείται κυρίως από ένα τοπικό προϊόν και είναι αρκετά δύσκολο να πουληθεί στο internet.
Τώρα, το ταβάνι αφομοίωσης ψηφιακής ανάπτυξης για την Ελλάδα είναι 10%. Ο Έλληνας δηλαδή μπορεί να απορροφήσει κάθε χρόνο 10% ανάπτυξη, αυτό έχει μετρηθεί από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ηλεκτρονικού Εμπορίου και η αγορά του ρολογιού είναι πάρα πολύ κοντά σε αυτό το ποσοστό, σε σχέση με το κόσμημα που έχει και πρακτικούς λόγους που το κρατάνε αρκετά πίσω από αυτό το ποσοστό. Παράδειγμα είναι ότι το κόσμημα σε ένα μεγάλο βαθμό απευθύνεται σε γυναίκες οι οποίες θέλουν πρώτα να το φορέσουν και μετά να το αγοράσουν, πράγμα που μέσα από ένα e shop δεν μπορεί να γίνει.
Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα για το ρολόι και περισσότερο για το κόσμημα, είναι να βλέπουν οι καταναλωτές από τα ηλεκτρονικά καταστήματα τι έχει η κάθε επιχείρηση, και εφόσον αρέσει το σχέδιο και η τιμή στον καταναλωτή, να πηγαίνει από κοντά στο κοσμηματοπωλείο για να το φορέσει και σε δεύτερη φάση να το αγοράσει. Αυτό ταιριάζει με την ελληνική πραγματικότητα, γιατί όλο το ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο κινείται διακαναλικά και από αναλογικά προς ψηφιακά και από ψηφιακά προς αναλογικά. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν μόνο από ψηφιακά προς αναλογικά. Δηλαδή ενημερωνόμασταν από το internet και πηγαίναμε και το ψωνίζαμε από κοντά. Σήμερα ειδικά οι νέοι, κάτω των 25-30 χρονών έχουν την ανάποδη τάση. Δηλαδή κάνουν βόλτα στην αγορά, δοκιμάζουν προϊόντα, ενημερώνονται επί τόπου κι όταν είναι έτοιμοι οικονομικά ή κοινωνικά ψωνίζουν το προϊόν ηλεκτρονικά.
Αυτός ο κύκλος λοιπόν είναι ένα αρκετά διαφορετικό μοντέλο από αυτό που έχει η υπόλοιπη βόρεια Ευρώπη που είναι πολύ πιο ηλεκτρονική. Η επιπλέον ιδιαιτερότητα στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης είναι ότι γύρω στο 85% των ηλεκτρονικών καταστημάτων της χώρας πάσης φύσεως, είναι επέκταση του φυσικού καταστήματος, ενώ στην Ευρώπη είναι το ανάποδο. Για παράδειγμα, ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη το 85% είναι μόνο ηλεκτρονικά καταστήματα.
Επίσης ένα ακόμη πλεονέκτημα που έχουμε σα χώρα για να πουλήσουμε το ρολόι και το κόσμημα, είναι ο τουρισμός. Έχουμε κάνει προτάσεις σε πάρα πολλές επιχειρήσεις - μέλη του συνδέσμου, απ’ τη στιγμή που έχουν και το φυσικό κατάστημα, να προχωρήσουν σε ειδικές προσφορές κατά τη διάρκεια των χειμερινών περιόδων που δεν υπάρχει τουρισμός. Δηλαδή, όταν μπαίνει ένας τουρίστας σε ένα κοσμηματοπωλείο ανά την Ελλάδα, και του αρέσουν τα κοσμήματα που βλέπει όμως δεν μπορεί να τα αγοράσει εκείνη τη στιγμή, να του παίρνουν τα στοιχεία και το χειμώνα που θα είναι σπίτι του, να του διαφημίζουν τα προϊόντα σε καλύτερη τιμή ώστε να πραγματοποιήσουν την πώληση online στην off season τουριστική περίοδο.

Τι θα μπορούσαμε να συμβουλέψουμε το μικρό - μικρομεσαίο επιχειρηματία που επιθυμεί να αρχίσει να πουλά μέσα από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα; Και τι θα πρέπει να προσέχει σε σχέση με την αναλογία: έξοδα διαφήμισης / προβολής με τα προσδοκώμενα έσοδα;
Το μέσο κόστος στην Ελλάδα για τη διαφήμιση / προώθηση ενός προϊόντος είναι περίπου το 10% της αξίας του.
Πέρα από το διαφημιστικό κόστος όμως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι προώθησης για ένα e shop. Μίλησα και πιο πριν για τη διαχείριση των τουριστών. Η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία ηλεκτρονικού εμπορίου μάλιστα, στο τελευταίο μανιφέστο που έβγαλε τώρα για τις ευρωεκλογές, προτείνει και συμπεριλαμβάνει στα κόμματα που θα κατέβουν μία πολύ σημαντική πρόταση. Έχει περάσει πια η εποχή που έπρεπε να προτείνουμε τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Η πρόταση λοιπόν που πέρασε είναι και ειδικά για τις μικρές και τις μεσαίες αγορές όπως είναι και η Ελλάδα, όλα τα κονδύλια που θα έρθουν για την ψηφιοποίηση με το ταμείο ανάκαμψης να πάνε για την εξωστρέφειά τους. Αυτή είναι η λύση.
Αυτό που θα δώσει μεγάλο όφελος και κέρδη είναι οι πωλήσεις στο εξωτερικό, ειδικά στην Ευρώπη. Για παράδειγμα εάν έχουμε μια μέση τιμή για ηλεκτρονικές πωλήσεις στην Ελλάδα γύρω στα 100 με 150 ευρώ, για την αγορά της Ευρώπης η μέση τιμή θα είναι 200 με 250 ευρώ. Οπότε θα μπορεί να δώσει και το ανάλογο κέρδος. Και επιπλέον υπάρχει κι ακόμα μια λεπτομέρεια, στην Ευρώπη υπάρχουν πια πάρα πολλοί Έλληνες. Την τελευταία δεκαετία έχουν φύγει 420.000 Έλληνες, νέοι κάτω των 40 ετών οι οποίοι δημιουργήσαν νέες οικογένειες και έχουν άμεσες κοινωνικές ανάγκες. Αυτοί μπορούν πολύ εύκολα να αγοράσουν ένα ελληνικό προϊόν από ένα ελληνικό ηλεκτρονικό κατάστημα.
Αυτό άλλωστε ήταν και το ερέθισμα να δημιουργήσουμε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα για την οικογενειακή μας επιχείρηση στα Γρεβενά. Οι ομογενείς μας, που διατηρήσαμε και διατηρούμε ακόμα επαφές.

Εύα Κουντουράκη

Διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια γεμολογίας/αδαμαντολογίας, με διεθνή καριέρα με τα μεγαλύτερα γεμολογικά ινστιτούτα του κόσμου όπως το GIA, HRD, GIG κα

Σμαράγδια
Οι πολύτιμοι πράσινοι λίθοι που αγαπήθηκαν και δημιούργησαν τους μεγαλύτερους μύθους

Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή φιλοξενούμε στις σελίδες του περιοδικού μας “Jewel Time” την Κα Εύα Κουντουράκη, την πλέον κατάλληλη γεμολόγο με διεθνή εμπειρία, για να αποκτήσουμε λίγο περισσότερη γνώση για αυτούς τους πανέμορφους πράσινους πολύτιμους λίθους, τα σμαράγδια.

kountouraki 1

Συνέντευξη στον Τάσο Σπανούδη

Κατά τη γνώμη σας τι είναι αυτό που ξεχωρίζει το σμαράγδι από τους υπόλοιπους ορυκτούς πολύτιμους λίθους και το κάνει τόσο αγαπητό;
Αν βάλουμε για λίγο την ψυχρή επιστημονική ανάλυση στην άκρη, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως τα σμαράγδια –ειδικά τα υψηλής ποιότητας σμαράγδια- έχουν καθηλωτική ομορφιά. Σε αυτή την -υπνωτική σχεδόν- γοητεία τους πρέπει να προστεθεί η μακραίωνη ιστορία τους που έχει εμπλουτιστεί από πολλούς πολιτισμούς με μύθους και δοξασίες, αλλά και η σύνδεσή τους με σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας. Τα σμαράγδια είναι πραγματικά ένα θαύμα της φύσης, αφού η δημιουργία τους απαιτεί εξαιρετικά δύσκολες γεωλογικές συνθήκες και σπάνια χημικά συστατικά, οπότε πρόκειται για έναν ειλικρινά πολύτιμο λίθο. Είναι η πρώτη επιλογή για τα πιο σημαντικά και συμβολικά κοσμήματα όπως τα στέμματα βασιλέων αλλά και για τις πιο ιδιαίτερες περιστάσεις, όπως η ορκωμοσία πρωθυπουργών και θρησκευτικών ηγετών. Το πλούσιο πράσινο χρώμα τους -που δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο πράσινο λίθο- είναι υλικό ονείρων για όλους τους ανθρώπους.

Από ποιες χώρες γίνεται σήμερα η εξόρυξη σμαραγδιών;
Από τα σμαράγδια αξίας εκατομμυρίων δολαρίων που εξορύσσονται από την γη κάθε χρόνο, το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από την Κολομβία. Ακολουθεί η Ζάμπια, η Βραζιλία και η Ζιμπάμπουε, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, αλλά και η Αιθιοπία και η Μαδαγασκάρη.

kountouraki 2

Κατά πόσο ισχύει ο ισχυρισμός ότι το χρώμα και η τιμή του σμαραγδιού διαφέρουν ανάλογα με το ορυχείο από το οποίο έχει γίνει η εξόρυξη;
Είναι καλύτερο να χωρίσουμε την ερώτηση σε δυο σκέλη και να μιλήσουμε πρώτα για τις διαφοροποιήσεις στο χρώμα των σμαραγδιών σε σχέση με την περιοχή εξόρυξης τους. Να ξεκινήσουμε λέγοντας πως οι βήρυλλοι που μπορούν να ονομαστούν σμαράγδια είναι εκείνοι που έχουν έντονο πράσινο χρώμα, το οποίο προκαλείται από την παρουσία συγκεκριμένων χημικών ιχνοστοιχείων στην σύσταση τους. Η συγκέντρωση των ιχνοστοιχείων αυτών και ο συνδυασμός διαφόρων χημικών στοιχείων (βανάδιο, σίδηρος) εκτός από το χρώμιο που είναι το βασικό χρωμοφόρο ιχνοστοιχείο, μπορούν να προκαλέσουν ελαφριές διαφοροποιήσεις στο χρώμα του κρυστάλλου. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως η διαφορετική γεωλογία άρα και η χημεία των πετρωμάτων μέσα στα οποία αναπτύσσονται τα σμαράγδια στις διάφορες περιοχές εξόρυξης, μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικής έντασης πράσινο χρώμα, ή διαφορετικό δευτερεύων χρωματισμό που επηρεάζει την πράσινη χροιά. Τα κολομβιανά σμαράγδια λέγεται ότι έχουν πιο έντονο και καθαρό πράσινο χρώμα, ενώ τα σμαράγδια της Ζάμπια λέγεται ότι έχουν πιο ψυχρό πράσινο χρώμα με εμφανή μπλε επιχρωματισμό. Παρά τις παρατηρήσεις αυτές, η αλήθεια είναι ότι η εμφάνιση των σμαραγδιών μπορεί να συμπίπτει μεταξύ των πηγών, οπότε μόνο η εμφάνιση δεν μπορεί να θεωρηθεί αρκετή απόδειξη για την προέλευση του σμαραγδιού.
Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, η τιμή του κάθε πολύτιμου λίθου διαμορφώνεται στην αγορά και κανονικά εξαρτάται από την αξία του, που βασίζεται φυσικά στην γεμολογική ανάλυση των παραγόντων ποιότητας. Συγκεκριμένα για τα σμαράγδια, η αξία τους περιγράφεται από χαρακτηριστικά όπως το ακριβές χρώμα τους, το μέγεθός τους και η καθαρότητα τους. Την τιμή θα επηρεάσουν φυσικά και οι ενδεχόμενες επεξεργασίες που έχει υποστεί η κάθε πέτρα που φτάνει στην αγορά. Υπάρχουν πηγές εξόρυξης που θεωρούνται παραδοσιακά «φαβορί» για την αγορά των σμαραγδιών. Αναφέρομαι στην Κολομβία και συγκεκριμένα την περιοχή της Cordillera Oriental στις κολομβιανές Άνδεις, όπου βρίσκονται μικρές πόλεις εξόρυξης: Muzo, Chivor, Otanche, Peñas Blancas και Coscuez. Εκεί είναι τα ορυχεία των θρυλικών σμαραγδιών Muzo. Αυτό σημαίνει πως εάν ένα σμαράγδι έχει πιστοποιημένη Κολομβιανή προέλευση, η τιμή του στην αγορά θα είναι υψηλότερη από εκείνη ενός σμαραγδιού από άλλη πηγή, ακόμα και όταν τα δύο έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά ποιότητας.

Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σμαραγδιού;
Ο σημαντικότερος παράγοντας ποιότητας των χρωματιστών πολύτιμων λίθων είναι φυσικά το χρώμα, και τα σμαράγδια δεν αποτελούν εξαίρεση. Το πιο επιθυμητό χρώμα στα σμαράγδι είναι το έντονο πράσινο, -είτε ατόφιο είτε με μπλε ελαφρύ δευτερεύων χρωματισμό-, με υψηλό κορεσμό και μεσαίο ή μεσαίο προς σκούρο τόνο.
Το μέγεθος του κρυστάλλου παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της τιμής του σμαραγδιού καθώς λόγω των ιδιοτήτων και τις ευθρυπτότητας αυτού του ορυκτού είναι σπάνιο να συναντάται σε πολύ μεγάλα μεγέθη, ειδικά χωρίς ρωγμές. Αυτό μας φέρνει στο επόμενο παράγοντα ποιότητας που είναι η καθαρότητα/διαύγεια του κρυστάλλου. Τα σμαράγδια ανήκουν στην κατηγορία πολύτιμων λίθων που εκ φύσεως περιέχουν αρκετά έγκλειστα χαρακτηριστικά καθαρότητας, και συχνά αυτά είναι και ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Αυτό σημαίνει πως ένα σμαράγδι που παρουσιάζεται διαυγές και «καθαρό» από χαρακτηριστικά έχει και πολύ μεγάλη αξία λόγω φυσικά της σπανιότητας του. Οπότε αν σε ένα σμαράγδι συνδυάσουμε έντονο καθαρό χρώμα, υψηλή διαύγεια και μεγάλο μέγεθος τότε σίγουρα μιλάμε για έναν λίθο μεγάλης αξίας.

kountouraki 3

Κατά πόσο έχει επηρεαστεί πλέον το γνήσιο ορυκτό σμαράγδι από τη δημιουργία συνθετικών σμαραγδιών;
Θα ήταν άτοπο να ισχυριστούμε πως η σημερινή αγορά σμαραγδιών, οι τιμές δηλαδή των ορυκτών σμαραγδιών, επηρεάζονται από την ύπαρξη συνθετικών. Σκεφτείτε πως η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας σμαραγδιών σε εργαστήριο (σε εμπορικό βαθμό) έγινε το 1937 από τον Αμερικανό χημικό Carol Chatham (πειράματα κρυστάλλωσης σμαραγδιών με καταλύτες σε διάλυμα μολυβδαινικού λιθίου είχαν γίνει από το 1888). Έκτοτε, τα συνθετικά σμαράγδια δημιουργούνται με διάφορες μεθόδους και κυκλοφορούν στις παγκόσμιες αγορές ως συνθετικά, και πολύ συχνά χρησιμοποιούνται σε replica κοσμήματα.
Πάντα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ακριβή ταυτότητα όλων των πολύτιμων λίθων που αγοράζουμε και πωλούμε, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, και σε υγιείς αγορές, η αγορά των φυσικών σμαραγδιών από άποψη σταθερότητας τιμών, δεν διατρέχει κίνδυνο λόγω της ύπαρξης των συνθετικών.

Θα μπορούσατε να μας πείτε τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές μεταξύ των συνθετικών και των ορυκτών σμαραγδιών;
Αρχικά να διευκρινίσουμε το τι είναι συνθετικό σμαράγδι. Το συνθετικό σμαράγδι έχει τις ίδιες φυσικές, χημικές και οπτικές ιδιότητες όπως το ορυκτό σμαράγδι. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι πως το συνθετικό δημιουργείται σε εργαστήριο ενώ το φυσικό σμαράγδι μεγαλώνει στην γη. Το διαφορετικό περιβάλλον ανάπτυξης οδηγεί και σε διαφορετικά έγκλειστα χαρακτηριστικά καθαρότητας, άρα βασική διαφορά και το πρώτο βήμα στην παραδοσιακή γεμολογία για την αναγνώριση των μεν από τα δε είναι η εξέταση των χαρακτηριστικών αυτών σε μεγέθυνση. Αυτό βέβαια προϋποθέτει γνώση των χαρακτηριστικών τόσο των φυσικών, όσο και των συνθετικών πετρών όλων των μεθόδων σύνθεσης.
Σχετικά με την εμφάνιση των δυο, συνήθως τα φυσικά σμαράγδια παρουσιάζουν μεγαλύτερη ποικιλία χαρακτηριστικών καθαρότητας τα οποία συχνά είναι και εμφανή με γυμνό μάτι, -εμφάνιση που έχει λάβει την ονομασία «Jardin» στην αγορά λόγω της ομοιότητας της με έναν πλούσιο καταπράσινο κήπο- ενώ τα συνθετικά περιέχουν λιγότερα έγκλειστα, ή ακόμα και στις περιπτώσεις που μια συνθετική πέτρα περιέχει σημαντικό αριθμό εγκλείστων, είναι πιο περιορισμένη η ποικιλία των χαρακτηριστικών.
Η σύνθεση των πετρών σε εργαστήρια αποβλέπει στο να αναπαράγουμε την ομορφότερη ποικιλία κάθε πέτρας, και όπως προανέφερα, στους χρωματιστούς πολύτιμους λίθους αυτό ξεκινά με το χρώμα, οπότε αναμένουμε από τα συνθετικά σμαράγδια να έχουν έντονο και ομοιόμορφο πράσινο χρώμα χωρίς τις ζωνώσεις χρώματος που πολύ συχνά βλέπουμε στα φυσικά σμαράγδια.
Αναφορικά με την γεμολογική ανάλυση των φυσικών και των συνθετικών σμαραγδιών για την αναγνώρισή τους, εκτός από το πρώτο βήμα της παρατήρησης και αξιολόγησης της εμφάνισης της πέτρας, γίνεται ακριβής μέτρηση του δείκτη διάθλασης της πέτρας (υπάρχει συχνά μια μικρή διαφορά στον δείκτη μεταξύ των δύο υλικών, αλλά και μεταξύ των μεθόδων σύνθεσης) και ανάλυση σε μεγέθυνση, για την αναγνώριση των έγκλειστων χαρακτηριστικών. Έπειτα, συχνά χρειάζεται να εφαρμόζονται προηγμένες μέθοδοι όπως η χημική ανάλυση και η φασματοσκοπία ορατού και κοντινού υπέρυθρου φάσματος.
Το συνθετικό σμαράγδι είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς συνθετικούς λίθους, όμως είναι και ένας από τους πιο δύσκολους στη σύνθεση. Διαθέτουν τις υψηλότερες τιμές από όλους τους συνθετικούς λίθους στην αγορά, αν και συνήθως πωλούνται μόνο για ένα μικρό ποσοστό της τιμής των φυσικών σμαραγδιών.

kountouraki 4

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι γύρω από τη λάμψη και το χρώμα του σμαραγδιού, σίγουρα πολλούς από αυτούς θα τους έχετε ακούσει και εσείς. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας τους πιο “πικάντικους”;
Το σμαράγδι ασκεί μια ιδιαίτερη μαγεία σε όσους το βλέπουν, και αυτή η δύναμη του δεν είναι χαρακτηριστικό της σύγχρονης εποχής. Οι αρχαίοι πολιτισμοί απέδιδαν κάθε είδους μαγικές ιδιότητες στα σμαράγδια, και τα θεωρούσαν ιερά σύμβολα αναγέννησης, γονιμότητας και αθανασίας. Οι πεποιθήσεις αυτές εξαπλώθηκαν μέσα στους αιώνες, ενισχύοντας τη γοητεία του σμαραγδιού. Κάποιοι πίστευαν ότι μπορούσες να δεις το μέλλον τοποθετώντας ένα σμαράγδι κάτω από τη γλώσσα σου. Άλλοι πάλι πίστευαν ότι φορώντας ένα σμαράγδι θα ενισχυόταν η μνήμη τους, θα τους βοηθούσε να προστατευτούν από τα κακά πνεύματα και τα ξόρκια και θα τους αποκάλυπτε εάν το ταίρι τους έλεγε την αλήθεια. Για τους αρχαίους Έλληνες, τα σμαράγδια ήταν συνδεδεμένα με την σημαντικότατη θεά Αφροδίτη.
Προσωπικά βέβαια βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρων τον μύθο της δημιουργίας των Κολομβιανών σμαραγδιών. Όπως μου διηγήθηκαν Κολομβιανοί έμποροι σμαραγδιών, ο μύθος έχει ως εξής: ο “Are” ήταν ο θεός - δημιουργός όλης της ζωής για τους Muzos, έναν αρχαίο - ιθαγενή πληθυσμό της Κολομβίας. Δημιούργησε την φύση και στην συνέχεια δημιούργησε δύο ανθρώπους, έναν άνδρα με το όνομα Tena και τη γυναίκα σύντροφό του με το όνομα Fura. Τους έμαθε πώς να φροντίζουν τη γη και τους άφησε να ζουν ελεύθεροι και ευτυχισμένοι σε αυτόν τον παράδεισο, με έναν κανόνα που έπρεπε να τηρούν: θα έπρεπε να είναι αληθινοί και πιστοί ο ένας στον άλλον - αν δεν ήταν, θα γερνούσαν και τελικά θα πέθαιναν. Ο Tena και η Fura έζησαν ανέμελα και αγέραστα για πολλά χρόνια, μέχρι που ένας άλλος άνδρας έφτασε στη γη τους ο οποίος αναζητούσε ένα λουλούδι που θα ήταν η πανάκεια για όλες τις ασθένειες. Ζήτησε τη βοήθεια της Fura και εκείνη τον ακολούθησε στο δάσος αναζητώντας αυτό το φυτό. Η Fura ερωτεύτηκε αυτόν τον νεαρό άνδρα και απάτησε τον σύντροφό της, γεγονός που ξεκίνησε αμέσως την διαδικασία της γήρανσης της. Συνειδητοποιώντας το λάθος της, η Fura επέστρεψε στον Tena, ο οποίος είδε την αλλαγή της και κατάλαβε ότι σύντομα θα πέθαινε. Τυφλωμένος από τον πόνο της απώλειάς της, ο Tena αυτοκτόνησε μαχαιρώνοντας τον εαυτό του. Η Fura, απαρηγόρητη, έκλαιγε αδιάκοπα για τρεις μέρες πάνω από το σώμα του νεκρού συντρόφου της. Τα δάκρυά της εισχώρησαν βαθιά στο έδαφος και έγιναν λαμπεροί πράσινοι κρύσταλλοι, τα περίφημα Κολομβιανά σμαράγδια.

Πού τοποθετούνται χρονικά οι πρώτες αναφορές γύρω από το σμαράγδι;
Tα σμαράγδια εξορυσσόταν στην Αίγυπτο από το 330 π.Χ. Η βασίλισσα Κλεοπάτρα είναι ίσως η πιο διάσημη ιστορική προσωπικότητα που λάτρευε αυτούς τους πολύτιμους λίθους. Παράλληλα, στην άλλη μεριά του κόσμου, οι Ινδιάνοι Muzo της Κολομβίας δούλευαν τα πολύτιμα ορυχεία σμαραγδιών, εξόρυσσαν και χρησιμοποιούσαν τα σμαράγδια, τα οποία λατρευόταν από τους πολιτισμούς των Αζτέκων, των Ολμέκων, των Μάγια και των Ίνκας. Αρχαία χειρόγραφα δείχνουν ότι οι Ινδουιστές λάτρευαν το σμαράγδι σχεδόν από την ίδια εποχή με τους Αιγύπτιους. Τα μέλη της Αυτοκρατορίας των Μουγκάλ της Ινδίας λάτρευαν τα σμαράγδια και οι πιο ευκατάστατοι ήταν κυριολεκτικά περιτριγυρισμένοι από αυτά αφού τα τοποθετούσαν όχι μόνο σε κοσμήματα αλλά και σε αντικείμενα κάθε χρήσης. Οι Ρωμαίοι ήταν γνωστοί για την αγάπη τους για τους πολύτιμους λίθους, ιδίως τα σμαράγδια και τα μαργαριτάρια, αλλά και οι αρχαίοι Έλληνες έτρεφαν ιδιαίτερο σεβασμό για τους πολύτιμους λίθους που δημιουργήθηκαν μέσα στην μητέρα γη από τους Θεούς.

Οι αναγνώστες του περιοδικού μας αν και είναι επαγγελματίες δε διαθέτουν απαραίτητα γνώσεις γεμολογίας, πόσο μάλλον ειδικές γνώσεις γύρω από το σμαράγδι. Τι είναι αυτό που θα πρέπει να προσέχουν κατά τη γνώμη σας τόσο στην αγορά αλλά και κατ’ επέκταση στην πώληση των προϊόντων τους στον καταναλωτή;
Αν και είναι σημαντικό να φροντίζουν όλοι οι επαγγελματίες για μια τουλάχιστον στοιχειώδη εκπαίδευση στο αντικείμενο τους, αναγνωρίζω πως η γεμολογία είναι μια σπάνια και δύσκολη εξειδίκευση που απαιτεί συνεχή επιμόρφωση και πρακτική. Οπότε, η πιο απλή απάντηση στην ερώτηση σας είναι και η πιο αυτονόητη, δηλαδή να κάνουν τις αγορές τους από διαπιστευμένους επαγγελματίες και να αγοράζουν πέτρες με πιστοποιήσεις, να μην καθησυχάζονται, αλλά και οι ίδιοι να κάνουν έρευνα στην παγκόσμια αγορά – ο πιο απλός τρόπος είναι η επίσκεψη σε διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια, και να φροντίζουν να ενημερώνονται διαρκώς για τα νέα της αγοράς των πολύτιμων λίθων. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να ξεπεράσουν το ανεξήγητο ταμπού και να ζητούν βοήθεια από ειδικούς, όπως και να επιμορφώνονται όσο πιο συχνά είναι δυνατό.
Η γνώση του αντικειμένου που πραγματευόμαστε, - αναφέρομαι σε ορθή εκπαίδευση και εκσυγχρονισμένη γνώση, και η χρήση πιστοποιήσεων, είναι οι βάσεις για μια ομαλή, νόμιμη και ασφαλή αγορά. Οι κοσμηματοπώλες είναι υπεύθυνοι για την σωστή πληροφόρηση του κοινού σχετικά με τα προϊόντα που πωλούν, όπως είναι υπεύθυνοι και για τα προϊόντα που αγοράζουν για να μεταπωλήσουν στους καταναλωτές. Οπότε, όπως προαναφέρθηκε είναι όχι μόνο καλή, αλλά και αναγκαία η προσοχή, το ενδιαφέρον, η γνώση του αντικειμένου, η επιμόρφωση και ιδίως η βοήθεια των ειδικών και η πιστοποίηση. Οι επιλογές είναι ανοιχτές, και οι τρόποι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα μας και των πελατών μας είναι πολλοί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι πρέπει να γίνουν γεμολόγοι. Πρέπει, όπως και σε όλους τους τομείς της ζωής μας, να αναλάβουμε προσωπικά τις ευθύνες μας για να αντεπεξέλθουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης, με τις πρόσφατες αλλαγές του ποινικού κώδικα, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για τα προϊόντα που πωλούμε γιατί διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση.

Υπάρχουν τελικά “μυστικά” γύρω από το σμαράγδι;
Εξαρτάται τι εννοούμε με τον όρο μυστικά. Όλες οι επιστήμες έχουν «μυστικά» για όσους δεν έχουν ακολουθήσει τις συγκεκριμένες σπουδές. Η ιατρική έχει μυστικά για όσους δεν είναι γιατροί, η γεμολογία έχει μυστικά για τους μη γεμολόγους, η advanced gemology έχει μυστικά για όσους έχουν ίσως παρακολουθήσει κάποιο μάθημα γεμολογίας πριν χρόνια και δεν έχουν ανανεώσει τις γνώσεις τους και δεν έχουν ενημερωθεί.
Τα σμαράγδια είναι από τους πιο ενδιαφέροντες πολύτιμους λίθους αλλά και από τους πιο περίπλοκους. Η γεωλογία τους, η χημεία τους, η φύση τους γενικά, οι διάφορες πηγές εξόρυξης - καθεμία με τις ιδιαιτερότητες της, οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στις περιοχές εξόρυξης, αλλά και η σύνθεσή τους σε εργαστήρια, οι καινούριες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία τους, αλλά και οι επεξεργασίες για την βελτίωση της διαύγειας και του χρώματος τους που γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκες ως προς την αναγνώριση τους - και που επηρεάζουν σφόδρα την τιμή των σμαραγδιών, σίγουρα καθιστούν τα σμαράγδια έναν πολύτιμο λίθο που χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση.

kountouraki 5

Οδεύοντας προς την ολοκλήρωση της συζήτησης μας, ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο όφελος που έχετε αποκομίσει από τη συνεργασία σας με τα διεθνή ινστιτούτα GIA & HRD;
Είμαι της άποψης πως από όλες τις εμπειρίες της ζωής μας μπορούμε να διδαχθούμε κάτι. Η συνεργασία μου με το GIA, το HRD αλλά και με άλλα διεθνή ινστιτούτα και φορείς, με βοήθησε να εδραιώσω τις γνώσεις μου, μου έδειξε πως η γνώση δεν σταματά ποτέ και δεν έχει τέλος – ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι τα ξέρεις όλα, και πως το κλειδί στις δύσκολες αποφάσεις είναι να συμβουλεύεσαι εξειδικευμένους επαγγελματίες και επιστήμονες. Σκεφτείτε για παράδειγμα, πως συχνά στην διάρκεια γεμολογικής ανάλυσης κάποιου λίθου στο ινστιτούτο, μπορεί να χρειαστεί να γίνει συμβούλιο της ομάδας των γεμολόγων και των εξειδικευμένων επιστημόνων του ινστιτούτου, ώστε να παρουσιάσει ο καθένας την προσωπική μελέτη που έχει κάνει για το συγκεκριμένο λίθο και να παρθεί μια απόφαση με την συνδρομή όλων.
Επίσης, μέσα στις τάξεις που διδάσκω, έχω την ευλογία να γνωρίζω ανθρώπους που προέρχονται κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο που όμως ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο και τους ενώνει το ίδιο πάθος. Αυτή είναι μια συνθήκη που δεν μπορείς να συναντήσεις σε άλλο περιβάλλον και που σε εμπλουτίζει με πολύτιμες πληροφορίες πραγματικής αγοράς και που ανοίγει φυσικά και τον δρόμο για περισσότερα project, εάν βέβαια είσαι σοβαρός και αφοσιωμένος στο επάγγελμα που κάνεις.

Στο πλαίσιο της διεθνούς καριέρας σας και ιδιαίτερα της ειδικότητας σας ως εκπαιδεύτρια γεμολογίας, τι θα θέλατε να είναι διαφορετικό στην Ελλάδα, για μια πιο αποτελεσματική κατάρτιση των επαγγελματιών του κλάδου;
Αρχικά, πρέπει όλοι οι επαγγελματίες να συλλογιστούν πως η εικόνα που δίνει στον πελάτη λιανικής ο κάθε κοσμηματοπώλης μέσα στο κατάστημά του, μετατρέπεται σταδιακά και σε συλλογική εικόνα του κλάδου. Επίσης πρέπει να αντιληφθούν πως το αντικείμενο που εμπορεύονται είναι το πολυτιμότερο υλικό αγαθό που μπορεί να αγοράσει κάποιος με τα χρήματα του από ένα κατάστημα και που ο κόσμος το χρησιμοποιεί για να επισφραγίσει τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής του. Οπότε θα ήταν αναμενόμενο και οι επαγγελματίες τους κλάδου να το διαχειρίζονται ως τέτοιο.
Θεωρώ σωστό λοιπόν, το επάγγελμα του κοσμηματοπώλη να γίνει κανονικό επάγγελμα για το οποίο θα απαιτείται κάποια -στοιχειώδης έστω- γνώση αντικειμένου μια που το ίδιο το αντικείμενο είναι τόσο ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Θα ήθελα να αλλάξει η ιδέα που πολλοί καταναλωτές στην Ελλάδα έχουν, πως θα εξαπατηθούν από τον κοσμηματοπώλη τους, δείχνοντας στον κόσμο ένα διάφανο, καθαρό, σύγχρονο και σωστό επαγγελματικό πρόσωπο που προτάσσει ικανότητα, εξειδίκευση, γνώση και διαπιστευτήρια όπως οι πιστοποιήσεις.
Αποτελεσματική κατάρτιση σημαίνει πως οι νέοι που επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα θα πρέπει να λαμβάνουν σωστή και σύγχρονη μόρφωση για όλα τα υλικά που απαρτίζουν ένα κόσμημα (πολύτιμα μέταλλα και πολύτιμοι λίθοι).
Η γεμολογία –για την οποία τουλάχιστον μπορώ να σας μιλήσω εγώ-, είναι μια επιστήμη που εξελίσσεται ραγδαία. Αυτό σημαίνει πως τα δεδομένα λίγων χρόνων πίσω, είναι σήμερα όχι μόνο απαρχαιωμένα αλλά και επικίνδυνα να χρησιμοποιούνται.
Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά να συναντώ Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου στο εξωτερικό, στην αναζήτηση τους για νέες τεχνικές κοσμηματοποιίας, νέους πολύτιμους λίθους, και γενικά για σφαιρική επιμόρφωση, να επικοινωνούν μαζί μου για να συμβουλευτούν και να εξελίξουν τις επιχειρήσεις τους επενδύοντας στην γνώση και την πιστοποίηση. Όπως και χαίρομαι ιδιαίτερα όταν στην πατρίδα μου παρακολουθώ ή καλούμαι να συμμετάσχω σε κλαδικές προσπάθειες που σκοπό έχουν αυτήν την επιμόρφωση. Είναι υποχρέωση των φορέων του κλάδου και όλων ημών των ειδικών να βοηθούμε τους επαγγελματίες και να τους στηρίζουμε στην δική τους προσπάθεια γνώσης και εξέλιξης.

Περισσότερες πληροφορίες για την Κα Εύα Κουντουράκη καθώς και για τα επιμορφωτικά της σεμινάρια, συνέδρια, μαθήματα (εταιρικά, ιδιωτικά, και για οργανισμούς) μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα της : www.evakountouraki.com 

Γιώργος Σπυρομήλιος

Ιδρυτής του ανεξάρτητου γεμολογικού εργαστηρίου IGLcert

Στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών, τόσο αναλογικά όσο και ψηφιακά καθώς το εργαστήριο έχει το βλέμμα του στο μέλλον

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή θα συνομιλήσουμε και θα φιλοξενήσουμε στις σελίδες του περιοδικού “Jewel Time” τον Κο Γιώργο Σπυρομήλιο, καταξιωμένο διεθνή γεμολόγο, αδαμαντολόγο, εκτιμητή, συγγραφέα, και ιδρυτή του ανεξάρτητου εργαστηρίου IGLcert.

Μέσα από τη βιβλιογραφία του και τα πάρα πολλά του σεμινάρια, βρίσκεται σε μια συνεχιζόμενη προσπάθεια να μοιραστεί απλόχερα σε ολόκληρη τη βιομηχανία της Αργυροχρυσοχοΐας λίγες από τις γνώσεις του.

Spiromilios 1

Συνέντευξη στον Τάσο Σπανούδη

Αγαπητέ Γιώργο, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτηση μας, με μία σύντομη αναδρομή από το ξεκίνημα σου έως τη δημιουργία του ανεξάρτητου εργαστηρίου IGLcert το οποίο και έχει αναδειχθεί σε ένα από τα δέκα καλύτερα Γεμολογικά εργαστήρια στην Ευρώπη. Τι ακριβώς οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη;
Η διαδρομή ξεκίνησε πίσω στο μακρινό 1988, όπου άρχισα να εργάζομαι τα καλοκαίρια σε ένα εργαστήριο χρυσοχοΐας με σκοπό να ακολουθήσω το επάγγελμα του χρυσοχόου. Ευτυχώς ή δυστυχώς, χωρίς επιτυχία τελικά, αφού άρχισε να με ελκύει ο κόσμος των πολυτίμων λίθων και από το 1995 μέχρι το 2002 εργαζόμουν στην ίδια εταιρεία κατασκευής κοσμημάτων, στον τομέα των πολυτίμων λίθων. Τελικά, το 2002 αρχίζει όχι μόνο η διαδρομή μου ως γεμολόγος, αλλά και η διαδρομή ενός μικρού τότε γεμολογικού εργαστηρίου. Ξεκινάμε λοιπόν, σε ένα γραφείο 12 τ.μ., εγώ και τα όνειρά μου. Ακόμα και σήμερα αντηχεί στα αυτιά μου η φράση συναδέλφου όταν πήρε στα χέρια του τα πρώτα μου έντυπα. Έλεγε «είσαι τρελός παιδί μου, δεν έχει μέλλον αυτό που πας να κάνεις». Σήμερα, το εργαστήριο αυτό απασχολεί πλέον πέντε άτομα και έχει αποκτήσει κύρος και διεθνή αναγνώριση.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε έπειτα από πολύ κόπο και αμέριστη αγάπη για αυτό που κάνουμε. Διαθέτουμε υπερσύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό και φυσικά εκπαιδευόμαστε και ενημερωνόμαστε διαρκώς στον τομέα μας, καθώς είναι πολύ σημαντικό για εμάς να προσφέρουμε την μέγιστη ασφάλεια και ακεραιότητα στις γεμολογικές αναφορές μας. Η προσπάθειά μας έχει αποδώσει στο έπακρο, καθώς ήμασταν απολύτως προετοιμασμένοι όταν τα πρωτόκολλα ελέγχου άλλαξαν δραματικά με την έλευση των συνθετικών διαμαντιών στην παγκόσμια αγορά.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε και μια σειρά επιλογών και συνεργασιών, όπως η διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Γεμολογίας, η είσοδος του εργαστηρίου και εμού προσωπικά σε πολύ σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς εκτιμητικής και γεμολογίας στους οποίους ακόμα και σήμερα κατέχουμε αξιοσημείωτη θέση. Προχωρήσαμε επίσης, σε εξαιρετικά σημαντικές και πρωτόγνωρες συνεργασίες για τα ελληνικά δεδομένα, όπως το σύμφωνο συνεργασίας με την εταιρία ALROSA, τη συνάντηση με τα στελέχη της εταιρίας DE BEERS στα κεντρικά γραφεία της στο Λονδίνο, την εκπαίδευση υψηλόβαθμων στελεχών πολύ γνωστής αυστριακής εταιρίας και την εκπαίδευση στελεχών του Birmingham Αssay Οffice στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ.

Θα ήθελες να μας εξηγήσεις λίγο περισσότερο τις υπηρεσίες του εργαστηρίου “In-Store Training” και “IGLcert Report Check– QR Barcode”;
Στα 21 χρόνια λειτουργίας του εργαστηρίου έχουμε έρθει συχνά αντιμέτωποι με παράξενες ερωτήσεις σχετικά με τους πολυτίμους λίθους. Αυτές ουσιαστικά, είναι ερωτήσεις πελατών λιανικής που μας μεταφέρονται μέσω των πωλητών. Σήμερα, ο καταναλωτής έχει πρόσβαση σε πλήθος πληροφοριών μέσω διαδικτύου. Πληροφορίες που μπορεί να είναι σωστές, μπορεί και λανθασμένες, ίσως να έχουν στοχευμένο δόλο με σκοπό την αύξηση πωλήσεων ή ακόμα και όταν είναι σωστές, ο αναγνώστης δεν έχει πάντα την δυνατότητα να τα κατανοήσει πλήρως. Για αυτό σχεδιάσαμε το In Store Training, ένα θεωρητικό μάθημα γεμολογίας που απευθύνεται στους πωλητές, έτσι ώστε να έρθουν σε μια πρώτη γνωριμία με τον κόσμο και την λογική της γεμολογίας. Μέχρι σήμερα, έχουμε εκπαιδεύσει το προσωπικό λιανικής και χονδρικής αρκετών εταιριών. Το συγκεκριμένο σεμινάριο δημιουργείται εξειδικευμένα και είναι μοναδικό για κάθε εταιρία. Αφού έρθουμε σε επικοινωνία με την εταιρία, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες, εντοπίζουμε τυχόν αδυναμίες και προχωρούμε στην δημιουργία ενός μοναδικού σεμιναρίου που μένει για πάντα στην κατοχή της εκάστοτε επιχείρησης.
Όσον αφορά το QR Barcode, το εργαστήριο λειτουργεί όπως όλα τα υπεύθυνα εργαστήρια στον κόσμο. Όπως ήταν αναμενόμενο σε ό,τι αφορά τις πιστοποιήσεις, βρίσκαμε πάντα μπροστά μας το ζήτημα της πλαστογράφησης των εντύπων. Έτσι, για όλα τα διεθνή εργαστήρια – μαζί και για εμάς - η ψηφιακή επιβεβαίωση ήταν πια μονόδρομος. Η επιβεβαίωση των εντύπων IGLcert μπορεί να γίνει είτε σκανάροντας το QR Barcode με το κινητό τηλέφωνο, είτε πληκτρολογώντας τον μοναδικό αύξοντα αριθμό του εντύπου στο πεδίο Report Check στην ιστοσελίδα μας. Πέραν αυτού, το εργαστήριο έχει την δυνατότητα να εκτυπώνει ετικέτες κοσμημάτων με τον μοναδικό αύξοντα αριθμό και το QR Barcode της κάθε γεμολογικής αναφοράς, έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος να έχει εύκολα ψηφιακή πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον λίθο ή το κόσμημα που κρατάει στα χέρια του.
Στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών, τόσο αναλογικά όσο και ψηφιακά καθώς το εργαστήριο έχει το βλέμμα του στο μέλλον.

Θα μπορούσα να σκεφτώ και να πω αρκετούς λόγους που θεωρώ απαραίτητη την παρουσία του επαγγέλματος ενός γεμολόγου στο κλάδο του κοσμήματος. Ποιος όμως πιστεύεις εσύ ότι είναι ο πιο σημαντικός και γιατί;
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα Γεμολογικά εργαστήρια υπάρχουν για την προστασία πρώτα του εμπόρου αλλά και του καταναλωτή. Ο πωλητής πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τι διαθέτει προς πώληση και ο αγοραστής τι ακριβώς αγοράζει. Εξαιρετικά σημαντικό και πρωτεύων θέμα είναι η προστασία του κλάδου και των επαγγελματιών του. Έχουμε βιώσει όλοι περιπτώσεις εξαπάτησης συναδέλφων από ευκαιριακούς πωλητές πολύτιμων λίθων και τον πανικό που προκλήθηκε από αυτό. Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε τον κλάδο, το μέλλον του και την διεθνή φήμη του, το μέλλον των παιδιών μας, αν θέλεις.
Εμείς στο IGLcert, κρατάμε την πόρτα μας πάντα ανοιχτή για πελάτες ή μη, έστω για να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση ή να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε.

Spiromilios 2

Πιστεύεις ότι η βασική αίτια της δημιουργίας των συνθετικών πετρών είναι η ευαισθητοποίηση γύρω από το περιβάλλον ή η ανάγκη για χαμηλότερο κόστος; Ή μήπως η επιθυμία-ψευδαίσθηση να αποκτήσουν και άλλοι μοναδικά διάσημα κοσμήματα - όπως το μονόπετρο της Ελίζαμπεθ Τέιλορ;
Οι συνθετικοί λίθοι δεν είναι τίποτα περισσότερο από χαμηλού κόστους εργαστηριακά παράγωγα που χρησιμοποιούνται σε χαμηλότερου κόστους κοσμήματα. Απευθύνονται σε μια ειδική κατηγορία καταναλωτών και δεν έχουν καμία σχέση με την υψηλή κοσμηματοποιία.
Οι παραγωγοί συνθετικών διαμαντιών πρόταξαν το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος που περισσότερο μοιάζει με μαρκετίστικο τρικ και λιγότερο με την πραγματικότητα, καθώς υπάρχουν μελέτες ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις εταιρίες παραγωγής συνθετικών στο σύνολό τους είναι 3 φορές μεγαλύτερες σε σύγκριση με αυτές των ορυκτών διαμαντιών. Τα ακριβή στοιχεία του ενεργειακού αποτυπώματος της βιομηχανίας των συνθετικών διαμαντιών δεν είναι δημοσιοποιημένα.
Στην πραγματικότητα και οι δυο βιομηχανίες χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες σιδήρου (προϊόν εξόρυξης), η μια στα βαριά μηχανήματα εξόρυξης, η άλλη στις πρέσες που κρυσταλλώνουν συνθετικά διαμάντια. Το θέμα είναι πολύπλευρο και πολύπλοκο, το αναλύω και περισσότερο σε άρθρο μου στην ιστοσελίδα του IGLcert. Θεωρώντας δεδομένο ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να υπάρξουν ακριβή στοιχεία και από τις δυο πλευρές, πιστεύω ότι προς το παρόν και οι δυο βιομηχανίες προσπαθούν να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα.
Η ανθρώπινη ματαιοδοξία μας ωθεί να θέλουμε πολλά, όπως ένα τεράστιο διαμάντι σαν της Ελίζαμπεθ Τέιλορ και με τις τιμές των συνθετικών διαμαντιών να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, αυτό γίνεται αρκετά προσιτό. Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι ότι το συγκεκριμένο - όπως και κάθε ορυκτό διαμάντι - είναι μοναδικό, αναντικατάστατο και θα μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Όλοι οι λίθοι, συνθετικοί και ορυκτοί έχουν το αγοραστικό κοινό τους και πρέπει να πωλούνται, αρκεί να μην δημιουργούνται ψευδαισθήσεις περί σπανιότητας, μοναδικότητας και αξίας.

Οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ ορυκτών και συνθετικών διαμαντιών γνωρίζουμε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Ωστόσο θα μπορούσες να κάνεις μια σύντομη αναφορά σε αυτές όσον αφορά το εργαστηριακό αλλά και το εμπορικό επίπεδο;
Θα αδράξω την ευκαιρία που μου δίνεται εδώ, για να καταστήσω σαφές ότι δεν υπάρχει μαγικό μηχάνημα που πατώντας ένα κουμπί μας δίνει τις απαντήσεις και εξηγώ ακριβώς τι εννοώ. Τελική και βέβαιη απάντηση σχετικά με την προέλευση ενός διαμαντιού μας δίνει ο εκπαιδευμένος γεμολόγος, αφού ήδη έχει πραγματοποιήσει όλα τα απαραίτητα στάδια ελέγχου με την χρήση τόσο απλών όσο και πολύπλοκων μηχανήματων.
Ένας πρώτος προέλεγχος με την χρήση απλών συσκευών του εμπορίου είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την απόδειξη της προέλευσης (εργαστηριακή ή ορυκτή) ενός διαμαντιού. Υπάρχουν, λοιπόν, οι συσκευές που πραγματοποιούν προέλεγχο με διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα, υπάρχουν και οι πολύπλοκες, εξειδικευμένες συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωστά, μόνο από έμπειρους γεμολόγους.
Καμία συσκευή δεν έχει επιτυχία εάν ο χειριστής δεν έχει τουλάχιστον βασικές γνώσεις πάνω στα συνθετικά διαμάντια. Στο IGLcert διοργανώνουμε συνεχώς εργαστήρια αναγνώρισης συνθετικών διαμαντιών όπου με χρήση χαμηλού κόστους συσκευών εκπαιδεύουμε επαγγελματίες με ελάχιστες γνώσεις γεμολογίας, για να φτάσουν σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο στην αναγνώριση των συνθετικών διαμαντιών.
Φυσικά, σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί η επίσκεψη στο εργαστήριο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων όμως, ο απλός χρήστης μπορεί να ελέγξει την προέλευση άδετων και δεμένων διαμαντιών.
Σε εμπορικό επίπεδο, τα συνθετικά διαμάντια έχουν μια φθίνουσα πορεία καθώς η παραγωγή έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότερες εταιρίες κρυσταλλώνουν εργαστηριακά διαμάντια με ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Πριν από περίπου 15 χρόνια που ξεκίνησαν να υπάρχουν στην αγορά συνθετικά διαμάντια, η τιμή τους ήταν περίπου 30% χαμηλότερη από τα ορυκτά και οι παραγωγοί τα κατηγοριοποιούσαν με τα 4Cs των ορυκτών τους διαμαντιών. Σήμερα, η τιμή του κυμαίνεται από 90% έως και 99% χαμηλότερη από τα ορυκτά. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι σε λίγο καιρό θα πωλούνται με βάση τις διαστάσεις τους όπως και όλοι οι συνθετικοί λίθοι, καθώς τα περισσότερα συνθετικά πια είναι εξαιρετικής ποιότητας. Στην ουσία λοιπόν, δεν πληρώνει κάνεις για το υλικό αλλά για το κόστος της κοπής.

Θεωρείς ότι η κατάρτιση των επαγγελματιών είναι μονόδρομος για τον εκσυγχρονισμό και την εξέλιξη του κλάδου; Πιστεύεις ότι οι νέοι που εισέρχονται διαθέτουν την επαρκή γνώση γύρω από τους πολύτιμους λίθους;
Θεωρώ ότι ο καθένας οφείλει να κάνει την δουλειά του και να εκπαιδεύεται όσο το δυνατόν καλυτέρα για αυτό. Όπως δεν περιμένω από έναν γεμολόγο να κατασκευάζει και να πωλεί κοσμήματα, έτσι δεν περιμένω και από έναν χρυσοχόο η κοσμηματοπώλη να εκδίδει «γεμολογικές» αναφορές. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου να λαμβάνουν έστω και την ελάχιστη εκπαίδευση για να κατανοούν τον κόσμο των πολυτίμων λίθων αλλά και να αποδεικνύουν στον καταναλωτή ότι έχουν γνώση του αντικειμένου που διαθέτουν.
Μέσω των σεμιναρίων μας, με χαρά διαπιστώνω ότι η νέα γενιά κατανοεί την ανάγκη για εκπαίδευση και γνώση γύρω από τον τομέα. Βλέπω πολλά νέα παιδιά να συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά μας εργαστήρια και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Έχουμε ακούσει κατά καιρούς για επαγγελματίες που έπεσαν θύματα εξαπάτησης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σε επίπεδο είτε χονδρικής είτε λιανικής. Θεωρείς ότι είναι μεμονωμένα φαινόμενα της εποχής μας; Υπάρχει τρόπος ένας επαγγελματίας να διαπιστώσει την αυθεντικότητα των πετρών που προμηθεύεται;
Αν αναλογιστεί κάνεις ότι ανακαλύπτουμε συνθετικά διαμάντια που έχουν πωληθεί για ορυκτά από το 2017 μέχρι και σήμερα, το φαινόμενο μάλλον δεν είναι μεμονωμένο. Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν άνθρωποι που οι ασχολίες τους έχουν εκμεταλλευτικό χαρακτήρα. Οι αγορές διαμαντιών από περαστικούς πωλητές σε προνομιακές τιμές ενέχουν εξαιρετικά μεγάλο ρίσκο. Ο καθένας είναι ελεύθερος βέβαια να πράξει κατά το δοκούν, πρέπει ωστόσο να γνωρίζει πως τέτοιες ευκαιρίες απλά δεν υπάρχουν. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις που έχουμε εντοπίσει εμείς, αφορούν «ευκαιριακές» αγορές. Το πρόβλημα μάλιστα είναι μεγαλύτερο στα μικρού μεγέθους διαμάντια, καθώς συναντάμε συχνά παρτίδες που περιέχουν ένα ποσοστό συνθετικών διαμαντιών ή ακόμα και μοϊσανιτών αναμεμιγμένα με ορυκτά διαμάντια.
Οι επαγγελματίες του κλάδου μπορούν να κάνουν έλεγχο είτε σε δεμένα, είτε σε άδετα διαμάντια με αρκετά μεγάλο ποσοστό επιτυχίας χρησιμοποιώντας χαμηλού κόστους εξοπλισμό που διαθέτουμε και εμείς. Το IGLcert παρέχει εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια σχετικά με τα συνθετικά διαμαντια όπου μπορούν να μάθουν πώς να διαχωρίζουν τα συνθετικά από τα ορυκτά διαμάντια. Το εργαστήριο διαθέτει αρκετά συνθετικά και επεξεργασμένα διαμάντια για αυτόν τον σκοπό.
Θεωρώ απαραίτητο τον εργαστηριακό έλεγχο δε, σε όλα τα κοσμήματα και σε όλους τους λίθους, πιστοποιημένους ή μη, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, καθώς επιτήδειοι βρίσκουν όλο και πιο ευφάνταστους τρόπους να κοροϊδέψουν επαγγελματίες και ιδιώτες. Το τελευταίο που γίνεται, είναι η διάθεση συνθετικών διαμαντιών υψηλής χροιάς και καθαρότητας με γνήσια η πλαστά πιστοποιητικά που αφορούν ορυκτά διαμάντια και φέρουν ακόμα και λέιζερ με τον μοναδικό αριθμό του πιστοποιητικού στο διάζωμά τους. Πρόσφατα δε, ανακαλύψαμε συνθετικό διαμάντι δεμένο σε παλαιό και μεταχειρισμένο μονόπετρο που κάποιος προσπάθησε να ανταλλάξει.

Spiromilios 3

Τι θα πρέπει να προσέχουν οι επαγγελματίες του κλάδου; Και ,κατά τη γνώμη σου, τι θα πρέπει να διευκρινίζουν στους δικούς τους πελάτες, προκειμένου να μπορέσει να διασφαλιστεί στον κλάδο η ποιότητα αλλά και η ηθική;
Ξεκάθαρα όλοι οι λίθοι ορυκτοί η συνθετικοί, επεξεργασμένοι και μη είναι διαθέσιμοι προς χρήση και πώληση και είμαστε όλοι χαρούμενοι για αυτό. Αυτό που κάνει την διαφορά είναι αρχικά, να γνωρίζει ο κατασκευαστής ή ο κοσμηματοπώλης τι ακριβώς χρησιμοποιεί, έτσι ώστε να πληροφορεί σωστά τον πελάτη λιανικής. Πρώτα, για την προέλευση του λίθου, εργαστηριακή ή ορυκτή και σε δεύτερο χρόνο για τις επεξεργασίες που ενδεχομένως έχει υποστεί με σκοπό να βελτιωθεί η καθαρότητα ή/και το χρώμα του. Υπάρχουν αποδεκτές και μη αποδεκτές επεξεργασίες. Αναφέρουμε λεπτομέρειες σε έντυπο οδηγό του εργαστηρίου όπου και τον διαθέτουμε δωρεάν στους επαγγελματίες του κλάδου.

Με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος που επιθυμεί να μάθει περισσότερα να απευθυνθεί στην ομάδα σου; Γίνεται μόνο μέσα από την ιστοσελίδα του εργαστηρίου IGLcert www.iglcert.gr ή έχεις να μας προτείνεις και άλλους τρόπους;
Όποιος επιθυμεί ή χρειάζεται κάτι, μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με εμάς από την ιστοσελίδα μας και να εγγραφεί στο newsletter μας για να ενημερώνεται για τις δραστηριότητές μας. Μπορεί επίσης να διαβάζει τα άρθρα που ανεβαίνουν στο blog του site. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό για όλο τον κλάδο, εγώ και οι συνεργάτες μου θα χαρούμε να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση, ή απλά να σας ξεναγήσουμε στους χώρους του εργαστήριου και να εξηγήσουμε τις διαδικασίες που ακολουθούμε.

Ολοκληρώνοντας, θα μπορούσες να μας αποκαλύψεις τα μελλοντικά σου σχέδια είτε συγγραφικά, είτε σχετικά με το εργαστήριο IGLcert;
Αυτόν τον καιρό δουλεύω την τέταρτη έκδοση του βιβλίου μου «Εισαγωγή στον κόσμο των διαμαντιών», ενώ παράλληλα, έχω ξεκινήσει ένα άρθρο που θα ανεβεί στο blog μας σχετικά με το φαινόμενο του φθορισμού στα διαμάντια. Όσον αφορά το εργαστήριο, ξεκινάμε την σεζόν δημιουργώντας νέες υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κλάδου και ετοιμαζόμαστε για την δημιουργία υποκαταστήματος, ελπίζω σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 


 

Γιώργος Καββαθάς

Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.

Το βασικότερο απ’ όλα κατά την άποψή μου είναι να αντιληφθούν τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης, ποια είναι η δομή της ελληνικής επιχειρηματικότητας

kavvathas 1

Η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση μέσα από πανδημίες ή από την ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός που είχαμε να δούμε 25 χρόνια, άλλαξε τις σχέσεις των επιχειρήσεων με τους πελάτες τους, και στο επίπεδο λιανικής αλλά και στο επίπεδο χονδρικής. Βλέπουμε να ξανά εμφανίζεται το παζάρι – που πάντα υπήρχε ιδίως στην χονδρική – αλλά πλέον οι πελάτες ψάχνουν τις λεπτομέρειες, θέλουν τα πάντα και τα θέλουν σε χαμηλό κόστος χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους το κόστος που έχει μια επιχείρηση, είτε είναι παραγωγική είτε είναι στο επίπεδο των υπηρεσιών.

kavvathas 2

Συνέντευξη στον Τάσο Σπανούδη

Αυτό θεωρείτε ότι είναι από τα μεγαλύτερα πλήγματα της κρίσης;
Είναι σαφές. Αλλαγή νοοτροπίας. Ο Έλληνας ήταν πάντα ένας καλός καταναλωτής. Εγώ προέρχομαι από τον κλάδο της εστίασης. Κάποτε σταματάγαμε τον πελάτη από το να παραγγέλνει. Τώρα είναι όλα μετρημένα, ένα κυρίως πιάτο, μια σαλάτα, το σκέφτεται να πάρει ένα μπουκάλι κρασί. Έχει αλλάξει η νοοτροπία του. Ακόμα και στη μαζική εστίαση, θέλει την καλύτερη δεξίωση πχ σε ένα γάμο, αλλά να είναι και πάμφθηνη. Αυτός ο συνδυασμός δεν έχει εφευρεθεί ακόμα.


Κε Πρόεδρε, θα ήθελα να μου κάνετε ένα σχόλιο για το σχήμα της νέας κυβέρνησης που θα έχουμε για τα 4 επόμενα χρόνια. Και όταν λέω σχόλιο εννοώ, θεωρείτε ότι θα έρθουμε πιο κοντά στο να βρεθούν κάποιες ουσιαστικές λύσεις για τα προβλήματα που έχουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι;
Περάσαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε σχεδόν λιγότερο από ένα μήνα. Και ο ελληνικός λαός αποφάσισε. Και η ετυμηγορία του είναι σεβαστή και το μήνυμα ξεκάθαρο και ίσως ένα από τα πιο σοβαρά μηνύματα, γιατί πρώτη φορά είδαμε τη διαφορά μεταξύ κυβερνώντος κόμματος και αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεπερνά τις 20 μονάδες. Είναι πρωτοφανές στη μεταπολεμική ιστορία, στη μεταδιδακτορική περίοδο. Από την άλλη πλευρά, δε σημαίνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών έφερε λύση στα μεγάλα προβλήματα που έχουν οι έμποροι και οι βιοτέχνες. Δηλαδή, δεν άλλαξε τίποτα στο θέμα της χρηματοδότησης και της ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Άρα τα προβλήματα που είχαμε προ εκλογών εξακολουθούν να ισχύουν τα ίδια, είναι κατά την άποψή μου 3-4 κυρίαρχα προβλήματα που αφορούν όλους τους κλάδους και βεβαίως μετά και εξειδικευμένα ζητήματα ανά κλάδο από τους 29 κλάδους που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ.
Αν ξεκινήσω από τα προβλήματα όλων των κλάδων, των μικρών επιχειρήσεων, των πολύ μικρών αυτοαπασχολούμενων, τα προβλήματα παραμένουν και είναι η χρηματοδότηση, παραμένει το υψηλό κόστος της λειτουργίας των επιχειρήσεων, πλέον και λόγω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού. Έχουμε πάει σε έναν πληθωρισμό απληστίας κατά την άποψή μου. Οι πάρα πολλές ανατιμήσεις ή οι διαφορές κόστους και τελικά τιμής στον καταναλωτή, είναι πολύ μακριά. Υπάρχει λοιπόν ένα σκοτεινό σημείο.

Και αυτό ισχύει σε πάρα πολλούς κλάδους της οικονομίας, ειδικά σε αυτούς που τους διογκώνει σε τεράστιο επίπεδο το κόστος της πρώτης ύλης. Με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τη φορολογία, την έλλειψη χρηματοδότησης, το εργασιακό κόστος, το μη μισθολογικό κόστος, να δημιουργούνται ανυπέρβλητα προβλήματα βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις.
Ένα επίσης μεγάλο θέμα που απασχολεί όλους τους επαγγελματίες εμπόρους βιοτέχνες είναι το θέμα που έχει να κάνει με το ιδιωτικό χρέος. Βλέπουμε ότι κατά την τελευταία διετία ας πούμε, στον ΕΦΚΑ είχαμε αυξημένες ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά 10-11 δισεκατομμύρια. Επιπλέον προς το δημόσιο για το 2022 είχαμε μια αύξηση των ληξιπρόθεσμων της τάξεως των 10 δισεκατομμυρίων, παρά την υπέρ είσπραξη που έλεγε ο προηγούμενος Υπουργός οικονομικών, ο κύριος Σταϊκούρας.
Έχουμε ένα τεράστιο θέμα για τους επαγγελματίες που αφορά τα κόκκινα δάνεια και τα funds. Μην ξεχνάμε ότι πάρα πολλοί επαγγελματίες έμποροι βιοτέχνες για να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά σχέδια στις επιχειρήσεις τους δανείστηκαν βάζοντας υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.
Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά όχι μόνο τους κλάδους ή τους επαγγελματίες εμπόρους βιοτέχνες, αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Η βίαιη αρπαγή της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων μέσα από τα funds, έχοντας πληρώσει μόλις το 10 με 15% της αξίας του δανείου - έναντι πινακίου φακής - και αναζητώντας να εισπράξουν το 100%, κατά την άποψή μου δεν μπορεί να συνεχιστεί. Διότι αν συνεχιστεί, η κοινωνική συνοχή που μπορέσαμε να κρατήσουμε όλα αυτά τα χρόνια της 15ετούς οικονομικής κρίσης θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο.

Θεωρείτε ότι θα βρεθούν λύσεις για αυτά τα προβλήματα; Αναφέρατε ήδη 3 τεράστια θέματα.
Κοιτάξτε, είναι θέμα καθαρά πολιτικής. Ξέρετε το βασικότερο απ’ όλα κατά την άποψή μου είναι να αντιληφθούν τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης, ποια είναι η δομή της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Διαχρονικά, κατά τη διάρκεια αυτών των 15 ετών, προσπαθούσαν διάφοροι φορώντας το μανδύα επιστημονικών φορέων, παραδείγματος χάριν ινστιτούτων, να δείξουν ότι το πρόβλημα της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι η διάρθρωσή της, δηλαδή ότι έχουμε πολλές μικρές επιχειρήσεις και πολλούς αυτοαπασχολούμενους.

Αυτό όμως είναι και μεγάλο πλεονέκτημα, δεν συμφωνείτε;
Και πλεονέκτημα είναι αφενός και αφετέρου αυτή είναι η δομή στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα το 96,4% των επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές. Αν αναζητήσουμε τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διάρθρωση της επιχειρηματικότητας στα άλλα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., θα δούμε ότι δεν απέχουμε.
Εάν πάρουμε ένα τρανταχτό παράδειγμα πχ της Γερμανίας, θα δούμε ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή κάτω των 9 εργαζόμενων αποτελούν το 82% των γερμανικών επιχειρήσεων.
Άρα το πρόβλημα δεν είναι η διάρθρωση γιατί αυτή είναι η ευρωπαϊκή διάρθρωση. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη οικονομικής δημοκρατίας στη χώρα. Δηλαδή, δεν έχω τα ίδια δικαιώματα εγώ ως μικρή επιχείρηση με μία μεγάλη επιχείρηση. Δεν έχω πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Δεν έχω πρόσβαση σήμερα σε ένα επίκαιρο θέμα στο ταμείο ανάκαμψης. Δεν μπορώ να μπω στο ΕΣΠΑ ενδεχομένως. Υπάρχουνε κόφτες που αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολύ μικρών επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ 21-27, αποκλείοντας τελείως τους αυτοαπασχολούμενους και στον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας. Αυτοί είναι καταδικασμένοι να μη δουν ούτε 1 ευρώ, είτε είναι από το ταμείο ανάκαμψης είτε είναι από το ΕΣΠΑ.

Ποια είναι η εκτίμηση σας με το νέο Υπουργό Οικονομικών, τον κύριο Χατζηδάκη; Θα έρθουμε πιο κοντά στο να αντιληφθεί, όπως είπατε, η κυβέρνηση αυτά τα ζητήματα και να πλησιάσει πιο πολύ και τη μικρή επιχείρηση;
Η εκτίμησή μου είναι ότι θα πρέπει να μπει στο επίκεντρο των πολιτικών του Υπουργείου Οικονομικών με θετικό πρόσημο η ανάγκη επιβίωσής της μικρής και της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας. Εάν υιοθετήσει παραδείγματος χάριν το σχέδιο Πισσαρίδη, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει μια πολιτική η οποία θα τείνει να κλείνει τις μικρές επιχειρήσεις. Με μέτρα όπως είναι το ωράριο και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές για το λιανικό εμπόριο.

Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές έχει προβληματίσει αρκετά και τους εμπόρους στον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας, ποια είναι η δική σας άποψη;
Στην Ελλάδα ξέρετε έχουμε το μεγαλύτερο ωράριο καταστημάτων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι εμπορικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και των αργυροχρυσοχοείων, για τον Έλληνα καταναλωτή, λειτουργούν από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 14:30 το μεσημέρι και ανοίγουν πάλι στις 17:00 το απόγευμα μέχρι τις 21:00 το βράδυ.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη καταναλωτικής δύναμης, με το να βγάζεις την Κυριακή τους πολίτες για «shopping therapy» δεν λύνεις τα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων, απεναντίας τα μεγιστοποιείς, αυξάνοντας το λειτουργικό τους κόστος. Άρα δεν βοηθάει, αποτελεί ένα μέτρο που προσπαθεί να ολιγοπωλήσει την αγορά στους λίγους και ισχυρούς.
Από την άλλη εάν δεν υπάρχουν χρηματοοικονομικά εργαλεία για τις μικρές επιχειρήσεις, είναι βέβαιο ότι αυτές δεν θα μπορέσουν να αντέξουν. Μην ξεχνάμε ότι σήμερα οι επιχειρήσεις αυτές το όποιο επενδυτικό σχέδιο έχουν, το έχουν εξ ιδίων πόρων.

kavvathas 3

Διάβασα ότι προτείνετε να υπάρχει ένα μόνιμο εργαλείο χρηματοδότησης, τι ακριβώς εννοείται;
Ξέρετε οι κρίσεις πολλές φορές μας ανοίγουν τα μάτια ή μας δίνουν και ευκαιρίες. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι επιχειρήσεις διασώθηκαν λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, παραδείγματος χάριν με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Με αυτόν τον τρόπο παρέκαμψε το κράτος, το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Διότι αν τα χρήματα αυτά πέρναγαν μέσα από τις τράπεζες, αντιλαμβάνεστε ότι θα έφταναν σε πολύ λίγους. Άρα αυτή την καλή πρακτική που βρήκε το Υπουργείο, με τη βοήθεια και τη δική μας αν θέλετε - επειδή υπήρξε μια άριστη συνεργασία μεταξύ της ΓΣΕΒΕΕ και των συναρμόδιων υπουργείων στο να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις -, δεν τη βλέπω στο ταμείο ανάκαμψης. Θα το κάνω πιο συγκεκριμένο. Η Πορτογαλία, το 40% του ταμείου ανάκαμψης το περνάει μέσα από έναν κρατικό μηχανισμό, στοχεύοντας τις μικρές της επιχειρήσεις. Εμείς το πήγαμε μέσω του συστημικού τραπεζικού συστήματος, που αποκλείει το 90% των επιχειρήσεων. Άρα είναι θέμα πολιτικής βούλησης μερικά πράγματα.
Από την άλλη όμως πλευρά, να σας πω και τα αρνητικά μας. Έχουμε περίπου 500.000 αυτοαπασχολούμενους στη χώρα, από τους οποίους περίπου το 50% κατ’ εκτίμηση ασκούν επιχειρηματικότητα ανάγκης. Δηλαδή δε βρήκαν δουλειά στο δημόσιο, δε βρήκαν και στον ιδιωτικό τομέα, ανοίγουν μια μικρή επιχείρηση, ένα μαγαζάκι για να βγάλουν το μεροκάματο. Έπειτα εμείς αλλά και η Πολιτεία τους θεωρούμε επιχειρηματίες. Δεν είναι όμως. Αν θέλουμε να τους βοηθήσουμε – γιατί πρέπει να δούμε με σοβαρά μέτρα πώς γίνεται αυτές οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε μεγέθυνση – πρέπει να τους δούμε ως μισθωτούς. Να τους δώσουμε φοροαπαλλαγές μισθωτών, κίνητρα μισθωτών. Γιατί αν αποφασίσουμε να πάμε σε μια «εθνοκάθαρση» κλείνοντας ένα μεγάλο κομμάτι της αυτοαπασχόλησης, δεν έχουμε ταυτόχρονα τους υποδοχείς, που θα απορροφήσουν την ανεργία που θα προκύψει από αυτές τις 100-200 χιλιάδες επιχειρήσεις συν τα συνβοηθούντα μέλη των οικογενειών.
Υπάρχει μια εμβληματική επένδυση στην Ελλάδα, το ελληνικό, με 10ετή διάρκεια κατασκευής του. Σε αυτή την δεκαετία με όλους τους οιωνούς καλούς θα απασχολήσει 75000 συμπολίτες μας. Θα χρειαζόμασταν το λιγότερο τέσσερις τέτοιου όγκου επενδύσεων για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε την ανεργία που θα προέκυπτε από το κλείσιμο των αυτοαπασχολούμενων.

Κε Πρόεδρε σχετικά με το ιδιωτικό χρέος που αναφέρατε, είδαμε ότι στην τελευταία ρύθμιση που έφερε το Υπουργείο πολύ λίγοι κατάφεραν να ενταχθούν σ’ αυτή, να αναμένουμε κάποια νέα ρύθμιση;
Κε Σπανούδη είχα αναφέρει πριν από 6 – 7 μήνες στο Υπουργείο Οικονομικών ότι αυτή η ρύθμιση θα είναι αναποτελεσματική, και πράγματι σε αυτή τη ρύθμιση εντάχθηκαν κάτω από 10000 οφειλέτες σε ένα σύνολο που ξεπερνάει τις 200000. Και αυτό αποτέλεσε ένα από τα ζητήματα που συζητήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα με τους αρμόδιους Υπουργούς και πρέπει να ομολογήσω ότι αντιλήφθηκα τον προβληματισμό τους.
Η δική μας θέση είναι πάγια. Μια ρύθμιση 120 δόσεων όπου να αφαίρει πρόστιμα και προσαυξήσεις και να δοθεί εάν θέλετε η τελευταία ευκαιρία τώρα που έχουμε μια νέα εποχή με το my Data που θα ρυθμίζει το σύνολο των χρεών, ανεξαρτήτως από το χρόνο που δημιουργήθηκαν.
Ένας από τους λόγους που κάνει την ισχύουσα ρύθμιση αναποτελεσματική είναι ότι αφορά αποκλειστικά τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την ενεργειακή κρίση.
Για πολλούς η αρχική ευκαιρία με τη ρύθμιση των 120 δόσεων χάθηκε, διότι 6 μήνες μετά την έναρξη της, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση την πανδημία. Άρα σε μια τόσο μεγάλη διάρκεια οικονομικής κρίσης και μετά από δυο χρόνια πανδημίας όπου είχε δυσμενή αποτελέσματα και στο επίπεδο ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα πρέπει να ξανά υπάρξει μια γενναία ρύθμιση.

Ποια ήταν η δικής σας αίσθηση από την συνάντηση που είχατε με το οικονομικό επιτελείο, βλέπετε να υπάρχει η σκέψη στο να ξανά δημιουργηθεί μια αντίστοιχη ρύθμιση;
Ναι, αισθάνθηκα ότι μπορεί να το σκέφτεται ο Υπουργός παρόλο που δεν ακούσαμε κάτι αντίστοιχο στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι η τρέχουσα ρύθμιση ολοκληρώνεται τέλος Ιουλίου και δεν θα μπορούσε να ανακοινώσει μια νέα σε αυτή τη χρονική περίοδο. Οπότε εάν θα έρθει κάποια νέα ρύθμιση αυτή θα πρέπει να την αναμένουμε από Σεπτέμβρη και μετά. Νομίζω όμως ότι δεν θα ξεφύγουμε από αυτή την αναγκαιότητα. Και εμείς την θέλουμε και η κυβέρνηση την χρειάζεται.

Κε Καββαδά ένα άλλο ερώτημα που έχω, όπου για τον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας είναι πάρα πολύ σοβαρό, είναι αυτό που αφορά τον φόρο της πολυτέλειας. Είδα από το δελτίο Τύπου ότι το επισημάνατε στον Υπουργό και θα ήθελα να μας αναφέρετε ποια είναι η θέση του.
Κοιτάξτε, δεν τοποθετήθηκε ο Υπουργός επί των λεπτομερειών του υπομνήματος το οποίο του καταθέσαμε και αναπτύξαμε και προφορικά. Και το έκανε διότι απλά ήθελε να ακούσει τη γνώμη των κοινωνικών εταίρων της αγοράς εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. Νομίζω όμως ότι έχουμε ένα πλεονέκτημα. Έχουμε ένα νέο Υπουργό, ο οποίος είναι ανοιχτός σε συζητήσεις, κατά δήλωσή του. Κι έχουμε κι ένα μεγαλύτερο πλεονέκτημα, γιατί οι δύο Υφυπουργοί και ο κος Θεοχάρης και ο κος Πετραλιάς είναι γνώστες της κατάστασης.
Εδώ μιλάμε για μια αδικία, καθώς αυτός ο φόρος δημιουργεί έναν αθέμιτο ανταγωνισμό με τις αγορές γύρω μας· το κόσμημα και ο τουρισμός είναι συνυφασμένα. Μαζί με τον πολιτισμό το κόσμημα σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας υπάρχει στη χώρα μας τα τελευταία 6000 χρόνια. Όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν γύρω από το brand name της χώρας μας στον τουρισμό και το ελληνικό κόσμημα. Και ταυτόχρονα το κόσμημα και για τον Έλληνα καταναλωτή δεν είναι πολυτέλεια αφού υπάρχει σε πάρα πολλές εκφάνσεις της ζωής μας και αποτελεί παράδοση να συνδέουμε όλες τις χαρούμενες στιγμές με ένα κόσμημα, είτε ένας αρραβώνας, ένας γάμος, σε μια γέννα, ή σε μια βάπτιση κ.α.

Σχετικά τώρα με το θέμα της προβολής της χώρας μας και το brand name που αναφέρατε. Μιλάμε για τη γαστρονομία, την τέχνη και τον πολιτισμό, αλλά δεν αναφέρουμε πουθενά το κόσμημα. Δε θα έπρεπε να ασκήσουμε πίεση ώστε να υπάρχει και το κόσμημα μέσα στο διαφημιστικό σποτάκι της χώρας μας;
Από το διαφημιστικό σποτάκι μέχρι οποιαδήποτε καταχώριση στο διεθνή τύπο ή τον τουριστικό τύπο αν θέλετε. Όπως διαφημίζουμε και συνηθίζουμε να λέμε «Ελλάδα, ήλιος, κρασί, γαστρονομία» θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την χειροτεχνία και το ελληνικό κόσμημα.
Διότι απ’ την αρχαϊκή εποχή μέχρι σήμερα, διαθέτουμε παραδοσιακά σχέδια που έρχονται απ’ το παρελθόν και την ιστορία μας. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα brand name γύρω από το κόσμημα, και πρέπει να είναι μία δουλειά που πρέπει να γίνει και από το Υπουργείου Πολιτισμού.
Μια επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο αρκεί για να αντιληφθεί κανείς την παράδοση που υπάρχει γύρω από το κόσμημα.
Επιπλέον όταν πάμε σε έναν ελληνικό τουριστικό προορισμό τι βλέπουμε μπροστά μας; Κοσμηματοπωλεία.
Ακόμη και στο μικρότερο νησί θα υπάρχει κατάστημα που θα πουλάει κοσμήματα. Είναι κάτι που είναι στο DNA του τουρισμού. Άρα εδώ πρέπει να εμπλακούν στη προβολή και το ανέβασμα του κοσμήματος και οι δικές μας ενέργειες, είτε αυτές αφορούν τον κλάδο είτε την ίδια τη ΓΣΕΒΕΕ. Όλοι μαζί θα πρέπει να αναδείξουμε εκτός από τη θάλασσα και τις υποδομές που έχουμε και το κόσμημα. Δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση μόνο για μονοσήμαντες λύσεις - γιατί αυτό το έχουμε πληρώσει.
Στο κομμάτι του ελληνικού τουρισμού θα πρέπει να βάλουμε ό,τι παραγωγικό έχουμε στη χώρα μας και δεν μπορεί να έχουμε κοσμήματα Κίνας ή Τουρκίας, γιατί χάνουμε την παραγωγική διαδικασία. Και όποια οικονομία δεν παράγει η ίδια και γίνεται μεταπρατική, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά.
Ακόμη κι αν δεν είχαμε την ιστορία των 6000 ετών θα έπρεπε να δημιουργήσουμε εμείς το μύθο γύρω από το ελληνικό κόσμημα.

Σε αυτό δε θα βοηθούσε και η ύπαρξη ενός δημόσιου τεχνικού εκπαιδευτηρίου με το αντίστοιχο τμήμα της αργυροχρυσοχοΐας, το οποίο θα προσέλκυε τους νέους αλλά θα έδινε και κίνητρα στις επιχειρήσεις να τους απορροφήσουν; Δε θα βοηθούσε και στην ανεργία αυτό;
Με πάτε σε ένα πάρα πολύ δύσκολο κομμάτι. Το κομμάτι της επαγγελματικής τεχνικής εκπαίδευσης. Εκεί, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι δεν αφορά μόνο την ίδια την Πολιτεία, δεν αφορά τον κλάδο, αφορά την κοινωνία αυτή καθ’ αυτή. Άρα για εμένα, γύρω απ’ τα τεχνικά επαγγέλματα – τέτοιο είναι και ο αργυροχρυσοχόος -, θα πρέπει να συζητήσουμε πιο σοβαρά με την ίδια την κοινωνία. Με την κοινωνία των πολιτών. Τι θέλουμε να κάνουν τα παιδιά μας. Έχουμε απαξιώσει ως κοινωνία τον τεχνίτη. Από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα, η τέχνη – σε όλα τα επίπεδα - είναι αναντικατάστατη. Και θα είναι πάντα αντικείμενο επαγγελματικής αποκατάστασης. Μάλιστα στις προηγμένες οικονομίες της Ευρώπης, ένας τεχνίτης είναι πιο καλοπληρωμένος από έναν επιστήμονα. Εμείς, ως κοινωνία έχουμε κάνει βήματα πίσω. Εμείς ως χώρα καθιερώσαμε τη δυαδική εκπαίδευση. Την εκπαίδευση στο θρανίο και την εκπαίδευση στο εργαστήριο, στον πάγκο, στο μαγαζί. Και σήμερα έρχεται η Γερμανία να μας «πλασάρει» τη δυαδική εκπαίδευση, αυτό που εμείς κάναμε. Άρα πρέπει να ξαναβάλουμε στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα την επαγγελματική τεχνική εκπαίδευση, να αντιληφθεί η ίδια η κοινωνία ότι δεν είναι μειονέκτημα κάποιος να γίνει τεχνίτης, σε όποιο κλάδο. Και βεβαίως στο επίπεδο της αργυροχρυσοχοΐας και δημόσιες και σύγχρονες τεχνικές σχολές πρέπει να υπάρχουν. Έχουμε κάποιες, που χωρίς να θέλω να τις μειώσω, δεν αρκούν. Εκεί που η ΓΣΕΒΕΕ μπορεί να βοηθήσει είναι μέσα από το κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης, με την επανακατάρτιση τεχνητών υπαγόντων στις νέες τεχνολογίες, στις εξελίξεις που έχει το επάγγελμα, πέραν από τον παραδοσιακό τρόπο που κατασκευάζεται ένα κόσμημα. Είναι βέβαιο ότι η τεχνολογία θα είναι το μέλλον.

Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτή τη συζήτηση, θα ήθελα το δικό σας μήνυμα προς τους επαγγελματίες του κλάδου, σε όλους τους αργυροχρυσοχόους, όντας μέσα την καρδιά του καλοκαιριού.
Κοιτάξτε, οι επαγγελματίες έμποροι βιοτέχνες αλλά και ο κλάδος της αργυροχρυσοχοΐας είναι μαθημένοι στα δύσκολα. Χρειάζεται αντοχές, χρειάζεται συνέργιες, πρέπει να δούμε και το αύριο του κλάδου, μέσα ενδεχομένως από συνεργατικά σχήματα, από clusters, άρα πρέπει ν’ αλλάξουμε κι εμείς μια νοοτροπία και βέβαια αυτό είναι γύρω από τις πρωτοβάθμιες ενώσεις μας, γύρω από την ΠΟΒΑΚΩ, να ενισχύσουμε την παρουσία και την τεκμηρίωση των αιτημάτων μας προς την Πολιτεία. Οι εποχές έχουν αλλάξει, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και τεκμηρίωση, αν θέλετε και κοστολόγηση οποιουδήποτε μέτρου ζητούμε από τις κυβερνήσεις. Και κλείνω με το επίκαιρο, το φόρο πολυτελείας. Στην τεκμηρίωσή της ΠΟΒΑΚΩ με τη βοήθεια και της συνομοσπονδίας, είναι, τι εισπράττετε και τι είχατε προϋπολογίσει να εισπράξετε. Αφού το βλέπετε ότι στην πράξη εισπράττετε πολύ λιγότερα, το 1/10 αυτών που είχατε υπολογίσει. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένας φόρος στην ουσία ανενεργός και το μόνο που δημιουργεί είναι πρόβλημα, σε έναν κλάδο που θέλει βοήθεια.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Σοφία Ζαχαράκη

Υφυπουργός Τουρισμού

Τα στοιχεία που έχουμε ήδη στην διάθεσή μας, δείχνουν πως το 2023 έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί στην καλύτερη χρονιά στην ιστορία της ελληνικής φιλοξενίας

zacharaki 1

Συνέντευξη στον Τάσο Σπανούδη

Κα Υφυπουργέ, βρίσκεστε στη θέση του Υπουργείου Τουρισμού από τις αρχές του 2021, διατελώντας επάξια το καθήκον σας. Ποια πιστεύετε ότι ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που είχατε να αντιμετωπίσετε;

Όταν ήρθα στο Υπουργείο Τουρισμού, αναλάβαμε μαζί με τον τότε Υπουργό, Χάρη Θεοχάρη, να κερδίσουμε μία από τις πιο σημαντικές μάχες για τον ελληνικό τουρισμό. Αναφέρομαι στην επανεκκίνηση του κλάδου στην χώρα, μετά από το μεγαλύτερο πλήγμα στην ιστορία της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς και υπό την σκιά της πανδημίας. Ήμαστε οι πρώτοι, μεταξύ πολλών και μεγαλύτερων τουριστικών προορισμών, που μιλήσαμε για το άνοιγμα του τουρισμού στην χώρα μας, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση σε ζητήματα ασφαλείας και δημόσιας υγείας. Δουλέψαμε σκληρά, δεχθήκαμε έντονα την κριτική, η οποία σε πολλές φορές δυστυχώς, είχε χαρακτηριστικά φθηνής μικροπολιτικής, σηκώσαμε με υπευθυνότητα το άγχος και το βάρος της ευθύνης για έναν χώρο πολύ παραγωγικό, ο οποίος άξιζε πολλά περισσότερα από την στασιμότητα και την απαισιοδοξία εκείνων των ημερών. Παράλληλα, δουλέψαμε σκληρά και για την τουριστική εκπαίδευση, τον πολύτιμο αιμοδότη της τουριστικής βιομηχανίας: με την εφαρμογή του έκτακτου μέτρου της τηλεκπαίδευσης παλέψαμε για την λειτουργία των δομών μας υπό τις πλέον δύσκολες συνθήκες. Αν και κάτω από τρομερή ένταση και αγωνία, καταφέραμε να καταστρώσουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο και να παραμείνουμε συνεπείς προς αυτό και όσα είχαμε δεσμευθεί. Αναμφίβολα, ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε γενικά το Υπουργείο Τουρισμού και είμαι ιδιαίτερη ευγνώμων για τη συνεργασία που είχαμε τόσο με τις υπηρεσίες όσο και τους άξιους εταίρους μας από την αγορά της ελληνικής φιλοξενίας.

Το 2022 ήταν μια χρονιά κατά την οποία καταρρίψαμε το ρεκόρ προσέλευσης ξένων επισκεπτών, μετά από 2 αρκετά δύσκολες χρονιές λόγω του Covid-19. Ποιος πιστεύετε ότι ήταν ο βασικός λόγος;

Η επιτυχία της περσινής χρονιάς μόνον τυχαία δεν ήρθε. Είναι το αποτέλεσμα μίας συλλογικής προσπάθειας που έγινε με συγκροτημένο σχέδιο, στοχοπροσήλωση και αληθινό μεράκι να πετύχουμε. Αφήσαμε στην άκρη την μικροπολιτική και την απαισιοδοξία που δημιούργησαν οι αλλεπάλληλες και πρωτόγνωρες κρίσεις, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και τολμήσαμε το διαφορετικό. Από την μεριά μας ως Υπουργείο, εξαντλήσαμε κάθε μέσο για την στήριξη των επαγγελματιών και των απασχολουμένων του κλάδου, με μέτρα που ξεπέρασαν τα 6 δις Ευρώ, όποτε και όσο αυτό χρειάστηκε. Δεν μείναμε όμως μόνο σε αυτό. Μιλήσαμε για το μέλλον που θέλουμε για τον ελληνικό τουρισμό, με γνώμονα την βιωσιμότητα και την ποιότητα που αξίζει, με αιχμή του δόρατος τον εναλλακτικό τουρισμό. Καταστρώσαμε για πρώτη φορά συγκροτημένες στρατηγικές για την προώθησή τους, από τον γαστρονομικό τουρισμό, τον οικοτουρισμό και τον καταδυτικό τουρισμό, μέχρι τον τουρισμό ευεξίας, τον αθλητικό τουρισμό και τον αγροτουρισμό. Η ελληνική καμπάνια προβολής απέκτησε την μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία της και ένα νέο, δυναμικό πρόσωπο για την χώρα μας, ως προορισμού ιδανικού ακόμη και για τα πιο ειδικά ταξιδιωτικά ενδιαφέροντα. Θυμίζω την πρώτη καμπάνια χειμερινού τουρισμού “Greece does have a winter!” καθώς και την viral καμπάνια μας για το «Greek-end”, τον τουρισμό διημέρου. Διεκδικήσαμε τον χώρο μας στην διεθνή τουριστική αγορά αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία προβολής και ανοίγματος στρέφοντας το βλέμμα μας ακόμη και σε νέες αγορές, όπως τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία. Η Θεσσαλονίκη πέτυχε την πρώτη ελληνική διάκριση στο δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ ενώ το Σουφλί και η Δυτική Σάμος διακρίθηκαν ως Best Tourism Villages από τον ΠΟΤ. Και φυσικά, με στοχευμένες θεσμικές μας παρεμβάσεις δώσαμε στην ελληνική φιλοξενία σύγχρονα μέσα και όπλα, όπως ο θεσμός των DMMO και τα τρία νέα σήματα επισκέψιμων μονάδων παραγωγής, ώστε να προβληθεί ακόμη περισσότερο και πιο αποτελεσματικά. Αυτά είναι μόνον μερικές από τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε και φέραμε εις πέρας δουλεύοντας όλοι μαζί και με συνέπεια. Και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.

zacharaki 2

Έχετε αναφέρει ότι η μαγική λέξη στον τουρισμό είναι η “συνέργεια”. Ποιες είναι οι συνέργειες που θα πρέπει να γίνονται έτσι ώστε να επιτυγχάνουμε κάθε χρόνο περισσότερους αλλά και πιο ποιοτικούς τουρίστες;

Η συνέργεια είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται όλο το οικοσύστημα της φιλοξενίας. Γι’ αυτό και ως Υπουργείο κατευθύναμε το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειάς μας στο να θωρακίσουμε θεσμικά και στην πράξη την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων κάθε φορά οργανισμών, φορέων, προσώπων. Η συνεργασία αυτή θα πρέπει να κινείται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο αφορά το Δημόσιο, τον τρόπο που συνεργάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται οι διάφορες υπηρεσίες και οργανισμοί της κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα στην εξυπηρέτηση του πολίτη ή την κυκλοφορία αναγκαίας πληροφορίας. Έπειτα, αφορά στην συνεργασία που πρέπει να υπάρχει με την εκάστοτε τοπική αυτοδιοίκηση: ο τουρισμός πρέπει και μπορεί να αφορά κάθε γωνιά της πατρίδας μας μόνον εφόσον υπάρχει ανοιχτός διάλογος με τους ΟΤΑ, οι οποίοι και αυτονόητα θα πρέπει να έχουν λόγο στον τρόπο και το περιεχόμενο της στρατηγικής για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή τους. Τέλος και πάνω από όλα, η συνέργεια σημαίνει την ζωτικής σημασία για τον κλάδο σύμπραξη μεταξύ και με τον ιδιωτικό τομέα. Την προσέγγιση αυτή, της ενεργοποίησης και της συνεργασίας όλων, συστηματοποιήσαμε και φέραμε στην πραγματικότητα του ελληνικού τουρισμού μέσω των πολύ γνωστών στο εξωτερικό Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMO), τους οποίους για πρώτη φορά θεσπίσαμε με νόμο μας, έως και της ίδιας της αλλαγής στην οργάνωση και λειτουργία υπηρεσιών μας, και την σημαντική ψηφιοποίηση διαδικασιών που μέχρι πρότινος ταλαιπωρούσαν αδικαιολόγητα πολίτες και επισκέπτες.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μας σε σχέση με τις ανταγωνιστικές γειτονικές μας χώρες και ποιες πιστεύετε ότι είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε;

Ζούμε σε μία πραγματικά ευλογημένη χώρα. Αυτό δεν λέγεται χάριν υπερβολής: αρκεί να φέρουμε στο μυαλό μας τις τόσο διαφορετικές εικόνες και εμπειρίες που έχει να δώσει η πατρίδα μας, από τα νησιά, τις παραλίες και τον βυθό της μέχρι την ενδοχώρα και τα συγκλονιστικά ελληνικά βουνά. Το εύρος και η διαφοροποίηση των εμπειριών που μπορεί να προσφέρει είναι μοναδικά για μία χώρα της έκτασης της Ελλάδας. Με το ζητούμενο πλέον για τους περισσότερους επισκέπτες να είναι η αυθεντικότητα και η ένταση της εμπειρίας, ένα κομμάτι το οποίο ξεχωρίσαμε ως ένα αδιαμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας σε παγκόσμια κλίμακα είναι αυτό της γαστρονομίας και γενικότερα της ελληνικής παραγωγής. Νομίζω αποτελεί ένα από τα πιο αγνά και εκλεκτά στοιχεία της ελληνικής μας ταυτότητας, με μοναδική πολλαπλασιαστική δύναμη για τον τουρισμό και την οικονομία μας εν γένει: σκεφτείτε μόνον ότι ένας ταξιδιώτης που θα γευθεί ένα απ’ τα εξαιρετικά ελληνικά κρασιά μας, θα μιλήσει για αυτό στους φίλους του, θα το αναζητήσει πιθανώς στην πατρίδα του και ίσως αποτελέσει και τον λόγο για μια νέα του επίσκεψη. Γι’ αυτό και περίπου 17 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης προορίζονται για την προώθηση γαστρονομικού τουρισμού και αγροτουρισμού στην χώρα μας, ενώ συνολικά περισσότερα από 200 εκ. θα αφορούν λοιπές μορφές εναλλακτικού τουρισμού και συγκεκριμένα τον ορεινό και καταδυτικό τουρισμό αλλά και τον τουρισμό ευεξίας. Ως είπα και παραπάνω, οι ειδικές μορφές τουρισμού προσφέρουν μία μοναδική προοπτική ανάπτυξης ειδικά για τον ελληνικό τουρισμό άλλωστε.
Αχίλλειος πτέρνα για την φιλοξενία μας, αλλά και την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, είναι το θέμα της έλλειψης του ανθρώπινου δυναμικού στον απόηχο της πανδημικής κρίσης. Είναι νομίζω, η σημαντικότερη δυσκολία, ίσως μαζί με το γενικότερο ζήτημα της βιωσιμότητας για τον κλάδο, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα και με γενναιότητα. Ως Υπουργείο έχουμε ήδη προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση και την βελτίωση της ελκυστικότητας των τουριστικών σπουδών στην χώρα μας, με τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος σπουδών τους έως και την μετά από 11 χρόνια μεταρρύθμιση του πλαισίου πρακτικής άσκησης, την εισαγωγή νέων θεματικών και ειδικοτήτων, τον πολλαπλασιασμό των τμημάτων και δομών μας για την κάλυψη των αναγκών όλης της επικράτειας. Από την άλλη, το προσεχές διάστημα θα υλοποιηθεί το μαζικότερο πρόγραμμα επιμόρφωσης για περισσότερους από 18.000 ωφελούμενους του κλάδου ενώ ολοκληρώθηκε και η μελέτη με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποτύπωση των αναγκών της ελληνικής τουριστικής εκπαίδευσης και την λειτουργία Ακαδημίας Τουρισμού.

zacharaki 3

Παρόλο που ξεκίνησε και επίσημα η καλοκαιρινή περίοδος θα θέλαμε να μάθουμε ποιες είναι οι ενέργειες σας σχετικά με τον εναλλακτικό τουρισμό σε άλλες πόλεις πέραν των νησιών μας καθώς επίσης και σχετικά με την αύξηση του χειμερινού τουρισμού στη χώρα μας.

Πέρυσι θέσαμε τις βάσεις για την στρατηγική προώθηση στο εξωτερικό και το εσωτερικό του χειμερινού τουρισμού στην χώρα μας. Εμβληματική υπήρξε η πρώτη ελληνική καμπάνια για την προβολή ευκαιριών ταξιδιού στην χώρα μας και τα βουνά της τους χειμερινούς μήνες “Greece does have a winter!”. Από την άλλη με το νέο, καλύτερο πρόγραμμα επιδοτούμενου εσωτερικού τουρισμού «Τουρισμός για Όλους», για περίπου 400.000 συμπολίτες μας και με ειδική πρόνοια για την συμπερίληψη των ΑμεΑ, εστιάσαμε στην τόνωση της τουριστικής κίνησης κατά τους λιγότερο δημοφιλείς, χειμερινούς μήνες αναδεικνύοντας και νέους προορισμούς. Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει με συγκεκριμένες πολιτικές για την βέλτιστη προώθηση του οικοτουρισμού και την ανάδειξη με όρους σεβασμού και προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 της πατρίδας μας. Μαζί με το ΥΠΕΝ, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και με την πολύτιμη επιστημονική υποστήριξη της ΔιαΝΕΟσις προχωρήσαμε σε στοχευμένες δράσεις για την συνολική προώθηση τέτοιων περιοχών, γεωπάρκων έως και την δυναμική εξωστρέφεια για τις μονάδες παραγωγής και τα προϊόντα που παράγονται σε αυτές. Τέλος, σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια για την δυναμική ανάπτυξη του ορεινού και χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και τα περίπου 56 εκ. Ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί μέσω αυτού για την αναβάθμιση, πράσινη και ψηφιακή, των υποδομών σε χιονοδρομικά κέντρα και ορεινά καταφύγια έως και την συντήρηση ορεινών μονοπατιών.

Για να εισέλθουμε και στα θέματα του κλάδου, η λέξη “Κόσμημα” προέρχεται από το ρήμα “Κοσμώ” που σημαίνει στολίζω. Ποια είναι η προσωπική σχέση σας με το κόσμημα;

Θα έλεγα πως είμαι λάτρης του είδους, ενώ προσυπογράφω πως πραγματικά «ότι λάμπει δεν είναι χρυσός». Το κόσμημα για εμένα συνδέεται και σε μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζει, για όσους γνωρίζουν, πολλά από τα συναισθήματά μου. Προτιμώ κοσμήματα χειροποίητα, γιατί στα μάτια μου μαρτυρούν την αγάπη και την έμπνευση των χεριών που τα δημιούργησε, και συνήθως το καθένα τους έχει μια αλλιώτικη ιστορία να πει. Συνήθως, προτιμώ τις πιο λιτές και διακριτικές δημιουργίες, χωρίς την πολλή πληροφορία, και με στοιχεία που παραπέμπουν στον ελληνικό πολιτισμό ή κάποιον ιδιαίτερο συμβολισμό. Άλλωστε, πάντα μου άρεσε να αναζητώ εκείνο που κρύβεται πίσω από μία εικόνα, μία λέξη, έως και ένα χρώμα. Το ίδιο κάνω και με τα κοσμήματα που επιλέγω.

zacharaki 4

Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στον «ποιοτικό επισκέπτη». Πόσο μεγάλη προτεραιότητα είναι για εσάς να αρχίσουμε να προσελκύουμε αυτής της κατηγορίας τους τουρίστες, από τη στιγμή που το «brand» Ελλάδα βρίσκεται πλέον στους 5 πρώτους παγκόσμιους προορισμούς;

Ο ποιοτικός τουρίστας και η προσέγγισή του είναι για εμάς το μεγαλύτερο στοίχημα, ενώ τολμώ να πω πως έχουμε κάνει τρομερά βήματα προόδου σε σχέση με αυτό ειδικά την περασμένη χρονιά. Απόδειξη η αυξημένη μέση δαπάνη που καταγράψαμε ανά επισκέπτη σε σχέση με το 2019, μία χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και η σημαντική χρονική επέκταση της ταξιδιωτικής κίνησης, η οποία πέρυσι έφτασε μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου για αρκετές περιοχές της πατρίδας μας. Αυτός είναι και ο λόγος που η στρατηγική μας κινήθηκε στην κατεύθυνση του τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων, ενώ με ένα γενναίο πακέτο χρηματοδοτικών εργαλείων, από το ΕΣΠΑ μέχρι τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, δίνουμε την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους και να αναβαθμίσουν ποιοτικά τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Ολοκληρώνοντας θα θέλατε να μας πείτε ποιο είναι το στοίχημα σας και οι προβλέψεις σας για το 2023;

Τα στοιχεία που έχουμε ήδη στην διάθεσή μας, δείχνουν πως το 2023 έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί στην καλύτερη χρονιά στην ιστορία της ελληνικής φιλοξενίας. Ήδη, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου καταγράφηκε μία αύξηση των εσόδων της τάξης του 80% σε σχέση με το 2022. Από την άλλη, στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 53%, ενώ το Πάσχα καταγράψαμε ρεκόρ πληρότητας σε προορισμούς παραδοσιακά δημοφιλείς αλλά και εναλλακτικούς. Οι κρατήσεις δε για την περίοδο του καλοκαιριού και μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου είναι υψηλότερες παρά ποτέ. Ωστόσο, με δεδομένο και τα όσα έχουμε περάσει τα τελευταία χρόνια, κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία και τα ρεκόρ που αξίζουμε να σπάσουμε ως χώρα είναι να συνεχίσουμε στον δρόμο της προόδου και της δημιουργίας. Και οι επερχόμενες εκλογές είναι κομβικής σημασίας για αυτό. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε στην πράξη πως μπορεί να οδηγήσει την χώρα με ασφάλεια και υπευθυνότητα σε έναν τέτοιο δρόμο. Εύχομαι και ελπίζω, όλοι μαζί, να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στην ίδια κατεύθυνση για να πετύχουμε ακόμη περισσότερα.

Κα Ζαχαράκη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μας και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές σαν υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. στην Ανατολική Αττική.

Τάσος Τζήκας

Πρόεδρος της ΔΕΘ - HELEXPO

Η στρατηγική μας διέπεται από τους εξής στόχους:
ικανοποιημένοι εκθέτες, αποδοτικά εμπορικά αποτελέσματα και αναβάθμιση των εκθέσεων

tzikas 1

Συνέντευξη στον Τάσο Σπανούδη

Κε Τζήκα διαθέτετε ένα πάρα πολύ πλούσιο βιογραφικό, το οποίο επιβεβαιώνει ότι επάξια βρίσκεστε στη θέση του Προέδρου της ΔΕΘ - HELEXPO ΑΕ από το 2011, αποτελώντας πλέον το μακροβιότερο Πρόεδρο του εκθεσιακού μας φορέα. Πώς έχετε καταφέρει ανά τα χρόνια να συνεργάζεστε με διαφορετικές κυβερνήσεις και ταυτόχρονα να αλλάζετε την εικόνα της ΔΕΘ προς το καλύτερο;

Σας ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Η ΔΕΘ αποτελεί κομμάτι της συλλογικής συνείδησης της Θεσσαλονίκης, άρα και δικό μου. Έτσι, την αντιμετώπισα από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, ως ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της πόλης, που πρέπει να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεργάζομαι αρμονικά με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και με την υπόλοιπη διοίκηση προσπαθούμε να ενδυναμώσουμε τον εκθεσιακό φορέα, να εμπλουτίσουμε την εκθεσιακή του δραστηριότητα και βέβαια να ολοκληρώσουμε την ανάπλαση των εγκαταστάσεών του, που θα αναβαθμίσει τόσο τη δική του θέση όσο και τη θέση της Θεσσαλονίκης στη διεθνή εκθεσιακή βιομηχανία.

Λαμβάνοντας υπόψιν μια πανδημία που επηρέασε ολόκληρο τον πλανήτη, τι θεωρείτε ότι έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια στην διοργάνωση των εμπορικών εκθέσεων;

Νομίζω αντιληφθήκαμε την αξία της επαφής περισσότερο. Αν και αρχικά φάνηκε πως η ψηφιακή εποχή ήταν προ των πυλών και έγιναν προσπάθειες η εκθεσιακή δραστηριότητα να μεταφερθεί online, τελικά αποδείχθηκε πως οι άνθρωποι θα θέλουν πάντα να συναντιούνται για να κλείσουν μια συμφωνία, να σφίγγουν το χέρι ο ένας του άλλου και να συζητούν face to face. Ο εκθεσιακός φορέας βέβαια προσαρμόζεται στις νέες ανάγκες και αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία, ώστε να μπορέσει να συμβαδίσει με τις εξελίξεις και να αναβαθμίσει το εκθεσιακό του προϊόν.

Όσον αφορά τις 2 μεγάλες εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνετε για τον κλάδο της Αργυροχρυσοχοΐας, την KOSMIMA στη Θεσσαλονίκη και την Athens International Jewellery Show στην Αθήνα, διαπιστώνω ότι υπάρχει μια ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια όμως αισθάνομαι ότι θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο ελκυστικές και μεγάλες. Ποια είναι η δική σας γνώμη;

Όντως καταγράφεται μια ανοδική πορεία των δύο εκθέσεων, ο εχθρός του καλού όμως είναι το καλύτερο, οπότε υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση. Το κόσμημα έχει μια ιστορία 6.000 ετών στη χώρα μας και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βρει τη θέση που του αξίζει στο «σήμερα» με τα εκθεσιακά εργαλεία που διαθέτουμε. Οι άνθρωποι της ΔΕΘ-HELEXPO εργάζονται προς την κατεύθυνση αναβάθμισης τόσο της KOSMIMA όσο και της Athens International Jewellery Show και νομίζω ότι η δουλειά τους αποδίδει καρπούς που φαίνονται τόσο στα ποσοτικά όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δύο εκθέσεων.

logo aijs

Ποια ακριβώς είναι η σχέση της Π.Ο.Β.Α.Κ.Ω. με τη Helexpo; Σας ρωτώ για να αποσαφηνιστεί πλήρως στους αναγνώστες μας και να είναι ξεκάθαρο το ποιος αποφασίζει και τι για τη διοργάνωση της έκθεσης. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η απόφαση για το εισιτήριο της έκθεσης στην Αθήνα ή ακόμα και για τις θέσεις των εκθετών.

Η ΠΟΒΑΚΩ είναι συνοδοιπόρος μας στη διοργάνωση των δύο εκθέσεων εδώ και χρόνια και η συνεργασία μας είναι άψογη. Άλλωστε, πρόκειται για έναν φορέα που γνωρίζει το κόσμημα καλύτερα από τον καθένα, όπως επίσης και τις ανάγκες των επαγγελματιών του κλάδου.

Αναγνωρίζω πρώτος τις πολύ μεγάλες προσπάθειες που γίνονται από τους ανθρώπους της διοργάνωσης για την αύξηση τόσο των εκθετών όσο και των επισκεπτών της έκθεσης. Θα σας ζητούσα λοιπόν να μοιραστείτε ποια είναι η στρατηγική που ακολουθείτε για την επίτευξη αυτών των στόχων μιας και είναι κοινοί για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου. Πιστεύετε ότι θα πρέπει και οι εκθέτες με τη σειρά τους να προβαίνουν σε κάποιες ενέργειες;

Η στρατηγική μας διέπεται από τους εξής στόχους: ικανοποιημένοι εκθέτες, αποδοτικά εμπορικά αποτελέσματα και αναβάθμιση των εκθέσεων, ώστε να παράγουν προστιθέμενη αξία για τις συμμετέχουσες εταιρείες. Είναι η δουλειά μας να δημιουργούμε ένα εκθεσιακό περιβάλλον τέτοιο που να προσφέρει στις επιχειρήσεις την απαιτούμενη προβολή και να τις δικτυώνει με εμπορικούς αγοραστές εντός και εκτός συνόρων. Και αυτό ακριβώς κάνουμε.

Συμφωνείτε με την άποψη ότι μία έκθεση χαρακτηρίζεται «πετυχημένη» ή μη ανάλογα με την προσέλευση των επισκεπτών της; Θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα και μεγαλύτερα κίνητρα για τους επισκέπτες;

Κάθε έκθεση είναι διαφορετική. Υπάρχουν εκθέσεις όπου η προσέλευση του κόσμου κρίνει το αποτέλεσμα και άλλες που είναι περισσότερο στοχευμένες και δεν ενδιαφέρονται για τη μαζική προσέλευση, αλλά για προσέλκυση μόνο εμπορικών επισκεπτών και τη διενέργεια εμπορικών επαφών. Νομίζω πως μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα πιεστικό περιβάλλον παραμένουμε ελκυστικοί τόσο τιμολογιακά όσο και σχετικά με το επίπεδο και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους εκθέτες μας.

logo kosmima

Θα επιμείνω λίγο στο θέμα των επισκεπτών επειδή γνωρίζω ότι αντίστοιχες εμπορικές εκθέσεις του εξωτερικού προσκαλούν «καλούς αγοραστές» από διάφορες χώρες. Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε και τις δικές μας εκθέσεις; Πόσο εφικτό είναι να γίνει;

Μα γίνεται ήδη. Στις περισσότερες εκθέσεις μας έχουμε ευρύτατα προγράμματα hosted buyers από χώρες τόσο της Ευρώπης όσο και άλλων ηπείρων, που έρχονται για στοχευμένες επαφές με τους εκθέτες. Χιλιάδες επιχειρηματικά ραντεβού πραγματοποιούνται κάθε φορά, πολλά εκ των οποίων θέτουν τις βάσεις για εμπορικές συνεργασίες, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με αγορές που ενδεχομένως οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν μόνες τους.

Είναι γνωστό ότι για την ανάπτυξη του κλάδου της αργυροχρυσοχοΐας απαιτείται συνδυασμός παραγόντων, που ξεκινάει από το όραμα του επαγγελματία και φτάνει μέχρι την αρωγή της πολιτείας. Οι εκθέσεις παρ’ όλα αυτά αποτελούν έναν βασικό μηχανισμό για την εξέλιξη του. Ποιο είναι το δικό σας όραμα για τις εκθέσεις του χώρου;

Το όραμά μας είναι κοινό για όλες τις εκθέσεις που διοργανώνουμε: να μπορούμε να γινόμαστε αρωγοί της προσπάθειας των επιχειρήσεων να αναδείξουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, να προσφέρουμε τα απαραίτητα εκείνα εργαλεία, ώστε να διευκολύνουμε την εξωστρέφεια και τη δικτύωσή τους, αλλά και να δημιουργούμε νέες ευκαιρίες σε ένα οργανωμένο εκθεσιακό περιβάλλον. Εν προκειμένω για τις εκθέσεις του κλάδου της αργυροχρυσοχοΐας θέλουμε, μεταξύ άλλων, να αναδείξουμε τη θέση του ελληνικού κοσμήματος, αλλά και να προωθήσουμε νέους ανθρώπους. Στο πλαίσιο αυτό συνδιοργανώνουμε με την ΠΟΒΑΚΩ τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος στο πλαίσιο της KOSMIMA, ώστε νέοι άνθρωποι να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στον χώρο και να δουν την προσπάθειά τους να εκτίθεται.

tzikas 2

Επιπρόσθετα, η ΔΕΘ αλλάζει και γίνεται «πράσινη». Μιλήστε μας λίγο για αυτό το έργο το οποίο υπόσχεται να τοποθετήσει τη Θεσσαλονίκη σε πρωταγωνιστικό ρόλο σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες; Και ποιος είναι ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου;

Η αρχιτεκτονική πρόταση που πήρε το πρώτο βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκηρύξαμε και στη βάση της οποίας δρομολογείται η ανάπλαση στην οποία αναφέρεστε προβλέπει πως το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι το πιο βιοκλιματικό και πράσινο της Ευρώπης, όπου θα εξοικονομείται ενέργεια κατά 70% σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση, ενώ και η κατανάλωση νερού θα είναι μειωμένη κατά 40% με 50%. Θα πρόκειται για ένα νέο τοπόσημο, έναν ελκυστικό επιχειρηματικό κόμβο, αλλά ταυτόχρονα και έναν πόλο έλξης για τους πολίτες και τους τουρίστες, αφού άνω του 50% της έκτασης θα είναι ανοιχτοί χώροι για τον κόσμο και πράσινο που θα αποδοθεί στη Θεσσαλονίκη. Το νέο εκθεσιακό κέντρο θα βάλει τη Θεσσαλονίκη σε άλλη κατηγορία όσον αφορά τόσο τον διεθνή εκθεσιακό ανταγωνισμό όσο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.
Το σχέδιο της ανάπλασης «έτρεξε», παρά την πανδημία, και αυτή την περίοδο επικαιροποιούμε το business plan για τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου.

Ολοκληρώνοντας θα σας ζητούσα να μας πείτε λίγα λόγια και για το Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης» στο οποίο είστε επίσης Πρόεδρος.

Η αγάπη μου για την τεχνολογία είναι γνωστή. Την υπηρέτησα και την υπηρετώ από διάφορες θέσεις: τόσο ως επιχειρηματίας όσο και περνώντας από τις διοικήσεις του ΣΕΠΒΕ και του ΣΕΠΕ και βέβαια της Τεχνόπολης, που ήταν το πρώτο πάρκο επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στη χώρα. Η Τεχνόπολη ξεκίνησε ως ένα όραμα για μια πρωτοποριακή λύση συγκέντρωσης των εταιρειών πληροφορικής και τεχνολογίας προκειμένου να δημιουργούνται συνέργειες και σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία ανάπτυξης και προώθησης της καινοτομίας και της νέας επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα. Ήταν μια πρωτοβουλία του ΣΕΠΒΕ, πρωτοποριακή για την εποχή της, η οποία κλείνει πλέον 22 χρόνια ζωής. Περάσαμε πολλές δυσκολίες, αλλά επιμείναμε στον αρχικό στόχο, γιατί μία τέτοια πρωτοβουλία δίνει προοπτική για την αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της πόλης και την ανάδειξη εταιρειών που στέκονται με αξιώσεις απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό.

Δημήτρης Καψάσκης

Ιδεαλιστής με πάθος μα πάνω από όλα οικογενειάρχης

Είμαστε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και θέλουμε μόνο νίκες.
Άμα δεν είσαι ομάδα και δεν λειτουργείς ομαδικά δεν μπορείς να προχωρήσεις. Όλα τα καταφέρνεις με πολύ δουλειά, τίποτα δεν σου χαρίζεται απλόχερα

MU6A5554 png 

Συνέντευξη στον Τάσο Σπανούδη

logo dimitrios

1) Κε Καψάσκη ποια χρονιά ξεκινήσατε να ασχολείστε με την Αργυροχρυσοχοΐα και τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον συγκεκριμένο κλάδο μιας και από ότι γνωρίζω δεν προέρχεστε από οικογένεια χρυσοχόων;
Πολύ σωστά αναφέρατε, δεν προέρχομαι από οικογένεια χρυσοχόων.
Ξεκίνησα το 1990 εντελώς τυχαία και μετά από παρότρυνση ενός παιδικού μου φίλου, που είχε σχέση με τον κλάδο. Πριν ασχοληθώ με την χρυσοχοΐα, ήμουν πωλητής και μέτοχος σε μεγάλη εταιρία παιχνιδιών.

2) Πως θα χαρακτηρίζατε τα πρώτα επαγγελματικά σας βήματα;
Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα λόγω του ότι δεν είχα καμία σχέση με τον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας και δεν ήξερα πολλά τεχνικά θέματα, έπρεπε να κατασκευάσουμε νέα σχέδια χωρίς εμπειρία, να βρω προμηθευτές, συνεργάτες, πρώτες ύλες, υποψήφιους πελάτες και τρόπους να καταφέρουμε να καθιερωθούμε στην αγορά. Όλα αυτά για να τα πετύχω πέρασαν χρόνια. Σήμερα όμως πιστεύω πως δικαιώθηκα από αυτό το δύσκολο αγώνα.

 MG 2566

3) Τι πιστεύετε ότι ήταν αυτό που σας έκανε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που συναντήσατε από την αρχή της σταδιοδρομίας σας μέχρι σήμερα;
Είναι πολλά πράγματα που με έκαναν να αντιμετωπίσω όλες τις δυσκολίες αποτελεσματικά μέχρι και σήμερα. Έπρεπε να πάρω τις σωστές αποφάσεις πρώτα από όλα γιατί ήταν ένας αγώνας επιβίωσης για να προσφέρω στην οικογένεια μου. Ήταν ένας δρόμος χωρίς επιστροφή, ήταν και είναι το πείσμα μου για επιτυχία. Πάντα έθετα στόχους που έπρεπε να κατακτήσω, με υπομονή και με πολλή δουλειά πάντα δικαιώνεσαι, όταν βέβαια έχεις και την στήριξη όλης της οικογένειας. Σίγουρα έγιναν και γίνονται λάθη αλλά αυτό που έχω ως αρχή είναι να κλείνω τις υποθέσεις αμέσως χωρίς να αφήνω εκκρεμότητες για το μέλλον.

D55  S251 

4) Αυτό θεωρείται ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας σας; ή υπάρχει και κάποιο άλλο συστατικό το οποίο σας έχει καταξιώσει επαγγελματικά τόσο πολύ;
Δεν υπάρχει μυστικό πίσω από το Δημήτριο μόνο ένας κοινός στόχος για επιτυχία και καταξίωση. Όλη η οικογένεια και η ομάδα εργάζεται για αυτό το σκοπό και ο ένας καλύπτει τα κενά του άλλου. Είμαστε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και θέλουμε μόνο νίκες. Δεν επαναπαυόμαστε ποτέ. Άμα δεν είσαι ομάδα και δεν λειτουργείς ομαδικά δεν μπορείς να προχωρήσεις.

B407

5) Διαθέτετε ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια Αργυροχρυσοχοΐας στη χώρα μας, πόσο δύσκολο είναι να παραμένει κανείς κατασκευαστής στην Ελλάδα της παγκοσμιοποίησης; Θεωρείτε ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα; Και ποια είναι αυτά;
Η παραγωγή είναι ένας δύσκολος δρόμος και μια διαρκή εξέλιξη. Πρέπει συνέχεια να εκσυγχρονίζεσαι με νέα μηχανήματα και ιδέες για να μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Δυστυχώς στα χρόνια της κρίσης τα περισσότερα Ελληνικά εργαστήρια έμειναν πίσω στην εξέλιξη των μηχανημάτων, αλλά όχι στις καινούργιες ιδέες. Θεωρώ ότι έχουμε περισσότερα πλεονεκτήματα λόγω το ότι έχουμε μια παρακαταθήκη 5000 χρόνων στη χρυσοχοΐα, με μια βοήθεια από το κράτος για εκσυγχρονισμό στα μηχανήματα και λίγο περισσότερη τεχνογνωσία στο κομμάτι των εξαγωγών και του marketing, πιστεύω η Ελλάδα έχει ένα λαμπρό μέλλον.

6) Εκτός από το κόσμημα, το τελευταίο διάστημα έχετε αρχίσει και ασχολείστε και με ένα αρκετά δύσκολο προϊόν το ρολόι. Το κατασκευάζετε στο εργαστήριο σας; Αν ναι, νομίζω ότι είστε ο πρώτος Έλληνας που έχει επιχειρήσει κάτι τέτοιο. Ποιος είναι ο λόγος που σας οδήγησε σε αυτή σας την απόφαση;
Η κατασκευή και η συναρμολόγηση γίνεται στο εργαστήριο μας εκτός από το μηχανισμό. Από όσο γνωρίζω έχουν κατασκευαστεί ρολόγια στην Ελλάδα αλλά όχι σε μαζική παραγωγή όπως κάνουμε εμείς. Ήταν και είναι, ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα που δεν έχει καμία σχέση με το κόσμημα. Μας πήρε δυο χρόνια να το τελειοποιήσουμε. Η ιδέα ξεκίνησε κατά την διάρκεια του αποκλεισμού λόγω COVID. Ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό μας αν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Επίσης θέλαμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να αναδείξουμε την δυναμική και το brand της επιχείρησης.

1676749415152  1676749415163 

7) Ποια είναι η άποψη σας για τον ανταγωνισμό; θεωρείτε ότι είναι σε θέση να φέρει την ανάπτυξη;
Δυστυχώς ο ανταγωνισμός τα τελευταία χρόνια όπως προ είπα έχει μειωθεί λόγω κρίσης. Δεν μπήκε νέο αίμα και νέες ιδέες ώστε να μειωθεί και το φαινόμενο της αντιγραφής. Πιστεύω όμως τα δυο τελευταία χρόνια κινείται ανοδικά ο κλάδος ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για να φέρουν ανάπτυξη.

8) Η προσπάθεια σας στο να καθιερώσετε το brand name “Dimitrios” πόσο πιστεύετε ότι σας έχει βοηθήσει; Είναι μονόδρομος θεωρείτε το να προσπαθεί ένας κατασκευαστής να γίνει “brand” για να μπορέσει να έχει μεγαλύτερα αποτελέσματα; Και πόσο εφικτό είναι αυτό;
Όχι μόνο μας έχει βοηθήσει αλλά μας έχει κάνει να ξεχωρίσουμε από τον ανταγωνισμό και να συνεργαζόμαστε με τα καλύτερα καταστήματα. Σίγουρα είναι μονόδρομος ένας κατασκευαστής να γίνει brand, πλέον μόνο έτσι πιστεύω μπορείς να επιβιώσεις, αλλά αυτό απαιτεί πολλούς κόπους και θυσίες για να τα καταφέρεις. Αυτό δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, θέλει χτίσιμο από το μηδέν και πολύ προσοχή. Προσοχή, γιατί όσο δύσκολο είναι να χτίσεις το brand τόσο εύκολο είναι να γκρεμιστεί, είτε λόγω κακής ποιότητας, είτε λόγω κακής προβολής, είτε λόγω κακής πολιτικής ή κακών σχεδιαστικών επιλογών.

K293

9) Εκτός από την Ελλάδα σε ποιες άλλες χώρες έχετε πετύχει και κάνετε εξαγωγές;
Συνέπεια όλου αυτό που σας προ ανέφερα είναι να κάνουμε εξαγωγές σε πολλές χώρες. ΙΤΑΛΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΜΑΛΤΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΑΓΓΛΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΑΜΕΡΙΚΗ, ΜΕΞΙΚΟ, ΙΑΠΩΝΙΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

IMG 8185

10) Θα θέλατε να μας αποκαλύψετε τα επόμενα σχέδια σας και το όραμα σας για το μέλλον;
Παίρνουμε μέρος σε διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό με στόχο να κάνουμε ακόμα περισσότερες συνεργασίες, να κάνουμε πιο γνωστό το brand name DIMITRIOS EXCLUSIVE και το Ελληνικό κόσμημα ανά τον κόσμο. Να εξελιχτούμε ακόμα περισσότερο κατασκευαστικά, σχεδιαστικά και να βελτιώσουμε κι άλλο τη θέση μας στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά. Είναι πολλά αυτά που στοχεύουμε ακόμα να πέτυχουμε, πιστεύω είμαστε ακόμα στην αρχή αλλά έχουμε κάνει μια καλή βάση.

11) Η επιχείρηση “Dimitrios” έχει περάσει πλέον στα χέρια της επόμενης γενιάς, πως αισθάνεστε γι’ αυτό; Και επιπλέον μιας και οι διάδοχοι δεν βρίσκονται στα χρόνια τα δικά σας ποιες πιστεύετε ότι είναι οι δυσκολίες που θα καλεστούν να αντιμετωπίσουν;
Αισθάνομαι υπερήφανος για τα παιδιά μου και θεωρώ ότι η επιχείρηση βρίσκεται στα καλύτερα χέρια του Γιώργου και του Βασίλη. Ήδη είναι αρκετά χρόνια στην εταιρεία και έχουν πάρει το δρόμο τους, στα μάτια τους βλέπω τον εαυτό μου στην ηλικία τους να, έχουν το ίδιο πάθος για την επιτυχία και την εξέλιξη. Είναι άξιοι συνεχιστές της εταιρείας και εδώ που έχουμε φτάσει οφείλονται πολλά και σε αυτούς. Με ωριμότητα, σεμνότητα, επαγγελματισμό και συνεργασία μπορούν να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν και να συνεχίσουν των αγώνα της οικογένειας με την εμπειρία 33 ετών.

 MG 2558

12) Και κλείνοντας αυτή την πολλή όμορφη συζήτηση ποια είναι η συμβουλή που δίνετε στα νέα παιδιά, που έχουν όνειρα και στόχους και επιθυμούν να ασχοληθούν με τον κλάδο της Αργυροχρυσοχοΐας;
Λίγο πολύ όλη αυτή η συζήτηση που κάναμε, εμπεριέχει συμβουλές για τους νέους και επιπλέον να προσθέσω, να αγαπάνε και να κάνουν με πάθος αυτό με το οποίο θα ασχοληθούν, να δείξουν υπομονή, επιμονή και πολλή δουλειά. Όλα τα καταφέρνεις με πολύ δουλειά, τίποτα δεν σου χαρίζεται απλόχερα, κι εγώ από το μηδέν ξεκίνησα χωρίς εφόδια. Και να ολοκληρώσω ένα άλλο πολύ σημαντικό είναι να ακούν τις ανάγκες και της τάσεις της αγοράς.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κος Άδωνις Γεωργιάδης

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη για τον κλάδο της Αργυροχρυσοχοΐας

Η παράδοση της αργυροχρυσοχοΐας στην Ελλάδα είναι μεγάλη και καλό είναι να την προβάλουμε

Κε Υπουργέ, είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να σας φιλοξενούμε στις σελίδες του περιοδικού μας αυτή την περίοδο, όπου, μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ολόκληρος ο κλάδος της Αργυροχρυσοχοΐας προσδοκά, επιδιώκει και μάχεται για την ανάπτυξη.
Γνωρίζουμε όλοι πως η ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να έρθει μέσω της εξωστρέφειας, και το κόσμημα όπως είπατε και εσείς στα εγκαίνια της κλαδικής έκθεσης:

«Στέλνει στα πέρατα του κόσμου την καλλιτεχνική δυνατότητα το γούστο και την δημιουργικότητα των σχεδιαστών του, αυτή είναι η δική σας δουλεία»

photo adonis georgiadis 1

Συνέντευξη στον Τάσο Σπανούδη

Η παράδοση της Αργυροχρυσοχοΐας στην Ελλάδα μετρά πάνω από 6000 χρόνια. Σήμερα ολόκληρη η βιομηχανία αποτελείται έμμεσα και άμεσα πάνω από 150.000 εργαζομένους, ένα νούμερο το οποίο αντί να μεγαλώνει έχει την τάση κάθε χρόνο να συρρικνώνεται. Πως θα μπορούσαμε να αναστρέψουμε αυτή την πορεία;
Σέβομαι απόλυτα την αργυροχρυσοχοΐα και την παράδοσή της. Άλλωστε ως ιστορικός αρχαιολόγος δεν θα μπορούσα να μην γνωρίζω την τεράστια ιστορία της αργυροχρυσοχοΐας στον ελληνικό πολιτισμό εν γένει. Όχι μόνο τον αρχαίο αλλά και τον ελληνιστικό και τον βυζαντινό και το νεότερο.
Στη γενικότερη τάση επιστροφής βιομηχανιών από την Ασία προς την Ευρώπη, πιστεύω ότι θα μπορέσει να ωφεληθεί και η αργυροχρυσοχοΐα. Έχουμε ταλέντα, έχουμε ωραίες ιδέες, έχουμε ωραία σχέδια, η πολιτεία θα είναι μαζί σας.

Πόσο υλοποιήσιμο πιστεύετε ότι θα ήταν να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών, οι οποίες παρότι δεν έχουν την δική μας παράδοση, έχουν μια πολύ μεγαλύτερη βιομηχανία από εμάς;
Το πρόβλημα με την αποβιομηχάνιση της χώρας είναι πολύ ευρύτερο της αργυροχρυσοχοΐας. Η Ελλάδα κατά τη δεκαετία του ’80 εισήλθε ως μία υπολογίσιμη βιομηχανική δύναμη και εξήλθε ως μία ασήμαντη βιομηχανική δύναμη.
Τώρα, είμαστε σε μία τάση επιστροφής. Βλέπετε ότι έχουμε ρεκόρ εξαγωγών στην βιομηχανία και ρεκόρ παραγωγής. Σίγουρα στα πλαίσια της αυξήσεως της βιομηχανικής παραγωγής και η αργυροχρυσοχοΐα θα βρει τη θέση της.

Οι χρυσοχόοι της Ιταλίας προμηθεύονται την πρώτη ύλη (το πολύτιμο μέταλλο, το χρυσό ή το ασήμι), η οποία αποτελεί και το μεγαλύτερο κεφάλαιο τους, χωρίς καθόλου ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ προστίθεται στο τιμολόγιο πώλησης. Δεν αποτελεί αυτό το μέτρο μια πολύ μεγάλη βοήθεια για τον κλάδο;
Είναι μία πολύ καλή ιδέα να αντιγράψουμε τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας δεν αφορά όμως το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά το Υπουργείο Οικονομικών.

Η γειτονική μας Τουρκία έχει μια πολιτική στήριξης των επαγγελματιών για όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό με κάλυψη μέχρι και το 100% των εξόδων συμμετοχής τους μέσω των «Turkish Pavilion». Εμείς δεν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μεγαλύτερα κίνητρα με τα αντίστοιχα «Ελληνικά περίπτερα» μέσω της «Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου A.E.», ώστε να μπορούσαν να επέλεγαν αυτή τη δίοδο περισσότεροι επαγγελματίες;
Η Τουρκία είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι μπορεί και κάνει επιδοτήσεις που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει την επιδότηση των εκθέσεων.
Μπορούμε να κάνουμε προγράμματα ΕΣΠΑ, όπως έχουμε ήδη κάνει και να ξανακάνουμε για την εκπαίδευση των εκθετών και την έμμεση χρηματοδότησή τους, αλλά δεν μπορεί να γίνει απευθείας χρηματοδότηση των εξαγωγών. Κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς νόμους περί ανταγωνισμού.

DSC 0125

Γνωρίζουμε όλοι ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να στηρίξει και να ενισχύσει τον επαγγελματία παρότι διανύουμε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας. Όμως η στρατηγική εξωστρέφειας είναι μονόδρομος εφόσον επιθυμούμε την ανάπτυξη. Πόσο δύσκολο είναι για παράδειγμα να κλειστούν διακρατικές συμφωνίες για το κόσμημα με 0% δασμούς αντί για 7% που ισχύει σήμερα προς την Αμερική; Κάτι που οι ανταγωνιστικές χώρες ήδη εφαρμόζουν.
Είμαι ανοιχτός να δούμε τι έχει πετύχει η κάθε μία ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά σε σχέση, παραδείγματος χάριν με τη μεγάλη αγορά των ΗΠΑ και να κάνουμε ακριβώς το ίδιο. Συνήθως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όσο λέγονται σε μία ερώτηση, αλλά είμαι εξαιρετικά πρόθυμος να το κάνω.
Και αν είναι ζήτημα απλώς αποφάσεως του Υπουργείου Ανάπτυξης να είστε βέβαιος ότι θα το κάνουμε.

Το Ελληνικό κόσμημα δεν υπάρχει καθόλου στα διαφημιστικά σποτάκια που προβάλλονται στο εξωτερικό, ενώ αποτελεί πολύ μεγάλο πόλο έλξης για τους τουρίστες. Δεν πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί ο κλάδος της αργυροχρυσοχοΐας στα πλαίσια της προώθησης του πολιτισμού μας; Θα μπορούσατε να το προτείνετε;
Θα το προτείνω και πιστεύω ότι κακώς δεν συμπεριλαμβάνεται. Όπως προανέφερα η παράδοση της αργυροχρυσοχοΐας στην Ελλάδα είναι μεγάλη. Και καλό είναι να την προβάλουμε.

Ένα επιπλέον θέμα είναι η εκπαίδευση των νέων που αποφασίζουν να μάθουν την τέχνη του Αργυροχρυσοχόου. Συμφωνείτε ότι ένας νέος/α που θέλει να αποκτήσει κατάρτιση θα έπρεπε να έχει αυτή τη δυνατότητα μέσω κάποιου Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτήριου με το αντίστοιχο τμήμα;
Ασφαλώς. Εγώ θα είμαι πρόθυμος μέσω του ΕΣΠΑ να χρηματοδοτήσω προγράμματα κατάρτισης ειδικά για την αργυροχρυσοχοΐα. Πιστεύω πολύ σε αυτό τον κλάδο, ήταν παραδοσιακά από τους κλάδους που έφερναν πολλά χρήματα στην Ελλάδα, γιατί όχι και τώρα.

Όπως γνωρίζετε, ένα πάγιο αίτημα είναι αυτό για την κατάργηση του φόρου πολυτελείας. Ένας φόρος που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κλάδου και επί της ουσίας τα έσοδα του προς το κράτος είναι πάρα πολύ χαμηλά. Πως θα βλέπατε την κατάργηση του;
Ως φιλελεύθερος πολιτικός είμαι υπέρ της καταργήσεως όλων εν γένει των φόρων. Ως Υπουργός, όμως, οφείλω να σας πω ότι είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών.

Ως προς το νέο σχέδιο νόμου με τον τίτλο: «Νομοθετική ρύθμιση για τα τεχνουργήματα από πολύτιμα μέταλλα», θεωρείτε ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για την συζήτηση και υλοποίηση του;
Ναι, το έχω ήδη συζητήσει με τις υπηρεσίες μου. Υπάρχει ένα σχέδιο νόμου από το παρελθόν, το οποίο το εξετάζουμε και είμαι πολύ πρόθυμος, αφού συνεννοηθώ με τους τεχνικούς εκπροσώπους του κλάδου, να το φέρουμε στη Βουλή προς ψήφιση. Θέλω πάρα πολύ να ασχοληθώ και με την αργυροχρυσοχοΐα.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις φήμες που υπάρχουν σχετικά με την παράταση της αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής. Πόσο έγκυρες είναι και τι έχετε να σχολιάσετε για αυτό;
Όλες οι σχετικές ανακοινώσεις που αφορούν την επιστρεπτέα προκαταβολή ως προς την αποπληρωμή της, αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών. Εγώ συμμετείχα και χρηματοδότησα μέσω του ΕΣΠΑ την επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά η είσπραξη αυτών των οφειλών είναι δημόσιο έσοδο και αφορά άλλον Υπουργό. Δεν θα ήθελα να μπω στις αρμοδιότητες άλλων.

Τέλος θα μπορούσατε να μας κάνετε μια πρόγνωση για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο;
Θα έχουμε την καλύτερή μας τουριστική περίοδο όλων των εποχών. Όποιος δεν κλείσει από τώρα πού θα πάει διακοπές το καλοκαίρι, προβλέπω ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν θα βρίσκει ούτε σκαμπό.

Κε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ για αυτή τη συζήτηση. Εύχομαι και ελπίζω, σε συνεργασία μαζί με τα αρμόδια όργανα, τους Συλλόγους, τις Συντεχνίες και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών «ΠΟΒΑΚΩ», να συνεχίσετε να ενισχύετε και να βρίσκεστε δίπλα σε αυτόν τον «πολύτιμο κλάδο» ο οποίος, συν τοις άλλοις, ανήκει στην κατηγορία των επαγγελμάτων με άμεσες εξαγωγές μέσω των τουριστικών καταστημάτων του.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΟΝΤΙΤΣΟΣ

logo princesilvero

Η εξαγωγική δραστηριότητα αποτελούσε ένα βασικό στόχο από τη πρώτη μέρα

Ο Λεωνίδας Βοντίτσος είναι ο ιδιοκτήτης της “Prince Silvero”. Με όραμα, πάθος και αγάπη κατάφερε να την κάνει γνωστή σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει τους ορίζοντες του ανά την υφήλιο με μεγάλη επιτυχία. Η δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων, σε συνδυασμό με την στρατηγική ανάπτυξης, είναι μερικά από τα μυστικά του.

Συνέντευξη στο Τάσο Σπανούδη

pincesilvero1

JT: Κε Βοντίτσο, η “Prince Silvero” σήμερα ανήκει στις μεγάλες εταιρείες διάθεσης ασημένιων προϊόντων, θα ήθελα να μας λέγατε, για το πότε ξεκινήσατε και ποιο ήταν το “μυστικό” της επιτυχίας σας;
Ξεκινήσαμε με στόχους και με όραμα το 1996, όταν και ιδρύσαμε την Prince Silvero. Μπορώ πλέον να πω με βεβαιότητα ότι έχουμε διαγράψει μια απολύτως πετυχημένη και σταθερή πορεία αυτά τα 22 χρόνια. Η Prince Silvero αποτελεί μια σύγχρονη, πρωτοπόρα & καινοτόμα εταιρεία στο κλάδο της Αργυροχοΐας που συνεχώς εξελίσσεται και μεγαλώνει. Δεν υπάρχει σίγουρα ένα μόνο μυστικό επιτυχίας. Θα μπορούσα να αναφέρω κάποια από αυτά τα μικρά μυστικά που έχουν συμβάλει στην επιτυχία μας, όπως το πάθος και η αγάπη για αυτό που κάνουμε, η προσήλωση στο στόχο, η συνεχής εκπαίδευση, η οργάνωση σε όλους τους τομείς. Είναι πολλά….

JT: Θα θέλατε να μας ενημερώσετε για τη γκάμα των προϊόντων που διαθέτετε;
Το portfolio μας περιέχει 4 βασικές κατηγορίες προϊόντων: Ασημένια είδη εσωτερικής διακόσμησης, όπως κορνίζες, εικόνες, βρεφικά δώρα, τα οποία προσφέρονται κυρίως ως δώρα στις σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις. Διαθέτουμε επίσης Ασημένια γυναικεία κοσμήματα καθώς και μια επώνυμη συλλογή κοσμημάτων, τη Visetti, τα οποία κατασκευάζονται από ανοξείδωτο ατσάλι & ορείχαλκο. Η Τρίτη κατηγορία αφορά τα Ρολόγια του brand Visetti που απευθύνονται τόσο στη γυναίκα όσο και στον άνδρα.Τέλος, έχουμε δημιουργήσει και μια συλλογή με ανδρικά κοσμήματα και αξεσουάρ, τα οποία ανήκουν στη μάρκα Visetti.

pincesilvero2

JT: Εκτός από το εισαγωγικό τμήμα, γνωρίζω ότι έχετε και κατασκευαστικό κομμάτι. Ποια προϊόντα είναι αυτά που παράγετε εσείς;
Το κατασκευαστικό κομμάτι είναι αυτό που μας διαφοροποιεί θα έλεγα, από πολλές ανταγωνιστικές εταιρίες του κλάδου μας, αλλά είναι και το κομμάτι που μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους για αυτά που καταφέρνουμε, καθώς στην Ελλάδα οι οικονομικό-πολιτικές συνθήκες δεν ευνοούν τη παραγωγική διαδικασία. Η Prince Silvero διαθέτει αυτή τη στιγμή μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής Ασημένιων ειδών, όπως κορνίζες, ορθόδοξες εικόνες, παιδική σειρά δώρων και πολλά άλλα αντικείμενα, τα οποία έχουν παρουσία σε πολλές Διεθνείς αγορές σε όλο τον κόσμο. Η παραγωγική διαδικασία είναι ασφαλώς η κινητήριος δύναμη της εταιρίας, μας προσδίδει μια μεγάλη ευελιξία σε όλα τα επίπεδα και μας έχει καταστήσει ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως στην κατηγορία των προϊόντων αυτών.

pincesilvero3

Το κεντρικό κτίριο της Prince Silvero

JT: Το να κατασκευάζει κάποιος σήμερα, απαιτεί μια αρκετά μεγάλη επένδυση και σε μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και στο σχεδιασμό των προϊόντων. Εσείς συνεχίζεται να επενδύετε σε αυτόν τον τομέα;
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι μια εταιρία που δεν επενδύει σταθερά σε μηχανολογικό εξοπλισμό, είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική και στην ουσία αργοπεθαίνει. Εμείς μάλιστα που δραστηριοποιούμαστε σε διεθνείς αγορές όπου ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός, έχουμε επενδύσει μεγάλα ποσά και συνεχίζουμε να επενδύουμε σε σύγχρονα μηχανήματα τελευταίας γενιάς, μέσω των οποίων βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα των προϊόντων μας αλλά και την ταχύτητα εξυπηρέτησης προς τον πελάτη. Παράλληλα, μας δίνεται η δυνατότητα να αναπτύσσουμε και νέα προϊόντα, γεγονός το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις εξελισσόμενες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, θα έλεγα ότι ο καινοτόμος σχεδιασμός είναι καθοριστικής σημασίας για τα προϊόντα μας, καθώς είναι συνυφασμένα με τις τάσεις της μόδας και με τις ανάγκες της κάθε εποχής. Η Prince Silvero διαθέτει ένα άρτια οργανωμένο τμήμα σχεδιασμού, το οποίο έχει εμπειρία, τεχνογνωσία, εξειδίκευση και προπαντός μια σύγχρονη ματιά στο τρόπο λειτουργίας και κάλυψης των αναγκών.

pincesilvero4

Showroom στο κέντρο της Αθήνας, θησέως 4-6

JT: Η διαφορετική γκάμα των προϊόντων, όπως το ρολόι με την κορνίζα, σας φέρνει αντιμέτωπο και με διαφορετικές προκλήσεις. Έχετε κάποια συγκεκριμένη δομή στην εταιρεία σας για την αντιμετώπιση τους; Και ποια είναι αυτή;
Καταρχάς, θα πρέπει να πω ότι κάθε προϊοντική κατηγορία είναι εξίσου σημαντική για εμάς και προσπαθούμε να βελτιστοποιήσουμε το τελικό αποτέλεσμα αφιερώνοντας τον απαιτούμενο χρόνο σε καθεμιά από αυτές. Βέβαια, κάθε κατηγορία προϊόντος απαιτεί διαφορετική διαχείριση και στρατηγική και επειδή ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης, έχουμε δημιουργήσει διαφορετικά τμήματα στην εταιρική μας δομή για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε άμεσα και με συνέπεια στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις. Η κάθε ομάδα ανθρώπων εξειδικεύεται σε μια κατηγορία προϊόντων αλλά και ταυτόχρονα αλληλεπιδρά και με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Με τον τρόπο αυτό, θεωρώ ότι πετυχαίνουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα και προσφέρουμε στην αγορά ελκυστικά και χρηστικά προϊόντα με διαχρονική αξία.

pincesilvero5

JT: Ο θεμιτός ανταγωνισμός, για πολλούς είναι η αιτία της ανάπτυξης. Εσείς πως τον αντιμετωπίζετε; Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τα δικά σας πλεονεκτήματα;
Πιστεύω ακράδαντα ότι ο θεμιτός ανταγωνισμός σε κάθε κλάδο, έχει μόνο θετικό αντίκτυπο για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν και ασφαλώς και προς τον τελικό καταναλωτή. Ο ανταγωνισμός μας κρατά σε απόλυτη εγρήγορση και δεν αφήνει περιθώρια επανάπαυσης. Οδηγεί σε συνεχή βελτίωση όλων των διαδικασιών και στο τέλος θα έλεγα ότι είναι όλοι ωφελημένοι. Φυσικά, ο τρόπος που η κάθε εταιρία αντιλαμβάνεται τον ανταγωνισμό αλλά και η ταχύτητα σκέψης και δράσης, μπορούν να διαφοροποιήσουν τον δυνατό από τον μέτριο. Εμείς, ως εταιρία που έχει μια ευέλικτη δομή, προσπαθούμε να αναλύουμε επαρκώς τα νέα δεδομένα της αγοράς, να αποφασίζουμε με ταχύτητα και φυσικά να προβλέπουμε τις μελλοντικές τάσεις. Κάποιες φορές χρειάζεται ασφαλώς να αλλάζουμε και πράγματα στο τρόπο λειτουργίας μας, ποτέ δε πρέπει να εφησυχάζεις. Αλλιώς οι εξελίξεις σε προσπερνάνε.

pincesilvero6

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Κύπρο

JT: Γνωρίζω ότι η “Prince Silvero” έχει έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα και με συμμετοχή σε διεθνής εκθέσεις. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε σε αυτό και ποιες είναι οι χώρες που δραστηριοποιήστε;
Χαίρομαι πραγματικά που τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων, όχι μόνο στο δικό μας κλάδο, έχει στραφεί στην εξωστρέφεια ως την μοναδική οδό επιβίωσης και ανάπτυξης τους. Για εμένα, η εξαγωγική δραστηριότητα αποτελούσε ένα βασικό στόχο από τη πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε και παράλληλα μια μεγάλη πρόκληση, καθώς σημαίνει ότι ανταγωνίζεσαι στο υψηλότερο επίπεδο. Εφόσον λοιπόν καταφέραμε να εδραιωθούμε πρώτα στη δική μας αγορά, στη συνέχεια στοχεύσαμε σε ένα άλλο τρόπο οργάνωσης που μας έδωσε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε σε ξένες αγορές και να εξάγουμε τα προϊόντα μας . Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι τα προϊόντα της εταιρίας εξάγονται σε όλο τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία και αποδοχή. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, στην αρχή στοχεύσαμε στα γειτονικά μας κράτη, όπως η μεσόγειος και τα βαλκάνια, και στη συνέχεια επεκταθήκαμε στις ανατολικές αγορές και την υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, έχουμε μια πολύ δυνατή βάση στα κράτη της Μέσης Ανατολής και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να αναπτυχθούμε και στην αμερικανική ήπειρο. Η συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις αποτελεί σίγουρα μια αποτελεσματική οδό επέκτασης σε άλλες αγορές και εμείς ως Prince Silvero είναι κάτι που το κάνουμε εδώ και χρόνια. Αλλά δεν είναι και ο μόνος τρόπος. Ζούμε στην εποχή του διαδικτύου, όπου οι αποστάσεις έχουν γεφυρωθεί και πλέον απευθύνεσαι σε όλο τον κόσμο άμεσα και στοχευμένα.

pincesilvero7

JT: Το δικό σας το παράδειγμα, σχετικά με την εξωστρέφεια, θα μπορούσαν να το ακολουθήσουν και άλλοι; Είναι κάτι που θα το προτείνατε; Και τι εφόδια χρειάζεται κάποιος σήμερα για να στραφεί στο εξωτερικό;
Νομίζω ότι είναι η μόνη οδός ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων. Όπως δήλωσα και προηγουμένως, χαίρομαι που ήδη το κάνουν οι περισσότερες εταιρίες, είναι κάτι που το διαπιστώνω κάθε μέρα. Φυσικά, υπάρχει μια μεγάλη απόσταση από τη πρόθεση μέχρι τη πράξη και την επιτυχία του εγχειρήματος. Χρειάζεται οπωσδήποτε ένας άλλος τρόπος οργάνωσης και ξεκάθαροι βραχυπρόθεσμοι στόχοι σε αυτά που θέλεις να πετύχεις. Βήμα – βήμα μπορεί να χτιστεί μια επαρκής βάση αγορών & πελατών, μέσω των οποίων μια εταιρία αρχίζει να επεκτείνεται και στην ουσία να αλλάζει επίπεδο. Το ξεκίνημα είναι όντως πολύ σημαντικό, αλλά στην πορεία της επέκτασης σε άλλες αγορές, αποκτάς εμπειρία, γνώση και οφείλεις να προσαρμόζεσαι σε νέα δεδομένα.

pincesilvero9

Περίπτερο στην έκθεση Homi του Μιλάνου

JT: Η πρωτοφανή οικονομική κρίση και σε διάρκεια αλλά και ως προς το μέγεθος της, που έχει πλήξει τη χώρα μας, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Πως καταφέρνετε εσείς σε ένα τέτοιο περιβάλλον και συνεχίζετε την ανάπτυξη σας;
Η κρίση στη χώρα μας, την οποία βιώνουμε πλέον για περισσότερο από μια δεκαετία, έχει επηρεάσει αρνητικά όλους μας. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θα πρέπει να πω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργούν σε μια σταθερή βάση καθώς τα δεδομένα συνεχώς μεταβάλλονται. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι ανέφικτος ο μακροχρόνιος προγραμματισμός και η αγορά συνεχώς συρρικνώνεται. Παρόλ’ αυτά, επειδή ως χαρακτήρας είμαι αισιόδοξος και πραγματιστής, θα έλεγα ότι κάθε κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες, τις οποίες και πρέπει να εκμεταλλεύεσαι στο έπακρο. Εμείς ως εταιρία το έχουμε κάνει πράξη και αναπροσαρμόσαμε τα πλάνα μας, έτσι ώστε να απευθυνθούμε σε αυτό το κομμάτι της αγοράς που έχει πραγματικό ενδιαφέρον για τα προϊόντα μας. Παράλληλα, η πιο θετική συνέπεια της κρίσης και το λέω σχηματικά, είναι το γεγονός ότι ώθησε το συντριπτικό ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων στην εξωστρέφεια, στις διεθνείς αγορές. Αυτό μπορεί να συνέβη ενδεχομένως με απότομο τρόπο, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει επιδράσει πολύ ουσιαστικά, ανοίγοντας νέους ορίζοντες σε κάθε οργανισμό. Θα επιμείνω στο γεγονός αυτό και θα πω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποκτήσει πλέον μια άλλη δυναμική και είναι σε θέση να θέτουν μεγαλύτερους στόχους.

pincesilvero8

JT: Κλείνοντας, μια εταιρεία σαν τη δική σας, πιστεύω ότι προσπαθεί συνεχώς, να δει και να προβλέψει την επομένη μέρα, αυτός άλλωστε, είναι και ο μόνος τρόπος για να χαράξει την στρατηγική της. Μπορείτε να μας αποκαλύψετε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας;
Εκτιμώ καταρχάς ότι οδεύουμε σε μια εποχή σταθερότητας και ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Προγραμματίζουμε τα μελλοντικά μας πλάνα και ανεβάζουμε συνεχώς τον πήχη των προσδοκιών, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη και πίστη στις δυνατότητες μας. Συνοπτικά, θα μπορούσα να αναφέρω ότι μέρος των επόμενων κινήσεων μας, αποτελεί ο εμπλουτισμός του προϊοντικού μας μείγματος, η περαιτέρω καθετοποίηση της παραγωγικής μας διαδικασίας, ο συνεχής εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού μας εξοπλισμού, η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και η επέκταση σε νέες αγορές.
Εύχομαι το 2018 να είναι μία παραγωγική χρονιά για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, που θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για το άμεσο μέλλον.

 

ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΔΗΣ

Θα πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι για την προκοπή του κλάδου δεν φθάνουν οι συνήθεις διακηρύξεις, αλλά χρειάζονται συνδικαλιστικές πράξεις

interview 1

Ο Κος Πέτρος Καλπακίδης είναι ο νέος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπώλων Ωρολογοπώλων. Ο ίδιος συνεχίζοντας την οικογενειακή επιχείρηση, σε έναν από τους πιο δύσκολους χώρους, της λιανικής πώλησης κοσμημάτων στη Θεσσαλονίκη και γνώστη της τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας, επιλέχτηκε ως ο καταλληλότερος άνθρωπος για την διοίκηση του κλάδου.

Συνέντευξη στο Τάσο Σπανούδη

JT: Κε Πρόεδρε σε συνέχεια της επιτυχημένης σας πορεία στην Προεδρία του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης, εκλεχτήκατε να αναλάβετε και την διοίκηση ολόκληρου του κλάδου, αναλαμβάνοντας την ύψιστη θέση του Προέδρου της Π.Ο.Β.Α.Κ.Ω. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για το όραμα και τους στόχους σας για την Ομοσπονδία.

Πρόεδρος Π.Ο.Β.Α.Κ.Ω. Πέτρος Καλπακίδης: Σας ευχαριστώ Κε. Σπανούδη, για τα καλά σας λόγια. Ωστόσο, το αν η πορεία μου ήταν και είναι επιτυχημένη στο Σύλλογο Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης θα το κρίνουν τόσο τα μέλη του Συλλόγου μου, όσο και η συνδικαλιστική ιστορία.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να επισημάνω πως για μένα η θέση του προέδρου σε οποιαδήποτε βαθμίδα της συνδικαλιστικής ιεραρχίας δεν είναι επίδειξη, αλλά επώδυνη στάση και επίπονη πράξη.
Ανέλαβα τη διοίκηση της Ομοσπονδίας σε δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο τόσο για τα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, όσο και για τα εθνικά ζητήματα. Βιώνουμε μια οικονομική κρίση που μετρά οκτώ χρόνια και συνεχίζεται με εντεινόμενη ένταση. Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουν επηρεαστεί όλες οι εκφάνσεις της πολιτικής μας ζωής. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών ως συνδικαλιστικό όργανο της ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας αποτελεί μέρος της πολιτικής ζωής του τόπου και αυτό γιατί ο συνδικαλισμός, όπως έχω τονίσει κατά επανάληψη είναι επιστήμη της εφαρμοσμένης πολιτικής. Ως τέτοιος οργανισμός η Ομοσπονδία καλείται να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο σε μια εξαιρετική αποστολή και να αναπτύξει τον κλάδο προς την κατεύθυνση του σύγχρονου επιχειρείν στο πλαίσιο του καταστατικού της.
Κατά συνέπεια η σκέψη του διοικητικού συμβουλίου θα καθοδηγείται από το όραμα και όχι από τις εξελίξεις. Θα πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι για την προκοπή του κλάδου δεν φθάνουν οι συνήθεις διακηρύξεις που έγιναν στον χώρο μας πληθωρικές και η συγκέντρωση σε τακτά διαστήματα στελεχών για να διεκπεραιώνουμε απλώς τις υποθέσεις της Ομοσπονδίας, αλλά χρειάζονται συνδικαλιστικές πράξεις. Θα πρέπει να πάψουμε να προτιμούμε την ευχαρίστηση που μας προσφέρει η απραξία και να τολμήσουμε να κάνουμε πράγματα που ίσως να φαίνονται πρωτόγνωρα και αυτό να μας προκαλεί επιφυλάξεις, παρά ταύτα είναι αναγκαία για την θετική μας εξέλιξη.
Ας έρθω, λοιπόν, στην ουσία της ερώτησης σας για το όραμα και τους στόχους που έχω για την Ομοσπονδία, η οποία θα πρέπει να λειτουργεί μέσα σ’ ένα οργανωτικό πλαίσιο, που θα χαρακτηρίζεται από παραμετροποίηση και διαδραστική λειτουργία. Είναι σημαντικό ένας δευτεροβάθμιος συνδικαλιστικός φορέας να εκπονήσει μια αρχιτεκτονική δομή λειτουργίας, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο λόγος και κυρίως ο ρόλος του συμβούλου που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο. Οι πληροφορίες που φθάνουν καθημερινά όχι μόνο στην Ομοσπονδία, αλλά σ’ όλα τα συνδικαλιστικά όργανα δεν συνιστούν από μόνες τους γνώση. Γνώση συνιστά η επεξεργασία και η μελέτη αυτών των πληροφοριών ώστε να μετουσιωθούν αρχικά σε συγκεκριμένη θέση και στη συνέχεια να διακηρυχθούν ως πρόταση της Ομοσπονδίας. Η ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου και του λόγου του συμβούλου είναι εκείνα τα στοιχεία που θα αναβαθμίσουν και το ρόλο του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας.
Πρωταρχικό βήμα για να πραγματοποιηθεί το όποιο όραμα είναι να αφήσουμε στο παρελθόν συμπεριφορές και πρακτικές που περιόριζαν την εικόνα της Ομοσπονδίας και κατά συνέπεια του κλάδου και να κρατήσουμε από το παρελθόν τα στοιχεία που βοήθησαν και άντεξαν στο χρόνο προσαρμοσμένα στις σύγχρονες απαιτήσεις. Το όραμα πάντοτε περιέχει κάτι καινοτόμο και καινούργιο. Οι άνθρωποι πολλές φορές, θέλετε από άγνοια, ή από τρόμο μπροστά στο καινούργιο, ίσως από οκνηρία για να μην εργασθούν σε νέες συνθήκες, ή από προσωπική συνδικαλιστική αντιπάθεια εκδηλώνουν τις επιφυλάξεις τους μπροστά στις νέες προκλήσεις με ποικίλες αντιδράσεις. Οι συμπεριφορές τους παρουσιάζουν αρνητισμό με αποτέλεσμα να καταγράφεται άρνηση για οτιδήποτε καινούργιο. Αυτές λοιπόν τις συμπεριφορές οφείλουμε να τις περιορίσουμε.
Είναι δεδομένο ότι ως νέα διοίκηση χρειαζόμαστε ενότητα στόχου και πνεύματος, ένα συγκεκριμένο σχέδιο καθώς και γρήγορες και ξεκάθαρες ενέργειες σ’ όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων μας. Κατανοώ ότι είναι δύσκολο να αλλάξεις συνήθειες ετών, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν μακαρίζω τους ανθρώπους που θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς επειδή μπορούν και αγνοούν αυτό που δεν μπορούν να αλλάξουν.
Στόχος της νέας διοίκησης είναι η έντονη συμμετοχή των συμβούλων αλλά και των αντιπροσώπων του εκλεκτορικού σώματος της Ομοσπονδίας στις ενέργειες της. Παράλληλα θα επιδιωχθεί η εντατικοποίηση συμμετοχής με προσήλωση και διάθεση προσφοράς υπηρεσιών αναφορικά με τα δρώμενα της Ομοσπονδίας, των διοικήσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων που αποτελούν τα στοιχεία υπάρξεως της Ομοσπονδίας. Ενώ παράλληλα μέλημα μου είναι να αποτρέψω την επικράτηση συσχετισμών και να επιτρέψω την ανάδειξη αξιόλογων θέσεων και προτάσεων.

interview 2

JT: Ποια θεωρείτε ως μεγαλύτερα προβλήματα - προκλήσεις του κλάδου σήμερα; Και πως σκέφτεστε να τα αντιμετωπίσετε;

Π.Κ.: Τα εντονότερα προβλήματα του κλάδου σήμερα προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες. Είναι προβλήματα που επί σειρά ετών προσπαθούμε να τα επιλύσουμε, αλλά δυστυχώς μένουμε στην πεδιάδα των προσπαθειών. Βέβαια όπως όλες οι καταστάσεις έτσι και τα προβλήματα μεταμορφώνονται ανάλογα με την πολιτικοοικονομική κατάσταση της χώρας. Και όταν λέω εξωγενή προβλήματα αναφέρομαι στα προβλήματα που δημιουργούν αυτές οι μεταμορφώσεις, οι οποίες δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας. Δυστυχώς αυτές οι μεταμορφώσεις τον τελευταίο καιρό έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας από την προσπάθεια της δημόσιας διοίκησης να λύσει τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε εκτρέφοντας τον γιγαντισμό του δημοσίου.
“Αγκάθι” αποτελεί το θέμα της φορολογίας, το ασφαλιστικό σύστημα που μόνο κατά επίφαση είναι σύστημα και σε καμία περίπτωση δεν είναι ασφαλιστικό, το τραπεζικό σύστημα, το οποίο έχει πάψει και αυτό να είναι σύστημα μετατρέποντας τις τράπεζες σε κομμάτι των λογιστηρίων των επιχειρήσεων, τα προβλήματα αδειοδότησης των επιχειρήσεων και άλλα πολλά.
Η Ομοσπονδία όπως γνωρίζεται δεν αποτελεί νομοθετικό όργανο της πολιτείας κατά συνέπεια δεν δύναται να δώσει απευθείας λύσεις στα προβλήματα που σας προανέφερα. Έχει όμως τη δυνατότητα να ασκεί επιρροή στους αρμοδίους διακηρύσσοντας τις θέσεις της και καταθέτοντας τις προτάσεις της. Θέσεις και προτάσεις, που τις χαρακτηρίζουν η εμπειρία των στελεχών του κλάδου και κινούνται μέσα στο πλαίσιο της υγιούς ανάπτυξης της οικονομίας.
Απαντώντας έτσι και στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας θα έλεγα ότι η ενδυνάμωση αυτής της επιρροής αποτελεί κύριο στοιχείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όμως όλοι πως η ενδυνάμωση αυτή της επιρροής περνάει μέσα από την οργανωτική διοικητική ενίσχυση της Ομοσπονδίας και κυρίως των μελών της, δηλαδή των πρωτοβάθμιων σωματείων.

JT: Οι αγωνίες και τα προβλήματα του κλάδου είναι διαχρονικά: η υψηλή φορολογία, τα εικονικά τιμολόγια, η έξαρση της εγκληματικότητας, το παραεμπόριο. Τι θα ήταν αυτό που πρέπει να περιμένουμε από την πλευρά της πολιτείας και της ομοσπονδίας;

Π.Κ.: Αναφέρατε μόνο ελάχιστα από τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε ως κλάδος. Θα προσέθετα τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την ιδεοκλοπή, το ασφαλιστικό, τη μείωση της πολιτιστικής κουλτούρας, τα προβλήματα του τουρισμού και πολλά άλλα. Από την πολιτεία περιμένουμε πρώτον την καλή της διάθεση ώστε να ακούσει τα ζητήματα αυτά και δεύτερο να ασπαστεί τις τεκμηριωμένες προτάσεις της Ομοσπονδίας και του κλάδου γενικότερα. Όπως προανέφερα η Ομοσπονδία πράττει το καταστατικό της καθήκον επισημαίνοντας και αναδεικνύοντας τα εν λόγω προβλήματα ενώ παράλληλα σχηματοποιεί τις θέσεις της αντιδρώντας σε κάθε ζήτημα που ανακύπτει.

interview 3

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Π.Ο.Β.Α.Κ.Ω. Κος Ντίνος Κουζούπης συνχαίρει τον διάδοχο του Κο Πέτρο Καλπακίδη

JT: Πολλοί επαγγελματίες θεωρούν ότι η ομοσπονδία δεν βρίσκεται στο πλευρό τους. Θεωρείτε αυτή την άποψη λανθασμένη; Και τι πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να πράξετε ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι γνώμες;

Π.Κ.: Ο συνδικαλισμός είναι συλλογική ενέργεια και δράση και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται από το σύνολο των συναδέλφων. Η Ομοσπονδία όπως και όλες οι συνδικαλιστές οργανώσεις σε οποίο επίπεδο της συνδικαλιστικής δομής και αν βρίσκονται βασίζονται στην αυθόρμητη συμμετοχή των μελών του κλάδου τους. Ειδικότερα όμως θα έλεγα ότι τα πρωτοβάθμια Σωματεία είναι αυτά που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τους συναδέλφους. Η Ομοσπονδία διαδραματίζει επιτελικό ρόλο και διαμορφώνει γενικές θέσεις στα ζητήματα του χώρου. Πάντως θα πρέπει να πούμε ότι η ένταση της διεκδίκησης για την επίλυση των ζητημάτων του χώρου μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μαζικότητα συμμετοχής των συναδέλφων στα πρωτοβάθμια Σωματεία, τα οποία με τη σειρά τους προσφέρουν στην Ομοσπονδία πολλαπλασιαστική δύναμη για την επίλυση των όποιων θεμάτων.
Η Ομοσπονδία διαχρονικά με τα μέσα που διαθέτει επέλυσε πολλά ζητήματα, εκ των οποίων ένας σημαντικός αριθμός διεκπεραιώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από την άλλη πλευρά πιστεύω ότι οι διοικήσεις τόσο της Ομοσπονδίας όσο και των πρωτοβάθμιων Σωματείων είναι αυτές που πρέπει να εμπνεύσουν τους συναδέλφους, ώστε να ενταχθούν στα Σωματεία.
Οι διοικήσεις των οργανώσεων του κλάδου με τις δυνάμεις τις οποίες διαθέτουν βρίσκονται πάντα στο πλευρό των συναδέλφων. Στο συνδικαλισμό, όμως, υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση, θα έλεγα καθοριστική, που είναι η εξής: τα πρωτοβάθμια σωματεία και το δευτεροβάθμιο σωματείο, αντλούν την όποια ισχύ διαθέτουν από την συμμετοχή των στελεχών του κλάδου στα πρωτοβάθμια σωματεία. Συνεπώς οι συνάδελφοι θα πρέπει να ενισχύουν με την συμμετοχή τους τα πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε αυτή η ισχύς να μετατραπεί σε δύναμη, που θα δώσει λύσεις στα προβλήματα τους.
Εν κατακλείδι, πολλές φορές και από πολλούς διατυπώνεται το ερώτημα «ποιο το νόημα να είμαστε μέλη του Συλλόγου;». Η απάντηση θα ήταν απλή και θετική αν πρώτα δίναμε εμείς νόημα στον Σύλλογο.

JT: Μία από τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας είναι και η οργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑ», στην οποία και στηρίζονται πολλοί επαγγελματίες. Κρίνεται ικανοποιητική την οργάνωση της; Υπάρχουν τρόποι έτσι ώστε να υπήρχε αύξηση επισκεπτών αλλά και εκθετών;

Π.Κ.: Η «ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑ» τα τελευταία χρόνια έγινε διεθνής. Δεδομένης της σημερινής οικονομικής κατάστασης τα αποτελέσματα, θεωρώ, πως είναι επαρκή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται η Ομοσπονδία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις θέσεις, που έχουν για το θέμα αυτό τα σωματεία-μέλη της Ομοσπονδίας.

JT: Η ελληνική αργυροχρυσοχοΐα έχει μια μακρά παράδοση 6000 χρόνων και θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί στις παγκόσμιες αγορές. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί που δεν ισχύει κάτι τέτοιο, σε τι βαθμό όμως θα μπορούσε η Ομοσπονδία να συμβάλλει σε μια αναβάθμιση του κλάδου;

Π.Κ.: Η αργυροχρυσοχοΐα έχει ένα υπέροχο παρελθόν και ένα δυναμικό παρόν που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μετά από 8 χρόνια κρίσης σε γενικές γραμμές η αργυροχρυσοχοΐα αντέχει. Το ελληνικό κόσμημα με την παρουσία του σε μεγαλουπόλεις του κόσμου προσδίδει πρωτεύοντα ρόλο και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εθνικής μας οικονομίας. Ο χώρος της αργυροχρυσοχοΐας αποτελεί ένα σταυροδρόμι, όπου η τέχνη και το εμπόριο διασταυρώνονται. Γι’ αυτό η Ομοσπονδία εκτός από το εμπορικό κομμάτι, για τα προβλήματα του οποίου μεριμνά θα ασχοληθεί και με το μεγάλο κομμάτι που λέγεται πολιτισμός μέσα στο οποίο είναι ενταγμένη η τέχνη μας.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο θα δημιουργηθεί στην διοίκηση, αν το επιτρέψουν οι περιστάσεις, τομέας με αρμοδιότητες για τη σημαντική υπόθεση που λέγεται πολιτισμός, ώστε να προωθηθεί στο εξωτερικό και κυρίως στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ελληνικό κόσμημα και μέσω αυτού ο ελληνικός πολιτισμός.

JΤ: Μετά από οχτώ συνεχόμενα χρόνια οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, το αποτέλεσμα της είναι η συρρίκνωση του κλάδου και με αρκετούς επαγγελματίες να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι όποιες προσπάθειες γίνονται γύρω από την εξωστρέφεια, είναι μεμονωμένες. Μια παλαιότερη δήλωση του προηγούμενου Προέδρου της Π.Ο.Β.Α.Κ.Ω. κ. Γουργιώτη ήταν «Η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος», είναι μέσα στις προτεραιότητες σας κάποια πιο οργανωμένη προσπάθεια;

Π.Κ.: Για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων γνωρίζουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες τι είναι καλύτερο για αυτούς και αν η κάθε τους ενέργεια είναι εσωστρεφής ή εξωστρεφής. Ο ρόλος της ΠΟΒΑΚΩ είναι να γνωμοδοτεί και να διακηρύττει θέσεις που θα τις παρέχει στους αργυροχρυσοχόους, υπό μορφή πληροφόρησης, ώστε αυτοί αξιοποιώντας τες να κάνουν τις καταλληλότερες, για αυτούς, επιχειρηματικές επιλογές. Σ’ ότι αφορά τις συλλογικές προσπάθειες η Ομοσπονδία προσανατολίζεται σε ενέργειες, που θα λειτουργήσουνε υποστηρικτικά προς τις επιχειρήσεις. Πάντως θα τονίσω ότι η αποτελεσματικότητα της Ομοσπονδίας κρίνεται από την δυνατότητα προσαρμογής της Διοίκησης στις σύγχρονες απαιτήσεις και θα σας έλεγα ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να κατανοήσουμε την κατάσταση που έρχεται.

JT: Όλοι θυμόμαστε διαφημιστικές εκστρατείες ολόκληρων κλάδων όπως: Πόσα πορτοκάλια φάγατε σήμερα; Ή και ακόμα το σλόγκαν «ο χρυσός μας φέρνει πιο κοντά». Μια συστηματική ομαδική προβολή του κοσμήματος στον τελικό καταναλωτή, δεν θα μπορούσε να δώσει μια ώθηση στον κλάδο; Πόσο δύσκολο είναι να υλοποιηθεί;

Π.Κ.: Αναμφίβολα, κάθε ενέργεια από την πιο μικρή, ως την πιο μεγάλη που αποβλέπει στην προβολή και προώθηση του κοσμήματος προς τον τελικό καταναλωτή, είναι θετική. Ο βαθμός δυσκολίας για την υλοποίηση της εξαρτάται αποκλειστικά από την οικονομική κατάσταση της Ομοσπονδίας. Πάντως είναι βέβαιο ότι η διοίκηση της Ομοσπονδίας θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση αναζητώντας τρόπους για την προβολή του κοσμήματος.

JT: Παρόλο που η προηγούμενη διοίκηση πραγματοποίησε το στόχο της απόκτησης ιδιόκτητων γραφείων της ομοσπονδίας, υπήρχαν φωνές που ήταν αντίθετες επειδή είναι στον ίδιο χώρο με τον Σύλλογο Αργυροχρυσοχόων Αθηνών. Τι έχετε να πείτε;

Π.Κ.: Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι τα γραφεία της ΠΟΒΑΚΩ είναι ανεξάρτητα και πλέον δεν στεγάζονται στο χώρο του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Αθηνών. Η απόκτηση των ιδιόκτητων γραφείων εκπλήρωσε ένα όραμα πολλών προηγούμενων διοικήσεων της Ομοσπονδίας. Θα πρέπει να αποδώσω τα εύσημα στον τέως πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Κουζούπη και σε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του για την ενέργεια τους αυτή, με την οποία επιτέλους υπάρχει μια στέγη για την Ομοσπονδία.
Σχολιάζοντας τις αντίθετες φωνές, που το επιχείρημα τους ήταν ότι ο ΣΑΑ θα εκμεταλλευτεί τα γραφεία της ΠΟΒΑΚΩ, θα ήθελα να πληροφορήσω τα στελέχη του κλάδου ότι από το 1979 που ιδρύθηκε η ΠΟΒΑΚΩ φιλοξενούνταν στους χώρους του ΣΑΑ και μάλιστα δωρεάν. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας “κίνδυνος” που να εμπευνέσει τον ΣΑΑ να μπει στον πειρασμό εκμεταλλεύσεως των γραφείων της Ομοσπονδίας. Αλλά αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι όσοι επιθυμούμε να ασχολούμαστε με τα κοινά είναι ότι αν τα Σωματεία, στα οποία είμαστε μέλη είναι τα σπίτια μας τότε η Ομοσπονδία είναι η αυλή μας. Τι θεωρούσαν αυτές οι φωνές ότι η Ομοσπονδία είναι ένα αποκομμένο και αποστεωμένο κομμάτι της συλλογικότητας; Προσωπικά ως πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ θα ήμουνα ευτυχής αν όλοι οι Σύλλογοι είχαν την δική τους στέγη. Και αν θέλετε, για να σας δώσω και είδηση, είναι στις σκέψεις μου η ενίσχυση των Συλλόγων μας προς την κατεύθυνση απόκτησης γραφειακών χώρων, πάντα βέβαια μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων μας. Στις προθέσεις μου είναι να καλλιεργήσω στους Συλλόγους το αίσθημα του κοινού, σεβόμενος το αυτοδιοίκητο και το αυτόνομο του κάθε σωματείου.

JT: Τέλος η διδαχή της τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας έχει αφεθεί στις ιδιωτικές σχολές. Με ποιο τρόπο θα μπορούσατε να τις βοηθήσετε, έτσι ώστε να συνεχιστεί το έργο τους;

Π.Κ.: Είναι γνωστό πως το κεφάλαιο μαζί με την εκπαίδευση καθορίζουν το δυναμικό της συνολικής προσφοράς μιας χώρας. Πιστεύω ότι η εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό κομμάτι του κλάδου, που δικαιολογεί την θεσμοθέτηση στην διοίκηση, τομέα με αντικείμενο το ευαίσθητο κομμάτι της εκπαιδεύσεως. Οι σχολές αργυροχρυσοχοΐας, που είναι τα φυτώρια των αυριανών στελεχών του κλάδου μας, έχουν καθοριστικό ρόλο και αποτελούν έναν από τους σημαντικούς τομείς της Ομοσπονδίας. Ήδη ως νέα διοίκηση αποφασίσαμε να ενισχύσουμε οικονομικά σχολή αργυροχρυσοχοΐας και αυτό θα συνεχιστεί. Παράλληλα στις προτεραιότητες της διοίκησης είναι η συνεχής εκπαίδευση των στελεχών.
Πιστεύω πως η δίψα μας για εκπαίδευση και απόκτηση γνώσης πρέπει να υπερβαίνουν κάθε επιφύλαξη μας. Με αυτό το σκεπτικό πρέπει να ενισχύονται οι σχολές σ’ όλο τους το εκπαιδευτικό εύρος.
Τέλος το μεγάλο στοίχημα στον τομέα της εκπαίδευσης είναι να δούμε την ελληνική αργυροχρυσοχοΐα να καταλαμβάνει θέση στην ανώτατη εκπαίδευση.

Κε. Σπανούδη σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να απευθυνθώ στους συναδέλφους μου και μπορώ να σας πω ότι επιθυμία μου είναι να συμβολίζω την ενότητα του χώρου της ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας σε συνδικαλιστικό επίπεδο, τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά και θέλω μέσα από το έντυπο σας απευθυνόμενος προς τα στελέχη του χώρου να τους βεβαιώσω ότι αυτό θα επιδιώξω.