Image
Image
Image
Image

Προσδοκίες της βιομηχανίας διαμαντιών για το 2023

Καθώς οι λιανοπωλητές και οι προμηθευτές αποχαιρετούν ένα ταραχώδες και απρόβλεπτο 2022, οι αναλυτές της βιομηχανίας διαμαντιών σκιαγραφούν τις σκέψεις τους σχετικά με το τι ακολουθεί και το πώς θα επηρεαστεί η λιανική αγορά το 2023.

diamond 4

Ως μέρος μιας έκθεσης με τίτλο «Καθορισμός προσδοκιών εν μέσω αβεβαιότητας της αγοράς» , η πιθανότητα η αγορά να ακολουθήσει παρόμοια μοτίβα με αυτά που παρατηρήθηκαν το περασμένο έτος τονίστηκε από τον ανώτερο αναλυτή της Rapaport News, Avi Krawitz.
«Μπορεί να είναι καιρός για νέα ξεκινήματα, αλλά η αίσθηση στην αγορά διαμαντιών παραμένει η ίδια – ένας κυρίαρχος δισταγμός», είπε ο Krawitz.
«Αυτό οφείλεται στο ότι η συναλλαγή διαμαντιών είναι αργή εν μέρει λόγω της εποχικής ηρεμίας, αλλά και λόγω της γενικής αβεβαιότητας της αγοράς».
Και συνέχισε: «Οι τιμές της αγοράς εξακολουθούν να μειώνονται. Το 2022 έκλεισε αφήνοντας υψηλά αποθέματα και τώρα οι κατασκευαστές συνεχίζουν να μειώνουν τις τιμές για να ξεφορτωθούν τα λιγότερο δημοφιλή αγαθά και να αυξήσουν τη ρευστότητα. Διατηρούν χαμηλή παραγωγή γυαλισμένων κομματιών μετά την πτώση των ακατέργαστων αγορών κατά το τέταρτο τρίμηνο».
Ο Krawitz σημείωσε επίσης τη αναγκαιότητα των πωλήσεων εντός της Κίνας, όπου παρά το ότι οι περιορισμοί του COVID-19 έχουν αρθεί από τους υπεύθυνους, οι καταναλωτές εξακολουθούν να διστάζουν να συνεχίσουν τις δαπάνες.
Τα μέτρα καραντίνας εξακολουθούν να ισχύουν για τους τουρίστες, πράγμα που σημαίνει ότι οι πωλήσεις σε ταξιδιωτικούς προορισμούς όπως το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο παραμένουν περιορισμένες και εξακολουθεί να μοιάζει απίθανη μία σημαντική αύξηση στις δαπάνες.
«Το βασικό στοιχείο είναι ότι δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί η κατεύθυνση προς την οποία θα αναπτυχθεί η αγορά», είπε.
«Θυμηθείτε ότι το εμπόριο τείνει να βελτιώνεται στην αρχή του έτους, υποκινούμενο από τα κοσμηματοπωλεία που αναπληρώνουν το απόθεμα που πωλήθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου των γιορτών και αυτό συνήθως έχει διαδοχικές επιπτώσεις στο υπόλοιπο εμπόριο».

diamond 1

Τιμές ακατέργαστων διαμαντιών
Ο αναλυτής της βιομηχανίας διαμαντιών Edahn Golan πρότεινε πρόσφατα ότι οι τιμές των ακατέργαστων διαμαντιών πέφτουν λόγω της χαμηλότερης ζήτησης για γυαλισμένα διαμάντια.
Σύμφωνα με τον Golan, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της Edahn Golan Diamond Research and Data, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η βιομηχανία διαμαντιών είναι η αύξηση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών για την κατηγορία των νυφικών κοσμημάτων.
«Αυτή τη στιγμή η αγορά ακατέργαστων διαμαντιών βιώνει τη συνηθισμένη της επιβράδυνση. Οι κατασκευαστές είναι επιλεκτικοί στις αγορές τους», είπε ο Golan στο Rough & Polished.
«Όπως συνηθίζεται κάθε φορά αυτήν την εποχή του χρόνου, οι κατασκευαστές τώρα επικεντρώνονται κυρίως στην εκπλήρωση των απαιτήσεων που προέρχονται από τα καταναλωτικά κέντρα όπου οι πωλήσεις κοσμημάτων φτάνουν στο ετήσιο αποκορύφωμά τους. Μόλις τελειώσει η περίοδος των διακοπών, οι κατασκευαστές θα αξιολογήσουν τη ζήτηση των καταναλωτών και θα αποφασίσουν πώς να προχωρήσουν».

diamond 2

Ο Γκολάν είπε ότι ένας συνδυασμός της καταναλωτικής ζήτησης, της χονδρικής διαθεσιμότητας και της αξίας του νομίσματος θα καθόριζε την υγεία της αγοράς.
“Το 2021, οι τιμές και οι απαιτήσεις ήταν εξαιρετικά υψηλές, κάτι που επεκτάθηκε μέχρι το 2022. Στη συνέχεια, μια πτώση έπληξε την καταναλωτική αγορά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Το επίπεδο ζήτησης τον Δεκέμβριο θα υπαγορεύσει τις τιμές για τους πρώτους δύο μήνες του 2023.” είπε.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, και σε συνδυασμό με τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς, θα ήταν λογικό να αναμένουμε πτώση στις τιμές των γυαλισμένων διαμαντιών, ειδικά εάν οι τιμές των ακατέργαστων διαμαντιών συνεχίσουν να μειώνονται».

diamond 3

Οι πωλήσεις αυξάνονται, οι τιμές... πέφτουν;
Η άνοδος των διαμαντιών που δημιουργήθηκαν σε εργαστήριο παραμένει ένα καυτό θέμα στην ευρύτερη βιομηχανία κοσμημάτων και σύμφωνα με τον αναλυτή Paul Zimnisky, οι τιμές συνεχίζουν να πέφτουν παρά τη συνεχή αύξηση των πωλήσεων.
Ο ίδιος, όντας αναλυτής που εδρεύει στις ΗΠΑ ανέφερε ότι η ζήτηση κοσμημάτων με εργαστηριακά διαμάντια αυξήθηκε κατά περίπου 38 τοις εκατό το 2022 σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, φτάνοντας τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, οι τιμές μειώθηκαν κατά περίπου 20%.
Ο Zimnisky είπε ότι αυτή η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί το 2023.
«Μπαίνοντας στο 2023, η ταχεία δυναμική της αύξησης της ζήτησης εργαστηριακών διαμαντιών συνεχίζεται, ωστόσο, το ίδιο συμβαίνει και με μια τάση χαμηλότερων τιμών», είπε.
«Το 2022, όλο και περισσότεροι λιανοπωλητές, ειδικά στις ΗΠΑ, έκαναν απογραφή και διανομή των αποθεμάτων των προϊόντων τους, γεγονός που οδήγησε σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα διανομής κοσμημάτων από ότι εργαστηριακών διαμαντιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη αμερικανική εταιρεία Signet Jewelers και η παγκόσμια δύναμη κοσμημάτων μόδας Pandora είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις πρακτικές».
Ως μέρος της έκθεσής του, με τίτλο «Οι πωλήσεις εργαστηριακών διαμαντιών αυξάνονται καθώς οι τιμές πέφτουν», ο Zimnisky τόνισε το πώς τα διαμάντια που δημιουργήθηκαν σε εργαστήριο έφτασαν για πρώτη φορά το 10 τοις εκατό των συνολικών παγκόσμιων πωλήσεων κοσμημάτων με διαμάντια.
«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα εργαστηριακά διαμάντια αυξάνουν τη ζήτηση για κοσμήματα με διαμάντια που διαφορετικά δεν θα υπήρχαν – ειδικά σε επίπεδα χαμηλών τιμών. Μακροπρόθεσμα, αυτή η αυξητική ζήτηση πιθανότατα θα συνεχίσει να υπάρχει, ενώ ο ρόλος των εργαστηριακών διαμαντιών που «κανιβαλίζουν» τις πωλήσεις φυσικών διαμαντιών θα σταθεροποιηθεί και θα εξισορροπηθεί», είπε.
“Το μάρκετινγκ προϊόντων τόσο από παραγωγούς φυσικών διαμαντιών όσο και από παραγωγούς εργαστηριακών διαμαντιών καθώς και η τοποθέτηση προϊόντων από τους λιανοπωλητές στον πάγκο κοσμημάτων θα καθορίσουν τελικά το επίπεδο διαχωρισμού των δύο ειδών προϊόντων.”
Καθώς η αύξηση της ζήτησης σε αντίθεση με την πτώση των τιμών μπορεί να φαίνεται αντιφατική, ο Zimnisky εξήγησε αυτό το φαινόμενο αναφερόμενος στα διαμάντια που δημιουργήθηκαν σε εργαστήριο ως βιομηχανοποιημένα προϊόντα που βασίζονται στην εξελισσόμενη τεχνολογία.
Με άλλα λόγια, η τιμολόγηση επηρεάζεται όχι μόνο από την αυξανόμενη ζήτηση αλλά από την ακόμη ταχύτερα αυξανόμενη προσφορά – και αυτή η προσφορά επιτυγχάνεται όλο και περισσότερο καθώς βελτιώνεται η απόδοση.
Αυτή είναι μια κρίσιμη αντίθεση με τη «φυσική» βιομηχανία διαμαντιών που βασίζεται στην προμήθεια μη ανανεώσιμων φυσικών ορυκτών και μετάλλων.

Πηγή: www.jewellermagazine.com

Δύο νέα μεγάλα κίτρινα διαμάντια

Στα ορυχεία της Canadian Diamond ανακαλύφθηκαν τα πολύτιμα ορυκτά

canadian yellows 1

Η Arctic Canadian Diamond ανακάλυψε ένα κίτρινο διαμάντι 71 καρατιών, ενώ η Mountain Province ανέφερε ότι ανακάλυψε μια πέτρα σχεδόν 152 καρατιών στο Gahcho Kué.
Δύο εταιρείες εξόρυξης ανακάλυψαν πρόσφατα μεγάλα κίτρινα ακατέργαστα διαμάντια στον Καναδά, συμπεριλαμβανομένου ενός λίθου που θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος και πιο φανταχτερός σε ζωηρό κίτρινο, λίθος της χώρας.
Η Arctic Canadian Diamond ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι στις 25 Αυγούστου, εξόρυξε ένα οκτάεδρο διαμάντι 71,26 καρατιών από το “Misery Pipe” στο ορυχείο Ekati στα βορειοδυτικά εδάφη, ένα μέρος που είναι γνωστό για την παραγωγή κίτρινων διαμαντιών.
Οι ειδικοί του κλάδου επιβεβαίωσαν ότι είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος σε ζωηρό χρώμα πολύτιμος λίθος που ανακαλύφθηκε ποτέ στον Καναδά.
Το μεγαλύτερο διαμάντι που βρέθηκε ποτέ στον Καναδά -ή σε όλη τη Βόρεια Αμερική, για την ακρίβεια- ήταν μια κίτρινη πέτρα που ζύγιζε σχεδόν 553 καράτια.
Ανακαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2018 στο ορυχείο Diavik Diamond, το οποίο απέχει λιγότερο από 20 μίλια από το Ekati, αλλά δεν είναι φανταχτερό ζωηρό κίτρινο, σημείωσε η Arctic Canadian.

canadian yellows 2

Σχολιάζοντας την ανακάλυψη του κίτρινου διαμαντιού 71 καρατιών, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Arctic Canadian Rory Moore είπε: ”Αυτός ο ιστορικός φανταχτερός ζωηρός κίτρινος πολύτιμος λίθος συνεχίζει να αναδεικνύει τον Καναδά ως σημαντικό παίκτη στην παγκόσμια σκηνή για την εξόρυξη διαμαντιών… Αυτή η πέτρα είναι μια απόδειξη για την ικανότητα της Ekati να προσφέρει αξία τώρα και στο μέλλον”.
Η εταιρεία είπε ότι τελικά θα θέσει την πέτρα προς πώληση, αν και εξακολουθεί να μην έχει αποφασίσει ακριβώς το πότε και το πώς.
Το άλλο μεγάλο, πρόσφατο εύρημα κίτρινου διαμαντιού προήλθε από το ορυχείο Gahcho Kué, το οποίο ανήκει στην Mountain Province Diamonds Inc. και την De Beers Canada.
Η Mountain Province είπε στις 31 Αυγούστου ότι είχε ανακαλύψει ένα οκτάεδρο διαμάντι 151,60 καρατίων ”εξαιρετικής” διαύγειας και χρώματος, αν και η εταιρεία εξόρυξης δεν διευκρίνισε τον ακριβή βαθμό χρώματος της πέτρας.
”Αυτό το σημαντικό διαμάντι αντιπροσωπεύει ένα σαφές παράδειγμα της ικανότητας του ορυχείου Gahcho Kué να ανακτά με συνέπεια πολύτιμους λίθους υψηλής ποιότητας εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους”, δήλωσε ο Reid Mackie, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ διαμαντιών της Mountain Province.
”Αυτά τα πετράδια είναι ιδιαίτερα περιζήτητα από συλλέκτες σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο για την ομορφιά τους, αλλά όλο και περισσότερο, για την καναδική καταγωγή τους”.
Το κίτρινο διαμάντι 152 καρατίων επρόκειτο να βγει προς πώληση στο γραφείο του Ομίλου Bonas στην Αμβέρσα μαζί με περισσότερα από 90 άλλα ακατέργαστα διαμάντια από την Gahcho Kué βάρους 10,8 καρατίων ή περισσότερο.

Καμία απαγόρευση διαμαντιών

Δε συμπεριλαμβάνεται στις νέες κυρώσεις της ΕΕ

Awdc

Η ΕΕ έχει επιβάλει νέες κυρώσεις αξίας σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, αλλά αποφάσισε και πάλι να μην απαγορεύσει τα ακατέργαστα διαμάντια.
Το μπλοκ των 27 εθνών αναγνώρισε ότι ο κρατικός ανθρακωρύχος της Ρωσίας χρηματοδοτούσε ένα υποβρύχιο που έφερε το όνομά του. Και ανέφερε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Alrosa ”δίνει σοβαρά έσοδα στον ομοσπονδιακό και περιφερειακό προϋπολογισμό”.
Η ΕΕ συμφώνησε σε μια σειρά νέων περιορισμών, που εισήχθησαν, αλλά δεν προχώρησε όσο ήλπιζαν ορισμένοι.
Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής είχαν ζητήσει την πλήρη απαγόρευση της συνεργασίας με τη Ρωσία για την πυρηνική ενέργεια και τις εισαγωγές διαμαντιών.
Το AWDC, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία διαμαντιών του Βελγίου, έχει προειδοποιήσει ότι οι κυρώσεις για τα διαμάντια θα μπορούσαν να κοστίσουν 10.000 θέσεις εργασίας, βλάπτοντας περισσότερο την Αμβέρσα παρά τη Μόσχα.
Η ΕΕ είπε, μετά την τελευταία ανακοίνωσή της: ”Οι κυρώσεις στερούν επίσης από τον ρωσικό στρατό και τους προμηθευτές του περαιτέρω συγκεκριμένα αγαθά και εξοπλισμό που απαιτούνται για τη διεξαγωγή του πολέμου στο ουκρανικό έδαφος”.

Η GIA θα γίνει ψηφιακή μέχρι το 2025

Νέος φάκελος με ψηφιακό διαμάντι θα κυκλοφορήσει για πρώτη φόρα το 2023

GIA 1

Το GIA (Gemological Institute of America), το οποίο αποτελεί πρωτεργάτη για τη γεμολογική έρευνα, την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες αναγνώρισης και αξιολόγησης πολύτιμων λίθων που βασίζονται στην επιστήμη, τώρα υπόσχεται να ενισχύσει την προστασία των καταναλωτών μετατρέποντας όλες τις γραπτές αναφορές σε ψηφιακή μορφή από το 2025.
Ο μετασχηματισμός θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023 με την ψηφιακή κυκλοφορία της πιο δημοφιλούς έκθεσης του GIA, του φακέλου διαμαντιών GIA. Με την υποστήριξη μιας πλήρως επανασχεδιαζόμενης εφαρμογής, η νέα ψηφιακή αναφορά θα παρέχει τις πληροφορίες των διαμαντιών που αναζητούν οι καταναλωτές, με τον πιο ασφαλή και άμεσο τρόπο.
Η ολοκληρωμένη ψηφιακή υπηρεσία του GIA θα διαθέτει επίσης ένα νέο σύστημα αντιστοίχισης επιγραφών, ενεργοποιημένο από το καινοτόμο όργανο GIA Match iDTM. Σχεδιασμένο για να συνδυάζεται άψογα με τη νέα εφαρμογή, το GIA Match iD καταγράφει την εικόνα επιγραφής ενός διαμαντιού και συνδέει το διαμάντι με την ασφαλή του αναφορά GIA χρησιμοποιώντας τεχνολογία αποκλειστικής τεχνητής νοημοσύνης (AI).
«Οι ψηφιακές αναφορές του GIA βασίζονται στην καινοτομία που ακολουθούσαμε επί δεκαετίες και προωθούν την αποστολή μας για την προστασία των καταναλωτών», δήλωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του GIA Susan Jacques. «Αυτός ο σημαντικός μετασχηματισμός επιτρέπει στο GIA να προσφέρει στους καταναλωτές μια πραγματικά μοντέρνα και συναρπαστική εμπειρία βοηθώντας παράλληλα τη βιομηχανία μας να προχωρήσει προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον».
Η μετατροπή όλων των αναφορών GIA σε ψηφιακή μορφή θα εξοικονομεί 20 τόνους χαρτιού και 18,5 τόνους πλαστικού κάθε χρόνο και θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα που σχετίζονται με τις μεταφορές.
«Το GIA συνδυάζει μοναδικά την κορυφαία στον κλάδο έρευνα, ανάπτυξη προϊόντων και τεχνογνωσία αξιολόγησης για να αξιοποιήσει πλήρως τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας cloud», δήλωσε ο Pritesh Patel, ανώτερος αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του GIA. “Αυτός ο ασυναγώνιστος συνδυασμός ενισχύει την ικανότητά μας να εξυπηρετούμε καλύτερα τους αξιότιμους πελάτες μας στην παγκόσμια βιομηχανία κοσμημάτων και κοσμημάτων».
Η ψηφιακή υπηρεσία GIA Diamond Dossier βασίζεται σε τρία στοιχεία:

GIA 2

• Μια πλήρως ανεπτυγμένη ψηφιακή αναφορά που περιλαμβάνει τα 4C του διαμαντιού.
• Την εφαρμογή GIA για εμπόρους λιανικής και καταναλωτές ώστε να προβάλουν με ασφάλεια, να αποθηκεύουν και να μοιράζονται πληροφορίες για τα διαμάντια τους και να μαθαίνουν για τα 4Cs της ποιότητας διαμαντιών της GIA.
• Το όργανο GIA Match iD με ιδιόκτητη τεχνολογία AI, που καταγράφει την εικόνα της επιγραφής του διαμαντιού και συνδέει το διαμάντι με τη μοναδική του αναφορά GIA στο ασφαλές cloud GIA, φέρνοντάς το απευθείας στον καταναλωτή στην εφαρμογή GIA.

GIA 3

Η νέα εμπειρία ψηφιακής αναφοράς, συμπεριλαμβανομένων των επιδείξεων της εφαρμογής GIA και του GIA Match iD, έκανε το ντεμπούτο της στο περίπτερο GIA στην έκθεση JCK Las Vegas στις 10 Ιουνίου.
Το όργανο GIA Match iD θα είναι διαθέσιμο για αγορά το φθινόπωρο του 2022, με τιμή 695 $, συμπεριλαμβανομένης μιας συνδρομής περιορισμένου χρόνου.

Νέα χρώματα διαμαντιών

Πιθανή ανακάλυψη νέων χρωμάτων διαμαντιών στο ορυχείο Ellendale

Diamonds colors 1

Η India Bore Diamond Holdings (IBDH), μία από τις δύο αυστραλιανές εταιρείες που δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στην τοποθεσία Ellendale στη Δυτική Αυστραλία, επιβεβαίωσε δύο ξεχωριστά στρώματα αποθέσεων διαμαντιοφόρου αμμοχάλικου στην περιοχή της.

Diamonds colors 2

Μια ποικιλία από άχρωμα, κίτρινα και καφέ διαμάντια βρέθηκαν στο ανώτερο στρώμα Α και στο βαθύτερο στρώμα αμμοχάλικου Β με βάρος μεταξύ 0,41 και 0,66 καρατιών. Η ανακάλυψη έγινε μετά από αξιολόγηση μικρού όγκου δειγμάτων χαλικιού για τη φετινή περίοδο εξόρυξης.
Πέρυσι, ένα εξαιρετικά σπάνιο «διπλό διαμάντι» ανακαλύφθηκε επίσης και αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή διαμαντιών στο ορυχείο.
Το διαμάντι 0,85 καρατιών που είχε μια μικρότερη πέτρα κλεισμένη σε μια κοιλότητα μέσα στην πέτρα, ανακαλύφθηκε περίπου 200 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια στο ίδιο αλλουβιακό κοίτασμα.

Diamonds colors 3

Το 2020, η IBDH ανακάλυψε επίσης μοναδικά κίτρινα διαμάντια με σπάνιο πορφυρό φθορισμό στην ίδια περιοχή.
Η IBDH είναι μια από τις λίγες εταιρείες εξόρυξης που προσπαθούν να ενισχύσουν την παραγωγή έγχρωμων διαμαντιών για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση παγκοσμίως εν μέσω της έλλειψης προσφοράς μετά το κλείσιμο του ορυχείου Argyle, το οποίο ήταν η μεγαλύτερη πηγή έγχρωμων διαμαντιών - κυρίως ροζ διαμαντιών.
Στις αρχές του 2021, παραχωρήθηκε στην IBDH η 21ετής μίσθωση εξόρυξης για το κοίτασμα L-Channel που καλύπτει περίπου 2.300 εκτάρια.
Το πεδίο διαμαντιών Ellendale εκτιμάται ότι περιέχει τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια καράτια διαμαντιών υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων των φανταχτερών κίτρινων διαμαντιών. Η IBDH είναι μία από τις δύο εταιρείες - η άλλη είναι η Burgundy Diamond Mines - που αυτή τη στιγμή εξερευνά κοιτάσματα διαμαντιών στην περιοχή, η οποία βρίσκεται περίπου 135 χιλιόμετρα ανατολικά του Derby στο West Kimberley.

Diamonds colors 4

Το ορυχείο Ellendale, που άνοιξε το 1976, ήταν κάποια στιγμή ο μεγαλύτερος παραγωγός φανταχτερών κίτρινων διαμαντιών στον κόσμο και είχε συμφωνία αποκλειστικής προμήθειας με την Tiffany & Co.
Ωστόσο, σταμάτησε η παραγωγή του το 2015 όταν ο προηγούμενος ιδιοκτήτης Kimberley Diamond Company τέθηκε σε εκκαθάριση.

Βιομηχανία Διαμαντιών

Σε ένα περίεργο και αξιοσημείωτο μεταβατικό στάδιο

Πηγή: www.jewellermagazine.com (By Robert Bouquet)

Η θέση της Ρωσίας ως ηγέτιδας στη βιομηχανία κοσμημάτων ήταν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ζητήματα του 2022 μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο

Ένα άρθρο από τον Κο Robert Bouquet που δημοσιεύτηκε στο www.jewellermagazine.com και μας ενημερώνει για το τρέχον περιβάλλον συναλλαγών

Diamonds 1

Πριν από περισσότερο από ένα μήνα, έγραψα ένα άρθρο με τίτλο «The Russian Question: Deciphering the Diamond Disruption» (Το Ρωσικό Ζήτημα: Η αποκρυπτογράφηση της απαγόρευσης διαμαντιών), για το οποίο έλαβα πολλά σχόλια.
Πιστεύω ότι το θέμα απασχολεί πραγματικά πολλούς ανθρώπους, και όχι μόνο εκείνους που ανήκουν στην ίδια τη βιομηχανία διαμαντιών, αλλά ολοένα μεγαλύτερο μέρος του ευρύτερου κοινού.
Το πόσο θα διαρκέσει αυτό το ζήτημα και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις – βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες – είναι ασαφές και αβέβαιο. Οποιαδήποτε βήματα κάνουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι τώρα μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην προώθηση των επιχειρήσεών τους στο μέλλον.
Είναι ένα πράγμα η απαγόρευση του εμπορίου διαμαντιών, για παράδειγμα, από ένα μικρό αφρικανικό έθνος, αλλά είναι πολύ διαφορετικό θέμα όταν πρόκειται για μια χώρα στο μέγεθος της Ρωσίας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση ως ο νούμερο ένα προμηθευτής διαμαντιών στον κόσμο, και η οποία κατέχει το 30 τοις εκατό του μεριδίου αγοράς ακατέργαστων διαμαντιών.

Diamonds 2

Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει αυτή η σύγκρουση, ούτε και τι απαιτείται για να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις στην κανονικότητα. Είναι μια πολύ συγκεχυμένη κατάσταση για ολόκληρο τον κλάδο και, ειλικρινά, ένα σενάριο για το οποίο ο κλάδος δεν ήταν προετοιμασμένος στο παραμικρό.
Πιστεύω ότι η αναστάτωση θα συνεχιστεί για πολύ περισσότερο από όσο φαντάζονται οι πιο πολλοί. Μπορεί να κάνω λάθος και η σύγκρουση μπορεί να τελειώσει αύριο. Ωστόσο, αυτό φαίνεται απίθανο προς το παρόν και είναι δύσκολο να δούμε την κατάσταση να αλλάζει.
Εν τω μεταξύ, η θηλιά σφίγγει για τις πωλήσεις της Alrosa καθώς το επίπεδο των κυρώσεων και οι επακόλουθες επιπτώσεις κάνουν την εμφάνισή τους.
Τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς η Alrosa αναδύθηκε κάτω από τα φτερά της σύμβασης προμήθειας της De Beers, εντυπωσιάστηκα με την απόδοσή της. Η Alrosa έχει επιδείξει ισχυρή διαχείριση, συμμετοχή, αυξανόμενη διαφάνεια και υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού.
Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η εισβολή στην Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με την ίδια την Alrosa, ωστόσο, όπως πολλές ρωσικές εταιρείες, η Alrosa επηρεάζεται τώρα από την παγκόσμια οργή ως απάντηση στη βία.

Diamonds 3

Πρακτικά μέτρα
Ο μόνος πραγματικός τρόπος να σταματήσουν τα κεφάλαια από την πώληση ρωσικών ακατέργαστων διαμαντιών να φτάνουν στη Ρωσία – αν πράγματι αυτό θέλει και χρειάζεται ο κόσμος – είναι η γενική παύση της έκδοσης πιστοποιητικών Kimberley Process (KP) για τα ρωσικά διαμάντια και συνεπώς τις εξαγωγές. Αυτό δεν έχει συμβεί.
Το να προσπαθείς να σταματήσεις τα γυαλισμένα διαμάντια ρωσικής προέλευσης είναι ένα πολύ διαφορετικό και πολύ πιο δύσκολο έργο. Δυσκολεύομαι να δω πώς η ευρύτερη βιομηχανία μπορεί να επιβάλει μια τέτοια ιδέα. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουμε την προέλευση των γυαλισμένων διαμαντιών. Υπάρχουν εκατομμύρια και εκατομμύρια πέτρες στα σκαριά. Η ανάμειξη διαφορετικών πηγών είναι πολύ εύκολη, ειδικά για τις μικρές πέτρες.
Φυσικά, ορισμένες αλυσίδες εφοδιασμού είναι πλήρως διαφανείς. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωριστεί ότι η πλειοψηφία δεν είναι. Και ένα άλλο ερώτημα είναι: Θα έπρεπε ο κόσμος να κοιτάζει μόνο γυαλισμένες πέτρες που παράγονται από χονδροειδή μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022;
Το πρόβλημα, όταν προσπαθείτε να εξετάσετε γυαλισμένα διαμάντια, δεν είναι καθόλου απλό.
Για παράδειγμα, ας θυμηθούμε τι συνέβη τον περασμένο μήνα.
Οι ΗΠΑ ήταν οι πιο έντονοι υποστηρικτές και κατέβαλλαν σημαντικές προσπάθειες για να σταματήσει το εμπόριο ρωσικών διαμαντιών. Αρχικά, επιβλήθηκε απαγόρευση εισαγωγής γυαλισμένων διαμαντιών από τη Ρωσία, και στη συνέχεια υπήρχε βέτο σε οποιοδήποτε εμπόριο με την Alrosa. Πρέπει να ειπωθεί ότι η Ινδία, το Ντουμπάι, το Βέλγιο και άλλα εμπορικά ή κοπτικά κέντρα έχουν εμφανώς σιωπήσει.
Η εξισορρόπηση των ηθικών επιταγών έναντι των εμπορικών ανησυχιών και στόχων δεν ήταν ποτέ τόσο περίπλοκη όσο αυτή τη στιγμή. Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για όλα αυτά τα κέντρα κοπής να υιοθετήσουν μια κοινή παύση των ρωσικών εισαγωγών.
Οποιοδήποτε κέντρο ενεργεί μεμονωμένα διατρέχει τον πραγματικό κίνδυνο να χάσει για πάντα το μερίδιό του στη ρωσική επιχείρηση και κανένα κέντρο διαμαντιών δεν θέλει να χάσει εντελώς την πρόσβαση σε ρωσικά προϊόντα μακροπρόθεσμα. Ποιος ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον;
Ας ελπίσουμε ότι αυτό το συλλογικό μέτρο θα επιτύχει τον στόχο του, αλλά μόνο για όσο διάστημα είναι απαραίτητο και ότι θα μπορεί να ανατραπεί το συντομότερο δυνατό. Απαιτείται μια ενιαία προσέγγιση, την οποία ο κλάδος δεν έχει αυτή τη στιγμή.

Πολύ λίγο, πολύ αργά
Η Επεξεργασία Κίμπερλι που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της «σύγκρουσης» των διαμαντιών έχει αποδειχθεί ανεπαρκώς εξοπλισμένη και θλιβερά ανεπαρκής στην ικανότητά της να ενεργεί. Τα νέα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών είναι άκρως απαραίτητα, ωστόσο αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο και οι τροχοί της διακυβερνητικής διπλωματίας συχνά κινούνται πολύ αργά. Σίγουρα πολύ πιο αργά από τις επί τόπου εξελίξεις στην Ουκρανία!
Δεν είναι μόνο η ΕΚ που αγωνίστηκε να δράσει. Εμπορικοί φορείς όπως το Παγκόσμιο Κέντρο Διαμαντιών της Αμβέρσας (AWDC), η Παγκόσμια Ομοσπονδία Χρηματιστηρίων Διαμαντιών (WFDB), το Υπεύθυνο Συμβούλιο Κοσμημάτων (RJC), το Παγκόσμιο Συμβούλιο Διαμαντιών (WDC) και άλλοι έχουν αποδειχθεί ανίκανοι, αβέβαιοι ή απρόθυμοι να δράσουν.
Η αδυναμία (ή η απροθυμία) να ενεργήσουν γρήγορα και αποφασιστικά για το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλες εσωτερικές και εξωτερικές αναταραχές στο RJC καθώς τα ανώτερα μέλη της ομάδας παραιτήθηκαν και οι εταιρείες ακύρωσαν τις συνδρομές τους.
Οι νομικές αναθεωρήσεις και οι επίσημες αποφάσεις χρειάζονται χρόνο και, για να είμαστε δίκαιοι, όπως είπα προηγουμένως, ο κλάδος δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτό το δύσκολο ζήτημα.
Είναι ενδιαφέρον ότι η Alrosa επέλεξε να ενεργήσει από τη δική της πλευρά, αφαιρώντας τον εαυτό της από ορισμένους παγκόσμιους εμπορικούς οργανισμούς. Ιδιαίτερα, μου κίνησε το ενδιαφέρον η δήλωση της εταιρείας σχετικά με την αναστολή της ιδιότητας μέλους της στην RJC, όπου ειπώθηκε ότι η εταιρεία νοιαζόταν τόσο για την ευρύτερη βιομηχανία διαμαντιών όσο και για τις εξορυκτικές κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται (κυρίως στη Γιακουτία στις ανατολικές περιοχές του Ρωσία).
Από τη δική μου οπτική γωνία, είναι δίκαιο να πούμε ότι η Alrosa υπήρξε ένα υπεύθυνο και ισχυρό μέλος της βιομηχανίας διαμαντιών και ανυπομονώ να επιστρέψει και να συνεχίσει τον εξέχοντα ρόλο της στον κλάδο.

Diamonds 4

Το κατώτερο επίπεδο
Μπορεί να αναρωτιέστε, ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τα ρωσικά προϊόντα.
Από την ημέρα της εισβολής (24 Φεβρουαρίου) μέχρι πολύ πρόσφατα, τα ρωσικά ακατέργαστα διαμάντια αγοράζονταν και μεταφέρονταν στα κέντρα εμπορίας και κοπής, με τη χρήση διάφορων νομισμάτων και διαφορετικών καναλιών.
Τα κέντρα κοπής και οι μεγάλοι συμμετέχοντες στη βιομηχανία υιοθέτησαν στη συνέχεια διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως η προσπάθεια παράκαμψης του ζητήματος εκδίδοντας τιμολόγια με καθησυχαστικά σχόλια σχετικά με την προέλευση και το ρωσικό περιεχόμενο.
Και πάλι, κανείς δεν ξέρει πραγματικά πώς να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Οι τελευταίες εξελίξεις είναι ότι η τελευταία πώληση της Alrosa ακυρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι πελάτες είπαν ότι οι τράπεζες δεν θα διεκπεραιώσουν τις πληρωμές.
Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διαπραγμάτευση των κυρώσεων στα ρωσικά ακατέργαστα διαμάντια και δεν οφείλεται στην ενεργοποίηση των φορέων της βιομηχανίας, αλλά μάλλον στο ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα που υποστηρίζει το ρωσικό εμπόριο διαμαντιών σταματάει.

Gohkran
Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και οι τράπεζες συνεχίσουν να εμποδίζουν την δυνατότητα της Ρωσίας να πουλά ακατέργαστα διαμάντια διεθνώς, η χώρα πιθανότατα θα επιδιώξει την αγορά ακατέργαστων διαμαντιών μέσω του Κρατικού Ταμείου Πολύτιμων Μετάλλων και Πολύτιμων Λίθων - Gokhran.
Το Gokhran είναι ένα κρατικό ίδρυμα, το οποίο λειτουργεί υπό το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών ως αποθετήριο και χειρίζεται την αγορά, αποθήκευση και πώληση πολύτιμων αντικειμένων, όπως πολύτιμα μέταλλα, διαμάντια κ.λπ., για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης.
Είναι λογικό τώρα το Gohkran να παρέμβει και να αρχίσει να αγοράζει προϊόντα Alrosa. Είναι μια πρακτική που έχει γίνει στο παρελθόν σε περιόδους ανάγκης είτε για την υποστήριξη της Alrosa είτε για τη διατήρηση της σταθερότητας στη διεθνή αγορά διαμαντιών.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι δραστηριότητες εξόρυξης της Alrosa είναι πολύ σημαντικές για την τοπική οικονομία της Γιακουτίας, όπου εξορύσσεται η πλειονότητα των ρωσικών διαμαντιών.
Αλλά για πόσο καιρό θα μπορούσε η Gohkran να συνεχίσει να αγοράζει την παραγωγή της Alrosa; Εάν αυτό το ζήτημα διαρκέσει ένα χρόνο, τότε αυτό ισοδυναμεί με περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Και αν η σύγκρουση συνεχιστεί για δύο χρόνια; Τι γίνεται αν φτάσει τα πέντε;

Diamonds 5

Η σημερινή κατάσταση
Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής διαμαντιών στον κόσμο, με περίπου το 30 τοις εκατό των καρατίων που παράγονται ετησίως να έρχονται από εκεί. Η Alrosa αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90 τοις εκατό των διαμαντιών που εξορύσσονται στη Ρωσία.
Η Ρωσία είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός μικρών ακατέργαστων διαμαντιών παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι η Alrosa αποτελεί την πηγή για ένα μεγάλο μέρος της προσφοράς γυαλισμένων διαμαντιών «melee» και «stars», οτιδήποτε ζυγίζει κάτω από 0,2 καράτια.
Σημαίνει επίσης ότι η διακοπή της ροής διαμαντιών που προέρχονται από τη Ρωσία θα ήταν σημαντικό πρόβλημα.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι βρισκόμαστε στο πλαίσιο μιας υπερβολικά διογκωμένης, δευτερογενούς αγοράς ακατέργαστων διαμαντιών όπου οι τιμές αυξήθηκαν προς τα τέλη του 2021 και έφτασαν σε μη βιώσιμο σημείο καμπής έως τον Φεβρουάριο του 2022. Η αγορά είχε ήδη αρχίσει να μεταβάλλεται ραγδαία τον Φεβρουάριο και, φυσικά, αυτή η αντιστροφή συνέπεσε με την εισβολή στην Ουκρανία.
Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, οι τιμές των ακατέργαστων διαμαντιών στη δευτερογενή αγορά έχουν πέσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 50 τοις εκατό από τα διογκωμένα επίπεδα τιμών.
Οι μεγάλοι παραγωγοί, De Beers και Alrosa, διατήρησαν τις «πρωτογενείς» τιμές αγοράς τους και, στα σημερινά επίπεδα, η ζήτηση είναι εκεί. Σαφώς, τα ρωσικά ακατέργαστα διαμάντια φαίνεται ότι θα είναι εκτός των διεθνών αγορών για το άμεσο μέλλον.
Ωστόσο, υπήρχε μέχρι πολύ πρόσφατα μια προσδοκία ότι οι ακατέργαστες τιμές θα πρέπει να εξακολουθούν να πέφτουν, ευθυγραμμίζοντάς περισσότερο με τις γυαλισμένες τιμές. Ωστόσο, αυτό που αρχίζω να βλέπω ταυτόχρονα στην ανώμαλη αγορά είναι μια γνήσια ανησυχία των εμπόρων και των κατασκευαστών ότι το 30 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς καθίσταται μη διαθέσιμο.
Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για διαμάντια ανά κύκλο πώλησης που δεν εισέρχονται στην αγορά, γι’ αυτό πιστεύω ότι θα υπάρξει «ενίσχυση» των τιμών. Όλα αυτά κάνουν το εμπόριο πολύ απρόβλεπτο.

Diamonds 6

Παράγοντες
Το να κάνετε ένα βήμα πίσω και να εξετάσετε τη μεγαλύτερη εικόνα είναι σημαντικό για να κατανοήσετε την αγορά.
Το εμπόριο υποχώρησε λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, ξεκινώντας με το σκάσιμο της φούσκας τον Φεβρουάριο και συνεχίζοντας με την επιβράδυνση των πωλήσεων λόγω της εκτεταμένης αβεβαιότητας της αγοράς και με το δεύτερο τρίμηνο να είναι μια εποχικά πιο αργή περίοδος του έτους.
Οι έμποροι γυαλισμένων διαμαντιών είναι επίσης πολύ επιλεκτικοί όσον αφορά τις αγορές και μπορούμε να περιμένουμε ότι οι τιμές θα μειωθούν περαιτέρω. Έπειτα, υπάρχει ο αντίκτυπος που είχαν οι οικονομικές κυρώσεις και οι απαγορεύσεις εισαγωγών/εξαγωγών ρωσικών διαμαντιών, μεταξύ άλλων, καθώς οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ αύξησαν την πίεση.
Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια. Αυτό μειώνει αμέσως την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τις δαπάνες των ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, η βελτιωμένη ζήτηση και οι λιανικές πωλήσεις στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα εξασθενούν, ιδιαίτερα επηρεασμένες από τα νέα lockdown για τον COVID. Η ανάπτυξη εξακολουθεί να συμβαίνει. Ωστόσο, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα μια οριακή αύξηση των επιχειρήσεων.
Έχοντας όλα αυτά υπόψη, οι πωλήσεις της De Beers, τον καλύτερο δείκτη της συνολικής εικόνας του κλάδου, παραμένουν εύρωστες για το 2022. Οι προβλέψεις έδειχναν ισχυρές επιδόσεις φέτος και, δυστυχώς, η σκιά που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έκανε όλα τα στοιχήματα να ανατραπούν.
Εξακολουθώ να περιμένω το 2022 να είναι μια σταθερή χρονιά λιανικής για τα κοσμήματα με διαμάντια, αλλά, στην πραγματικότητα, ποιος ξέρει πραγματικά τι μας περιμένει;

Δύο ιδέες να έχουμε υπόψιν
Υπάρχουν δύο ακόμη σημαντικά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν. Το πρώτο είναι το ανταγωνιστικό περιβάλλον για το εμπόριο. Αναφέρθηκα σε αυτό παραπάνω.
Τα εμπορικά κέντρα δεν θέλουν να μείνουν έξω όταν η Alrosa επιστρέψει στο προσκήνιο και αυτό είναι κατανοητό. Τι θα κάνουν όμως τώρα οι άλλοι παραγωγοί; Επί του παρόντος, έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν στο έπακρο ή να δημιουργήσουν εμπορικά πλεονεκτήματα.
Κανείς δεν περίμενε ότι το ρωσικό ακατέργαστο υλικό θα μπει στη «μαύρη λίστα» το 2022. Το να επωφεληθείτε από αυτό δεν είναι τόσο απλό. Το ρωσικό ακατέργαστο θα επιστρέψει σίγουρα τελικά, αλλά για πόσο καιρό θα αμαυρώνεται το εμπορικό σήμα των «ρωσικών διαμαντιών»;
Το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό της προέλευσης ως διαφοροποιητή. Σαφώς, η προέλευση του ακατέργαστου και γυαλισμένου προϊόντος γίνεται όλο και πιο σημαντικό ζήτημα σήμερα. Η κίνηση προς τους καταναλωτές που απαιτούν ορατότητα της προέλευσης των διαμαντιών τους δυναμώνει και οι αλυσίδες εφοδιασμού θα πρέπει να ενισχυθούν και να αποτελέσουν σημαντικό συστατικό της πρότασης των καταναλωτών.
Ωστόσο, όσο αφορά τα διαμάντια θα παραμείνει σχεδόν αδύνατο να παρακολουθούνται σε συνεχή βάση, ιδιαίτερα τα μικρά προϊόντα, και ορισμένα πρότυπα θα πρέπει να υιοθετηθούν και να αναπτυχθούν για να καλύψουν τις προαναφερθείσες ανάγκες των καταναλωτών.
Έχουμε δει νέες εξελίξεις που προέρχονται από κλάδους του εμπορίου όπως το Gemological Institute of America (GIA) και το Sarine, καθώς και από πολλές μεγάλες μάρκες. Ωστόσο, πρέπει να δημιουργηθεί ένα πολύ ευρύτερο σύνολο πρωτοκόλλων και προγραμμάτων.
Ο κίνδυνος είναι ότι οι καταναλωτές που δεν έχουν απαραίτητες αποδείξεις για την προέλευση ενός διαμαντιού μπορεί να αρχίσουν να απομακρύνονται από τα φυσικά διαμάντια.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε μια πολύ σημαντική αρχή - δραστηριοποιούμαστε σε μια βιομηχανία πολυτέλειας.
Ασχολούμαστε με το απόλυτο φιλόδοξο προϊόν και ζούμε και εργαζόμαστε σε μια επιχείρηση όπου ο τελικός χρήστης συχνά πραγματοποιεί αγορές με γνώμονα την έννοια των διαμαντιών ως σπάνιου και πολύτιμου αντικειμένου, που θεωρείται ότι κατέχει μια ισχυρή παρακαταθήκη.
Ο κλάδος γενικότερα θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο εάν οι ανησυχίες των καταναλωτών δεν αντιμετωπιστούν με μια καλά μελετημένη απάντηση.
Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε (η βιομηχανία φυσικών διαμαντιών) είναι να αποτύχουμε και να αφήσουμε κενά σε επίπεδο καταναλωτή για να εκμεταλλευτεί το τμήμα διαμαντιών που καλλιεργείται στο εργαστήριο, ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις όπου οι όγκοι προσφοράς μπορεί να είναι σημαντικοί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Diamonds 7

Βλέποντας τη θετική πλευρά
Η βιομηχανία διαμαντιών έχει πολλά να σκεφτεί.
Ο κίνδυνος ενός παρατεταμένου και διευρυμένου πολέμου είναι πραγματικός και οι συνέπειες θα είναι εκτεταμένες και ακόμη πιο δραματικές από ό,τι έχουμε ήδη δει δυστυχώς.
Παρά αυτή την προφανή αναταραχή στην οποία βρίσκεται ο κλάδος, δεν ισχύει το ίδιο για κάθε κλάδο του εμπορίου. Υπάρχουν σίγουρα θετικά νέα, ειδικά όταν πρόκειται για κορυφαίες φανταχτερές έγχρωμες πέτρες.
Μακράν η μεγαλύτερη πρόσφατη αγορά έγινε με την πώληση του De Beers Cullinan Blue.
Είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα. Μια εσωτερικά άψογη φανταχτερή-ζωηρή μπλε πέτρα 15,1 καρατίων, η οποία γυαλίστηκε από την αρχική ακατέργαστη 39,34 καρατίων που παρήγαγε η Petra Diamonds στο ορυχείο Cullinan στη Νότια Αφρική το 2021.
Το Cullinan Blue αγοράστηκε από μια κοινοπραξία των De Beers και Diacore για 40,2 εκατομμύρια δολάρια και πουλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ σε έναν άγνωστο πλειοδότη για 57,5 εκατομμύρια δολάρια.
Ένα παρόμοια ισχυρό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε στον οίκο Christie’s τον Απρίλιο, με την πώληση ενός έντονου μωβ-ροζ διαμαντιού 8,86 καρατίων που ονομάστηκε «Fuchsia Rose».
Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά όμορφα διαμάντια που εκτίθενται αυτή τη στιγμή, ικανά να αιχμαλωτίσουν τη φαντασία του κόσμου.
Σε εσωτερικό επίπεδο, η βιομηχανία διαμαντιών έχει πολλά να σκεφτεί για το πώς θα αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε λόγω της Ρωσίας και των διαμαντιών που βρίσκονται στο έδαφος.
Ας ελπίσουμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα και τα πράγματα θα διευθετηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να επιστρέψει σε ένα πιο ομαλό εμπορικό περιβάλλον. Οι αλλαγές που θα γίνουν τους επόμενους μήνες μπορεί να είναι προσωρινές ή μόνιμες. Κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή.

Israel Diamond Exchange

Στο Ισραηλ αναμένεται να διοργανωθεί η Διεθνή Εβδομάδα Διαμαντιών τον Μάρτιο του 2023

israil 1

Το Israel Diamond Exchange θα φιλοξενήσει μια εβδομαδιαία σειρά επαγγελματικών εκδηλώσεων που σχετίζονται με τα διαμάντια από τις 27 έως τις 30 Μαρτίου 2023, στο Τελ Αβίβ και στο Ramat Gan του Ισραήλ.

israil 2

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν το Israel Diamond Conference στις 27 Μαρτίου 2023, το οποίο θα περιλαμβάνει ομιλίες και πάνελ σημαντικών προσωπικοτήτων στον κόσμο των διαμαντιών, συμπεριλαμβανομένων βασικών παραγωγών διαμαντιών, κυβερνητικών αξιωματούχων, τραπεζιτών, αναλυτών, influencers και άλλων.
Θα ακολουθήσει η Διεθνής Έκθεση Διαμαντιών του Ισραήλ, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου 2023, η οποία θα προσφέρει μια τεράστια ποικιλία προϊόντων από Ισραηλινούς και διεθνείς πωλητές διαμαντιών.
Το Παγκόσμιο Συνέδριο Διαμαντιών, το σημαντικότερο γεγονός της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων Διαμαντιών και της Διεθνούς Ένωσης Κατασκευαστών Διαμαντιών, που πραγματοποιείται κάθε τρία χρόνια, θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Μαρτίου 2023.

israil 3

Ο Πρόεδρος της IDE Boaz Moldawsky δήλωσε: «Το Israel Diamond Exchange είναι ενθουσιασμένο που φιλοξενεί την πιο σημαντική περίσταση διαμαντιών του έτους 2023. Σχεδιάζουμε μια πολύ υψηλού επιπέδου και συναρπαστική σειρά εκδηλώσεων, με μερικές ενδιαφέρουσες εκπλήξεις. Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε όλα τα μέλη της παγκόσμιας βιομηχανίας διαμαντιών και κοσμημάτων. Σημειώστε τις ημερομηνίες στο ημερολόγιό σας».

Ο ασφαλής τρόπος αγοραπωλησίας διαμαντιών που παράγονται σε εργαστήρια

Τα εργαστηριακά διαμάντια αποκτούν όλο και περισσότερη δημοτικότητα, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι θα είστε έτοιμοι να προσδιορίσετε την ποιότητά τους όταν θα τα συναντήσετε.

1 diamond

Οι αναφορές από τη GIA
Τα διαμάντια που παράγονται στο εργαστήριο αυξάνονται διαρκώς με βελτιωμένη ποιότητα και νέα χρώματα σε τιμές που πολλοί βρίσκουν ελκυστικές. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που η ζήτησή και η παρουσία τους στην αγορά ολοένα και μεγαλώνει.
Τα διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο είναι ελκυστικές επιλογές για τους κοσμηματοποιούς που αναζητούν προσιτές, ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις έναντι στα φυσικά διαμάντια. Καθιστούν πιο εύκολη την προσαρμογή στο επιθυμητό μέγεθος, ενώ μπορούν να μεταλλάσσονται σε ποιότητα 4C. Εμφανίζονται επίσης σε ζωηρά χρώματα όπως ροζ, μπλε ή πράσινο, κάτι απίστευτα σπάνιο για τα φυσικά διαμάντια. Τέλος, είναι ιδανικά για τους χρυσοχόους που αναζητούν διαμάντια που δημιουργούνται με έναν ηθικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Γιατί είναι σημαντικές οι πληροφορίες της GIA σχετικά με τα διαμάντια που παράγονται σε εργαστήρια;
«Είστε εσείς και το προσωπικό σας έτοιμοι να αναγνωρίσετε ή να προσδιορίσετε την ποιότητα των διαμαντιών που συναντάτε εάν προέρχονται από εργαστήρια; Σχεδόν αδύνατο να διαχωριστούν από τα φυσικά διαμάντια με γυμνό μάτι, τα διαμάντια που δημιουργούνται στο εργαστήριο απαιτούν δοκιμές για να προσδιοριστεί η ταυτότητά τους. Εμείς στη GIA θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τόσο εσείς όσο και οι πελάτες σας γνωρίζετε πάντα την ταυτότητα και την ποιότητα αυτού που αγοράζετε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ανανεώσαμε τις πληροφορίες μας για τα διαμάντια που παράγονται σε εργαστήρια, το 2020. Η αναφορά GIA Laboratory - Grown Diamond Report (LGDR) διευκολύνει πιο πολύ από ποτέ τους αγοραστές να γνωρίζουν την ταυτότητα των διαμαντιών τους καθώς και να κατανοούν πλήρως την ποιότητά τους».

2 1799386198001 6200252547001 6200249489001 vs

Βασικά χαρακτηριστικά της ενημερωμένης αναφοράς LGDR
Όταν ένα τεχνητό διαμάντι υποβάλλεται στο εργαστήριό μας, πρώτα εξετάζεται για να διαπιστωθεί εάν είναι φυσικό ή εργαστηριακής καλλιέργειας. Στη συνέχεια, οι ειδικοί της GIA το αξιολογούν χρησιμοποιώντας τα 4Cs, ένα πρότυπο αξιολόγησης που δημιουργήθηκε από την GIA και εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο. Οι ειδικοί αξιολογούν κάθε διαμάντι που καλλιεργείται στο εργαστήριο με την ίδια σχολαστική φροντίδα που αξιολογούν τα φυσικά διαμάντια. Η GIA Laboratory - Grown Diamond Report παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για το χρώμα και την καθαρότητα των διαμαντιών, βοηθώντας τους καταναλωτές να λάβουν εμπεριστατωμένες αποφάσεις. Η αναφορά περιλαμβάνει επίσης ένα συνδυασμό των χαρακτηριστικών διαύγειας της πέτρας.
Χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία και άλλες προηγμένες μεθόδους δοκιμών, οι ειδικοί της GIA μπορούν να προσδιορίσουν τον τρόπο δημιουργίας ενός διαμαντιού μέσω της μεθόδου υψηλής πίεσης, υψηλής θερμοκρασίας (HPHT) ή της μεθόδου χημικής εναπόθεσης ατμών (CVD). Στη συνέχεια, αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνονται στην έκθεση. Εκτός από τη αναφορά της μεθόδου παραγωγής ενός διαμαντιού, η έκθεση Laboratory - Grown Diamond Report αναφέρει επίσης εάν έχουν συμβεί επεξεργασίες μετά την παραγωγή . Τα διαμάντια, είτε καλλιεργούνται στο εργαστήριο είτε φυσικά, μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία με τη μέθοδο HPHT για να αποκτήσουν ένα φανταχτερό χρώμα, όπως ροζ, μπλε, πράσινο ή κίτρινο ή για να βελτιώσουν την ποιότητα του χρώματος από D σε Z. Το LGDR της GIA επιτρέπει στους καταναλωτές να γνωρίζουν εάν τα διαμάντια τους έχουν υποστεί τέτοια επεξεργασία για να βελτιώσουν το χρώμα τους.

Η ψηφιακή έκθεση
Η ενημερωμένη αναφορά Laboratory - Grown Diamond είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακή. Μέσω της υπηρεσίας Έλεγχος αναφορών GIA στο GIA.edu, οι πληροφορίες των διαμαντιών μπορούν να προβληθούν ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε και με τρόπο που τα στοιχεία του καταναλωτή να μένουν ασφαλή. Οι ψηφιακές αναφορές συμβάλλουν στη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάσταση, μειώνοντας το χαρτί και την ενέργεια που απαιτούνται για την έντυπη παραγωγή και διανομή αναφορών κάθε χρόνο, αποθηκεύοντας ταυτόχρονα τα δεδομένα με ασφάλεια.
Οι άνθρωποι της GIA δηλώνουν:
«Καθώς συνεχίζουμε να προοδεύουμε στην τεχνολογία και την προστασία των καταναλωτών, υποσχόμαστε ότι ανεξάρτητα από το μέσο - έντυπο ή ψηφιακό - θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ζωτικής σημασίας δεδομένα και γνώσεις στους πελάτες που τα χρειάζονται».

Γιατί την GIA
«Ο προσδιορισμός της ταυτότητας του διαμαντιού, του τρόπου δημιουργίας του και της επεξεργασίας που έχει υποστεί, απαιτούν επιστημονική εμπειρία. Στην GIA, είμαστε σε μοναδική θέση να παρέχουμε αυτές τις πληροφορίες λόγω της 60ετούς έρευνας μας για τα διαμάντια, της γνώσης που έχουμε αποκτήσει από την αξιολόγηση εκατομμυρίων διαμαντιών κάθε χρόνο και των πληροφοριών που συλλέγουμε από την εσωτερική καλλιέργεια διαμαντιών CVD για ερευνητικούς σκοπούς. Καλλιεργημένα από την επιστήμη, τα διαμάντια που παράγονται στο εργαστήριο αξίζουν την τεχνογνωσία των επιστημόνων. Η νέα μας Laboratory - Grown Diamond Report προσφέρει την εξειδίκευση και την τεχνογνωσία που περιμένετε από το ινστιτούτο που εμπιστεύεστε. Η γνώση της ταυτότητας και της ποιότητας των διαμαντιών που αγοράζετε και πουλάτε μπορεί να σας βοηθήσει να προσθέσετε με σιγουριά απόθεμα εργαστηριακών διαμαντιών στο κατάστημά σας και να προσθέσετε λάμψη στις σακούλες αγορών των πελατών σας.

ALROSA

Η ALROSA ξεκινά τη χάραξη περιβαλλοντικών και κλιματικών στρατηγικών για το 2030

Η ALROSA επέλεξε έναν στρατηγικό εταίρο για να τη βοηθήσει στην εκπόνηση των περιβαλλοντικών και κλιματικών στρατηγικών της έως το 2030, με ορίζοντα το 2050.

Alrosa

Η ALROSA έχει ξεκινήσει την εκπόνηση Περιβαλλοντικών και Κλιματικών Στρατηγικών έως το 2030, με ορίζοντα το 2050. Η εταιρεία επέλεξε τη McKinsey & Company ως στρατηγικό σύμβουλό της για το έργο. Η δημιουργία αυτών των στρατηγικών θα είναι το επόμενο βήμα της ALROSA για τη συμμόρφωση και την ενεργή προώθηση υπεύθυνων επιχειρηματικών προτύπων, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και διασφαλίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου γενικότερα.

Με την κατάρτιση Περιβαλλοντικών και Κλιματικών Στρατηγικών, η ALROSA σχεδιάζει:
• Τη Διεξαγωγή αξιολόγησης των κλιματικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων και κινδύνων, ανάπτυξη μεθόδου για την εκτίμησή τους, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος διαχείρισης κινδύνων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
• Την ανάπτυξη μεθοδολογίας για την αξιολόγηση άλλων έμμεσων εκπομπών.
• Να καταρτίσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της εταιρείας και των επιπτώσεών του στην κλιματική αλλαγή.
• Να βελτιώσει τη διαφάνεια των δραστηριοτήτων της για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και να παρέχει σε όλους τους ενδιαφερόμενους πλήρεις και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με αυτές.
• Να δημιουργήσει ένα διαφανές και κατανοητό σύστημα KPIs και να εκπονήσει και να εφαρμόσει τεχνικές και οργανωτικές λύσεις για την επίτευξή τους με βάση τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές.

Alrosa2

Οι στρατηγικές θα βασίζονται σε λεπτομερή μελέτη των παραγωγικών εγκαταστάσεων της ALROSA και στη δική της συσσωρευμένη βάση δεδομένων με βάση μακροπρόθεσμες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τόσο στον τομέα λειτουργίας της Εταιρείας όσο και στις γύρω περιοχές. Τα έγγραφα θα υποβληθούν στο Εποπτικό Συμβούλιο της ALROSA το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Αυτό ακολουθεί το Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρείας που εγκρίνει μια Περιβαλλοντική Πολιτική και ένα Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2025, το οποίο κατοχυρώνει τις βασικές αρχές και την προσέγγιση της ALROSA για την περιβαλλοντική και αειφόρο ανάπτυξη. Επίσης, θέτει στόχους και σε βασικές πτυχές όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα, η ALROSA σχεδιάζει όχι μόνο να μειώσει σημαντικά τον περιβαλλοντικό αντίκτυπό της στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται, αλλά και να προωθήσει την υιοθέτηση προηγμένων πρακτικών βιωσιμότητας μεταξύ των επιχειρηματικών εταίρων της.
Ο Sergey Ivanov, Διευθύνων Σύμβουλος της ALROSA, δήλωσε: «Η βιώσιμη ανάπτυξη και οι υπεύθυνες επιχειρήσεις είναι σήμερα εγγενή στοιχεία της παγκόσμιας οικονομίας. Η επιτυχία μιας εταιρείας καθορίζεται πλέον σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά της να είναι αποτελεσματική και περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη. Ως βασικός παράγοντας στην παγκόσμια βιομηχανία διαμαντιών, η εταιρεία μας εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια για την ενσωμάτωση κορυφαίων πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης στο επιχειρηματικό της μοντέλο. Είμαι βέβαιος ότι η βαθιά τεχνογνωσία των εμπειρογνωμόνων της McKinsey & Company και η εμπειρία τους στη χάραξη περιβαλλοντικών και κλιματικών στρατηγικών για μεγάλες διεθνείς εταιρείες, θα συμβάλει στην προώθηση της εισαγωγής των βέλτιστων λύσεων και πρακτικών στον κύκλο παραγωγής της ALROSA».

Ενημερωτικά
Η ALROSA είναι βασικός συμμετέχων στο σύστημα αυτορρύθμισης της βιομηχανίας διαμαντιών, συμπεριλαμβανομένων των προτύπων του Συμβουλίου Φυσικών Διαμαντιών, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Διαμαντιών και του Υπεύθυνου Συμβουλίου Κοσμημάτων. Τον Μάρτιο του 2021, η ALROSA προσχώρησε στο Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ. Οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται ως μέλη αυτών των οργανισμών απαιτούν υψηλό επίπεδο ευθύνης από την ALROSA ως προς τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων της και ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού διαμαντιών στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον στις περιοχές όπου έχει παρουσία.
Η εταιρεία υλοποιεί πάνω από 500 κοινοτικά έργα και πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της φύσης κάθε χρόνο, διαθέτοντας περίπου το 8% των ετήσιων εσόδων της σε αυτές ως μέρος του παγκόσμιου προγράμματος «Diamonds that Care». Σε επίπεδο 20-25 δισεκατομμυρίων RUB ετησίως, οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις της ALROSA είναι συγκρίσιμες σε μέγεθος με τις επενδύσεις της στον τεχνικό εξοπλισμό, τις εγκαταστάσεις παραγωγής και τις υποδομές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΟΨΙΜΑΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΩΝ

Η βιομηχανία της μόδας σε όλους τους τομείς που μπορείτε να σκεφτείτε, προσπαθεί πάντα να καινοτομεί για να κερδίσει την μακροζωία. Εσωτερική διακόσμηση, παιδικά παιχνίδια, ψηφιακές συσκευές, αυτοκίνητα κ.α. Το ίδιο ισχύει και για τη βιομηχανία κοσμημάτων στο σύνολό της.

1.content smith kush diamonds may highres28

Ωστόσο, ο τομέας των διαμαντιών είναι ελαφρώς διαφορετικός. Σίγουρα, υπάρχουν τάσεις, όπως και σε κάθε άλλη βιομηχανία. Για παράδειγμα, το 2019 είδαμε την άνοδο των σχημάτων αχλαδιών, ενώ μειώθηκε η δημοτικότητά τους το 2020. Αλλά όταν πρόκειται για τις κοπές διαμαντιών, οι περισσότερες από αυτές τις τάσεις τείνουν να είναι μικρές παραλλαγές σε κλασικά, παλιά σχέδια.
Ο λόγος για τον οποίο αυτές οι κοπές παραμένουν τόσο δημοφιλείς όσο τα σχέδια προτύπων είναι ότι έχουν δοκιμαστεί και δοκιμαστεί για δεκαετίες και αιώνες, και επανειλημμένα θεωρούνται ότι είναι τα καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα πιθανά κοψίματα.
Ο συγκεκριμένος τύπος κοπής - ή σχήματος - ενός διαμαντιού θα καθορίσει τη λάμψη και το σπινθηρισμό του, καθώς και τη συνολική του εμφάνιση. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τους διαφορετικούς τύπους κοπών που υπάρχουν στη διάθεσή μας.
Λοιπόν, ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς κοπές διαμαντιών για το 2020;

The Vintage Asscher Cut

2.asscher brothers

Η Asscher cut πήρε το όνομά της από τους Ολλανδούς αδελφούς που σχεδίασαν για πρώτη φορά το αρχικό κομμάτι στο Άμστερνταμ στις αρχές του 20ου αιώνα.
Σχεδιασμένο σε ένα τυπικό Art Deco σχέδιο, η κοπή έγινε εξαιρετικά δημοφιλής για δαχτυλίδια αρραβώνων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, αλλά έγινε ιδιαίτερα σπάνια για δεκαετίες αφότου το στυλ βγήκε από τη μόδα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τέτοιες κοπές μπορούσατε να βρείτε μόνο σε αυθεντικά δαχτυλίδια διαμαντιών Asscher ή σε καταστήματα με αντίκες ή μέσω ειδικών κοσμηματοπωλείων Art Deco.

3.Asscher cut diamonds

Στις αρχές του 21ου αιώνα, η Asscher cut επανασχεδιάστηκε, με πρόσθετες πτυχές που προστέθηκαν για μια πιο λαμπρή λάμψη. Αυτή η κίνηση φαίνεται να απόδωσε, καθώς η κοπή κέρδισε δημοτικότητα με τις υποψήφιες νύφες του 21ου αιώνα που αναζητούσαν vintage έμπνευση.
Η Asscher cut είναι παρόμοια με την Emerald cut, με το τετράγωνο ή ορθογώνιο σχήμα της, τις γωνίες, την υψηλή κορώνα και το ευρύ, επίπεδο πεδίο. Μερικές φορές είναι γνωστή ως step-cut, καθώς φαίνεται από πάνω, να έχει μια εμφάνιση σκαλοπάτι.
Η Asscher cut είναι επίσης γνωστή για το φαινόμενο ψευδαίσθησης “Hall of Mirrors”, που επιτυγχάνεται με τη χρήση διαμαντιών με υψηλό επίπεδο διαύγειας για τη δημιουργία ενός εφέ πρίσματος με μέγιστη λάμψη.

The Oval Cut

4.oval cut diamond

Το Oval cut ήταν μια εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή ως κεντρική πολύτιμη πέτρα για δαχτυλίδια αρραβώνων μέχρι το 2018. Τώρα φαίνεται να επανέρχεται ξανά στη μόδα.
Ίσως ο λόγος για τον οποίο αυτή η κοπή παραμένει τόσο δημοφιλής είναι ότι έχει ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση του δακτύλου, το οποίο μπορεί να είναι πολύ κολακευτικό για μικρότερα, ευρύτερα δάχτυλα, κάνοντάς τα να φαίνονται πιο λεπτά. Αυτό οφείλεται στο στρογγυλεμένο, συμμετρικό, ψηλότερο σχήμα του Oval. Το Oval cut μπορεί επίσης να κάνει να φαίνεται μεγαλύτερη η πολύτιμη πέτρα από πέτρες διαφορετικού σχήματος με παρόμοιο βάρος.

5.oval loose diamond

Τα διαμάντια σε σχήμα οβάλ υπάρχουν εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια. Ωστόσο, η πρώτη μοντέρνα κοπή Oval εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1960. Αυτό σχεδιάστηκε από τον Ρώσο κόπτη διαμαντιών, Lazare Kaplan, ο οποίος αργότερα αναγνωρίστηκε για τη μοναδική του κοπή στο Jewelers International Hall of Fame. Ο Kaplan ήταν γνωστός για την ικανότητά του να χωρίζει ένα τραχύ διαμάντι σε μικρότερες πέτρες με ένα μόνο χτύπημα - μια διαδικασία γνωστή ως διάσπαση.

The Marquise Brilliant Cut

6.Marquise Cut Diamond

Μια άλλη κοπή που έχει ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση και κολακεύοντας το δάχτυλο είναι η κομψή κοπή Marquise Brilliant. Μια δημοφιλής επιλογή ως κεντρική πέτρα, το Marquise είναι συχνά τοποθετημένο με σχήμα αχλαδιού με στρογγυλές πλευρικές πέτρες.
Παρόμοια με το Oval, το Marquise έχει μακρύ και οβάλ σχήμα, αλλά διαφέρει από το Oval, καθώς τείνει να είναι πιο στενό και με πιο μυτερά άκρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά δίνουν στο Marquise παρόμοια εμφάνιση με το κύτος ενός μικρού σκάφους, γι ‘αυτό το σχήμα του μερικές φορές αναφέρεται ως “navette”, που σημαίνει “μικρό σκάφος” στα γαλλικά.
Το Marquise μπορεί μερικές φορές να δημιουργήσει ένα αποτέλεσμα “παπιγιόν”, καθώς όταν το φως περνά μέσα από το διαμάντι μπορεί να ρίξει μια σκιά στην επιφάνεια της πέτρας, η οποία μπορεί να μειώσει τη λάμψη της. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να μετριαστεί κάνοντας την επιφάνεια βαθύτερη και ισορροπώντας τις γωνίες των όψεων. Αυτό επιτρέπει τη διάχυση του φωτός πιο αποτελεσματικά στο κέντρο της πέτρας.

7.Marquise Cut Diamond1

Το Marquise (που σημαίνει “γαλλικός τίτλος δικαιωμάτων”) εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1745 και σχεδιάστηκε από τον κοσμηματοπώλη του βασιλιά Louis XV. Ο βασιλιάς Λούις ανέθεσε προφανώς στον κοσμηματοπώλη να σχεδιάσει ένα διαμάντι με την εικόνα του χαμόγελου της όμορφης ερωμένης του.
Το σχήμα της κοπής Marquise τροποποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα και τελικά εξελίχθηκε στο Marquise Brilliant cut που αναγνωρίζουμε σήμερα. Ήταν ιδιαίτερα περιζήτητο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και του 1980, και τώρα βλέπουμε μια άλλη αναζωπύρωση στη δημοτικότητα αυτής της ασυνήθιστης, εντυπωσιακής κοπής.

The Trillion Cut

8.trillion cut

Τα Trillion Cut διαμάντια είναι γνωστά για τον εξαιρετικό τους σπινθηρισμό και το μοναδικό τους τριγωνικό σχήμα. Χρησιμοποιούνται συχνά ως πλευρικές πέτρες για να συμπληρώσουν μεγαλύτερες κεντρικές πολύτιμες πέτρες. Όταν παράγεται στο βέλτιστο βάθος, το Trillion Cut εκπέμπει μια εντυπωσιακή, φλογερή λαμπρότητα.
Κατά την επιλογή ενός Trillion Cut για μια σειρά πολύτιμων πετρών, συνιστάται συνήθως μια καμπύλη ή κυρτή κοπή. Εναλλακτικές παραλλαγές περιλαμβάνουν τριγωνικές, στρογγυλεμένες κοπές.

9.The Trillion Cut

Το πρωτότυπο “Trillion Cut” ήταν πραγματικά γνωστό ως “Trilliant” - μια άλλη κοπή που σχεδιάστηκε από τους διάσημους αδελφούς Asscher - και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Άμστερνταμ κατά την εποχή του Art Deco. Το όνομα έχει εξελιχθεί έκτοτε, με τα “Trillion”, “Trielle” και “Trillian” να γίνονται οι γενικοί όροι για κάθε λαμπρό, τριγωνικό κομμένο διαμάντι.

The Old European Cut

11.The Old European Cut

Η Old European – ή αλλιώς η “Old Euro cut “ - ήταν η τυπική κοπή για στρογγυλά διαμάντια που παρήχθησαν στην Ευρώπη μεταξύ της δεκαετίας του 1890 και του 1930. Συχνά περιζήτητα από vintage συλλέκτες κοσμημάτων, το πρωταρχικό χαρακτηριστικό αυτής της αντίκας κοπής είναι η λαμπερή λευκή του εμφάνιση. Οι σύγχρονες εκδόσεις του Old Euro παράγονται με την εικόνα των αρχικών λαμπρών κοπών.

10.The Old European Cut1

12.The Old European Cut2

Το Old Euro ήταν το πιο διαδεδομένο σχήμα διαμαντιού κατά την εποχή του Art Deco στις αρχές του 20ου αιώνα. Πριν από την τεχνολογία κοπής διαμαντιών έκανε τεράστιες προόδους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940.
Σήμερα, τα παλιά διαμάντια με Old Euro cut, συχνά επανατοποθετούνται σε μοντέρνα στυλ και αυτό γίνεται όλο και πιο δημοφιλής επιλογή για όσους αναζητούν αντίκες δαχτυλίδια αρραβώνων με μια πιο σύγχρονη πινελιά.