Image
Image
Image
Image

Έρχονται τα πρώτα πρόστιμα

Για συναλλαγές με μετρητά

prostima banner small

Με την επιβολή προστίμων κινδυνεύουν φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους μετρητά αξίας άνω των 500 ευρώ, καθώς και όσοι προχωρήσουν σε αγοραπωλησία ακινήτου με μετρητά. Σε ισχύ έχουν τεθεί και τα νέα πρόστιμα για λαθρεμπόριο και νοθεία καυσίμων όπου υπόλογες πλέον είναι και οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός καθώς τις μέρες αυτές διακινούνται μεγάλα χρηματικά ποσά. Όπως προκύπτει από τη νέα νομοθεσία τα πρόστιμα για πωλήσεις άνω των 500 ευρώ με μετρητά που επιβάλλονται σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, που ήταν μέχρι σήμερα 100 ευρώ, αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής από τη δημοσίευση του νόμου. Ο νόμος έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ως εκ τούτου όλα τα πρόστιμα είναι σε ισχύ.
Τσουχτερά είναι τα πρόστιμα στις αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά τα οποία φθάνουν έως και 500.000 ευρώ. Οι νέες διατάξεις ορίζουν ότι κατά τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών εγγράφων μεταβίβασης ακινήτων η καταβολή του τιμήματος γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής. Συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο, στο οποίο καταγράφεται προκαταβολή ή μερική ή ολική εξόφληση του τιμήματος με μετρητά ή στο οποίο δεν καταγράφεται η εξόφληση του τιμήματος με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής, είναι αυτοδικαίως άκυρο, απαγορεύεται να μεταγραφεί στα βιβλία και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των συμβαλλομένων, του Δημοσίου και οποιουδήποτε τρίτου.
Οι υποχρεώσεις και απαγορεύσεις της παρούσας δεν ισχύουν για συμβόλαια που συνάπτονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος σε εκτέλεση προσυμφώνων, τα οποία είχαν συνταχθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου.
Οι παραβάτες λοιπόν τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά. Το πρόστιμο είναι κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση. Για παράδειγμα, σε περίπτωση αγοραπωλησίας ακινήτου αξίας 80.000 ευρώ το συμβόλαιο θα ακυρώνεται και οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ που είναι το ελάχιστο πρόστιμο.
Ακόμα πιο αυστηρές είναι οι ποινές για λαθρεμπόριο καυσίμων. Έτσι κινδυνεύουν με λουκέτο για δύο χρόνια τα πρατήρια βενζίνης που εντοπιστούν από τις αρχές να πωλούν νοθευμένα καύσιμα ή να εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο ή να έχουν παραποιήσει τους φορολογικούς μηχανισμούς έκδοσης αποδείξεων. Υπόλογες είναι και οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων, οι οποίες καθίστανται συνυπεύθυνες για τη λειτουργία των πρατηρίων με τα οποία συνεργάζονται. Θα πρέπει να ελέγχουν αν υπάρχει και λειτουργεί το σύστημα εισροών και να πραγματοποιούν ελέγχους ποιότητας καυσίμων. Με βάση σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων έχουν την υποχρέωση για:
-τον έλεγχο ύπαρξης άδειας λειτουργίας των πρατηρίων, στα οποία διαθέτουν καύσιμα,
-εγκατάστασης και λειτουργίας συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια
-ετήσιο έλεγχο ποιότητας καυσίμων.

Παράλληλα, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν την ΑΑΔΕ για:
-Ενδεχόμενες παραβάσεις λαθρεμπορίας, νοθείας κ.λπ., που έχουν τελεστεί ή επίκειται να τελεστούν να διακόπτουν τη συνεργασία με παραβατικά πρατήρια, να αφαιρούν τα σήματα και τον εξοπλισμό που έχουν παρασχεθεί στα πρατήρια από την εταιρεία
-Μάλιστα η διακοπή της συνεργασίας θα αφορά όλα τα πρατήρια που ανήκουν στα ίδια πρόσωπα σε περίπτωση διαπίστωσης λαθρεμπορίας ή νοθείας.
Επιπλέον, οι κυρώσεις για μη τήρηση των μέτρων δέουσας επιμέλειας από τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων αλλά και σε περίπτωση που δεν τηρούνται, οι εταιρίες καλούνται να καταβάλουν πρόστιμα από 5.000 έως 30.000 ευρώ ανάλογα με το είδος των μέτρων που δεν τηρούν.

ΔΕΘ-HELEXPO

Μεγάλο το οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό αποτύπωμα της πορείας της ΔΕΘ-HELEXPO την δεκαετία 2013-2023

deth

Ένας δεκαετής αναπτυξιακός κύκλος που σηματοδοτήθηκε από την ενοποίηση των εταιρειών ΔΕΘ και HELEXPO σε έναν ενιαίο και ισχυρό εκθεσιακό φορέα ολοκληρώνεται φέτος, με το βλέμμα στραμμένο στο επόμενο μεγάλο κεφάλαιο της ΔΕΘ-HELEXPO, την ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Τα δέκα αυτά χρόνια βρέθηκαν στο επίκεντρο της επετειακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΔΕΘ-HELEXPO στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» παρουσία ενός κοινού με πολυδιάστατη σύνθεση, καθώς οι συνεργασίες της Έκθεσης διατρέχουν όλα τα πεδία της πολιτικής, οικονομικής, επιχειρηματικής ζωής της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Το δυναμικό παρών στην εκδήλωση έδωσε ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ και του ΣΚΩΘ, Πέτρος Καλπακίδης, ο οποίος επεσήμανε εκτός των άλλων την άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της ΠΟΒΑΚΩ και τη ΔΕΘ - Helexpo για τη διοργάνωση των δυο κλαδικών εκθέσεων της αργυροχρυσοχοΐας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η δεκαετής πορεία
Η συγχώνευση-ορόσημο του 2013 θωράκισε θεσμικά την Έκθεση, που άρχισε να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πέτυχε οικονομίες κλίμακας, διαμόρφωσε μια ενιαία εικόνα στην εκθεσιακή δραστηριότητα και απελευθέρωσε ανθρώπινους και υλικούς πόρους. Για πρώτη φορά μάλιστα το διοικητικό συμβούλιο έκανε άνοιγμα στους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ενώ σε λιγότερο από δύο χρόνια έγινε λειτουργικά κερδοφόρα. Εξυγίανε τη λειτουργία της, εξορθολόγισε τις δαπάνες της και διευθέτησε οικονομικές διαφορές.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κυριάκος Ποζρικίδης και ο γενικός διευθυντής της, Αλέξης Τσαξιρλής παρουσίασαν όλα όσα έγιναν τη δεκαετία 2013-2023 με αιχμή τις επιδόσεις στα ακόλουθα πεδία: της οικονομικής λειτουργίας, της εκθεσιακής δραστηριότητας, της εξωστρέφειας και των διεθνών συνεργασιών, της περιφερειακής στρατηγικής, της διοργάνωσης θεματικών πάρκων, της συνεδριακής δραστηριότητας, της προσέλκυσης διεθνών προσωπικοτήτων, των τεχνικών παρεμβάσεων, της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, του πολιτισμού, του εργασιακού πλαισίου, αλλά και του επόμενου αναπτυξιακού κεφαλαίου.

Η ΠΟΒΑΚΩ αντίθετη

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

antidraseis 1

Η ΠΟΒΑΚΩ εκφράζει την αντίθεσή της στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο και εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:
«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών, εκφράζει την αντίθεσή της για τα προωθούμενα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τα οποία πλήττουν καίρια το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματιών, αφού με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα, ενώ δείχνει ότι αγνοεί και αδιαφορεί για την πραγματικότητα που βιώνουν οι επαγγελματίες. Στο δαιδαλώδες των ρυθμίσεων και εξαιρέσεων που εισάγει, φαίνεται η προσπάθεια να άρει τις αδικίες που δημιουργεί χωρίς επιτυχία και αποδεικνύει το δίκαιο των ενστάσεων μας για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Με πρόσχημα την αποτροπή της φοροδιαφυγής στοχοποιούνται για μία ακόμη φορά μεταξύ άλλων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υποστεί αλλεπάλληλες ζημίες από τις συνεχόμενες κρίσεις και μόνο στον αφανισμό μπορεί να οδηγηθούν.
Ζητάμε την άμεση απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου, τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου μας και των υπόλοιπων επαγγελματιών, τη δίκαιη ανταποδοτική φορολόγηση ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα του κάθε επαγγελματία και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις της 22/11, διακηρύσσοντας την αντίθεσή μας στα επιχειρούμενα νέα μέτρα».
Με σχετική επιστολή προέτρεψε τους συλλόγους μέλη της να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας της 22/11/2023, που έχει ως εξής:

«Κυρίες και κύριοι Πρόεδροι,
Μετά την ανάρτηση σε διαβούλευση από την Ελληνική Κυβέρνηση, του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές τροποποιήσεις, εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα, καθώς το οριζόντιο μέτρο της φορολόγησης σε μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών, δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα της φοροδιαφυγής αλλά αντίθετα διογκώνει τις φορολογικές ανισότητες.
Ως εκ τούτου σας προτείνουμε να λάβετε μέρος σε συντονισμό με τις τοπικές ομοσπονδίες, στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου που κήρυξε η ΓΣΕΒΕΕ, για την απόσυρση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και να ενημερώσετε σχετικά τα μέλη του συλλόγου σας. Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι έντονη, μαζική και διαρκής».

Στιγμιότυπα από τη συμμετοχή συλλόγων μελών ΠΟΒΑΚΩ στις κινητοποιήσεις της 22-11-2023

antidraseis 4

antidraseis 3

antidraseis 2

Η κινητοποίηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης

antidraseis 5

antidraseis 6

antidraseis 7

Η κινητοποίηση στην πόλη του Βόλου

antidraseis 8

antidraseis 9

Η κινητοποίηση στην πόλη της Πάτρας

Αντιδράσεις για τα νέα φορολογικά μέτρα

antidraseis 10

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης των νέων φορολογικών μέτρων η ΠΟΒΑΚΩ πρωτοστάτησε στις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν για την ακύρωση τους συνεπικουρώντας την ΓΣΕΒΕΕ.

antidraseis 11

Υπενθυμίζεται πως η ΠΟΒΑΚΩ με επιστολή της προς τους συλλόγους και τα μέλη της ενημέρωσε για το ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου που νέου φορολογικού νομοσχεδίου με τίτλο «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», που συνέταξε η ΓΣΕΒΕΕ, στο πλαίσιο αντιδράσεων του επιχειρηματικού κόσμου.
Παράλληλα η ΠΟΒΑΚΩ συμμετείχε σε διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν ανά την χώρα.

Οι τάσεις πληρωμών το 2024

Που θα επηρεάσουν εμπόρους και καταναλωτές

credit 1

Με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική εκτιμάται ότι θα επικρατήσουν οι νέες τάσεις στον τομέα των πληρωμών τόσο σε διεθνές επίπεδο και κατ’ επέκταση σε εγχώριο επίπεδο, με καύσιμο τις καταιγιστικές αλλαγές στις νέες τεχνολογίες και στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Τα μετρητά μπορεί ακόμη να παραμένουν σε ισχύ, όμως η ολοένα και αυξανόμενη με εκρηκτικούς ρυθμούς χρήση ψηφιακών εναλλακτικών μέσων πληρωμών - σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις- θα συνεχιστεί και το 2024 και τα επόμενα χρόνια, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο πληρωμών που γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα.
Παράγοντες όπως η επανάσταση στο τομέα των νέων τεχνολογιών, η είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης παντού και στον τομέα των πληρωμών, η συνεχής άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου χωρίς σύνορα, αποτελεί κινητήριο δύναμη στις αλλαγές στο κλάδο των πληρωμών. Την ίδια στιγμή η συνεργασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος με το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα των fintech δημιουργεί συνέχεια νέα εργαλεία και εφαρμογές στον ευρύτερο κλάδο των πληρωμών.

Οι τάσεις που θα επικρατήσουν το 2024 στον κλάδο των πληρωμών παγκοσμίως

Σε έρευνα της Visa που είδε το φως της δημοσιότητας επισημαίνεται ότι το 2024 οι πληρωμές θα γίνουν περισσότερο διεθνείς, ανοιχτές, εξατομικευμένες και διαλειτουργικές. Μαζί με την ανάκαμψη των ταξιδιών αναψυχής και την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης διαμορφώνουν τις έξι τάσεις στις πληρωμές που θα δούμε το 2024.

credit 2

Πιο συγκεκριμένα:

– Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παγκοσμιοποιούνται: Το 2024 είναι η χρονιά που οι ΜμΕ παγκοσμιοποιούνται. Σχεδόν 4 στις 5 ΜμΕ (79%) ανέφεραν πως η πώληση εκτός των συνόρων είναι το κλειδί για την ανάπτυξή τους και οι καταναλωτές είναι έτοιμοι για αυτό. Συγκεκριμένα, το 72% των καταναλωτών δήλωσαν ότι νιώθουν άνετα με τις αγορές από επιχειρήσεις σε άλλες χώρες. Οι ψηφιακές πληρωμές μεταμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο συναλλάσσονται οι ΜμΕ, καθιστώντας εφικτή την προσέγγιση νέων πελατών, την εύκολη αποδοχή ασφαλών πληρωμών, τον έλεγχο των εξόδων, την αύξηση της ασφάλειας, τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τελικά την ανάπτυξή τους. Η καινοτομία στον κλάδο των πληρωμών επιτρέπει την πρόσβαση στα έσοδα σε πραγματικό χρόνο, εξασφαλίζοντας άνεση στις πληρωμές από πελάτες και επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, οι συναλλαγές δεν ήταν ποτέ ευκολότερες. Λύσεις πληρωμών όπως οι εικονικές κάρτες διευκολύνουν τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως επίσης την αγοραστική τους δύναμη και τις δυνατότητες διαχείρισης εξόδων – απαραίτητες προϋποθέσεις για να ευδοκιμήσουν στον ψηφιακό κόσμο του σήμερα.

– Η διαλειτουργικότητα κερδίζει έδαφος: Η ευκολία και η ταχύτητα που προσφέρουν οι ηλεκτρονικές πληρωμές άλλαξαν τον τρόπο που κινούνται τα χρήματα, εντός και εκτός συνόρων. Ωστόσο, η μεγάλη ανάπτυξη των δικτύων και των μεθόδων πληρωμής – εφαρμογές μεταφοράς χρημάτων και ψηφιακά πορτοφόλια σε συνδυασμό με παλαιότερες υποδομές – δημιούργησαν μια κατακερματισμένη εμπειρία. Κάθε λύση λειτουργεί συχνά στο δικό της, απομονωμένο οικοσύστημα. Όμως αυτό αρχίζει να αλλάζει. Πλέον δίνεται προτεραιότητα στη διαλειτουργικότητα των πληρωμών, και έτσι θα δούμε σύντομα την κίνηση των χρημάτων να γίνεται ακόμη πιο απρόσκοπτη καταρρίπτοντας εμπόδια και φέροντας χιλιάδες οφέλη στους τελικούς χρήστες, τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, τους εταιρικούς πελάτες, τις fintech και τους δημιουργούς εφαρμογών. Το 2024 θα συνεχίσουμε να βλέπουμε συνεργασίες στο οικοσύστημα των πληρωμών, ανάμεσα σε τράπεζες, χρηματοοικονομικά ιδρύματα, εμπόρους, παρόχους τεχνολογίας και ssuers, που θα επιφέρουν μεγαλύτερη οικονομική συμπερίληψη, προσβασιμότητα και διαλειτουργικότητα. Αναμένουμε ότι θα αναπτυχθούν περισσότερες τεχνολογικές λύσεις που θα βοηθήσουν τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν την πολυπλοκότητα της διασυνοριακής κίνησης χρημάτων.

– Οι ανοιχτές υποδομές λύνουν τα προβλήματα των πληρωμών, κάνοντας το εμπόριο ευκολότερο: Σήμερα, ως καταναλωτές, αν μια τεχνολογική λύση δεν μας ταιριάζει, την απορρίπτουμε καθώς γνωρίζουμε πως υπάρχει μια καλύτερη, ευκολότερη και περισσότερο ταιριαστή επιλογή. Και οι πληρωμές υπακούουν σε αυτόν τον κανόνα. Το 2024, αναμένουμε μια μεγάλη στροφή στη χρήση επιμέρους στοιχείων υποδομών των πλατφορμών πληρωμών δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις των πελατών.

– Οι καταναλωτές αναμένουν εξατομικευμένες λύσεις. Για τους εμπόρους, τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι υπηρεσίες το καθιστούν εφικτό. Οι υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας αναπτύσσονται μέσω συνεργασιών και βοηθούν τις εταιρείες να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών, χωρίς να μεταβάλλουν τις δραστηριότητες τους ή να αναπτύξουν νέες δυνατότητες οι ίδιες, προσπάθειες που μπορεί να είναι δαπανηρές, χρονοβόρες χωρίς η επιτυχία τους να είναι εγγυημένη.Με την αυξανόμενη εξάρτηση από τις ψηφιακές πληρωμές, επιταχύνεται και η ανάγκη για τέτοιες αποφάσεις. Οι αποφάσεις που λαμβάνουν σήμερα οι έμποροι, οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα ακολουθούν τις επιχειρήσεις τους στο μέλλον. Αυτές οι βελτιώσεις μπορούν να καθορίσουν την αποτελεσματικότητα μιας επιχείρησης, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους πελάτες και σε ταχύτερα αντανακλαστικά σε μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών.

credit 3

Η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει νέες ευκαιρίες και προκλήσεις για τις πληρωμές

– Τα ταξίδια επιστρέφουν δυναμικά: Εκτός από τις πληρωμές μικρής αξίας, οι ταξιδιώτες επιλέγουν κυρίως ασφαλείς, ψηφιακές και ανέπαφες εμπειρίες πληρωμών. Και ενώ πολλοί γνωρίζουν για τον βιώσιμο τουρισμό, έρευνα που διεξήχθη από τη Visa και την Oxford Economics διαπίστωσε ότι το 41% πιστεύει ότι δεν έχει αρκετές πληροφορίες για βιώσιμες ταξιδιωτικές επιλογές, ενώ το 36% πιστεύει ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν είναι αξιόπιστες. Λύσεις όπως η συνεργασία της Visa με την Ecolytiq, όπου οι καταναλωτές μπορούν να δουν τις εκτιμώμενες εκπομπές άνθρακα βάσει των συναλλαγών τους, μπορούν να βοηθήσουν στο κλείσιμο του χάσματος.
Η αλλαγή που παρατηρείται στον τρόπο πληρωμών και στην χώρα μας επιβεβαιώνεται στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι συναλλασσόμενοι στην χώρα μας πλέον πραγματοποιούν το σύνολο σχεδόν των εγχρήματων συναλλαγών τους εκτός τραπεζικού καταστήματος. Όπως χαρακτηριστικά έχει ανακοινώσει η Alpha Bank το 97% των συναλλαγών πραγματοποιείται εκτός τραπεζικού καταστήματος μέσω των εναλλακτικών τραπεζικών καναλιών, ενώ στόχος της τράπεζας είναι το 100% των συναλλαγών να εκτελείται ηλεκτρονικά μέχρι το 2025. Ανάλογους στόχους έχουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.
Η επίτευξη αυτού του στόχου σε εγχώριο επίπεδο κατέστη δυνατή με την πραγματοποίηση επενδύσεων εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ σε προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού που ξεκίνησαν να υλοποιούν οι τράπεζες πριν 4 χρόνια περίπου και βρίσκονται σήμερα σε πολύ προχωρημένο στάδιο, έχοντας επηρεάσει όλη την δομή της λειτουργίας τους και ειδικότερα τον κλάδο των συναλλαγών και πληρωμών. Πλέον περισσότεροι από 5 εκατομμύρια συναλλασσόμενοι είναι ενεργοί χρήστες στο mobile banking και πάνω από 4 εκατομμύρια στο internet banking των τραπεζών, κάνοντας συναλλαγές και πληρωμές μακριά από το κατάστημα.

Την ίδια στιγμή οι ενεργές κάρτες πληρωμών σε κυκλοφορία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ανήλθαν σε 20,1 εκατ. με τον όγκο των συναλλαγών με κάρτες να ανέρχεται σε 1.048 εκατ και την αναλογούσα αξία να διαμορφώθηκε στα 49 δισ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2023). Οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ευρέως και για συναλλαγές μικρής αξίας, που ακόμη και μέχρι πρόσφατα γινόντουσαν με μετρητά. Την ίδια όμως στιγμήν εμφανίζονται και καινούργιες μέθοδοι ψηφιακών πληρωμών όπως το IRIS Payment, μια μέθοδος πληρωμής mobile friendly που κερδίζει συνέχεια έδαφος.
Οι διείσδυση των νέων τεχνολογιών στην ελληνική κοινωνία αποτελεί μια βασική παράμετρο που άλλαξε τις συνήθειες των πολιτών στον τρόπο συναλλαγών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα συμπεράσματα έρευνας της Focus Bari όλοι πλέον οι Έλληνες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο παράλληλα με τον offline κόσμο. Η χρήση internet έχει φτάσει στο 96% του συνόλου του πληθυσμού, την ίδια στιγμή που εννιά στους δέκα Έλληνες σύμφωνα με τη έρευνα είναι όλη μέρα μ’ ένα κινητό στο χέρι . Σύμφωνα με την ίδια έρευνα σχεδόν 7 στους 10 έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία online αγορά το τελευταίο εξάμηνο, με την ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών να είναι οι fan του ηλεκτρονικού εμπορίου αφού το 87% έχει κάνει τουλάχιστον μία online αγορά εντός του εξαμήνου.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Οι ανατροπές με IRIS και POS Τι θα ισχύσει έως το τέλος του 2024

iris

Επεκτείνεται, έως το τέλος του 2024 η άμεση πληρωμή μέσω κινητού τηλεφώνου για τις επιχειρήσεις. Η πληρωμή μέσω IRIS ήδη εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου για 650.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο θα ενεργοποιηθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2024 προκειμένου στο μεσοδιάστημα να αναπτυχθεί η κατάλληλη υποδομή. Ήδη οι καταναλωτές μπορούν με την ενεργοποίηση του IRIS στο mobile banking πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία, να κάνουν πληρωμές έως 500 ευρώ την ημέρα χωρίς καμία απολύτως χρέωση.
Στην Ελλάδα το σύστημα IRIS λειτουργεί από το 2017 και αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς καθώς το 2023 οι εγγεγραμμένοι χρήστες ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια όταν το 2020 ήταν μόλις 525.000.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τo δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 καταγράφηκε τεράστια αύξηση της τάξεως του 268% σε σχέση με το 2022 και εκρηκτική άνοδος 2.520% σε σχέση με το 2020. Σε ότι αφορά στους χρήστες του IRIS το 50% είναι άντρες και το 50% γυναίκες ενώ 7 στους 10 είναι ηλικίας από 18 έως 34 ετών.

Το σύστημα άμεσων πληρωμών έχει πολλά οφέλη στους καταναλωτές καθώς:
• Δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τον αριθμό λογαριασμού αλλά μόνο το κινητό τηλέφωνο ή το ΑΦΜ του επαγγελματία
• Η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
• Η μεταφορά είναι ασφαλής.
• Για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας που προσφέρουν οι Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, ο καταναλωτής στη σελίδα πληρωμής του e-shop στο laptop/desktop του, επιλέγει IRIS Payments και εμφανίζονται δύο δυνατότητες, πληρωμή μέσω e-banking της τράπεζάς τους και πληρωμή μέσω mobile banking app με σάρωση QR Code
Εφόσον ο πολίτης επιλέξει την πληρωμή με QR Code:
• Σαρώνει το QR Code που προβάλλεται στο e-shop με το mobile banking app του.
• Επιλέγει τον λογαριασμό που επιθυμεί να χρεωθεί για την αγορά. Δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσει το ποσό, καθώς αυτό εισάγεται αυτόματα.
• Εγκρίνει τη συναλλαγή και ενημερώνεται άμεσα για την αγορά στη σελίδα του e-shop στο laptop/desktop του.

Εκτός της μεταφοράς μεταξύ ιδιωτών με τον ίδιο τρόπο μπορεί κανείς να ολοκληρώσει πληρωμές για ηλεκτρονικές αγορές καθώς και συναλλαγές στο Δημόσιο ή με επιχειρήσεις.
Η υπηρεσία προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής των αγορών που πραγματοποιούνται σε ηλεκτρονικό κατάστημα, με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e-banking ή του mobile banking της τράπεζάς σας και παράλληλα τη δυνατότητα πληρωμής των οφειλών στο ηλεκτρονικό περιβάλλον εισπράξεων του Φορέα (πχ ΑΑΔΕ), με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e-Banking ή του mobile banking.
Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους καθώς η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Όσον αφορά στη χρήση του IRIS τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ευρώπη περισσότερες από τις μισές συναλλαγές με κάρτες (19 από τα 36 δισ. ευρώ) γίνονται πλέον ανέπαφα, ενώ οι πληρωμές με άμεσες χρεώσεις αυξήθηκαν 14,4% στα 4,4 τρις. ευρώ και οι πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα αυξήθηκαν 12,2% στα 0,3 δις. ευρώ.

Νέα μέτρα στήριξης

Φέρνει το 2024 η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας

injection

Mε τους διεθνείς οργανισμούς και τους επενδυτικούς οίκους να αναγνωρίζουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και να προβλέπουν ότι το succes story της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2024, παρά την ύφεση που απειλεί την Ευρωζώνη, στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προχωρούν βήμα προς βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής τους.
Το οικονομικό επιτελείο εκπονεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα στηρίζεται στην επιστροφή του πλεονάσματος της ανάπτυξης στην κοινωνία, με την προϋπόθεση ότι όλα θα βαδίσουν καλά και δεν θα υπάρξει κάποιος απρόβλεπτος εξωγενής παράγοντας, ο οποίος θα ανατρέψει τα δεδομένα.
Αυτό σημαίνει ότι η δυναμική της ανάπτυξης και το υπερπλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού θα οδηγήσουν σε νέα μέτρα ενίσχυσης των ευάλωτων ομάδων αλλά και σε φορολογικές ανάσες στα νοικοκυριά από το 2025 και μετά, όπως η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και η μείωση των συντελεστών φορολόγησης, εφόσον αποδώσουν τα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής. Η αποκάλυψη του μαύρου χρήματος άλλωστε είναι το «κλειδί» ώστε να υπάρξει φορολογική ελάφρυνση για το σύνολο των μισθωτών.
Όπως επισημαίνει στην πρόσφατη έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, «η δημοσιονομική σταθερότητα σε συνδυασμό με την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια δημιουργεί, α) αφενός ευνοϊκές συνθήκες για την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων που είναι αναγκαία για την ομαλή αποκλιμάκωση του Δημοσίου χρέους, και αφετέρου, β) δημοσιονομικό χώρο για μετρημένες και στοχευμένες παρεμβάσεις όταν οι συνθήκες, όπως έκτακτες περίοδοι κρίσεων που πλήττουν δυσανάλογα ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, το απαιτούν».

Νέα ενίσχυση για τους ευάλωτους το Πάσχα

Παράλληλα, η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της αντικατάστασης των επιδομάτων με μέτρα μόνιμης ενίσχυσης του εισοδήματος. Πρόκειται για ένα σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι και εξετάζεται να υλοποιηθεί εφόσον υπολογιστούν μια σειρά από παράμετροι που είναι απαραίτητες για την ορθή και δίκαιη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.
Αν και είναι πρόωρο, δεν είναι υπερβολή να επισημανθεί ότι εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας είναι οι προβλεπόμενοι ή ακόμα μεγαλύτεροι τότε σε λίγους μήνες, αρχές Μαΐου, λίγο πριν από το Πάσχα, οι ευάλωτες ομάδες θα λάβουν μία ακόμη ενίσχυση ανάλογης με αυτή που θα δοθεί την προσεχή εβδομάδα.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε στη Βουλή ότι οι προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό δεν είναι απλώς ρεαλιστικές, αλλά είναι πολύ συγκρατημένες. «Και το 2023 οι προβλέψεις μας ήταν χαμηλότερες από αυτά που πέτυχε η οικονομία, ο προϋπολογισμός και η κυβέρνηση. Πέσαμε μέσα στην πρόβλεψη για ανεργία, έλλειμμα, πρωτογενές έλλειμμα, αποκλιμάκωση χρέους και ανάπτυξη. Είχαμε πει πέρυσι ότι θα έχουμε ανάπτυξη 1,8% και είχαμε 2,4%», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Οι θετικές προβλέψεις

H ισχυρή ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επιβεβαιωθεί και το 2024, με τον οικονομικό κύκλο να διατηρείται σε φάση ανόδου με συνεπή και μεγάλη διαφοροποίηση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η ισχυρή δυναμική της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε θετικές επιδόσεις, παρά την οικονομική αβεβαιότητα που αναμένεται να συνεχίσει να επικρατεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της συνέχισης της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, η Ελλάδα έχει τώρα τον τρίτο υψηλότερο βαθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της περιοχής. Καταλύτης της ανάπτυξης θα είναι οι επενδύσεις, με κορμό το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 12,1 δισ. ευρώ ενώ το ο Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 2,5%.

Την κατάργηση

Του φόρου πολυτελείας ζητά η ΠΟΒΑΚΩ

unfair tax

Την κατάργηση του φόρου πολυτελείας, πάγιο αίτημα των ανθρώπων του κλάδου της αργυροχρυσοχοΐας, ζήτησε με επιστολή της, προς τον Υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή «δυστυχώς και παρά τις επανειλλημένες εκκλήσεις μας για κατάργηση του, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της αργυροχρυσοχοΐας και εισαγωγής ωρολογίων από πολύτιμα μέταλλα, εξακολουθούν να είναι αντιμέτωπες με τον φόρο πολυτελείας, από την εισαγωγή του το 2010, ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, μέχρι και σήμερα».
«Με δεδομένο ότι ο φόρος πολυτελείας ανέρχεται στο 10% για είδη που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ και πάνω σε αυτό επιβάλλεται και ο ΦΠΑ, τα ελληνικά προϊόντα καθίστανται λιγότερο ανταγωνιστικά. Για πολλοστή φορά επισημαίνουμε, ενόψει και της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου, την ανάγκη κατάργησης του εν λόγω φόρου, που δεν έχει ουσιαστικά δημοσιονομικά ωφέλη καθώς οδηγεί σε μείωση των πωλήσεων και εισροής συναλλάγματος, συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής και απώλεια θέσεων εργασίας» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ, Πέτρος Καλπακίδης υπογραμμίζοντας πως το αίτημα του κλάδου θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά «προκειμένου ένας δυναμικός τομέας της ελληνικής οικονομίας να παύσει να είναι αντιμέτωπος με την υπερφορολόγηση»

Στην τελική ευθεία το ντοκιμαντέρ

Για το ελληνικό κόσμημα

Στο μεταξύ, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, που στοχεύει στην προβολή και ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του ελληνικού κοσμήματος ανά τον κόσμο. «Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 8 λεπτών, αποτελεί, αποτέλεσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και συγκεκριμένα της ΠΟΒΑΚΩ, η οποία θα ανέμενε την αντίστοιχη ευαισθησία και από την πολιτεία προκειμένου να προβάλει το ελληνικό κόσμημα, το οποίο διαθέτει ιστορία 6.000 ετών και αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ.
Επιστημονική συνεργάτιδα για το ντοκιμαντέρ είναι η γνωστή λαογράφος Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, η οποία έχει διατελέσει επί σειρά ετών διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, σκηνοθέτιδα η Ειρήνη Στείρου, ενώ από πλευράς ΠΟΒΑΚΩ υπεύθυνος παραγωγής είναι ο γενικός γραμματέας και τομεάρχης πολιτισμού της ΠΟΒΑΚΩ, Τριαντάφυλλος Παπαθανασίου, συνεπικουρούμενος από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Βασίλη Γιαμπουρά και Γιάννη Συρμακέση.Αναφορικά με τη διαχρονική συλλογική ευθύνη και ευαισθησία που επιδεικνύει η ΠΟΒΑΚΩ το 2023 προχώρησε σε χρηματική στήριξη προς τους πλημμυροπαθείς από το καταστροφικό πέρασμα της θεομηνίας Daniel, ενώ συνέχισε και την τρέχουσα χρονιά την ενίσχυση, μέσω δωρεών, προς σχολές αργυροχρυσοχοΐας.

Σε ανοδική πορεία

Πωλήσεις και τζίρος για την ελληνική αργυροχρυσοχοΐα

Με αυξητικούς ρυθμούς έτρεξαν το 2023 τζίρος και πωλήσεις για τον κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας, με τη νέα χρονιά να προοιωνίζεται ως άκρως θετική, εφόσον, δεν υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες, που θα την ωθήσουν προς αντίθετη πορεία.
Το 2023 φαίνεται να κλείνει με αύξηση πωλήσεων κατά 10% έναντι του 2022, που επίσης ήταν μια θετική χρονιά για την ελληνική αργυροχρυσοχοΐα, ενώ οι τζίροι των καταστημάτων του κλάδου καταγράφουν μεσοσταθμικά άνοδο που μεταφράζεται σε 15%. Τα ποσοστά αυτά αντικατοπτρίζονται και στην αγορά του ρολογιού, που αποτελεί ένα από τα πλέον δυναμικά κομμάτια της αγοραστικής πίτας του κλάδου.
Tα εν λόγω ποσοστά είναι αντίστοιχα πανελλαδικά, την ώρα που, όπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικού γεύματος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ) και πρόεδρος του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης (ΣΚΩΘ), Πέτρος Καλπακίδης, η αγοραστική κίνηση σε καταστήματα που είναι ενταγμένα σε συλλόγους μέλη της ΠΟΒΑΚΩ, σε μεγάλους, αλλά και μικρότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για μεγάλη αύξηση της τουριστικής κίνησης και κατά συνέπεια και των πωλήσεων του κλάδου.
Πάντως στη Θεσσαλονίκη την όποια κινητικότητα από πλευράς τουριστών τη δημιουργούν οι Βαλκάνιοι, με τους Ρουμάνους να βρίσκονται στην κορυφή της πελατειακής πυραμίδας καθώς φαίνεται να εκτιμούν ιδιαίτερα τα χρυσά αντικείμενα.
Αναφορικά με τις επιλογές των καταναλωτών αυτές παραμένουν σταθερές, με τις βέρες, τα δαχτυλίδια και δη τα μονόπετρα, τα βαφτιστικά αντικείμενα (σταυρουδάκια κλπ) αλλά και τα προσκυνηματικού χαρακτήρα αντικείμενα (εικόνες) να κρατούν τα σκήπτρα των πωλήσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως σημαντική ζήτηση καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, τάση που επανεμφανίστηκε μετά από αποχή ετών, για τα δαχτυλίδια που κοσμούνται από πολύτιμους λίθους.

anodika

Ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ κ. Πέτρος Καλπακίδης
Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας κα Ελένη Τεζαψίδου
Ο γενικός γραμματέας κ. Τριαντάφυλλος Παπαθανασίου

Ακρίβεια

Πήρε «φωτιά» ο πληθωρισμός

Άλμα στο 3,5% τον Δεκέμβριο

akriveia 1

Αύξηση 3,5% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, προσθέτοντας έντονη ανησυχία τόσο στους πολίτες όσο και στην κυβέρνηση για τη νέα δυναμική η ανατιμήσεων που αναπτύσσεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, o Γενικός ΔΤΚ τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2023, πάντως, παρουσίασε μείωση 0,1%, έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2023 – Δεκεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2022 – Δεκεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 3,5%, έναντι αύξησης 9,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2022 – Δεκεμβρίου 2022 με το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2021. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την πρώτη εικόνα που είχε δώσει και η Eurostat, από την οποία προέκυψε αναζωπύρωση του πληθωρισμού για τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στο 2,9% από 2,4% και της Ελλάδας στο 3,7% από 2,9% τον προηγούμενο μήνα. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα. Καταγράφεται αύξηση 58,5% στην τιμή του ελαιόλαδου, 15% στα φρούτα και 14% στα λαχανικά. Στον αντίποδα, η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε μεγάλη πτώση της τάξης του 52,9%%, αποτελώντας όμως το μοναδικό προϊόν που κατέγραψε πτώση σε ετήσιο επίπεδο. Ωστόσο, μέσα σε ένα μήνα οι τιμές στα νωπά λαχανικά αυξήθηκαν κατά 5,7%, στο ελαιόλαδο 4,7%, στα νωπά ψάρια 2,2%. Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 3,5% τον Δεκέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 8,9% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, ελαιόλαδο, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρησοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ- κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
• 2,2% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
• 2,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
• 1,9% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα, διακοσμητικά είδη και άλλα καλύμματα δαπέδου, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
• 5,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
• 0,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.
• 2,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους- θέατρα, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως
των τιμών στον εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας.
• 3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
• 5,9% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενείακυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
• 1,7% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά: 0,5% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα. 3,2% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

akriveia 2

Οι αυξήσεις μέσα σε ένα μήνα
Η μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,1% τον Δεκέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
• 1,2% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
• 0,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.
• 1,6% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
• 0,2% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

2. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 0,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: πουλερικά, νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά, νωπά φρούτα, κατεψυγμένα λαχανικά, καφέ.
• 1,3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
• 0,9% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οικιακές συσκευές και επισκευές, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
• 0,4% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.
• 0,7% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενείακυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ πανδοχεία.