Image
Image
Image
Image

Στο όριο της επίτευξης

των στόχων για το 2024 η εκτέλεση του προϋπολογισμού

money

«Ίσα βάρκα, ίσα νερά» κινείται ο κρατικός προϋπολογισμός. Παρά το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα των 2,987 δισ. στο α΄τρίμηνο της χρονιάς, κατά το μεγαλύτερο μέρος του αυτό προσμετράται στην περσινή χρονιά (καθώς αφορά σε είσπραξη των τελευταίων δόσεων Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου από φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ του 2023) ενώ τον μήνα Μάρτιο εμφανίζονται αυξημένες καθαρές εισπράξεις φόρων, όχι όμως γιατί εισπράχθηκαν περισσότεροι φόροι από το προσδοκώμενο, αλλά γιατί έγιναν λιγότερες επιστροφές φόρων από όσες αναμένονταν τον συγκεκριμένο μήνα επειδή προπληρώθηκαν τον Φεβρουάριο. Επιπλέον, για το 2024 ο ετήσιος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ υψηλότερος από πέρυσι και φτάνει στο 2,1% του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και αν η χώρα «έπιανε» την επίδοση-έκπληξη που σημείωσε το 2023 (πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ) θα θεωρείτο αποτυχία. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο 2024 σημειώθηκε υπέρβαση καθαρών τακτικών εσόδων κατά 658 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 449 εκατ. ευρώ στις επιστροφές εσόδων. Ωστόσο θεωρείται συγκυριακό, επειδή υψηλά ποσά επιστροφών πραγματοποιήθηκαν τον μήνα Φεβρουάριο, ενώ είχαν προβλεφθεί για τον Μάρτιο.
Πιο συγκεκριμένα τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 3,535 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υστέρηση κατά 260 εκατ. ευρώ ή 6,8% έναντι του στόχου. Εν μέρει όμως αυτό οφείλεται και στην τραπεζική αργία για το Πάσχα των Καθολικών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου, που στάθηκε η αιτία εισπράξεις φόρων του Μαρτίου να γίνουν τον Απρίλιο, λόγω της παρατάσεως που δόθηκε. Εκτιμάται ότι ποσό περίπου 300 εκατ. ευρώ, που αφορά φορολογικές οφειλές μηνός Μαρτίου, εξοφλήθηκαν στις 2 Απριλίου και ως εκ τούτου θα συμπεριληφθούν στα έσοδα μηνός Απριλίου. Με άλλα λόγια, αν δεν είχε μεσολαβήσει η παράταση, οι εισπράξεις φόρων θα ήταν στα κανονικά επίπεδα, ή θα σημείωναν ελάχιστη μόλις υπέρβαση, κάτω των 50 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και για το πώς κινήθηκε ο ΦΠΑ (και, άρα, ο τζίρος της αγοράς) αφού ανήλθαν μεν σε 1,433 διε. ευρώ και εμφανίζουν υστέρηση έναντι του στόχου κατά 10% (143 εκατ. ευρώ) αλλά ένα μέρος αυτών έχει μετά βεβαιότητος πληρωθεί μέσα στον Απρίλιο, λόγω της παράτασης.Τα έσοδα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης επίσης ανήλθαν σε 509 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 35 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα από φόρους ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 44 εκατ. ευρώ (λόγω μεταβιβάσεων κυρίως χωρίς πληρωμές δόσεων ΕΝΦΙΑ που τελείωσαν τον Φεβρουάριο) και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 16 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 1,040 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 8 εκατ. ευρώ.

 

Αναγκαία νέα παράταση

Για τη διασύνδεση POS - ταμειακών μέχρι να λυθούν τα προβλήματα

ec cash

Γενναία παράταση στη διασύνδεση POS με τις ταμειακές μηχανές, μέχρις ότου λυθούν τεχνικά και άλλα προβλήματα που ταλανίζουν τους επιχειρηματίες, με ταυτόχρονη απαλλαγή των επιχειρήσεων από ενδεχόμενα πρόστιμα, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών με επιστολή της προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.
Η ΠΟΒΑΚΩ όπως αναφέρει στην επιστολή της έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων μελών της, τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης προκειμένου «να μην συνεχίσει η αγορά να βρίσκεται σε αναστάτωση και να μην επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη το ενδεχόμενο προστίμων».

Μεταξύ των προβλημάτων επισημαίνονται:
• Καθυστερήσεις στην έκδοση επιταγής, παρά το γεγονός πως οι επιχειρηματίες έχουν λάβει έγκριση για το voucher που προβλέπεται από το υπουργείο Οικονομικών για την αναβάθμιση των τερματικών POS. Το αποτέλεσμα είναι οι επιχειρηματίες να πληρώνουν οι ίδιοι, τις εταιρείες που προχωρούν στη σύνδεση.
• Ζητήματα συμβατότητας μεταξύ ταμειακών και POS, που οδηγούν σε καθυστερήσεις από τις εταιρείες με συνέπεια πολλοί επιχειρηματίες να κινδυνεύουν να είναι ληξιπρόθεσμοι.
• Παράλληλα, όπως τονίζεται στην επιστολή «ένα άλλο ζήτημα που χρήζει άμεσα λύσης είναι η περίπτωση της επιβεβλημένης, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ακύρωσης απόδειξης ταμειακής μηχανής προκειμένου να εκδοθεί τιμολόγιο σε περίπτωση συναλλαγής χονδρικής πώλησης και πληρωμής με κάρτα ή για την περίπτωση των συναλλαγών tax free. Για την περίπτωση, μάλιστα, συναλλαγών tax free, το πρόβλημα αναμένεται να διογκωθεί λόγω της τουριστικής περιόδου και ιδιαίτερα σε νησιωτικούς προορισμούς, τους οποίους επισκέπτονται πολίτες τρίτων χωρών».

«Η αγορά δεν αντέχει να βιώνει το συνεχές κλίμα αβεβαιότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ΜμΕ δίνουν τον υπέρτατο αγώνα επιβίωσης εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία (ακρίβεια, υψηλό λειτουργικό κόστος,υψηλές τιμές πρώτων υλών, έλλειψη ρευστότητας, κλπ). Ζητάμε από την πολιτεία να κατανοήσει τα τεχνικά προβλήματα στην εγκατάσταση των POS, τα οποία δεν οφείλονται στις επιχειρήσεις και να δώσει γενναία παράταση, μέχρις ότου λυθούν τα προβλήματα, με ταυτόχρονη απαλλαγή των επιχειρήσεων από ενδεχόμενα πρόστιμα», καταλήγει η επιστολή της ΠΟΒΑΚΩ.

14η χρονιά

«Business Banking Τουρισμός» από τη Eurobank

Η Eurobank υλοποιεί για 14η διαδοχική χρονιά το Πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προνομίων σε τραπεζικές υπηρεσίες και προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχονται από τρίτες εταιρείες, υποστηρίζοντας σφαιρικά το επιχειρηματικό «οικοσύστημα» του ελληνικού τουρισμού.
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε αμιγώς τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ολόκληρης της χώρας και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις των νησιωτικών περιοχών και της Χαλκιδικής. Φέτος, υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα ένταξης στο Πρόγραμμα επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, κοσμηματοπωλείων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τουριστικών ειδών & ειδών λαϊκής τέχνης σε όλη τη χώρα.
Η Τράπεζα μέσω του Προγράμματος, έχει μέχρι σήμερα στηρίξει περισσότερες από 56.000 επιχειρήσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μικρομεσαίες. Μέσω του Business Banking Τουρισμός παρέχει πρόσβαση σε επιλογές χρηματοδότησης, αξιοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων, καταθέσεις, έξυπνες λύσεις καθημερινών συναλλαγών, προτάσεις μισθοδοσίας, ασφαλιστικών προγραμμάτων.

Πηγή: DAILY FAX

Αιτήματα του προέδρου

της ΠΟΒΑΚΩ προς τον υπουργό Ανάπτυξης

ypourgos

Μια σειρά ζητημάτων που ταλαιπωρούν το κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας έθεσε στον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ, Πέτρος Καλπακίδης. Ο υπουργός συναντήθηκε, την Κυριακή στις 14/04/2024, με τη διοικητική επιτροπή του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στην οποία ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ είναι υπεύθυνος του ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου και συζήτησαν μια σειρά επίκαιρων, αλλά και διαχρονικών ζητημάτων που αφορούν τους βιοτέχνες.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καλπακιδης ζήτησε τη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αργυροχρυσοχοΐας προκειμένου να αποκτήσουν εξωστρεφή προσανατολισμό μέσω εξαγωγών ενώ παράλληλα επισήμανε, για μια ακόμη φορά, την ανάγκη κατάργησης του φόρου πολυτελείας στα κοσμήματα.
Πέρα από τη φορολογία, τόνισε την ανάγκη στις καμπάνιες προβολής του ελληνικού τουρισμού να ενταχθεί και το ελληνικό κόσμημα, αλλά και να δημιουργηθεί Σχολή Κοσμήματος στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Διαγωνισμός

για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2024

european

Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τα «Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2024», που απευθύνεται σε δημόσιους φορείς. Στόχος του Διαγωνισμού, είναι η αναγνώριση και επιβράβευση της αριστείας των δημοσίων φορέων που προωθούν την επιχειρηματικότητα και τις μικρές επιχειρήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν ένα από τα Βραβεία του Διαγωνισμού για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2024 και εκπροσωπείτε Εθνική, Περιφερειακή ή Τοπική Αρχή ή Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ή Μικρομεσαία Επιχείρηση* (ΜΟΝΟ για την κατηγορία «Υπεύθυνη και Συνολική Επιχειρηματικότητα») που έχει συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής σας, μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας το αργότερο έως την Παρασκευή 28 Ιουνίου (ώρα 15.00).
Οι Κατηγορίες Βραβείων για τις οποίες μπορούν να δηλωθούν συμμετοχές, είναι οι εξής:
-Προώθηση του Επιχειρηματικού Πνεύματος
-Επένδυση στις Επιχειρηματικές Δεξιότητες
-Στήριξη της Ψηφιακής Μετάβασης
-Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Υποστήριξη στη Διεθνοποίηση της Επιχείρησης
-Υποστήριξη της Βιώσιμης Μετάβασης
-Υπεύθυνη και Συνολική Επιχειρηματικότητα*
* Ειδικά και μόνο στην κατηγορία «Υπεύθυνη και Συνολική Επιχειρηματικότητα», δύνανται να συμμετάσχουν και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Υπάρχουν δύο στάδια επιλογής:
1ο στάδιο (εθνικό): επιλογή από Επιτροπή που ορίζεται από το Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας των προτάσεων που θα προκριθούν στο ευρωπαϊκό σκέλος του διαγωνισμού.
2ο στάδιο (ευρωπαϊκό): επιλογή από μια υψηλού επιπέδου Ευρωπαϊκή Κριτική Επιτροπή των καλύτερων συμμετοχών (shortlist).
Κάθε Κράτος Μέλος έχει το δικαίωμα να αποστείλει για συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό έως δύο (2) υποψηφιότητες, από δύο (2) διαφορετικές κατηγορίες. Η καλύτερη πρόταση που θα επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Κριτική Επιτροπή, θα βραβευθεί το Νοέμβριο 2024 στην Ουγγαρία.

“Love in the making”

Πρεμιέρα ταινίας μικρού μήκους για το ελληνικό κόσμημα “Love in the making”

movie 1

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών, (ΠΟΒΑΚΩ), ανέλαβε την πρωτοβουλία παραγωγής ταινίας μικρού μήκους τεκμηρίωσης με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά του κοσμήματος για να ενισχύσει την εξωστρέφεια του κλάδου.
Πρόκειται για μια ταινία διάρκειας περίπου 10 λεπτών, δίγλωσση, με πέντε θεματικές ενότητες, Ιστορία, Φύση (ή Μύθος), Υλικά, Παράδοση και Δεξιοτεχνία και πληροί βασικούς στόχους της ΠΟΒΑΚΩ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη δημιουργία της ταινίας, απασχολήθηκαν πάνω από 20 συντελεστές, καθώς και όλες οι δυνάμεις του κλάδου μας, ενώ τα γυρίσματα έγιναν στο ναό του Ηφαίστου και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Η πρεμιέρα προβολής της ταινίας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 11:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του εκθεσιακού κέντρου Μetropolitan Expo (αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος), στο πλαίσιο της κλαδικής διεθνούς έκθεσης Athens International Jewellery Show 2024 και είναι ανοιχτή για όλα τα στελέχη της αργυροχρυσοχοϊας και του ρολογιού.

movie 2

Επιπλέον έγινε και η παρουσίαση του ντοκιμαντέρ για το ελληνικό κόσμημα στο ΒΕΘ
Το κινηματογραφικό ταξίδι του ελληνικού κοσμήματος, όπως αυτό αποτυπώνεται από το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους της ΠΟΒΑΚΩ, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, πριν λίγες ημέρες τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ και υπεύθυνος ΓΕΜΗ του ΒΕΘ, Πέτρος Καλπακίδης προλόγισε το ντοκιμαντέρ που απέσπασε άκρως θετικά σχόλια.
«Το ελληνικό κόσμημα διαθέτει μακρά ιστορία, 6.000 ετών, πρωταγωνίστησε και πρωταγωνιστεί στην πορεία της Ελλάδας, μεταμορφώνεται ανά τα έτη, αλλάζει γραμμές, γίνεται πιο περίτεχνο ή πιο αφαιρετικό, ωστόσο αποτελεί διαχρονικά αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού της χώρας μας. Οι τεχνίτες που αλλάζουν μορφή στα μέταλλα και τα μετατρέπουν σε κομψοτεχνήματα αποτελούν πρεσβευτές της ελληνικής κουλτούρας, συμβάλουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο στην εξέλιξη της τέχνης δημιουργώντας φανατικούς θαυμαστές, που ξεχωρίζουν και επιλέγουν το ελληνικό κόσμημα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καλπακίδης υπογραμμίζοντας πως «η αγάπη για το κόσμημα και παράλληλα η πορεία του ανά τους αιώνες αποτυπώνεται στο ντοκιμαντέρ διαρκείας 10 λεπτών, που αποτέλεσε όραμα της διοίκησης της ΠΟΒΑΚΩ, το όποιο έγινε πραγματικότητα, γεγονός που χαροποιεί ιδιαίτερα τους ανθρώπους του κλάδου».

movie 3

Και στο 18ο Πολυσυνέδριο «Καινοτομία & Ανάπτυξη» η προβολή του ντοκιμαντέρ της ΠΟΒΑΚΩ για το ελληνικό κόσμημα
Στις εργασίες του 18ου πολυσυνεδρίου «Καινοτομία & Ανάπτυξη», που διοργάνωσε το kabusiness.gr, στην Θεσσαλονίκη, συμμετείχε ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ, Πέτρος Καλπακίδης και συγκεκριμένα στο πάνελ που είχε ως θέμα τον βιώσιμο τουρισμό. « Ήρθε ο καιρός να μην αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό ως βιομηχανία, αλλά ως υψηλή τέχνη. Το κόσμημα είναι διαχρονικό και θα έπρεπε να μπει στην ανώτατη παιδεία» ανέφερε ο κ. Καλπακίδης προλογίζοντας την προβολή του ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας και στοχεύει στην ανάδειξη του ελληνικού κοσμήματος ενώ παράλληλα καταδεικνύει πως αυτό συνδέεται με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.
Το συνέδριο παρακολούθησαν δια ζώσης πάνω από 2.000 άτομα, ενώ μέσω live streaming 8.200, αφού μεταδιδόταν ζωντανά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ka-business.gr που αποτελείται από 35.000 αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Πενήντα ομιλητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσίασαν μέσα από 6 θεματικές ενότητες τις προοπτικές τις βιώσιμης ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, το νέο σύγχρονο βιώσιμο μοντέλο καινοτομίας και τεχνολογίας και πώς η βιώσιμη ανάπτυξη μειώνει τη νεανική ανεργία σε συνδυασμό με τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Επιπλέον, αναλύθηκε και πως η σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού, δημιουργεί ένα νέο πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης ενώ παρουσιάστηκαν και θέματα υγείας που μας αφορούν όλους.

Έκδοση προσωπικού ημερολογίου 2024

υπό την αιγίδα της ΠΟΒΑΚΩ

diary 2024

Για πρώτη χρονιά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών, αποφάσισε να θέσει υπό την αιγίδα της την έκδοση προσωπικού ημερολογίου για το 2024 και να διανεμηθεί δωρέαν στα μέλη των συλλόγων – μελών της.

Η ΠΟΒΑΚΩ επέλεξε - στοχεύοντας να βρίσκεται, πάντα, κοντά στα μέλη, στους συνεργάτες και στους φίλους της, αλλά και στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δεσμών μας - τη δημιουργία του εν λόγω ημερολογίου, στο οποίο ευελπιστούμε να κάνουν οι συνάδελφοι μας, τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων τους και να σημειώνουν τα επαγγελματικά τους ραντεβού, τα οποία ευχόμαστε ολόψυχα, την καινούργια χρονιά, να είναι πολλά και εποικοδομητικά.

Ρεκόρ αγορών χρυσού

από κεντρικές τράπεζες

gold

Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες ανήλθαν σε 337 τόνους το τρίτο τρίμηνο δίνοντας ώθηση στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου, η οποία είχε υποστεί πιέσεις εν μέσω της παγκόσμιας εκστρατείας νομισματικής σύσφιγξης.
Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες ξεπέρασαν τις προβλέψεις για φέτος, δίνοντας ώθηση στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου, η οποία είχε υποστεί πιέσεις εν μέσω της παγκόσμιας εκστρατείας νομισματικής σύσφιγξης. Οι χώρες αύξησαν τα αποθέματα ράβδων χρυσού κατά 337 τόνους το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού σε έκθεσή του. Είχε προηγηθεί η αύξηση κατά 175 τόνους το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η οποία ήταν μεγαλύτερη από την προηγούμενη εκτίμηση του Συμβουλίου για 103 τόνους. Συνολικά το πρώτο εννεάμηνο οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες ανέρχονται πλέον σε 800 τόνους, ενώ τα ηνία στις αγορές κρατούν η Κίνα, η Πολωνία και η Σιγκαπούρη.
Σημειωτέον ότι η ποσότητα αυτή ξεπέρασε τις συνολικές αγορές χρυσού καθ’ όλη τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, στην οποία είχε σημειωθεί και ρεκόρ ζήτησης. Αυτή η αγοραστική έξαρση αποτέλεσε βασικό αντίβαρο στις πωλήσεις του πολύτιμου μετάλλου από τους επενδυτές το τελευταίο έτος, στηρίζοντας την τιμή του που την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε τις 2.000 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά από τον Μάιο. Επιπλέον, η δυναμική της αγοράς έχει ουσιαστικά οδηγήσει στην αποσύνδεση του χρυσού όλο και περισσότερο από τις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Πηγή: Εφ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

KOSMIMA 2023

Θετικά τα αποτελέσματα

kosmima 1

Με τις άριστες των εντυπώσεων και των θετικότατων σχολίων, ήρθε σε πέρας η 37η Διεθνής Έκθεση Κοσμήματος, Ωρολογίων, Πολύτιμων Λίθων, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού KOSMIMA 2023, παρουσιάζοντας αύξηση του αριθμού των επισκεπτών της και των εκθετών κατά 10% καθώς και του εκθεσιακού χώρου κατά 30% έναντι του 2022.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε το Σάββατο 21 Οκτωβρίου και λειτούργησε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης έως τις 23 Οκτωβρίου, δίνοντας το δικό της παλμό στη βόρεια Ελλάδα.
Η φετινή KOSMIMA φιλοξένησε 50 άμεσους εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (συγκεκριμένα από Τουρκία, Βουλγαρία και Ελβετία), ενώ αντιπροσωπεύθηκαν σε αυτή και οίκοι από Ιταλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Εσθονία.

kosmima 2

kosmima 3

Παρουσία της ΠΟΒΑΚΩ στην KOSMIMA
Αισθητή έκανε την παρουσία της η ΠΟΒΑΚΩ, με το stand της στην 37η KOSMIMA 2023, το χώρο της οποίας, επισκέφθηκαν πολλά στελέχη του κλάδου καθώς και ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, Στο σταντ συστεγάζονταν οι τοπικοί σύλλογοι: Συντεχνία Χρυσοχόων Αργυροχόων – Σύλλογος Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών - Σωματείο Ωρολογοποιών

kosmima 4

34ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος

34 2

Χαιρετισμός του γενικού διευθντή της ΔΕΘ – HELEXPO κ. Αλέξη Τσαξιρλή

Στην KOSMIMA 2023, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεών της, παρουσιάστηκαν τα βραβευθέντα έργα του 34ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος, τον οποίο διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Aργυροχρυσοxόων, Κοσμηματοπωλών, Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ) με την υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO, με θέμα «Πολυμορφικότητα-οι πολλαπλές χρήσεις ενός κοσμήματος», καθώς και η τελετή βράβευσης των διακριθέντων.

34 1

Ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ κ. Πέτρος Καλπακίδης, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η καρδιά της ελληνικής αργυροχρυσοχοϊας χτυπά σήμερα εδώ στη μακεδονική γή, στη νύφη του Θερμαικού, στην 37η KOSMIMA 2023. Παράλληλα όμως μέσα από τον διαγωνισμό σχεδίου κοσμήματος, αναδεικνύεται η πνευματικότητα των δημιουργών που αποτελεί το κυρίαρχο και πρωτόλειο στοιχείο για τη δημιουργία των κοσμημάτων», ενώ τόνισε την αψεγάδιαστη συνεργασία μεταξύ της ΠΟΒΑΚΩ και ΔΕΘ – HELEXPO, στα εκθεσιακά δρώμενα.

34 3

Ο γεν. γραμματέας της ΠΟΒΑΚΩ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του διαγωνισμού κ. Τριαντάφυλλος Παπαθανασίου, στο χαιρετισμό του, συνεχάρη τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό που κρατούν ζωντανή την ελπίδα της δημιουργίας στο χώρο του κοσμήματος, ενώ έκανε αναφορά στους αφανείς ήρωες, που εργάζονται υποδειγματικά για τη δημιουργία της αξιοπρεπούς και άρτιας εικόνας του διαγωνισμού.

34 4

 Απονομές βραβείων και επαίνων

34 5

1ο βραβείο: Απονέμει ο κ. Κυριάκος Ποζρικίδης Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ – HELEXPO, στην κα Ιωάννα Μαγοπούλου, από την ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

34 6

2ο βραβείο: Απονέμει η κα Ιωάννα Χορμόβα υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ στον κ. Ευθύμιο Παντζόπουλο από την ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

34 7

3ο βραβείο: Απονέμει ο κ. Τριαντάφυλλος Παπαθανασίου πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του διαγωνισμού και γεν. γραμματέας της ΠΟΒΑΚΩ, στην κα Ελένη – Αθηνά Καραμανλίδου, από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ.

34 8

Α’ Έπαινος: Απονέμει ο κ. Λουκάς Βασδέκης β’ αντιπρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ, στην κα Αμαλία Κυπριώτη από την ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

34 9

Β’ Έπανος: Απονέμει ο κ. Γιώργος Σπυρομήλιος, γεν. γραμματέας ΣΑΑ, στην κα Παναγιώτα Ζαγοριανού από το ΔΙΕΚ Στεμνίτσας

34 10

Γ’ Έπαινος: Απονέμει η κα Αναστασία Σιδηροπούλου, γεν. γραμματέας ΣΚΩΘ, στον κ. Ιωάννη Τσερκεζίδη από το Ι.ΙΕΚ MOKUME

34 11

Δ’ Έπαινος: Απονέμει η κα Ελένη Τεζαψίδου, πρόεδρος ΣΧΑΘ και μέλος διοικητικού συμβουλίου ΠΟΒΑΚΩ, στον κ. Αναστάσιο Μήτσιου από την ΕΕΣ GALILEO

34 12

Ε’ Έπαινος: Απονέμει ο πρόεδρος της ελεγκτικής επιτροπής ΠΟΒΑΚΩ, κ. Κωνσταντίνος Κουζούπης στην κα Νικολέτα Μαθιουδάκη Νικολέτα, από το Ι DESIGN STUDIO

34 13

Το βραβείο της επαγγελματικής κατηγορίας απένειμε ο κ. Πέτρος Καλπακίδης, πρόεδρος ΠΟΒΑΚΩ και μέλος διοικητικού συμβουλίου ΒΕΘ, στην κα Ελένη – Κωνσταντίνα Μαρέτη

Άλλες Παράλληλες εκδηλώσεις

aponomes 1

Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Συνθετικά διαμάντια: Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ συνθετικών και ορυκτών διαμαντιών σε εργαστηριακό και εμπορικό επίπεδο» με ομιλητή τον γεν. γραμματέα του ΣΑΑ, γεμολόγο-ειδικό εκτιμητή, κ. Γιώργο Σπυρομήλιο.
Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε δεύτερη ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Τα μυστικά των Σμαραγδιών» με ομιλήτρια την γεμολόγο κα Εύα Κουντουράκη.

aponomes 2

Στη διάρκεια της έκθεσης, το stand της ΠΟΒΑΚΩ επισκέφθηκε η υποδιοικήτρια της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, κα Ιωάννα Χορμόβα και είχε επαφή με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, με αντικείμενο εκπαιδευτικά θέματα που άπτονται του χώρου του κσομήματος και ωρολογίου, ενώ απηύθηνε σχετικό χαιρετισμό κατά τις παράλληλες εκδηλώσεις της KOSMIMA.

 aponomes 3

 

Το ΕΒΕΑ στην πρώτη γραμμή της βιωσιμότητας

Ανάπτυξη και επαλήθευση του ανθρακικού του αποτυπώματος

efraimoglou

Στο πλαίσιο αυτό, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) αναγνωρίζοντας την ανάγκη για δράση, δεσμεύεται να γίνει αρωγός στην εθνική και ευρωπαϊκή προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη βιώσιμη μετάβαση σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών.
Υπό αυτό το πρίσμα, προχωρά στη δημιουργία στρατηγικής μείωσης των εκπομπών, που προκύπτουν από τις δραστηριότητες του, με στόχο την επίτευξη ανθρακικής ουδετερότητας (carbon neutrality) έως το 2025.
Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου δήλωσε σχετικά: «Το ΕΒΕΑ, ως το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας, με ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, και συνολικά της ελληνικής οικονομίας, με όρους βιωσιμότητας, σχεδιάζει την ανάληψη περαιτέρω πρωτοβουλιών για την προώθηση του βιώσιμου μετασχηματισμού των επιχειρήσεων – μελών του και τη διευκόλυνση της συμμόρφωσής τους με το νέο θεσμικό πλαίσιο».-