Image
Image
Image
Image
Image

Δυσαρέσκεια της ΠΟΒΑΚΩ

Για την παραμονή του φόρου πολυτελείας στο κόσμημα

1 povako

Τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι επαγγελματίες του κλάδου της Αργυροχρυσοχοΐας, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι ο φόρος πολυτελείας στο κόσμημα παραμένει και μάλιστα υψηλός.
Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε η πρόσφατη «απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να καταθέσει προς ψήφιση διάταξη που προβλέπει την κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας 10% στα γουνοποιητικά προϊόντα, στα αγαθά που αποτελούν τις πρώτες ύλες για την παραγωγή έτοιμων προϊόντων γούνας, καθώς και στα προϊόντα αργυροχοΐας».
Στην πράξη, ωστόσο, τα παραπάνω φαίνεται πως δεν επαληθεύονται σε ό,τι αφορά τα κοσμήματα και τα ρολόγια. Οι επαγγελματίες, μάλιστα, προς λύπη τους, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυτή τη συνθήκη, σηκώνοντας το βάρος του κόστους και κάνοντας λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Η ΠΟΒΑΚΩ αποφάσισε να κινηθεί δυναμικά, προχωρώντας σε σημαντικές ενέργειες, με σκοπό την αφύπνιση και κινητοποίηση των αρμοδίων. Για τον σκοπό αυτό, σε συνέχεια σχετικού υπομνήματος που κατετέθη παλαιότερα προς τον Υφυπουργό Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κο Απόστολο Βεσυρόπουλο, η Ομοσπονδία απέστειλε, σχετικά με το φόρο πολυτελείας, εκ νέου επιστολή προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κύριο Απόστολο Βεσυρόπουλο και παράλληλα επεσήμανε το πρόβλημα και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κύριο Θεόδωρο Σκυλακάκη.

2 povako

Πιο αναλυτικά:
Στην επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών προς τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, τονίζεται ότι «ο τρόπος εφαρμογής του φόρου πολυτελείας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός για τον Έλληνα παραγωγό, ο οποίος καλείται να τον αποδώσει, υπολογισμένο σε πολύ υψηλότερη αξία (χονδρικής ή λιανικής διάθεσης) από τον αντίστοιχο εισαγωγέα, ο οποίος αποδίδει φόρο υπολογισμένο στην τιμή κόστους κτήσης».
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «Σε μια περίοδο που η χώρα προσπαθεί να επανεκκινήσει την οικονομία, μετά από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον τουρισμό, που αποτελεί ένα από τα πλέον δυνατά χαρτιά της Ελλάδας, ζητούμε για μια ακόμη φορά την κατάργηση του συγκεκριμένου αντιαναπτυξιακού φόρου, προκειμένου το ελληνικό κόσμημα να γίνει περισσότερο ελκυστικό στους εν δυνάμει τουρίστες και όχι μόνον. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν η αποδοτικότερη λύση για τον κλάδο μας που συνεισφέρει στα έσοδα της ελληνικής οικονομίας και προάγει τον πολιτισμό της χώρας».
Στις επιστολές προς τους κυρίους Βεσυρόπουλο και Σκυλακάκη, υπογραμμίζεται η ανάγκη να συμπεριληφθεί η αργυροχρυσοχοΐα στο σχετικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, όπου πρόκειται να καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας στα προϊόντα της γουνοποιίας.
«Το αγκάθι του φόρου πολυτελείας στο κόσμημα, ωστόσο, στερεί την ανταγωνιστικότητά του έναντι των αγορών γειτονικών χωρών, στις οποίες και δεν υφίσταται ο εν λόγω φόρος, υποβιβάζει την αξία του ως μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας και αποτρέπει και ξένους αγοραστές από την επιλογή του, καθώς είναι γνωστό ότι επιβαρύνονται τα κοσμήματα εγχώριας παραγωγής συνολικά με φόρο 36,4%, με συνέπεια να προτιμώνται τα ξένα προϊόντα», σημειώνει η ΠΟΒΑΚΩ στις δύο συνημμένες επιστολές, προς το αρμόδιο υπουργείο.

33ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός

Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος

3 povako

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ), προκηρύσσει τον 33ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος, με τίτλο:

«1922-2022: Η Μικρά Ασία στο Ελληνικό Κόσμημα 100 χρόνια μετά»

Ο διαγωνισμός, που διοργανώνει η ΠΟΒΑΚΩ σε συνεργασία με την ΔΕΘ HELEXPO, στοχεύει στην ανάπτυξη και ανάδειξη του ελληνικού κοσμήματος.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν:
– Μαθητές σχολών αργυροχρυσοχοΐας ή / και ομάδες μαθητών, έως διμελείς
– Σπουδαστές σχολών σχεδιασμού ή / και ομάδες σχεδιαστών, έως διμελείς
– Επαγγελματίες σχεδιαστές κατασκευαστές, σχεδιαστικές ομάδες ή εταιρίες κ.λπ., που ασχολούνται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με το σχέδιο και μπορούν να συμμετέχουν μεμονωμένα ή σαν μέλη ομάδας.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεως συμμετοχής ορίζεται η 21η Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, έτους 2022 και ώρα 15:00.

Στην οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού, μετέχουν:
– Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ)
– Συντεχνία Χρυσοχόων – Αργυροχρυσοχόων Θεσσαλονίκης (ΣΧΑΘ)
– Σύλλογος Κοσμηματοπωλών – Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης (ΣΚΩΘ)
– Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων Αθηνών (ΣΑΑ)
– ΔΕΘ-HELEXPO

Σημειώνεται πως οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, είναι αναρτημένα σε πίνακα ανακοινώσεων στα γραφεία της ΠΟΒΑΚΩ & της ΔΕΘ – HELEXPO και στην επίσημη ιστοσελίδα τους (www.povako.gr & www.helexpo.gr) καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Πρόσκληση συμμετοχής

Στην 86η ΔΕΘ από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Σύμφωνα με επιστολή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, υπάρχει προγραμματισμός για παρουσία του στην 86η ΔΕΘ και μάλιστα, έχοντας ως προτεραιότητα την προσπάθεια στήριξης στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, το ΕΕΑ προσφέρει, για 6η συνεχή χρονιά, τη δυνατότητα στα μέλη του να συμμετάσχουν δωρεάν, με αυτοτελές περίπτερο του ΕΕΑ.

Για όσους ενδιαφερόμενους, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής είναι η 15η Ιουλίου 2022.
Πληροφορίες: Καθημερινά 09:00-15:00
Τηλέφωνα: 210 3380203 (Τάνια Δρίτσα), 210 3380206 (Ηρώ Γαλάτη)

Σημειώνεται πως πρόκειται για περιορισμένο αριθμό θέσεων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΠΟΒΑΚΩ

Επιτυχείς οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης στο Ηράκλειο Κρήτης

4 povako

Με επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών, στην πόλη του Ηρακλείου Κρήτης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του τοπικού Επιμελητηρίου.
Η διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης είχε οργανωθεί στο Ηράκλειο, ακολουθώντας απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΒΑΚΩ να αποκεντρώσει τις εργασίες της, σε μια προσπάθεια τόνωσης των σχέσεων με τους τοπικούς Συλλόγους μέλη της, αλλά και ανταποκρινόμενη στις ανάγκες λόγω των διαρκών ανατιμήσεων, της οικονομικής δυσπραγίας και της ανάγκης για τόνωση των τοπικών αγορών. Δρώντας σε πνεύμα ομοψυχίας και αποδοχής, οι εργασίες της φετινής Γενικής Συνέλευσης ήρθαν εις πέρας σε κλίμα ευχάριστο και αισιόδοξο.

5 povako

Μάλιστα, την προηγουμένη της συνέλευσης, παρατέθηκε δείπνο στους αντιπροσώπους και συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση, συνδυάζοντας τις εργασιακές υποχρεώσεις με στιγμές τέρψης και ευχαρίστησης. Το δείπνο έλαβε χώρα στο roof garden του ξενοδοχείου Kapsis Astoria και έδωσε μια ευχάριστη νότα στο διήμερο της Συνέλευσης, καθώς επίσης πρόσφερε μια γαστρονομική εμπειρία, που μόνο η Κρήτη μπορεί να κάνει πραγματικότητα.
Την Γενική Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος και Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κύριος Μανώλης Φραγκάκης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου, κύριος Χαράλαμπος Λεκάκης. Σύμφωνα με τους κανόνες εθιμοτυπίας, στους επίσημους καλεσμένους επιδόθηκε αναμνηστικό μετάλλιο της Ομοσπονδίας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος, κύριος Πέτρος Καλπακίδης, έκανε μνεία στην εξωστρέφεια της ΠΟΒΑΚΩ και τη δραστηριοποίησή της, τόσο δίνοντας το παρόν στην κλαδική εκθεσιακή δραστηριότητα του τόπου, αλλά και στις προσπάθειες προβολής και προώθησης του ελληνικού κοσμήματος τόσο στην εγχώρια όσο και στις αγορές του εξωτερικού, μέσα από συμμετοχή της ΠΟΒΑΚΩ σε εκθέσεις τουριστικού ενδιαφέροντος.
Στις τοποθετήσεις αντιπροσώπων, επισημάνθηκε από την Σύμβουλο κα Τεζαψίδου, η ανάγκη αναβάθμισης της εκπαίδευσης στο χώρο, ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό του κλάδου.

6 povako

Η κα Γάτσα, Τομεάρχης Τουρισμού, τόνισε την παρουσία της ΠΟΒΑΚΩ στην έκθεση Philoxenia Hotelia 2021, δίνοντας στην ομοσπονδία ένα άνοιγμα στον τουριστικό κόσμο και παρέχοντας την ευκαιρία να δώσει ένα ηχηρό παρόν στον τουριστικό κλάδο, καθώς το κόσμημα αποτελεί έμμεσα εξαγώγιμο προϊόν, που ωφελεί την οικονομία της χώρας. Ο κ. Βασδέκης, B’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ και υποτομεάρχης εκθεσιακής πολιτικής, με υπερηφάνεια παρουσίασε τη θετική ανταπόκριση και άνω του αναμενόμενου προσέλευση επισκεπτών στις εκθεσιακές δραστηριότητες που έλαβε μέρος η ΠΟΒΑΚΩ, αλλά και στην κλαδική έκθεση του Φεβρουαρίου 2022, οι οποίες είναι φωτεινό σημάδι της διάθεσης του επιχειρηματικού κόσμου του κλάδου του κοσμήματος για συνεργασίες και δυναμική επάνοδο στο προσκήνιο.

7 povako

Αναφορά για τη συμφωνία που έκανε ο Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων Αθηνών με τα ΕΛΤΑ για την αποστολή πολυτίμων αντικειμένων, έκανε ο κ. Κνουνή. Σε επιστολή που συνέταξε ο ΣΑΑ, στην οποία επισημαίνεται η προσπάθεια για την προώθηση και προβολή του κλάδου της αργυροχρυσοχοΐας, αναφέρθηκε ο κ. Σπυρομήλιος. Την κατασκευή και δημιουργία σήματος των συλλόγων με κοινό παρονομαστή την ΠΟΒΑΚΩ, επεσήμανε ο κ. Ηλιόκαυτος. Ο κ. Κουτσοδήμας εξέφρασε την αντίθεσή του στα επιτεύγματα και στην αποδοτικότητα του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου. Ο κ. Σουρούδης αναφέρθηκε στην επιτυχία του Συλλογικού Επιχειρησιακού Προγράμματος με το οποίο ενισχύθηκαν δραστηριότητες των Συλλόγων και εξέφρασε την επιθυμία για επανάληψή του. Ο κ. Γιαλεσάκης, ο Ταμίας της Ομοσπονδίας παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό και τον προϋπολογισμό της ΠΟΒΑΚΩ και ο κ. Παπαθανασίου, Γενικός Γραμματέας, αναφέρθηκε εκτός της παρουσίασης διοικητικών πεπραγμένων για το 2021, στην κοινωνική παρουσία της ΠΟΒΑΚΩ μέσω δωρεών και συμμετοχών σε εκδηλώσεις που εκτείνονται πέραν των εργασιών του κλάδου, κάνοντάς την μια Ομοσπονδία με έντονο παρόν στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Επίσης, έγινε αναφορά από τον κ. Χατζηθεοδώρου και στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων περί αξιοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσοχόων Ωρολογοποιών Καλαμάτας, κύριος Κουβελάκης, εξέφρασε το όραμα να γίνει η ΠΟΒΑΚΩ brand name, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια ισχυρή υπογραφή στο ελληνικό κόσμημα. Οι μελλοντικές ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου, παρουσιάστηκαν από τον κ. Καλπακίδη, κατά την παρουσίαση του πλάνου δράσης, που αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη, οργάνωση και δραστηριοποίηση της Ομοσπονδίας σε όλους τους τομείς αρμοδιότητάς της . Επίσης, αναπτύχθηκε προβληματισμός από την πρόεδρο του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Ωρολογοποιών Ωρολογοπωλών Ρόδου, κυρία Αργυρού, περί των πωλήσεων τεχνουργημάτων από πωλητήρια μουσείων αναφορικά με τον υγιή ανταγωνισμό. Η Συνέλευση έκλεισε με επιτυχία, θετικά σχόλια και χαμόγελα από την πλευρά όλων των συμμετεχόντων, με ανταλλαγή αισιόδοξων μηνυμάτων και πνεύμα ομόνοιας και ομοψυχίας.

Λαμπρή απόδοση τιμής σε παλαίμαχα μέλη

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών στις 5 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και έχοντας επίγνωση της σημασίας της αποτίμησης της αξίας του έργου των ανθρώπων που εργάστηκαν για το συμφέρον του κλάδου, αναγνωρίστηκε η προσφορά παλαιότερων μελών μέσα από τη θεσμική τους θέση και τιμήθηκαν τα παλαίμαχα μέλη της ΠΟΒΑΚΩ, κυρία Βάνα Περρή και κύριος Γεώργιος Κουναλάκης.

8 povako

Η τέλεση της απόδοσης τιμής διενεργήθηκε προ ημερησίας διατάξεως, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Στην κυρία Βάνα Περρή και τον κύριο Γεώργιο Κουναλάκη απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα η οποία επιδόθηκε από τον κύριο Πέτρο Καλπακίδη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας και αναμνηστικός πάπυρος, ο οποίος επιδόθηκε από τον κύριο Τριαντάφυλλο Παπαθανασίου, Γενικό Γραμματέας της Ομοσπονδίας, ενώ ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ, κύριος Πέτρος Καλπακίδης απηύθυνε ευχαριστήριο λόγο και έκανε μνεία στο άξιο έργο τους και το σημαντικό στίγμα που άφησαν στην ιστορική πορεία της Ομοσπονδίας. Οι τιμώμενοι δέχθηκαν τα δώρα και ακολούθησε ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, στα πλαίσια της αναγνώρισης της σημασίας της Ομοσπονδίας στη συνέχιση του κλάδου της ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας.

9 povako

Συγκεκριμένα, ο κύριος Κουναλάκης παρότρυνε τους παρευρισκόμενους να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να συνεχίσουν το έργο της Ομοσπονδίας, κρατώντας την ζωντανή, καθότι έχει υπάρξει ιστορικά ένας σημαίνοντας οργανισμός για τον κλάδο. Η κυρία Περρή συγκινημένη, ανέφερε ότι ο δικός τους αγώνας υπήρξε δύσβατος στο παρελθόν, χωρίς ηλεκτρονικά μέσα και τις ευκολίες της σύγχρονης εποχής και ευχήθηκε δύναμη για τη συνέχιση του αγώνα και τη στήριξη της Ομοσπονδίας, ώστε να συνεχίζει τις δράσεις της και να διασφαλίσουν οι νεότεροι την ύπαρξη και τη δυναμική της ΠΟΒΑΚΩ.

Πρόσκληση συμμετοχής

Στην 86η ΔΕΘ από το Β.Ε.Α.

Το ραντεβού τους για τον προσεχή Σεπτέμβριο ανανεώνουν οι άνθρωποι του επιχειρείν, με την ΔΕΘ-HELEXPO να προχωρά στην 86η της διοργάνωση, το χρονικό διάστημα 10-18/9/2022 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και με τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τo Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (Β.Ε.Α.), το μεγαλύτερο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της χώρας και μέλος του Δικτύου Enterprise Europe Network, το οποίο παραμένει σε αρραγή συνεργασία με τα αμιγή Βιοτεχνικά Επιμελητήρια Θεσσαλονίκης και Πειραιά, για Τρίτη χρονιά, σε έναν ενιαίο χώρο προώθησης της μεταποιητικής και βιοτεχνικής δυναμικής των μελών τους.
Για τον λόγο αυτόν, προχωρά σε πρόσκληση συμμετοχής στην 86η ΔΕΘ των επιχειρήσεων – μελών μας με κάλυψη 100 % του κόστους ενοικίασης και διαμόρφωσης του χώρου.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής των επιχειρήσεων ως εκθέτες, είναι η επιχείρηση να είναι ταμειακά ενήμερο μέλος του Επιμελητηρίου.
Οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώσουν την φόρμα συμμετοχής εδώ έως την Τρίτη 21/6/2022 και ώρα 14:00.
Πληροφορίες : Τμήμα Διεθνών Σχέσεων
Γεωργία Σφυράκη, τηλ.: 2103680878, mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Χρήστος Λούσης, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων

Άμεση κατάργηση

Του τέλους επιτηδεύματος ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

10 povako

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ζητά με επιστολή που απέστειλε σήμερα Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 , προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Η ΓΣΕΒΕΕ επικαλείται την τελευταία έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος σταθερότητας για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία γίνεται σύσταση προς την ελληνική κυβέρνηση για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την τελευταία έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας, συστήνει προς την ελληνική κυβέρνηση την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Συγκεκριμένα στην Έκθεση της η Ε.Ε. αναφέρει τα ακόλουθα: Η Ελλάδα έχει μειώσει σημαντικά τους φόρους εταιρειών, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στις επενδύσεις. Ο συντελεστής του φόρου εισοδήματος εταιρειών είχε μειωθεί σε 22% το 2021 έναντι του 28% που ίσχυε το 2019.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η Ελλάδα επιβάλλει ετήσιο κατ’ αποκοπή φόρο ύψους 650 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν έχουν κέρδη ή όχι και επιπλέον του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και άλλων φόρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις με χαμηλό κύκλο εργασιών και λειτουργεί ως φραγμός εισόδου στην αγορά”, υπογραμμίζει στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ.
Σημειώνεται μάλιστα ότι η αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν λέει τίποτα λιγότερο από τη θέση της ΓΣΕΒΕΕ την οποία έχει καταθέσει την τελευταία δεκαετία στον δημόσιο διάλογο ζητώντας επιτακτικά την κατάργηση αυτού του κεφαλικού φόρου,

που σε αντίθεση με τους λοιπούς επιβάλλεται ανεξάρτητα με τον υπάρχει κέρδος ή εισόδημα.
Προς επίρρωση των παραπάνω παραθέτει στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τα οποία οι μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι που κατέγραψαν ζημίες ή μηδενικά κέρδη αντιστοιχούσαν:
– στο 36,1% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 2019 (προ πανδημίας)
– στο 63,9% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 2020
– στο 53,3% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 2021.
“Καλούμε άμεσα να προχωρήσετε στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που θα ανακουφίσει κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που λόγω της δυσμενής συγκυρίας αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα βιωσιμότητας. Παράλληλα θα καταργηθεί ένας φόρος που αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας λειτουργώντας ανασχετικά για την ανάπτυξη της φορολογικής συνείδησης και συμμόρφωσης”, τονίζει στην επιστολή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας.

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Έκθεση «Μορφή και Λειτουργία – Διακοσμητικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες 1621-2021»

11 povako

Στην έκθεση που διοργάνωσε το Μουσείο Ηλία Λαλαούνη με τίτλο «Μορφή και Λειτουργία – Διακοσμητικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες 1621-2021» και την οποία εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στις 24 Μαΐου 2022, συμμετέχει ως χορηγός, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ).
Από το Δ.Σ. της ΠΟΒΑΚΩ, το «παρών» στα εγκαίνια έδωσαν ο Πρόεδρος, Πέτρος Καλπακίδης, ο Γενικός Γραμματέας, Τριαντάφυλλος Παπαθανασίου, καθώς επίσης και ο Ταμίας, Χρυσοβαλάντης Γιαλεσάκης. Παράλληλα, την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, ο πρώην Πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ, Ιωσήφ Ρουσανίδης.
Η ΠΟΒΑΚΩ, ως χορηγός της Έκθεσης του Μουσείου Ηλία Λαλαούνη δέχθηκε με σεβασμό και εκτίμηση ως δώρο, βιβλίο επετειακής έκδοσης, σε ένδειξη επισφράγισης των δεσμών που συνδέουν την Ομοσπονδία με το Μουσείο.
Η Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2022.

Η ΠΟΒΑΚΩ τιμά

Τον επίτιμο πρόεδρό της Βασίλη Ιωάννου

12 povako new

Ιωάννου:
Δύσκολη η επόμενη πενταετία για την Αργυροχρυσοχοΐα
Οι συνάδελφοι να μην παίρνουν ρίσκα

Σύντομη αυτοβιογραφία της επαγγελματικής πορείας και δραστηριότητας του κ. Ιωάννου:
Με τον κλάδο της Αργυροχρυσοχοΐας άρχισα να ασχολούμαι το 1976.
Μετά τις σπουδές μου στον τομέα των Οικονομικών στην Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντί να επιδιώξω τον διορισμό μου στο Δημόσιο, επέλεξα τον κλάδο της Αργυροχρυσοχοΐας, αρχής γενομένης ως συνέταιρος σε συνεταιριστική επιχείρηση με τον αδερφό μου.
Σε ό,τι αφορά τη συνδικαλιστική μου δράση, διετέλεσα Πρόεδρος των αργυροχρυσοχόων Αθηνών για πέντε συναπτές θητείες από το 1996 έως το 2008. Επίσης, διετέλεσα Πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ, για τρεις θητείες από το 2002 έως το 2012.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να επισημάνω, ότι η όλη μου δραστηριότητα εμπνέεται από την κοινωνική μου ευαισθησία. Δηλαδή, η ενασχόλησή μου με τον συνδικαλισμό οφείλεται στο ότι θέλω διαρκώς να προσφέρω στον κλάδο της Αργυροχρυσοχοΐας.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Ιωάννου, κληθείς να σχολιάσει την υπάρχουσα κατάσταση στον κλάδο της Αργυροχρυσοχοΐας, αλλά και το μέλλον που προβλέπει για τους επαγγελματίες:
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Μετά τα μνημόνια του 2010, τον covid και τη διεθνή οικονομική κρίση, ο κλάδος της Αργυροχρυσοχοΐας βρίσκεται σε συμπληγάδες.
Η επόμενη πενταετία θα είναι δύσκολη για τον κλάδο, λόγω της διεθνούς και εγχώριας οικονομικής κατάστασης.
Οι συνάδελφοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε αυτό το θολό οικονομικό τοπίο, μην παίρνοντας ρίσκα. Να είναι αμυντική η πολιτική, παρά επιθετική».

Ευρωπαϊκή Ένωση

H αύξηση των μισθών υστερεί έναντι του πληθωρισμού

Η μείωση των εισοδημάτων θα συνεχιστεί

1 parliament

Το φαινόμενο της ανόδου του πληθωρισμού που ξεκίνησε ως συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία της Covid-19 έχει ενταθεί στην Ευρώπη μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι αρχικές προβλέψεις που ήθελαν τον πληθωρισμό να επιστρέφει στο αρχικό του εύρος, περίπου στο 2%, αργότερα μέσα στο έτος φαίνεται να διαψεύδονται. Αυτό σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη των μισθών στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μειωθεί φέτος.
Σύμφωνα με έρευνα της Aegean Equity, το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων θα υποχωρήσει φέτος σε έναν βαθμό που είχε να εμφανιστεί εδώ και γενιές. Πιο συγκεκριμένα, θα είναι η βαθύτερη πτώση των πραγματικών μισθών εδώ και αρκετές δεκαετίες, ίσως από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο λόγος πίσω από αυτήν την πτώση είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε το 6,2% ετησίως τον Φεβρουάριο. Η αύξηση των τιμών το Μάρτιο εκτινάχθηκε στο 7,5% στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat.
Ο πληθωρισμός στην ΕΕ των 27 επιταχύνεται από το περασμένο φθινόπωρο και σταδιακά αποσπάται από την ονομαστική αύξηση των μισθών. Έτσι, οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται τουλάχιστον από το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους και το πιθανότερο είναι ότι η τάση αυτή συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη τα συγκεκριμένα στοιχεία).
Αν και η στοιχειώδης λογική υπαγορεύει ότι οι εργαζόμενοι, και συνεπώς τα συνδικάτα, θα επιδιώξουν να αντισταθμίσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό διεκδικώντας υψηλότερη αύξηση μισθών, οι μισθολογικές απαιτήσεις είναι πιθανό να είναι πολύ πιο μετριοπαθείς φέτος. Αυτό οφείλεται εν μέρει στους εξωτερικούς κραδασμούς που αναφέρθηκαν παραπάνω, καθώς ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας κατανοεί ότι πρέπει να συμμετάσχει στις συνέπειές τους.

Ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού
Επίσης δεν αποκλείεται να προκύψει και μια δυσμενής οικονομική εξέλιξη, με τη μορφή στασιμοπληθωρισμού (ή ακόμη και ύφεσης). Ο στασιμοπληθωρισμός αφορά έναν συνδυασμό στασιμότητας της αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αυξημένου πληθωρισμού, αλλά και αυξανόμενης ανεργίας. Στην ύφεση, υπάρχει ακόμη και πτώση στις οικονομικές επιδόσεις και η ανεργία αυξάνεται πολύ περισσότερο. Τα συνδικάτα είναι πιθανό να έχουν επίγνωση των κινδύνων του στασιμοπληθωρισμού ή της ύφεσης, και έτσι θα θέλουν να διαπραγματευτούν κυρίως τη διατήρηση της εργασίας για τα μέλη τους.
Θα μπορούσαμε έτσι να επιστρέψουμε σε αύξηση των πραγματικών μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο έτος, αναφέρουν οι αναλυτές της Aegean Equity.
Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα μειωθεί ο πληθωρισμός, αν μειωθεί τελικά. Η πτώση του πληθωρισμού με τη σειρά της, θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσει η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής η ένοπλη σύρραξη έχει καταστήσει τα ενεργειακά προϊόντα ιδιαίτερα ακριβά, ενώ και οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω. Το σίγουρο είναι ότι φέτος η υψηλή βάση σύγκρισης θα βοηθήσει στη συγκράτηση του πληθωρισμού το επόμενο έτος. Το ερώτημα είναι αν αυτή η προοπτική είναι αρκετά παρηγορητική για τους Ευρωπαίους.