Image
Image
Image
Image
Image

Υπόμνημα της ΠΟΒΑΚΩ

Προς την κα Άντζελα Γκερέκου

Προβολή του ελληνικού κοσμήματος από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού

eot logo el

Υπόμνημα προς την Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Άντζελα Γκερέκου ης υπέβαλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών, με σκοπό την προώθηση του ελληνικού κοσμήματος από τον ΕΟΤ.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ, κ. Πέτρος Καλπακίδης και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Τριαντάφυλλος Παπαθανασίου, οι οποίοι συνυπογράφουν το εν λόγω υπόμνημα, είχαν μία απολύτως εποικοδομητική συνάντηση με την κ. Γκερέκου, στην οποία εξέφρασαν τις ανάγκες της Ομοσπονδίας για επέκταση της παρουσίας του κοσμήματος, αλλά και την ανάγκη υποστήριξης του ΕΟΤ, ώστε το κόσμημα να αναδειχθεί και στον τουρισμό, όχι μόνο ως μέσον κέρδους, αλλά και ως εργαλείο επικοινωνίας της πλούσιας ελληνικής ιστορίας και παράδοσης στους επισκέπτες της χώρας.
Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα ο ΕΟΤ να συνδράμει την προσπάθεια της ΠΟΒΑΚΩ στη διεθνοποίηση των κλαδικών ετήσιων εκθέσεων Athens International Jewellery Show και Kosmima, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, μέσω επαφών με τις Πρεσβείες χωρών του εξωτερικού.

EOT logo 1

Το υπόμνημα
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που είναι προικισμένη με μια πλούσια παρακαταθήκη, η οποία εξακτινώνεται τόσο σε γεωγραφικό και κλιματολογικό, όσο και σε πολιτιστικό και πολιτισμικό επίπεδο, τα εκάστοτε οποία έχουν και οικονομικές προεκτάσεις. Είναι δεδομένο πως το κλίμα της χώρας, η πολυμορφία της και οι αστείρευτες ομορφιές της, καθιστούν την Ελλάδα πόλο έλξης για τουρίστες, γηγενείς τε και μη, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Είναι γεγονός το οποίο διαφαίνεται από την κίνηση της αγοράς κατά τις περιόδους αιχμής της τουριστικής κινητικότητας, πως ο τουρισμός αποδίδει οικονομικά στη χώρα πέραν των κερδών των καταλυμάτων και της εστίασης. Ο χώρος του εμπορίου επίσης σημειώνει αυξανόμενα κέρδη κατά τις περιόδους εκείνες και ο κλάδος της αργυροχρυσοχοΐας βρίσκεται σε μια σημαίνουσα θέση. Αυτό ορίζει την αργυροχρυσοχοΐα ως συναλλαγματοφόρο κλάδο, με προσφορά προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, που ενισχύει σε σημαντικό βαθμό την εθνική οικονομία.
Πέραν αυτού, είναι άξια λόγου η ιδιαιτερότητα των ελληνικών κοσμημάτων. Έχουμε την τύχη o κλάδος μας να στελεχώνεται με τεχνίτες και δημιουργούς που χαρακτηρίζονται από ανήσυχο πνεύμα, μοναδικότητα στη σύλληψη ιδεών, σε πολλές περιπτώσεις πίστη στην παράδοση και συνέχισή της με το συνδυασμό υλικών, τάσεων και τεχνοτροπιών, που τιμούν την πλούσια ιστορία μας. Περαιτέρω, όσοι ασχολούνται με την παραγωγή αντικειμένων που συνδέονται άρρηκτα με την θρησκευτική σημασία και τη σύνδεση των αντικειμένων με τις θρησκευτικές τελετές, έχουν να επιδείξουν δουλειά που προσδίδει λάμψη και μοντέρνους, ενίοτε τολμηρούς τόνους στα αντικείμενα και ανταποκρίνονται επάξια στις τάσεις των εποχών και στην επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου, που, ωστόσο, συνδέει, πιστός στην παράδοση, τις σημαίνουσες στιγμές της ζωής του με ένα αντικείμενο κοσμήματος από χρυσό.
Στηριζόμενοι στα ως άνωθεν, θεωρούμε πως μια συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού θα ήταν θεμιτή και άξια δοκιμής. Το γεγονός ότι υπάρχουν κοσμήματα ως εκθέματα των μουσείων της χώρας επισφραγίζει τη μακραίωνη πορεία της τέχνης μας, καθιστώντας την σημείο αναφοράς στους μουσειακούς χώρους. Συνεπώς, ο ΕΟΤ, μέσα από την διαδικασία προώθησης των εν λόγω χώρων και προβολής της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, θα μπορούσε να προβάλλει και το κόσμημα. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, τα ελληνικά κοσμήματα συνεχίζουν να εμπνέονται και να διατηρούν χαρακτηριστικά από τις τεχνοτροπίες του αρχαίου και βυζαντινού κόσμου, πράγμα που τα εντάσσει ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής γνώσης και της επαφής με το παρελθόν του τόπου. Παράλληλα, το σύγχρονο κόσμημα τυγχάνει εκτίμησης από τους καταναλωτές.
Εξάλλου, δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί που επιλέγονται από μερίδα τουριστών που έχουν την ανάλογη οικονομική δυνατότητα, αφήνουν συνάλλαγμα στη χώρα, που σχετίζεται με το ότι αναγνωρίζουν τη μοναδικότητα του ελληνικού κοσμήματος, τη διαχρονική αξία του και την ιστορική του ταυτότητα. Παρότι δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι αριθμοί επ’ αυτού, κατόπιν σφυγμομέτρησης που εισπράττουμε από τους κατά τόπους συλλόγους, το ελληνικό κόσμημα βρίσκεται σε υψηλή θέση.
Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της προβολής του ελληνικού κοσμήματος, θεωρούμε πως θα ήταν ιδιαιτέρως αποτελεσματικό να επιδοτηθεί από τον ΕΟΤ καμπάνια και στα περιοδικά που διατίθενται στους επιβάτες των ελληνικών αερογραμμών κατά τη διάρκεια της πτήσης. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον πιθανών πελατών και να ενισχύσουμε το αγοραστικό κοινό στις επιχειρήσεις που υπάγονται στον δικό μας τομέα. Είναι σημαντικό να προϊδεάζεται ο επισκέπτης στη χώρα για τα τοπικά προϊόντα, καθότι θα έρχεται σε επαφή με ένα αντικείμενο πρωτότυπο, καλαίσθητο και εν συνεχεία, οι επιχειρήσεις αργυροχρυσοχοΐας θα αποκτήσουν ένα ενισχυμένο κοινό, πράγμα πολύ σημαντικό μετά από τις πληγές που άφησε στον εμπορικό κόσμο η πανδημία, με τη σκυτάλη να παίρνει ο τρέχων πόλεμος, που επηρεάζει τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε διάφορες πτυχές.
Συνεχίζοντας, σε συμμετοχές μας σε εκθέσεις του εξωτερικού, όπου με ιδιωτική μας πρωτοβουλία έως τώρα δίνεται το χρώμα και η ταυτότητα της χώρας μας, θεωρούμε πως είναι ποιοτικότερο και πιο ορθό, να γίνεται χρήση υπαρκτού υλικού του ΕΟΤ, με την έγκρισή του. Το υλικό αυτό υπάρχει σκέψη να αξιοποιηθεί σε προβολές, banners και γραφικά που θα αξιοποιούνται στο περίπτερο της Ελλάδας και θα αποτυπώνει την ελληνική ταυτότητα και την ιδιαιτερότητα της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, διαφημίζεται η Ελλάδα και η πολύ ποιοτική δουλειά που έχει γίνει από τον ΕΟΤ, προβάλλοντας ταυτόχρονα τον κόσμο του κοσμήματος αλλά και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.
Ο ΕΟΤ θα μπορούσε, επίσης, να συνδράμει την προσπάθειά μας στη διεθνοποίηση των κλαδικών ετήσιων εκθέσεών μας Athens International Jewellery Show και Kosmima, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, μέσω επαφών με τις Πρεσβείες χωρών του εξωτερικού. Οι κλαδικές εκθέσεις μας είναι μια πραγματική γιορτή του ελληνικού κοσμήματος, με πλήθος συμμετεχόντων και εκθετών, τόσο άμεσων όσο και έμμεσων από Ελλάδα (κατά κύριο λόγο) και εξωτερικό. Οι επαφές που γίνονται κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι νέες συνεργασίες αλλά και ο λαμπερός τόνος της εκδήλωσης χαρακτηρίζονται από την πολυτέλεια, την κομψότητα και την απαράμιλλη γοητεία που ασκεί το ελληνικό κόσμημα στους ανθρώπους του κλάδου. Σκοπός μας είναι να δώσουμε περισσότερη έμφαση σε αυτή μας τη δραστηριότητα και να κάνουμε περισσότερο γνωστό και ηχηρό το όνομα του ελληνικού κοσμήματος, κερδίζοντας τη θέση που άξια του αναλογεί στην παγκόσμια αγορά.
Μία περαιτέρω ενέργεια, την οποία είχε ξεκινήσει διερευνητικά η ΠΟΒΑΚΩ στο παρελθόν, είναι η επικοινωνία με τους τοπικούς εμπορικούς ακολούθους των Πρεσβειών, με στόχο τη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και προβολής στις εκάστοτε χώρες που διαθέτει η Ελλάδα πρεσβείες, οι οποίες θα έχουν ως θέμα το ελληνικό κόσμημα. Η ιδέα στην οποία βασίζεται το εν λόγω εγχείρημα είναι να δημιουργηθούν εκδηλώσεις, σε ένα κλίμα εορταστικό και με κάθε επισημότητα, όπου θα βρεθούν οι Έλληνες σχεδιαστές και δημιουργοί και θα προβάλλουν τη δουλειά τους, σε συνδυασμό με έκθεση ιστορικών αντικειμένων του κλάδου μας, συνυφασμένα τόσο με την ιστορική κληρονομιά όσο και με την τεχνοτροπία που διακρίνει το κόσμημα και το αντικείμενο χρυσού της Ελλάδας, ανάμεσα στην πλειοψηφία των στυλ. Ακόμη και για συναισθηματικούς λόγους, μπορεί κανείς να αναγνωρίσει την ελληνική ψυχή, το οξυδερκές πνεύμα και το ασίγαστο πάθος του λαού μας, αποτυπωμένο μέσα στην τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας όχι μόνο μέσα στους αιώνες αλλά και στη σύγχρονη εποχή, με τη νέα γενιά να τιμά την παράδοσή μας και να συμβάλλει στις σελίδες της νεότερης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Ακόμη, κρίνεται σκόπιμο, μέσα στις διαφημιστικές καμπάνιες του ΕΟΤ για την προώθηση του τουρισμού στην Ελλάδα, να συμπεριληφθεί το ελληνικό κόσμημα στο οπτικοακουστικό υλικό με πλάνα. Παράλληλα, θα προτείναμε να δημιουργηθεί θεματικό βίντεο για το ελληνικό κόσμημα. Σε συνέχεια, και να δημιουργηθεί αντίστοιχο φυλλάδιο με πληροφοριακό υλικό, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια πλήρη και άρτια πληροφόρηση και προβολή του χώρου του κοσμήματος της χώρας μας σε κάθε γωνιά, τόσο στα γεωγραφικά μας όρια, όσο και έξω από αυτά.

KOSMIMA

Το ραντεβού του κλάδου που δεν πρέπει να χάσετε

KOSMIMA

Από 5 έως 7 Νοεμβρίου 2022 η HELEXPO διοργανώνει την 36η KOSMIMA 2022 στη Θεσσαλονίκη (Περίπτερο 6). Η KOSMIMA, σταθερή αξία για τη δραστηριότητα του κλάδου των Αργυροχρυσοχόων στη Βόρεια Ελλάδα, αποτελεί το ετήσιο σημείο συνάντησης των επαγγελματιών σε ένα ποιοτικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στις 3 ημέρες διοργάνωσης της, η KOSMIMA παρέχει ενημέρωση για τις νέες τάσεις και τον ανταγωνισμό, ενώ είναι ένα αποτελεσματικό διαδραστικό μέσο που σας φέρνει σε επαφή με υπάρχοντες και νέους πελάτες.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται το έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή και παρουσία από τους επαγγελματίες του κλάδου για την KOSMIMA, τη Διεθνή Έκθεσης Κοσμήματος, Ωρολογίων, Πολύτιμων Λίθων, Μηχανημάτων.
Η ΠΟΒΑΚΩ με χαρά επικροτεί τη δυναμική συμμετοχή, η οποία αναμένεται να προσφέρει δυνατότητες ανάπτυξης του δικτύου πωλήσεων σε όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι εκθέτες έχουν ξεπεράσει των αριθμό των 40 και η έκβαση της έκθεσης αναμένεται να στεφθεί με μεγάλη επιτυχία.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, κατασκευαστές, σχεδιαστές, εισαγωγείς, αντιπρόσωποι και χονδρέμποροι κοσμημάτων, ρολογιών και πολύτιμων λίθων, καθώς και εταιρείες με ασημένια είδη, είδη συσκευασίας και μηχανήματα, θα συναντηθούν στη μοναδική και μακροβιότερη έκθεση του κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα.

diagonismos

33ος Διαγωνισμός Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος
Στο πλαίσιο της KOSMIMA θα τελεστεί η απονομή του 33ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος, με θέμα «1922-2022: Η Μικρά Ασία στο Ελληνικό Κόσμημα 100 χρόνια μετά».
Οι διαγωνιζόμενοι αποτύπωσαν στα σχέδιά τους την επιρροή που είχε ο Μικρασιατικός Ελληνισμός πάνω στην τέχνη, τις γραμμές και τις φόρμες, αναφορικά με την δημιουργία του Ελληνικού κοσμήματος.
Τον διαγωνισμό διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων, Κοσμηματοπωλών, Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ), σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo.

Συνέντευξη του Προέδρου ΣΕΒΕ

κ. Συμεών Διαμαντίδη στην ΠΟΒΑΚΩ

Προσβλέπουμε σε μία στενή συνεργασία με την ΠΟΒΑΚΩ - Όλες οι επιχειρήσεις να γίνουν κοινωνοί του Συλλογικού Σήματος «Macedonia the GReat»

Την τιμή να φιλοξενεί τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων, κ. Συμεών Διαμαντίδη, έχει η ΠΟΒΑΚΩ, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου, κ. Πέτρου Καλπακίδη. Ο κ. Διαμαντίδης προσφέρθηκε να απαντήσει σε μία σειρά ερωτήσεων, οι οποίες άπτονται της Οικονομίας και των εγχειρημάτων του Συνδέσμου, καθώς επίσης και της δυνατότητας συνεργασίας με την ΠΟΒΑΚΩ.

Αφορμή αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, η πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων, για τη δημιουργία σήματος - σφραγίδας που συνοδεύει τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές, (προκειμένου να τα διαφοροποιεί από τα προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας,) εν μέσω της εποικοδομητικής συνεργασίας που διατηρεί η κυβέρνηση ευρύτερα με τους επιχειρηματικούς φορείς της Β. Ελλάδος.
Όπως προέκυψε από όσα διατύπωσε ο κ. Διαμαντίδης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το Helpdesk του Συλλογικού Σήματος «Macedonia the GReat», το οποίο θα λειτουργεί τουλάχιστον έως τον Μάιο του 2023, στον Υπαίθριο χώρο Α11-Stand 5 της ΔΕΘ.
Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντίδη, «πρόκειται για το κέντρο συντονισμού και ελέγχου για τη χρήση του σήματος και το σημείο επαφής και υποδοχής ενδιαφερόμενων μερών για το μακεδονικό σήμα», με τον ίδιο να καλεί «όλες τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας να το αποκτήσουν».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας του ΣΕΒΕ με την ΠΟΒΑΚΩ, ο κ. Διαμαντίδης τόνισε την πρόθεση του Συνδέσμου Εξαγωγέων να υποστηρίξει τις δυνατότητες των μακεδονικών επιχειρήσεων.
Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά, «προσβλέπουμε σε μία στενή συνεργασία με την ΠΟΒΑΚΩ ώστε όλες οι επιχειρήσεις της Ομοσπονδίας να γίνουν κοινωνοί του Συλλογικού Σήματος «Macedonia the GReat».

SEBE

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Σύντομος απολογισμός της παρουσίας του ΣΕΒΕ στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ποιες εποικοδομητικές επαφές και συμφωνίες προέκυψαν, οι οποίες ενδεχομένως θα υλοποιηθούν σύντομα ή μελλοντικά;
Η φετινή παρουσία μας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μάς απέδειξε πως το Μακεδονικό Σήμα αντιμετωπίζεται πολύ θετικά από την επιχειρηματική κοινότητα. Στη διάρκεια της 86ης ΔΕΘ ξεκίνησε τη λειτουργία του το Helpdesk του Συλλογικού Σήματος “Macedonia the GReat” που βρίσκεται στον Υπαίθριο χώρο Α11-Stand 5 της ΔΕΘ (απέναντι από το Περίπτερο 1). Πρόκειται για το κέντρο συντονισμού και ελέγχου για τη χρήση του σήματος και το σημείο επαφής και υποδοχής ενδιαφερόμενων μερών για το μακεδονικό σήμα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας στη ΔΕΘ λοιπόν έγιναν κάποιες εξαιρετικά σημαντικές και ουσιαστικές συναντήσεις. Αρχικά, υπογράψαμε δύο μνημόνια συνεργασίας· το πρώτο με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της υποστήριξης των επιχειρήσεων, και το δεύτερο με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με σκοπό την ανάπτυξη κοινών δράσεων για τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας και της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Φυσικά, το νέο διαμορφωμένο χώρο ενημέρωσης επισκέφτηκαν μέλη της Κυβέρνησης, ευρωβουλευτές όπως η κα. Μαρία Σπυράκη, η οποία προσκάλεσε την Διοίκηση του ΣΕΒΕ να παρουσιάσει το Μακεδονικό Σήμα στο Ευρωκοινοβούλιο, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, φορέων και οργανισμών και επιχειρηματίες, οι οποίοι εξέφρασαν θερμά σχόλια για τη δράση του ΣΕΒΕ.

Πώς εμπνευστήκατε το σήμα-σφραγίδα «Μ» για τα προϊόντα;
Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν προέβλεπε το πώς θα πρέπει να ονομάζονται τα προϊόντα από τη Βόρεια Μακεδονία, ήτοι «Βορειομακεδονικά». Δημιουργήθηκε έτσι σύγχυση στις διεθνείς αγορές - η οποία ακόμη υφίσταται - με αποτέλεσμα όταν αναφέρεται η λέξη «μακεδονικό προϊόν» να παραπέμπει στη γείτονα χώρα. Επίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις φοβόντουσαν να ονομάσουν τα νέα τους προϊόντα «Μακεδονικά». Όπως γνωρίζετε, οι Μακεδονικές επιχειρήσεις διαθέτουν εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως αντιμετώπιζαν αθέμιτο ανταγωνισμό. Η περιοχή μας είναι διάσημη για την ιστορία και τον πολιτισμό της, στοιχεία που όμως δεν είχαμε αξιοποιήσει στο παρελθόν. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη και μετά από πρωτοβουλία του πρώην Προέδρου του ΣΕΒΕ, Δρ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου, ο ΣΕΒΕ δημιούργησε το Συλλογικό Σήμα «Macedonia the GReat», το οποίο καταχωρήθηκε στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. στο Αλικάντε και έχουμε λάβει πλέον το επίσημο πιστοποιητικό καταχώρισης (No. 018153874). Μετά από αρκετές προσπάθειες και πολλές κερδισμένες μάχες λοιπόν, είμαστε πλέον στη φάση της υλοποίησης, γι’ αυτό καλούμε όλες τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας να το αποκτήσουν.

macedonia the great

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι και οι ενημερωτικές δράσεις του ΣΕΒΕ; Υπάρχουν προγραμματισμένες σχετικές εκδηλώσεις για τη σφραγίδα «Μ»;
Αρχικά, θα ήθελα να επισημάνω πως το Helpdesk θα συνεχίσει να λειτουργεί τουλάχιστον έως τον Μάιο του 2023, με ευθύνη του ΣΕΒΕ, με σκοπό τη διά ζώσης αλλά και την εξ αποστάσεως υποστήριξη όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για την απόκτηση του σήματος θα μπορούν να επισκέπτονται το περίπτερο και να ενημερώνονται περαιτέρω. Φυσικά, θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη προγραμματισμένες ενέργειες, όπως είναι η ανάπτυξη πλατφόρμας εξωστρέφειας, η οποία θα παρέχει ποιοτικό και φιλικό προς το χρήστη περιεχόμενο, αποσκοπώντας και στην μέγιστη προβολή των Μακεδονικών Προϊόντων και των επιχειρήσεων που θα προωθεί, και στην επίτευξη της μέγιστης επισκεψιμότητας στο εγχώριο και διεθνές κοινό καθώς και στην προβολή σε αγορές - στόχους. Στη συνέχεια θα δημιουργήσουμε έναν διαδραστικό χάρτη της Μακεδονικής Γης, στον οποίο θα παρουσιάζονται όλα τα Μακεδονικά Προϊόντα και τα σημεία όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να τα εντοπίσει.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα βγει και η διαφημιστική καμπάνια για το Μακεδονικό Σήμα, η οποία θα περιλαμβάνει καταχωρήσεις στα social media και διαφημίσεις στην τηλεόραση στην Ελλάδα, αλλά και καταχωρήσεις στα social media στο εξωτερικό. Οι χώρες στις οποίες θα στοχεύσουμε θα είναι ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Αμερική. Παράλληλα, θα διοργανώσουμε 15 ενημερωτικές εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες της γεωγραφικής περιοχής του Μακεδονικού Σήματος με στόχο την κοινή αποτελεσματική του χρήση, την παρουσίαση του σχήματος πιστοποίησης, την εγγραφή-αξιολόγηση και έγκριση συμμετοχής επιχειρήσεων-φορέων. Τέλος, γίνονται προσπάθειες ώστε ο ΣΕΒΕ να μπορεί να συμμετέχει σε εκθέσεις του εξωτερικού - με δωρεάν παραχώρηση του χώρου για τα μέλη του - με σκοπό να γίνεται παρουσίαση του σήματος μέσω των επιχειρήσεων που το έχουν αποκτήσει.

Έχετε σκοπό/διάθεση να επεκτείνετε την εν λόγω ιδέα και σε άλλου τύπου προϊόντα; Αν “ναι”, σε ποια;
Αυτή τη στιγμή το σήμα καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων και υπηρεσιών και ο στόχος μας είναι να μπορούν όλες οι επιχειρήσεις να το αποκτήσουν. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει να πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια με βασικότερα η επιχείρηση να είναι μέλος του ΣΕΒΕ, να προέρχεται από τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, ήτοι Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία και τις Περιφερειακές ενότητες Δράμας και Καβάλας, και ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής να πραγματοποιείται στις εν λόγω περιοχές. Για παράδειγμα για τα βιομηχανικά-βιοτεχνικά προϊόντα πρέπει άνω του 50% του κόστους παραγωγής να πραγματοποιείται στις τρεις Περιφέρειες της Μακεδονίας.

Πώς θα αξιολογούσατε μια τυχόν συνεργασία του ΣΕΒΕ με την ΠΟΒΑΚΩ και με ποιους τρόπους, ώστε αντίστοιχο λογότυπο να εφαρμοστεί και στο κόσμημα, με σκοπό την ανάδειξή του ως σημαντικό μέρος της μακεδονικής ταυτότητας και πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού.
Στον ΣΕΒΕ πιστεύουμε πολύ στις συνέργειες, όπως πιστεύουμε και στις δυνατότητες των μακεδονικών επιχειρήσεων. Το γεγονός αυτό μάς καθιστά αυτόματα θετικούς απέναντι σε οποιαδήποτε συνεργασία στοχεύει στη βελτίωση της θέσης του Μακεδονικού Σήματος – αρχικά- και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών μακεδονικών επιχειρήσεων – τελικά -. Επομένως, προσβλέπουμε σε μία στενή συνεργασία με την ΠΟΒΑΚΩ ώστε όλες οι επιχειρήσεις της Ομοσπονδίας να γίνουν κοινωνοί του Συλλογικού Σήματος «Macedonia the GReat».

Εκλογές ΓΣΕΒΕΕ

gsebee logotupo

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου οι διαδικασίες στην Τακτική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ, με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Παρούσα η ΠΟΒΑΚΩ
Η ΠΟΒΑΚΩ έδωσε το «παρών» με τον πρόεδρο, κ. Πέτρο Καλπακίδη και την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα, κ. Ελένη Τεζαψίδου, καθώς και τον κύριο Παύλο Ρουσανίδη, οι οποίοι είναι αντιπρόσωποι της ΠΟΒΑΚΩ στην τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.

Αισιόδοξοι οι άνθρωποι της αγοράς με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, δήλωσε ο Πέτρος Καλπακίδης
Ο κ. Καλπακίδης επί τη ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης δήλωσε στη Χρυσιδρεία ότι «οι άνθρωποι της αγοράς, παρά το δυσοίωνο προσεχές διάστημα, που αναμένεται εν μέσω οικονομικής κρίσης, βλέπουν φως, διότι μιλούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat», ενώ η κ. Τεζαψίδου, από την πλευρά της, σημείωσε την ανάγκη για εμπλουτισμό της εκπαίδευσης, ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής και προστασία του εργοδοτικού συνδικαλιστικού κινήματος. Κατόπιν, έσπευσε να ευχαριστήσει όσους την τίμησαν με την ψήφο τους.

gsebee

Απονομή Τιμητικής Διάκρισης στον Νικόλαο Ρουσανίδη
Παράλληλα με τις εργασίες, η ΓΣΕΒΕΕ προχώρησε στην απονομή Τιμητικής Διάκρισης, προς τον πρώην ταμία της ΠΟΒΑΚΩ, κ. Ρουσανίδη Νικόλαο, μετά τη θετική της ανταπόκριση του Διοικητικού της Συμβουλίου, σε σχετική πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ).
Ο κ. Ρουσανίδης διακρίθηκε για την ουσιαστική προσφορά του στην ανάδειξη των θέσεων και προτάσεων των Ε.Β.Ε της χώρας και στην εδραίωση και πορεία της ΓΣΕΒΕΕ. Επίσης, ο κύριος Βασίλειος Ιωάννου, πρώην πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ έλαβε τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στο συνδικαλιστικό κίνημα.

tezapsidou

Εκλογή για την Ελένη Τεζαψίδου
Η τοποθέτηση αντιπροσώπου Ελένης Τεζαψίδου στην 52η Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ
Ονομάζομαι Ελένη Τεζαψίδου και εκπροσωπώ τον κλάδο της Ελληνικής Αργυροχρυσοχοΐας. Διετέλεσα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην προηγούμενη θητεία και είχα την τύχη να είμαι υπεύθυνη Παραρτήματος ΚΕΚ-ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, όπου υλοποιήθηκαν τα πρώτα αυτοχρηματοδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα εργοδοτών εν μέσω πανδημίας.
Τρία είναι τα ζητήματα που επέλεξα να αναφέρω στην Εκλογοαπολογιστική μας συνέλευση.

aponomi

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ το πρώτο. Είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης και αναδιοργάνωσης των Σχολών των τεχνιτών της χώρας κυρίες και κύριοι. Χωρίς σχολές δεν θα υπάρχει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ της ελληνικής παραγωγής, το δεύτερο. Η Ελλάδα και παράγει και μπορεί να εξάγει. Οφείλει το κράτος να βρει τον τρόπο οικονομικής & λειτουργικής ενίσχυσης των Ελλήνων Εμποροβιοτεχνών.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του εργοδοτικού συνδικαλιστικού κινήματος το τρίτο. Στα χρόνια πρωτοφανών και διαδοχικών κρίσεων, η συλλογική δράση σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα είναι ο μόνος τρόπος. Οφείλουμε όλοι μας να δράσουμε αποτελεσματικά αλλά και να φροντίσουμε να προσελκύσουμε και άλλους να ασχοληθούν με τα Κοινά και τον συνδικαλισμό.
«Τύχη είναι όταν η εξαιρετική σκληρή προετοιμασία συναντά τη ευκαιρία», είπε ο Αριστοτέλης στο Μέγα Αλέξανδρο.
Έχοντας την πρόθεση να εργαστώ σκληρά, θέτω την υποψηφιότητά μου με το ψηφοδέλτιο του σκληρά εργαζόμενου Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ κ.Γιώργου Καββαθά και ζητώ την εμπιστοσύνη σας για την επόμενη θητεία.
Μάλιστα, η κ. Τεζαψίδου, μετά το πέρας των εργασιών, έσπευσε να ευχαριστήσει τόσο τους επαγγελματίες του κλάδου, όσο και εκείνους που την τίμησαν με την ψήφο τους. Στο μήνυμά της αναφέρει:«Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους που με εμπιστεύτηκαν να εκπροσωπήσω τον κλάδο της ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας στη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.
Ευχαριστώ τον επικεφαλής κ. Γιώργο Καββαθά για την τιμή να με συμπεριλάβει και πάλι στο ψηφοδέλτιο που πλειοψήφισε στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου 2022. Ευχαριστώ όλους που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.
Καλή θητεία σε όλους τους εκλεγμένους συναδέλφους επαγγελματοβιοτέχνες της χώρας. Μαζί μπορούμε πολλά.»

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

SATELITE 2022

FORM BROCHURE 1

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ – ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΚΗΛ

SATELITE 1

Κάθε Σάββατο από 17 Σεπτεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου, 12.00
Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Μορφή & Λειτουργία 200+200» από τους επιμελητές του Μουσείου.
Τιμή εισόδου & ξενάγησης: 10 €

Μικρές Ιστορίες από Πολύτιμες Συλλογές

SATELITE 2

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Μορφή & Λειτουργία 200+200» ειδικοί ιστορικοί και συλλέκτες παίρνουν το βήμα και μας αποκαλύπτουν μικρές ιστορίες από τις ελληνικές συλλογές που φιλοξενούνται στην περιοδική έκθεση.
Τιμή εισόδου & ξενάγησης: 20 €
Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, 11.00 – 13.00
Κατερίνα Κορρέ - Ζωγράφου
Καθηγήτρια Λαογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών / Συλλέκτρια
Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, 11.00 – 13.00
Καθηγητής Μιχαήλ Σκούλλος DSc, PhD
Δ/ντής της Έδρας και Δικτύου UNESCO στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την Διαχείριση & Εκπαίδευση Αειφόρου Ανάπτυξης στην Μεσόγειο / Συλλέκτης
Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022, 11.00 – 13.00
Μαρία Ευθυμίου
Καθηγήτρια Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, 11.00 - 13.00
Ιωάννης Μόνος
Ωρολογοποιός / Aναστηλωτής Iστορικής Ωρολογοποιίας

Πολιτιστικές Εξορμήσεις

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022, 12.00
Ιδιωτική ξενάγηση

SATELITE 3

Εθνολογικό & Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού – Συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου
Ένα ταξίδι στην Ελληνική ιστορία από την προεπαναστατική περίοδο έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Η ξενάγηση θα γίνει από τον δωρητή & συλλέκτη του Μουσείου, κύριο Ηλία Δαραδήμο
Τόπος Συνάντησης: Είσοδος Εθνολογικού & Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού
Κόστος συμμετοχής: 3 €
Τηλεφωνικές κρατήσεις: Ηλίας Δαραδήμος, 6946681060
Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022, 12.00

Ιδιωτική ξενάγηση

SATELITE 4

Συλλογή Σαρόγλου, Πολεμικό Μουσείο Αθηνών
Η Συλλογή Σαρόγλου περιλαμβάνει όπλα διαφόρων ιστορικών περιόδων και πολιτισμών, πολλά από τα οποία είναι μοναδικές εφευρέσεις ή αποτελούν σπάνια δείγματα υψηλής τέχνης. Η ξενάγηση θα γίνει από τον Λοχαγό Νικόλαο Ρούσσο.
Τόπος Συνάντησης: Είσοδος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2, 10675 Αθήνα)
Κόστος συμμετοχής: 5 €
Τηλεφωνικές κρατήσεις: Παναγιώτης Μήτσης, 210 9239709

Εργαστήρια Παραδοσιακών Τεχνικών

Σάββατο 12 Νοεμβρίου, Ώρες: 10.00 – 14.00
Εισαγωγή στην Συρματερή τεχνική (filigree)

SATELITE 5

Εισηγητής: Γιάννης Τσαλαπάτης
Η συρματερή τεχνική βρίσκει τις ρίζες στην αρχαιότητα και είναι μια από τις πλέον απαιτητικές τεχνικές της κοσμηματοποιίας. Στο εργαστήριο θα μάθουμε την ιστορία της συρματερής τεχνικής, την σχεδίαση, αλλά και τις δυνατότητες εφαρμογής της, δημιουργώντας τα δικά μας κοσμήματα.
Κόστος συμμετοχής: 40€ (συν τα υλικά του σεμιναρίου)
Σάββατο 26 Νοεμβρίου, Ώρες: 10.00 – 14.00

Εισαγωγή στην Μεταλλοπλαστική (Repoussé, φουσκωτή)

SATELITE 6

Εισηγητής: Γιάννης Τσαλαπάτης
Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες τεχνικές κοσμηματοποιίας που χρησιμοποιήθηκε από πληθώρα πολιτισμών. Με την χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής, δίνεται η δυνατότητα να αποδώσουμε, με απλά μέσα, εκπληκτικά τρισδιάστατα αποτελέσματα, αλλά με εξαιρετική αισθητική αρτιότητα. Στο σεμινάριο θα γνωρίσουμε την ιστορία της τεχνικής, την μεθοδολογία, τα εργαλεία και τους τρόπους εφαρμογής της.
Κόστος συμμετοχής: 40€ (συν τα υλικά του σεμιναρίου)
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, Ώρες: 10.00 – 14.00

Χύτευση σε σουπιοκόκαλο

SATELITE 7

Εισηγητής: Γιάννης Τσαλαπάτης
Το κόκαλο της σουπιάς, ως ασβεστολιθικό υλικό, αποτελεί ένα εξαιρετικό καλούπι για χύτευση και ήταν σε χρήση στα εργαστήρια των παλιών μαστόρων, από την αρχαιότητα έως το πολύ πρόσφατο παρελθόν, λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων του. Στο σεμινάριο, θα δημιουργήσουμε ένα κόσμημα, είτε αντιγράφοντας ένα αντικείμενο είτε εκ νέου, σκαλίζοντας απευθείας μια κοιλότητα στο εσωτερικό του σουπιοκόκαλου. Έπειτα, θα χυτεύσουμε σε αυτή την κοιλότητα λιωμένο μέταλλο και θα τελειώσουμε την επεξεργασία του κοσμήματός μας με το φινίρισμά του.
Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στην κατασκευή κοσμημάτων.
Κόστος συμμετοχής: 40€ (συν τα υλικά του σεμιναρίου)
Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, Ώρες: 10.00 – 14.00

Φτιάξε σκουλαρίκια για τη φορεσιά σου

SATELITE 8

Εισηγητής: Γιάννης Τσαλαπάτης
Στο σεμινάριο θα κατασκευάσουμε αντίγραφα παραδοσιακών κοσμημάτων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ώστε να μπορούμε να συνοδεύσουμε τις φορεσιές μας με αυτά, στις χορευτικές μας παρουσιάσεις, αλλά και όχι μόνο!
Θα κάνουμε μια εισαγωγή στη σφυρηλάτηση, την εμπίεστη τεχνική, στη κοπή και διάτρηση, καθώς και στις κολλήσεις, τεχνικές που θα χρησιμοποιήσουμε για να κατασκευάσουμε το κόσμημά μας, με πολύ απλά μέσα, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούσε και ένας παραδοσιακός τεχνίτης. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στην κατασκευή κοσμημάτων.
Κόστος συμμετοχής: 40€ (συν τα υλικά του σεμιναρίου)

ART FAIR 2022, 3 & 4 Δεκεμβρίου 2022, 10.00 - 18.00

SATELITE 9

Κάθε χρόνο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, το ΜΚΗΛ γεμίζει με νέες δημιουργίες και πρωτότυπες ιδέες. Το “Art Fair” του Μουσείου Κοσμήματος αποτελεί μια έκθεση-θεσμό, που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και αποσκοπεί στην προβολή και προώθηση καλλιτεχνών ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο την εικαστική και καλλιτεχνική δημιουργία, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα πώλησης.
Καλλιτέχνες και νέοι δημιουργοί έχουν την δυνατότητα να προβάλλουν το έργο τους στο κοινό του ΜΚΗΛ. Με την συμμετοχή τους, οι καλλιτέχνες κατοχυρώνουν την έκθεση των προϊόντων τους σε έναν χώρο ειδικά σχεδιασμένο και συνυφασμένο στην συλλογική μνήμη με την ανάδειξη των διακοσμητικών τεχνών και της τέχνης του κοσμήματος.
Το ΜΚΗΛ, ως πυρήνας πολιτισμού, διοργανώνει, παράλληλα, ολιγομελείς ξεναγήσεις, φέρνοντας μικρούς και μεγάλους στους εκθεσιακούς μας χώρους, προτρέποντας όλους να ψυχαγωγηθούν και να πραγματοποιήσουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους, σε ένα ανάλαφρο και εορταστικό κλίμα.
Για δηλώσεις συμμετοχής στο Art Fair 2022 παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο +30 210 92 21 044 είτε ηλεκτρονικά στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Η Είσοδος στο κοινό θα είναι ελεύθερη όλο το διήμερο για περιήγηση και ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.

Πληροφορίες Κρατήσεων / Όροι και Προϋποθέσεις
Οι κρατήσεις γίνονται τηλεφωνικά στο 210 - 210 9239709 και επιβεβαιώνονται μόνο με την άμεση πληρωμή του προγράμματος μέσω πιστωτικής κάρτας ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
Σε κάθε περίπτωση μετά την καταβολή του αντίτιμου του σεμιναρίου/ξενάγησης, τα χρήματα δεν επιστρέφονται και δεν μετατίθενται για άλλο πρόγραμμα.
Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, σας προτρέπουμε για την έγκαιρη κράτηση σας.

Επικοινωνία, Πληροφορίες & Κράτηση Θέσεων
Ελένη Μάστορα, Βύρωνας Βαφειάδης, Παναγιώτης Μήτσης
Τηλ : 210-9239709
Email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ιστοσελίδα:
www.lalaounis-jewelrymuseum.gr

Ώρες Λειτουργίας Μουσείου
Τρίτη - Κυριακή 9.00 π.μ.– 3.00 μ.μ

Δυσαρέσκεια της ΠΟΒΑΚΩ

Για την παραμονή του φόρου πολυτελείας στο κόσμημα

1 povako

Τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι επαγγελματίες του κλάδου της Αργυροχρυσοχοΐας, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι ο φόρος πολυτελείας στο κόσμημα παραμένει και μάλιστα υψηλός.
Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε η πρόσφατη «απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να καταθέσει προς ψήφιση διάταξη που προβλέπει την κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας 10% στα γουνοποιητικά προϊόντα, στα αγαθά που αποτελούν τις πρώτες ύλες για την παραγωγή έτοιμων προϊόντων γούνας, καθώς και στα προϊόντα αργυροχοΐας».
Στην πράξη, ωστόσο, τα παραπάνω φαίνεται πως δεν επαληθεύονται σε ό,τι αφορά τα κοσμήματα και τα ρολόγια. Οι επαγγελματίες, μάλιστα, προς λύπη τους, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυτή τη συνθήκη, σηκώνοντας το βάρος του κόστους και κάνοντας λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Η ΠΟΒΑΚΩ αποφάσισε να κινηθεί δυναμικά, προχωρώντας σε σημαντικές ενέργειες, με σκοπό την αφύπνιση και κινητοποίηση των αρμοδίων. Για τον σκοπό αυτό, σε συνέχεια σχετικού υπομνήματος που κατετέθη παλαιότερα προς τον Υφυπουργό Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κο Απόστολο Βεσυρόπουλο, η Ομοσπονδία απέστειλε, σχετικά με το φόρο πολυτελείας, εκ νέου επιστολή προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κύριο Απόστολο Βεσυρόπουλο και παράλληλα επεσήμανε το πρόβλημα και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κύριο Θεόδωρο Σκυλακάκη.

2 povako

Πιο αναλυτικά:
Στην επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών προς τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, τονίζεται ότι «ο τρόπος εφαρμογής του φόρου πολυτελείας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός για τον Έλληνα παραγωγό, ο οποίος καλείται να τον αποδώσει, υπολογισμένο σε πολύ υψηλότερη αξία (χονδρικής ή λιανικής διάθεσης) από τον αντίστοιχο εισαγωγέα, ο οποίος αποδίδει φόρο υπολογισμένο στην τιμή κόστους κτήσης».
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «Σε μια περίοδο που η χώρα προσπαθεί να επανεκκινήσει την οικονομία, μετά από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον τουρισμό, που αποτελεί ένα από τα πλέον δυνατά χαρτιά της Ελλάδας, ζητούμε για μια ακόμη φορά την κατάργηση του συγκεκριμένου αντιαναπτυξιακού φόρου, προκειμένου το ελληνικό κόσμημα να γίνει περισσότερο ελκυστικό στους εν δυνάμει τουρίστες και όχι μόνον. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν η αποδοτικότερη λύση για τον κλάδο μας που συνεισφέρει στα έσοδα της ελληνικής οικονομίας και προάγει τον πολιτισμό της χώρας».
Στις επιστολές προς τους κυρίους Βεσυρόπουλο και Σκυλακάκη, υπογραμμίζεται η ανάγκη να συμπεριληφθεί η αργυροχρυσοχοΐα στο σχετικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, όπου πρόκειται να καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας στα προϊόντα της γουνοποιίας.
«Το αγκάθι του φόρου πολυτελείας στο κόσμημα, ωστόσο, στερεί την ανταγωνιστικότητά του έναντι των αγορών γειτονικών χωρών, στις οποίες και δεν υφίσταται ο εν λόγω φόρος, υποβιβάζει την αξία του ως μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας και αποτρέπει και ξένους αγοραστές από την επιλογή του, καθώς είναι γνωστό ότι επιβαρύνονται τα κοσμήματα εγχώριας παραγωγής συνολικά με φόρο 36,4%, με συνέπεια να προτιμώνται τα ξένα προϊόντα», σημειώνει η ΠΟΒΑΚΩ στις δύο συνημμένες επιστολές, προς το αρμόδιο υπουργείο.

33ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός

Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος

3 povako

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ), προκηρύσσει τον 33ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος, με τίτλο:

«1922-2022: Η Μικρά Ασία στο Ελληνικό Κόσμημα 100 χρόνια μετά»

Ο διαγωνισμός, που διοργανώνει η ΠΟΒΑΚΩ σε συνεργασία με την ΔΕΘ HELEXPO, στοχεύει στην ανάπτυξη και ανάδειξη του ελληνικού κοσμήματος.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν:
– Μαθητές σχολών αργυροχρυσοχοΐας ή / και ομάδες μαθητών, έως διμελείς
– Σπουδαστές σχολών σχεδιασμού ή / και ομάδες σχεδιαστών, έως διμελείς
– Επαγγελματίες σχεδιαστές κατασκευαστές, σχεδιαστικές ομάδες ή εταιρίες κ.λπ., που ασχολούνται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με το σχέδιο και μπορούν να συμμετέχουν μεμονωμένα ή σαν μέλη ομάδας.

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεως συμμετοχής ορίζεται η 21η Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, έτους 2022 και ώρα 15:00.

Στην οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού, μετέχουν:
– Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ)
– Συντεχνία Χρυσοχόων – Αργυροχρυσοχόων Θεσσαλονίκης (ΣΧΑΘ)
– Σύλλογος Κοσμηματοπωλών – Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης (ΣΚΩΘ)
– Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων Αθηνών (ΣΑΑ)
– ΔΕΘ-HELEXPO

Σημειώνεται πως οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, είναι αναρτημένα σε πίνακα ανακοινώσεων στα γραφεία της ΠΟΒΑΚΩ & της ΔΕΘ – HELEXPO και στην επίσημη ιστοσελίδα τους (www.povako.gr & www.helexpo.gr) καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Πρόσκληση συμμετοχής

Στην 86η ΔΕΘ από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Σύμφωνα με επιστολή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, υπάρχει προγραμματισμός για παρουσία του στην 86η ΔΕΘ και μάλιστα, έχοντας ως προτεραιότητα την προσπάθεια στήριξης στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, το ΕΕΑ προσφέρει, για 6η συνεχή χρονιά, τη δυνατότητα στα μέλη του να συμμετάσχουν δωρεάν, με αυτοτελές περίπτερο του ΕΕΑ.

Για όσους ενδιαφερόμενους, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής είναι η 15η Ιουλίου 2022.
Πληροφορίες: Καθημερινά 09:00-15:00
Τηλέφωνα: 210 3380203 (Τάνια Δρίτσα), 210 3380206 (Ηρώ Γαλάτη)

Σημειώνεται πως πρόκειται για περιορισμένο αριθμό θέσεων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΠΟΒΑΚΩ

Επιτυχείς οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης στο Ηράκλειο Κρήτης

4 povako

Με επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών, στην πόλη του Ηρακλείου Κρήτης, στην αίθουσα συνεδριάσεων του τοπικού Επιμελητηρίου.
Η διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης είχε οργανωθεί στο Ηράκλειο, ακολουθώντας απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΒΑΚΩ να αποκεντρώσει τις εργασίες της, σε μια προσπάθεια τόνωσης των σχέσεων με τους τοπικούς Συλλόγους μέλη της, αλλά και ανταποκρινόμενη στις ανάγκες λόγω των διαρκών ανατιμήσεων, της οικονομικής δυσπραγίας και της ανάγκης για τόνωση των τοπικών αγορών. Δρώντας σε πνεύμα ομοψυχίας και αποδοχής, οι εργασίες της φετινής Γενικής Συνέλευσης ήρθαν εις πέρας σε κλίμα ευχάριστο και αισιόδοξο.

5 povako

Μάλιστα, την προηγουμένη της συνέλευσης, παρατέθηκε δείπνο στους αντιπροσώπους και συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση, συνδυάζοντας τις εργασιακές υποχρεώσεις με στιγμές τέρψης και ευχαρίστησης. Το δείπνο έλαβε χώρα στο roof garden του ξενοδοχείου Kapsis Astoria και έδωσε μια ευχάριστη νότα στο διήμερο της Συνέλευσης, καθώς επίσης πρόσφερε μια γαστρονομική εμπειρία, που μόνο η Κρήτη μπορεί να κάνει πραγματικότητα.
Την Γενική Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος και Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κύριος Μανώλης Φραγκάκης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου, κύριος Χαράλαμπος Λεκάκης. Σύμφωνα με τους κανόνες εθιμοτυπίας, στους επίσημους καλεσμένους επιδόθηκε αναμνηστικό μετάλλιο της Ομοσπονδίας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος, κύριος Πέτρος Καλπακίδης, έκανε μνεία στην εξωστρέφεια της ΠΟΒΑΚΩ και τη δραστηριοποίησή της, τόσο δίνοντας το παρόν στην κλαδική εκθεσιακή δραστηριότητα του τόπου, αλλά και στις προσπάθειες προβολής και προώθησης του ελληνικού κοσμήματος τόσο στην εγχώρια όσο και στις αγορές του εξωτερικού, μέσα από συμμετοχή της ΠΟΒΑΚΩ σε εκθέσεις τουριστικού ενδιαφέροντος.
Στις τοποθετήσεις αντιπροσώπων, επισημάνθηκε από την Σύμβουλο κα Τεζαψίδου, η ανάγκη αναβάθμισης της εκπαίδευσης στο χώρο, ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό του κλάδου.

6 povako

Η κα Γάτσα, Τομεάρχης Τουρισμού, τόνισε την παρουσία της ΠΟΒΑΚΩ στην έκθεση Philoxenia Hotelia 2021, δίνοντας στην ομοσπονδία ένα άνοιγμα στον τουριστικό κόσμο και παρέχοντας την ευκαιρία να δώσει ένα ηχηρό παρόν στον τουριστικό κλάδο, καθώς το κόσμημα αποτελεί έμμεσα εξαγώγιμο προϊόν, που ωφελεί την οικονομία της χώρας. Ο κ. Βασδέκης, B’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ και υποτομεάρχης εκθεσιακής πολιτικής, με υπερηφάνεια παρουσίασε τη θετική ανταπόκριση και άνω του αναμενόμενου προσέλευση επισκεπτών στις εκθεσιακές δραστηριότητες που έλαβε μέρος η ΠΟΒΑΚΩ, αλλά και στην κλαδική έκθεση του Φεβρουαρίου 2022, οι οποίες είναι φωτεινό σημάδι της διάθεσης του επιχειρηματικού κόσμου του κλάδου του κοσμήματος για συνεργασίες και δυναμική επάνοδο στο προσκήνιο.

7 povako

Αναφορά για τη συμφωνία που έκανε ο Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων Αθηνών με τα ΕΛΤΑ για την αποστολή πολυτίμων αντικειμένων, έκανε ο κ. Κνουνή. Σε επιστολή που συνέταξε ο ΣΑΑ, στην οποία επισημαίνεται η προσπάθεια για την προώθηση και προβολή του κλάδου της αργυροχρυσοχοΐας, αναφέρθηκε ο κ. Σπυρομήλιος. Την κατασκευή και δημιουργία σήματος των συλλόγων με κοινό παρονομαστή την ΠΟΒΑΚΩ, επεσήμανε ο κ. Ηλιόκαυτος. Ο κ. Κουτσοδήμας εξέφρασε την αντίθεσή του στα επιτεύγματα και στην αποδοτικότητα του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου. Ο κ. Σουρούδης αναφέρθηκε στην επιτυχία του Συλλογικού Επιχειρησιακού Προγράμματος με το οποίο ενισχύθηκαν δραστηριότητες των Συλλόγων και εξέφρασε την επιθυμία για επανάληψή του. Ο κ. Γιαλεσάκης, ο Ταμίας της Ομοσπονδίας παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό και τον προϋπολογισμό της ΠΟΒΑΚΩ και ο κ. Παπαθανασίου, Γενικός Γραμματέας, αναφέρθηκε εκτός της παρουσίασης διοικητικών πεπραγμένων για το 2021, στην κοινωνική παρουσία της ΠΟΒΑΚΩ μέσω δωρεών και συμμετοχών σε εκδηλώσεις που εκτείνονται πέραν των εργασιών του κλάδου, κάνοντάς την μια Ομοσπονδία με έντονο παρόν στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Επίσης, έγινε αναφορά από τον κ. Χατζηθεοδώρου και στη διευκόλυνση των επιχειρήσεων περί αξιοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσοχόων Ωρολογοποιών Καλαμάτας, κύριος Κουβελάκης, εξέφρασε το όραμα να γίνει η ΠΟΒΑΚΩ brand name, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια ισχυρή υπογραφή στο ελληνικό κόσμημα. Οι μελλοντικές ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου, παρουσιάστηκαν από τον κ. Καλπακίδη, κατά την παρουσίαση του πλάνου δράσης, που αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη, οργάνωση και δραστηριοποίηση της Ομοσπονδίας σε όλους τους τομείς αρμοδιότητάς της . Επίσης, αναπτύχθηκε προβληματισμός από την πρόεδρο του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Ωρολογοποιών Ωρολογοπωλών Ρόδου, κυρία Αργυρού, περί των πωλήσεων τεχνουργημάτων από πωλητήρια μουσείων αναφορικά με τον υγιή ανταγωνισμό. Η Συνέλευση έκλεισε με επιτυχία, θετικά σχόλια και χαμόγελα από την πλευρά όλων των συμμετεχόντων, με ανταλλαγή αισιόδοξων μηνυμάτων και πνεύμα ομόνοιας και ομοψυχίας.

Λαμπρή απόδοση τιμής σε παλαίμαχα μέλη

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών στις 5 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και έχοντας επίγνωση της σημασίας της αποτίμησης της αξίας του έργου των ανθρώπων που εργάστηκαν για το συμφέρον του κλάδου, αναγνωρίστηκε η προσφορά παλαιότερων μελών μέσα από τη θεσμική τους θέση και τιμήθηκαν τα παλαίμαχα μέλη της ΠΟΒΑΚΩ, κυρία Βάνα Περρή και κύριος Γεώργιος Κουναλάκης.

8 povako

Η τέλεση της απόδοσης τιμής διενεργήθηκε προ ημερησίας διατάξεως, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Στην κυρία Βάνα Περρή και τον κύριο Γεώργιο Κουναλάκη απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα η οποία επιδόθηκε από τον κύριο Πέτρο Καλπακίδη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας και αναμνηστικός πάπυρος, ο οποίος επιδόθηκε από τον κύριο Τριαντάφυλλο Παπαθανασίου, Γενικό Γραμματέας της Ομοσπονδίας, ενώ ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ, κύριος Πέτρος Καλπακίδης απηύθυνε ευχαριστήριο λόγο και έκανε μνεία στο άξιο έργο τους και το σημαντικό στίγμα που άφησαν στην ιστορική πορεία της Ομοσπονδίας. Οι τιμώμενοι δέχθηκαν τα δώρα και ακολούθησε ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, στα πλαίσια της αναγνώρισης της σημασίας της Ομοσπονδίας στη συνέχιση του κλάδου της ελληνικής αργυροχρυσοχοΐας.

9 povako

Συγκεκριμένα, ο κύριος Κουναλάκης παρότρυνε τους παρευρισκόμενους να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να συνεχίσουν το έργο της Ομοσπονδίας, κρατώντας την ζωντανή, καθότι έχει υπάρξει ιστορικά ένας σημαίνοντας οργανισμός για τον κλάδο. Η κυρία Περρή συγκινημένη, ανέφερε ότι ο δικός τους αγώνας υπήρξε δύσβατος στο παρελθόν, χωρίς ηλεκτρονικά μέσα και τις ευκολίες της σύγχρονης εποχής και ευχήθηκε δύναμη για τη συνέχιση του αγώνα και τη στήριξη της Ομοσπονδίας, ώστε να συνεχίζει τις δράσεις της και να διασφαλίσουν οι νεότεροι την ύπαρξη και τη δυναμική της ΠΟΒΑΚΩ.