Image
Image
Image
Image

Αισιοδοξία για την τουριστική περίοδο προβληματισμός για την υπόλοιπη αγορά

Βγήκαμε από έναν δύσκολο εμπορικά χειμώνα, με τους περισσότερους από τους καταστηματάρχες να μην έμειναν ικανοποιημένοι από την εορταστική περίοδο που πέρασε. Κάτι τέτοιο άραγε συνέβη επειδή η ακρίβεια σε όλα τα είδη έχει χτυπήσει «κόκκινο»; Επειδή η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή όλο και μειώνεται; Μήπως επειδή υπάρχει η πεποίθηση ότι δεν μπορεί να αλλάξει κάτι; Ή, ακόμη, λόγω ενός συνδυασμού όλων των παραπάνω;
Ωστόσο, όποια και αν είναι η απάντηση, σημασία έχει ότι πλέον όλα τα βλέμματα του κλάδου είναι στραμμένα στην τουριστική αγορά.
Όμως η αργυροχρυσοχοΐα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφορά μόνο την τουριστική περίοδο. Πως λοιπόν θα μπορούσε να έρθει ανάπτυξη και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές που δεν έχουν προσέλευση τουριστών; Δεν θα πρέπει να είναι και αυτό ένα ζήτημα που αξίζει να συζητιέται; Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθούμε συνέχεια να το υπενθυμίζουμε.

Πολλές φορές έχουμε αναφέρει ότι το κόσμημα θα πρέπει να αρχίσει να διαφημίζεται, και ναι καλές είναι οι μεμονωμένες προσπάθειες από κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά τι θα γινόταν εάν μπορούσε να γίνει οργανωμένα και μεθοδικά;
Μήπως κάτι τέτοιο σιγά σιγά θα υπενθύμιζε στους Έλληνες καταναλωτές ότι η αγορά ενός κοσμήματος είτε για τον εαυτό μας είτε ως ένα πολύτιμο δώρο είναι μία όμορφη και με συναισθηματική αξία κίνηση;
Πόσο δύσκολο είναι να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια;

Θα συνεχίσουμε να ελπίζουμε σε αυτό και να το οραματιζόμαστε, υπενθυμίζοντας στους εαυτούς μας αλλά και στους άλλους όλα όσα μας βοηθούν να συνεχίζουμε και να εξελισσόμαστε.
Μέχρι όμως να έρθει εκείνη η στιγμή που όλοι προσδοκούμε, ας είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επαληθευτούν τα πολύ καλά στοιχεία που ακούμε για την επερχόμενη τουριστική σεζόν και ας προσπαθήσουμε να την εκμεταλλευτούμε δημιουργώντας υποδομές και βάσεις για την ελληνική αργυροχρυσοχοΐα για τις επόμενες δεκαετίες που θα ακολουθήσουν.

Ο εκδότης
Τάσος Σπανούδης

Ναι στην καλοκαιρινή σεζόν, αλλά υπάρχει και η χειμερινή περίοδος

Μια ακόμη καλοκαιρινή περίοδος έφτασε στο τέλος της. Ήταν η πρώτη μετά-covid σεζόν, η οποία σημείωσε ρεκόρ προσέλευσης επισκεπτών, ενώ οι πιο διάσημοι προορισμοί της χώρας μας συνεχίζουν να είναι ανοικτοί και να υποδέχονται τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Τα επίσημα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν αύξηση των εισπράξεων από την τουριστική βιομηχανία που ξεπερνάει το 200% σε σχέση με το 2021.
Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για μια εξαιρετική σεζόν, κατά την οποία ο κλάδος της αργυροχρυσοχοΐας πήρε επιτέλους μια καλή “ανάσα”. Και ναι, μιλάω για μία αναπνοή καθώς έχουμε ακόμα μπροστά μας τη χειμωνιάτικη περίοδο με αποκορύφωμα τα Χριστούγεννα, η οποία είναι η συνέχεια και δεν πρέπει να επαναπαυτούμε και να σταματήσουμε. Αντιθέτως, καλό θα ήταν να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται.
Σίγουρα υπάρχει για την κάθε επιχείρηση κάτι που θα μπορούσε να κάνει για να μπορέσει να προσελκύσει περισσότερους πελάτες στο κατάστημα της, και αυτό που χρειάζεται είναι να ανακαλύψει τι θα ήταν αυτό.
Νομίζω ότι τα πάντα ξεκινούν από την επιθυμία για αναζήτηση, για ενημέρωση και όχι με τον καθησυχασμό. Και ακριβώς εκεί κατά τη γνώμη μου είναι η προσωπική ευθύνη όλων μας.
Αντικειμενικά, για ολόκληρο τον κόσμο, ένα εξαιρετικό σημείο αναφοράς είναι οι κλαδικές εκθέσεις. Σε αυτές αντανακλάται το αποτέλεσμα της προσπάθειας των εκθετών να παρουσιάσουν νέα σχέδια και νέες ιδέες, για τα οποία οι επισκέπτες ενημερώνονται έχοντας τη δυνατότητα να προετοιμαστούν για την επερχόμενη περίοδο.
Με θλίβει το γεγονός ότι οι “χειμερινές” εκθέσεις μας στερούνται συγκριτικά με τις άλλες, τόσο τη συμμετοχή των εκθετών όσο και την προσέλευση των επισκεπτών.
Φταίει η οικονομική κρίση; φταίνε τα συλλογικά όργανα; οι ίδιοι οι εκθέτες; οι οργανωτικές εταιρείες; ή οι επισκέπτες μήπως; μήπως φταίμε εμείς (τα περιοδικά του κλάδου);
Το πιθανότερο είναι ότι όλοι έχουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί και κάποια στιγμή θα πρέπει να το αναλάβουμε, εάν δεν θέλουμε να λέμε ότι η αργυροχρυσοχοΐα είναι πλέον εποχιακή εργασία.

Ο εκδότης
Τάσος Σπανούδης

Στη καρδιά του καλοκαιριού και με την κλιματική αλλαγή να χτυπάει δυνατά την πόρτα μας

Ολόκληρη η Ευρώπη αντιμέτωπη ίσως με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, καλείται να σταθεί άξια και ικανή για το ύψος των περιστάσεων.
Από τη μία ο πλανήτης “φωνάζει” όσο πιο δυνατά μπορεί ότι πρέπει να αρχίσουμε να παίρνουμε επιτέλους σοβαρά μέτρα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην κλιματική αλλαγή, και από την άλλη κλιμακώνεται ένας πόλεμος για την ενέργεια.
Δεν είμαι σε θέση να κατανοήσω απόλυτα τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος, και ακόμη περισσότερο το γιατί δεν τελειώνει. Όμως όποια και εάν είναι τα κίνητρα - μάλλον όσο τεράστια και εάν είναι τα οικονομικά οφέλη - που υπάρχουν πίσω από όλο αυτό, συνεχίζει να ισχύει ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να κάνεις έναν πόλεμο. Εκτός εάν δεν σε ενδιαφέρουν καθόλου οι ανθρώπινες ψυχές, οπότε σταματάει και η όποια συζήτηση.
Εν τούτοις, παρόλο που αυτή τη στιγμή φαίνεται να πληρώνουν αυτή την κρίση ακριβότερα οι ευρωπαίοι πολίτες, παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία να αρχίσουμε επιτέλους να λειτουργούμε σαν μια ένωση η οποία αναζητά λύση για όλους και όχι σαν ανταγωνιστές. Μην ξεχνάμε ότι η παλίρροια σηκώνει όλες τις βάρκες και όχι μερικές.
Ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θα έπρεπε να έχουν αρχίσει οι ηγέτες αυτής της ηπείρου να διατυμπανίζουν είναι το “θα βγούμε πιο δυνατοί και από αυτή την κρίση”, και όχι να μιλάνε για δύσκολο χειμώνα με συσσίτια.

Για όλους εμάς που ζούμε στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου, με τις πιο καθαρές θάλασσες, με αισιόδοξη νοοτροπία και με την πίστη μας στον άνθρωπο …

… Θα έχουμε να θυμόμαστε και αυτό.

Ο εκδότης
Τάσος Σπανούδης

Διάχυτη αισιοδοξία, υψηλές προσδοκίες

Μετά από δύο συνεχόμενες καλοκαιρινές σεζόν υπομονής και επιμονής, φαίνεται ότι το φετινό καλοκαίρι θα αποτελέσει, - σύμφωνα με τις προβλέψεις -, μια εξαιρετική τουριστική περίοδο.
Αναμένεται ο αριθμός των τουριστών να σπάσει κάθε ρεκόρ αφίξεων, σε σχέση με τους προ-covid καιρούς, όπως δείχνουν και οι κρατήσεις των ξενοδοχείων σε όλες τις τουριστικές περιοχές.
Ωστόσο, ο προβληματισμός που μας προκαλούν τα νέα δεδομένα έγκειται περισσότερο στην ποιότητα αυτών των τουριστών και όχι τόσο στην ποσότητα. Με άλλα λόγια προσδοκούμε οι τουρίστες να αποτελέσουν έντονα καταλυτική δύναμη για την εμπορική κίνηση και όχι συγκρατημένο κόσμο που θα έρθει διακοπές στη χώρα μας επιλέγοντας την για να κάνει οικονομία.
Φυσικά, οι διεθνείς συνθήκες και συγκεκριμένα η αύξηση των τιμών στην ενέργεια, κάτι τέτοιο δεν το καθιστά εύκολο και είναι μία παράμετρος όπου οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.
Όπως και να έχει όμως, όλα δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα φέρει αρκετή δουλειά στους επαγγελματίες του τουρισμού και οι ελπίδες μας είναι ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία γενικότερη και μακρόχρονη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Ας καλωσορίσουμε τις νέες συνθήκες και ας ελπίσουμε πως μέσα σε αυτές η υπομονή και επιμονή των τελευταίων ετών θα αποδώσουν καρπούς.

Ο εκδότης
Τάσος Σπανούδης

ΑΤΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΪΑ

Αναλογιζόμενος τα τελευταία χρόνια και τις τελευταίες καλοκαιρινές σεζόν, μου είναι αρκετά ξεκάθαρο πως το καλύτερο μέλλον που περιμέναμε δεν είναι πλέον μακριά.
Μετά από δύσκολες περιόδους, φαίνεται πως το εμπόριο κοσμημάτων θα εμπλουτιστεί και θα αυξηθεί ικανοποιητικά.
Σύμφωνα με την πορεία του τουρισμού τα τελευταία καλοκαίρια, αλλά και με την εξέλιξη της πανδημίας, τα δεδομένα δείχνουν πως η φετινή σεζόν θα συναντήσει μεγάλη άνοδο καθώς τα «χρόνια του covid» φτάνουν σιγά αλλά σταθερά στο τέλος τους.
Είμαστε έτοιμοι για ένα νέο ξεκίνημα και μία νέα επιστροφή στην πραγματικότητα, γεγονός που ήδη έχουμε αρχίσει να βιώνουμε.
Ας είναι το νέο έτος η αφορμή να αποχαιρετίσουμε τα μελανά σημεία του πρόσφατου παρελθόντος μας και η στιγμή να συλλέξουμε ξανά δυνάμεις για να αδράξουμε την καλοκαιρινή περίοδο με νέα διάθεση.

Ο εκδότης
Τάσος Σπανούδης

Η Χριστουγεννιάτικη Ατμόσφαιρα είναι για όλους μας

Οι εορταστικές ημέρες συνηθίζουμε να λέμε ότι είναι για τα παιδιά, όμως η αλήθεια είναι ότι είναι για όλους μας. Ακόμα και η δική μας ψυχολογία αλλάζει.
Και αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε όλοι μας. Μια καλύτερη ψυχολογία.

Με όλα όσα έχουν συμβεί στη ζωή μας τα τελευταία 2 χρόνια, έχουμε όλοι μας ανάγκη από μια αλλαγή, προς το καλύτερο - φυσικά - και οι φετινές γιορτές μπορεί να είναι η αφορμή για αυτή την αλλαγή.
Με έναν μοναδικό - ή για τους πιο ρομαντικούς – με έναν μαγικό τρόπο, η Χριστουγεννιάτικη Ατμόσφαιρα μας αλλάζει τη διάθεση, μερικές φορές χωρίς καν να το αντιληφθούμε.

Και για να το πετύχουμε αυτό πιο εύκολα, ορίστε μερικές ιδέες για να δημιουργήσουμε αυτήν ακριβώς την ατμόσφαιρα:
Αρχίζοντας μπορούμε να στολίσουμε τον επαγγελματικό μας χώρο.
Εάν είναι δύσκολο να στολιστεί ολόκληρος ο χώρος, ίσως επειδή είναι μεγάλος ή μπορεί να υπάρχουν μηχανήματα, ή άλλα αντικείμενα, μπορούμε να επικεντρωθούμε σε μία μόνο γωνία, όπου θα τη βλέπουμε εμείς και οι επισκέπτες μας.
Να έχουμε γιορτινά λαμπάκια.
Με αυτά τα μικρά φωτεινά λαμπάκια ο χώρος μεταμορφώνεται αμέσως δίνοντας άλλη αίσθηση.
Να τοποθετήσουμε Χριστουγεννιάτικα φυτά ή κλαδιά.
Εάν το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο δεν μπορεί να υπάρχει στο χώρο σας, τότε μερικά φυτά ή ακόμα και κλαδιά μπορούν να δώσουν την ατμόσφαιρα που επιθυμούμε.
Τέλος η Χριστουγεννιάτικη μουσική, είναι αυτή που θα χρωματίσει ολόκληρο το χώρο που βρισκόμαστε.

Στολίστε, γιορτάστε και ξανά νιώστε όμορφα με την απόλυτα Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.
Από εμένα και όλους τους συνεργάτες του περιοδικού,
Καλές Γιορτές, Καλά Χριστούγεννα και το 2022 να είναι για όλους μια εποικοδομητική και υγιής χρονιά με ότι επιθυμεί ο καθένας ξεχωριστά.

Ο εκδότης
Τάσος Σπανούδης

ΥΠΟΜΟΝΗ, ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, ΚΟΥΡΑΓΙΟ, ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ

Με την καλοκαιρινή σεζόν να βρίσκεται στο αποκορύφωμα της, φαίνεται ότι οι προσδοκίες για μια καλή τουριστική χρονιά, λόγω της προσέλευσης μεγάλου αριθμού τουριστών δεν ευδοκίμησαν – τουλάχιστον μέχρις στιγμής -.

Δυστυχώς μετά από ενάμιση σχεδόν χρόνο, συνεχίζει ολόκληρη η ανθρωπότητα να δίνει τη μάχη της κατά του COVID-19. Μοναδικά μέχρι τώρα όπλα, τους περιορισμούς και τα εμβόλια. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι η πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία του να μην έχουμε θρηνήσει πολλούς συνανθρώπους μας αλλά και ότι θα πρέπει να υποστούμε την μεγάλη και παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Παρ’ όλα αυτά οφείλουμε να διατηρούμε τα χαμόγελα αισιοδοξία μας, καθώς σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα διατηρήθηκε υψηλά τον Ιούνιο, στις 108,7 μονάδες, σχεδόν αμετάβλητος από τις 108,6 μονάδες τον Μάιο.

Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 15 μηνών, σύμφωνα με έρευνα της οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, με τον δείκτη να βρίσκεται σε επίπεδα προ πανδημίας. Ισχυρή είναι άλλωστε και η άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος συνολικά στην Ευρώπη.

Ίσως οι λέξεις κλειδιά για αυτή την μακρά περίοδο που διανύουμε να είναι η υπομονή, η ψυχραιμία, το κουράγιο, η ελπίδα και η πίστη, θα ξανά βρούμε και θα ξανά χαράξουμε μια καινούργια και δημιουργική ανοδική πορεία.

Ωστόσο, καθώς η μετάβαση στη εποχή μετά την πανδημία γίνεται σταδιακά, η πολιτεία οφείλει και θα πρέπει όσο ποτέ άλλοτε να βρει τρόπους να στηρίξει ακόμα περισσότερο όλους τους επαγγελματίες και μισθωτούς, όχι μόνο αυτούς που ασχολούνται άμεσα με τον τουρισμό, αλλά και όλους τους υπόλοιπους, αφού τα ετήσια έσοδα μας από την τουριστική βιομηχανία στη χώρα μας, κατέχουν το υψηλότερο ποσοστό.

Ο εκδότης
Τάσος Σπανούδης

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Σε μια εποχή όπου θα πρέπει να εξελισσόμαστε συνεχώς, δεν θα μπορούσε και το περιοδικό “Jewel Time” να μην ακολουθήσει αυτό το ρυθμό.

Θεωρώ ότι έχουμε αρκετά χρόνια μπροστά μας μέχρι να εκλείψει τελείως η εκτύπωση και η αποστολή ενός περιοδικού και μάλιστα ενός κλαδικού – επαγγελματικού περιοδικού όπως είναι το “Jewel Time magazine”

Σε ακραίες περιπτώσεις όμως, όπως αυτή που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης τον τελευταίο χρόνο, δεν θα πρέπει να σταματάει και η επαγγελματική ενημέρωση.

Γι’ αυτό και εμείς εάν ποτέ ξανά στο μέλλον υπάρξουν στιγμές όπου δεν θα μας δίνεται η δυνατότητα να εκτυπώσουμε και να αποστείλουμε το περιοδικό μας, θα συνεχίζουμε να σας ενημερώνουμε μόνο ηλεκτρονικά, όπως το εν λόγω τεύχος που σας αποστείλαμε μέσω mail.

Ο εκδότης
Τάσος Σπανούδης

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΑ

Ο Βολταίρος είχε πει, “ότι ένα νόμισμα τυπωμένο σε χαρτί κινείται εγγενώς προς το μηδέν”.

Ο πληθωρισμός ουσιαστικά κινεί το νόμισμα προς την ίδια κατεύθυνση και με τα τεράστια ποσά που ως πιστώσεις κυκλοφορούν ελεύθερα, η πτώση της αξίας των τυπωμένων νομισμάτων είναι νομοτελειακή. Η εξέταση της αγοραστικής αξίας των χαρτονομισμάτων οποιασδήποτε χώρας με την πάροδο του χρόνου αποδεικνύει το αληθές της παρατήρησης.

Ο χρυσός στην ουσία του δεν είναι ένα εμπόρευμα που η τιμή του ανεβοκατεβαίνει. Είναι χρήμα με αξία στην πλέον βασική αποθεματική του μορφή. Τον περισσότερο καιρό δεν έχει μεγάλες διακυμάνσεις αλλά σε περιόδους κρίσεις η τιμή εκτινάσσεται.

Όσο πιο πίσω πάει το ρολόι του χρόνου, τόσο χαμηλότερο και το κόστος κτήσης του. Τουλάχιστον γι’ αυτούς που δεν τα βρήκαν έτοιμα από κάποια κληρονομιά, ή δεν τους ήρθαν σαν δώρο. Γιατί τότε φυσικά, η έννοια του κόστους δεν υφίσταται κι ολόκληρη η αγοραία αξία αποτελεί κέρδος.

Όπως αστόχησαν όσοι βιάστηκαν να ενστερνιστούν την άποψη για το “τέλος της ιστορίας”, έτσι έκαναν λάθος κι εκείνοι που πίστεψαν κατά καιρούς ότι ήρθε το επενδυτικό τέλος για το χρυσό. Για άλλη μια φορά ο “βασιλιάς” των μετάλλων δηλώνει το παρόν του. Με την τιμή του να ενισχύεται ραγδαία, καθώς λειτουργεί σαν ισχυρό αντίβαρο απέναντι στην κλιμακούμενη αβεβαιότητα του σινο-αμερικανικού εμπορικού πολέμου ή ακόμα και των επιπτώσεων από το Brexit και του εν γένει ταραγμένου περιβάλλοντος, για τις οικονομίες και τα χρηματιστήρια.

Μεγάλα αποθέματα χρυσού έχει και η Γερμανία, τα δεύτερα μεγαλύτερα στον Κόσμο, ύψους 3400 τόνων. Η Γερμανία έχει παραδώσει προς φύλαξη στις ΗΠΑ χρυσό αξίας πολλών δις δολαρίων. Έχει ζητήσει την επιστροφή του, η οποία όμως γίνεται με βραδύτατους ρυθμούς, η Fed ζήτησε μια επταετία για να τον επιστρέψει. Αυτό δημιούργησε διαφορά ερωτήματα και σχόλια για το αν πράγματι ο χρυσός υπάρχει στην Fed. Τελικά δηλώθηκε στον Bloomberg ότι η Γερμανία παραιτήθηκε από την επιστροφή του χρυσού και η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας δήλωσε ότι απέστειλε ελεγκτές οι οποίοι διαπίστωσαν την ύπαρξη χρυσού στην Fed.

Ανεξάρτητα πάντως από τα ανωτέρω, είναι βέβαιο ότι όλες οι χώρες αυξάνουν τα αποθέματα χρυσού που κατέχουν και τα επαναπατρίζουν από άλλες χώρες στις οποίες τα είχαν αποθέσει προς φύλαξη.

Είναι βέβαιο ότι η κίνηση αυτή θα συνεχιστεί και ότι ο χρυσός θα συνεχίσει να αυξάνεται στα αποθεματικά των Κεντρικών Τραπεζών αλλά επίσης ότι η ζήτηση αυτή θα επηρεάζει την τιμή του η οποία με την επόμενη κρίση θα εκτιναχθεί διότι τότε θα ζητείται πραγματικός χρυσός και όχι ο χάρτινος χρυσός των επενδυτικών σχημάτων. Οι διαθέσιμες ποσότητες χρυσού ως ποσοστό του παγκόσμιου πλούτου είναι πολύ μικρές για να κρατηθεί η τιμή του σταθερή μπροστά σε αυξανόμενη ζήτηση. Εν σχέση με το κυκλοφορούν χαρτονόμισμα ο χρυσός είναι πολύ υποτιμημένος διότι η τιμή του αλλοιώνεται από τον χάρτινο χρυσό που κυριαρχεί στις συναλλαγές με τη μορφή υποσχετικής χρυσού από διαφορά επενδυτικά χρήματα.

Πηγή : Economy

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2019 ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ 2020

Λίγες ημέρες έμειναν για να τελειώσει και το 2019, μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά με την καλοκαιρινή σαιζόν να μην είναι και η καλύτερη που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια. Εάν λοιπόν αναλογιστούμε ότι πολύ μεγάλο μέρος του κλάδου στηρίζεται στις τουριστικές αγορές, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την φράση “απλά τη ‘βγάλαμε και φέτος”.
Θα ήθελα να αναφερθώ σε αυτό που με εντυπωσίασε πιο πολύ φέτος και ήταν όταν αποδέχτηκα την πρόσκληση της γείτονας χώρας να παραβρεθώ στην έκθεση της Κωνσταντινούπολης τον Οκτώβριο. Η συγκεκριμένη έκθεση άνοιξε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου και εξεπλάγην όταν συνειδητοποίησα ότι ο αριθμός των επισκεπτών για την πρώτη ημέρα ήταν απίστευτα μεγάλος. Οι διάδρομοι ανάμεσα στα περίπτερα ήταν γεμάτοι με υποψήφιους αγοραστές κυρίως από τη Μέση Ανατολή, αλλά και από την Ευρώπη. Θα μπορούσα να παραλληλίσω την εικόνα με τη δική μας έκθεση, με τη διαφορά ότι η δική τους Πέμπτη ήταν σαν 3 δικές μας Κυριακές!!! Το εντυπωσιακό είναι ότι η κρίση στη βιομηχανία των κοσμημάτων υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε εκείνη τη μεριά του πλανήτη ήταν σαν να μην τους έχει επηρεάσει καθόλου!
Τι είναι αυτό τελικά που έκαναν οι γείτονες μας και τα κατάφεραν τόσο καλά; Ίσως πολλοί να ισχυριστούν ότι πουλάνε αρκετά φθηνά, ή ακόμα ότι έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης τους, ή οτιδήποτε άλλο. Σίγουρα μια επιτυχία βασίζεται σε μια ποικιλία πραγμάτων που θα πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί, όμως συνομιλώντας με τους υπεύθυνους της οργάνωσης συνειδητοποίησα ότι δεν έχουν κάποιο “μαγικό ραβδάκι”, αλλά με αρκετές συστηματικές κινήσεις μπόρεσαν και από χρονιά σε χρονιά να ανεβάζουν τον αριθμό των επισκεπτών τους. Ο μοναδικός λόγος που το αναφέρω είναι μήπως και προβληματιστούμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα και αρχίσουμε να κινούμαστε σε μια διαφορετική κατεύθυνση.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι όση κρίση και να υπάρχει στον κλάδο, σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καταστήματα σε όλες σχεδόν τις πόλεις τα οποία δουλεύουν και μάλιστα και πολύ καλά. Πόσο δύσκολο είναι να ανακαλύψουμε αυτές τις επιχειρήσεις; Καθόλου, βρίσκονται εκεί έξω! Και πόσο δύσκολο είναι να τους προσκαλέσουμε πληρώνοντας τα έξοδα τους για να επισκεφτούν τη δική μας έκθεση; Νομίζω αρκετά εύκολο! Ένα από τα μυστικά λοιπόν της έκθεσης στην Κωνσταντινούπολη είναι ακριβώς αυτό. Και πριν αρχίσουμε μια ηττοπαθείς νοοτροπία του τύπου ότι δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε τίποτα, επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι η Ελληνική Αργυροχρυσοχοΐα δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από κανέναν.
Θα μπορούσε λοιπόν η νέα χρονιά να ξεκινούσε με ίσως λίγη διαφορετική νοοτροπία και με στόχο την εξωστρέφεια, η οποία δεν σε περιορίζει ούτε σε γεωγραφικά σύνορα ούτε σε τοπικές οικονομικές κρίσεις. Η παράδοση της Ελληνικής Αργυροχρυσοχοΐας είναι από τις αρχαιότερες στον κόσμο και είναι κρίμα και άδικο να χάνεται μέσα από τα χέρια μας αυτό το πλεονέκτημα μας!

Από ολόκληρη την ομάδα του “Jewel Time” σας ευχόμαστε χαρούμενα Χριστούγεννα γεμάτα με τη μαγεία των ημερών και για την νέα χρονιά, υγεία και πραγματοποίηση όλων σας των στόχων.

Ο εκδότης
Τάσος Σπανούδης