Image
Image
Image
Image
Image

Greek Jewelry Show

76η Έκθεση Σύγχρονες Δημιουργίες

exhibition papageorgiou 1

Ο απόηχος μιας έκθεσης με ενδιαφέρουσα προσέλευση

exhibition papageorgiou 2

Η 76η Έκθεση «Σύγχρονες Δημιουργίες» που έλαβε μέρος στο Μ.Ε.Κ. Παιανίας κατά το τετραήμερο 16 με 19 Σεπτέμβρη 2022, ολοκληρώθηκε με επιτυχία

exhibition papageorgiou 3

Το περιοδικό Jewel Time δίνοντας το παρόν για μία ακόμη φορά, είναι σε θέση να μεταφέρει τον παλμό της έκθεσης, ο οποίος σε γενικές γραμμές ήταν ο αναμενόμενος.
Συμμετείχαν συνολικά 130 εκθέτες, νούμερο μεγαλύτερο σε σχέση με τις συμμετοχές της αντίστοιχης έκθεσης της προηγούμενης χρονιάς, όχι όμως σε σχέση με τις συμμετοχές προ κόβιντ. Ως προς τους επισκέπτες η προσέλευση ήταν αρκετά ικανοποιητική τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, το Σάββατο και τη Δευτέρα όμως ήταν υποτονική. Από την άλλη, η κίνηση την Κυριακή αρκετά ζωηρή, όπως ήταν το αναμενόμενο.
Μία εξήγηση για αυτή την προσέλευση των επισκεπτών σύμφωνα με τους εκθέτες, είναι το ότι η έκθεση έλαβε χώρα αρκετά νωρίς ημερολογιακά, σε μία περίοδο που η τουριστική αγορά είναι ακόμη ανοιχτή και οι χριστουγεννιάτικες παραγγελίες φαντάζουν αρκετά μακρινές. Παρά το γεγονός όμως της μικρής προσέλευσης, σύμφωνα πάλι με τους εκθέτες, οι επισκέπτες ήταν αρκετά υψηλού αγοραστικού ενδιαφέροντος. Αυτό είναι ένα δεδομένο που προκαλεί την αισιοδοξία ότι πάρα το αποκαρδιωτικό κλίμα που μεταδίδεται συνεχώς από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η περίοδος που έρχεται ενδεχομένως θα ξεπεραστεί ευκολότερα απ’ ό, τι αναμένεται.

exhibition papageorgiou 4

Παρ΄ όλα αυτά η άποψή μας σαν περιοδικό του κλάδου της αργυροχρυσοχοΐας είναι ότι οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο σε επίπεδο χονδρικής πώλησης θα πρέπει να συμμετέχουν στις κλαδικές εκθέσεις, διότι είναι το μοναδικό μέρος που μπορούν να συναντιούνται απευθείας τα καταστήματα με τους προμηθευτές τους και να έρχονται ταυτόχρονα σε επαφή με ενδεχόμενους νέους συνεργάτες. Επιπλέον ένας μεγάλος αριθμός εκθετών είναι ένα πολύ δυνατό στοιχείο και πολύ εύκολα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες/καταστήματα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η επισκεψιμότητα των κλαδικών εκθέσεων είναι διπλής όψεως, με την έννοια ότι όπως οι εκθέτες ελκύουν τους επισκέπτες, έτσι ισχύει και το ακριβώς αντίστροφο. Η παρουσία όλων των επαγγελματιών του χώρου είναι εξίσου σημαντική και καθοριστική για την πορεία των εκθέσεων και είναι αναγκαίο αυτές να υποστηρίζονται από τους ενδιαφερόμενους, για την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη και εξέλιξη του κλάδου της αργυροχρυσοχοΐας

exhibition papageorgiou 5 exhibition papageorgiou 6

 

Το επόμενο ραντεβού της έκθεσης κοσμήματος «Σύγχρονες Δημιουργίες» δίνεται στις 13 με 16 Ιανουαρίου 2023, στο Μ.Ε.Κ. Παιανίας για την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν.

34 Athens International Jewellery Show

logo AIJS

Η Athens International Jewellery Show, η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση κοσμήματος στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε από τις 25 ως τις 28 Φεβρουαρίου στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

DSC 0169

Διοργανώθηκε, από την Helexpo σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ), ύστερα από ένα χρόνο αποχής λόγω της πανδημίας. Αποτέλεσε την 34η διεθνή κλαδική έκθεση και φιλοξένησε 200 εκθέτες και 112 έμμεσους εκθέτες, ενώ συμμετείχαν και ξένοι οίκοι από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τουρκία, το Βέλγιο και την Κύπρο. Επίσης, όσον αφορά στην προσέλευση των επισκεπτών, αυτή σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδίας, ήταν μειωμένη κατά το 10% σε σχέση με την έκθεση του 2020. Αυτό ήταν κάτι θετικό, καθώς οι προσδοκίες της οργάνωσης κυμαίνονταν στην μείωση επισκεπτών κατά το 30%.

DSC 0155

Εγκαίνια
Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO κος Αναστάσιος Τζήκας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων, Κοσμηματοπωλών, Ωρολογοπωλών, κος Πέτρος Καλπακίδης και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κος Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κος Τζήκας, απηύθυνε χαιρετισμούς και εξέφρασε τη χαρά του για την επανέναρξη του εκθεσιακού θεσμού μετά από 18 μήνες απουσίας. Επίσης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Υπουργό για την παρουσία του και ανήγγειλε ένα σχέδιο ανάπλασης της Θεσσαλονίκης που ετοιμάζει η HELEXPO σε συνεργασία με τον κο Γεωργιάδη.

Από την πλευρά του ο κος Πέτρος Καλπακίδης, τόνισε τη σημαντικότητα της επιστροφής σε μία εμπορευματική κανονικότητα και σημείωσε ότι η προσέλευση των επισκεπτών ξεπέρασε τις προσδοκίες της ομοσπονδίας. Ακόμη, επεσήμανε ότι η διοίκηση της ΠΟΒΑΚΩ, έχει στείλει αιτήματα στους αρμόδιους για την κατάργηση του φόρου πολυτελείας, κάτι που υποστήριξε ότι θα δώσει μία σημαντική ανάσα στον επιχειρηματικό κόσμο του κοσμήματος και θα καταστήσει το κόσμημα ανταγωνιστικότερο στις διεθνείς αγορές.

DSC 0125

Ο ίδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης ως ο τελευταίος ομιλών, σχολίασε εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι οι συνθήκες πλέον είναι κατάλληλες για να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα κατάργησης του φόρου πολυτελείας και ότι οι αρμόδιοι φορείς κινούνται ήδη προς την επεξεργασία και την επίλυσή του. Κλείνοντας, τόνισε ότι παρά τις πρόσφατες δυσάρεστες εξελίξεις, η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει στο άμεσο μέλλον και χαρακτήρισε την έκθεση ως σηματοδότηση μιας επανεκκίνησης της οικονομίας στην Ελλάδα.

DSC 0380

Συνεντεύξεις Εκθετών
Στο πλαίσιο των πρόσφατων εξελίξεων και των προκλήσεων που έχουν επιφέρει η πανδημία, η κρίση στην Ουκρανία και η αστάθεια του μετάλλου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ρεπορτάζ ανάμεσα στους εκθέτες, το οποίο είχε σαν στόχο την ανατροφοδότηση σχετικά με το κλίμα που επικράτησε στην έκθεση.

Οι περισσότεροι εκθέτες κινούνταν μέσα σε ένα κλίμα αισιοδοξίας, παραδεχόμενοι μεν ότι η προσέλευση των επισκεπτών ήταν πεσμένη σε σχέση με άλλες χρονιές, υποστηρίζοντας δε ότι ήταν ικανοποιητική για τα δεδομένα και ότι οι επισκέπτες αν και λίγοι ήταν καλοί. Φάνηκε, να είναι ευχαριστημένοι σε πρώτο επίπεδο για το ίδιο το γεγονός ότι η έκθεση φέτος πραγματοποιήθηκε, θεωρώντας την το μόνο υγιή τρόπο επικοινωνίας των αντιπροσώπων με τους μεταπωλητές τους.

Εξέφρασαν βάσιμες προσδοκίες για μια έντονη άνοδο κατά την τουριστική περίοδο, καθώς σύμφωνα με τις κρατήσεις, ο τουρισμός θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο. Κάποιοι θεωρούν ως μόνη ορατή δυσκολία την άνοδο του χρυσού, ενώ άλλοι σημείωσαν πως ο κλάδος της χρυσοχοΐας βιώνει κρίση τα τελευταία χρόνια σε γενικότερο επίπεδο. Πάντως όλοι συνέκλιναν ως προς την άποψη ότι από το καλοκαίρι και μετά αναμένεται μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου.

Όσον αφορά τη διοργάνωση της έκθεσης όλοι ήταν πολύ ευχαριστημένοι με μικρούς προβληματισμούς ως προς την προσέλευση των ανεμβολίαστων επισκεπτών – κάτι που βέβαια είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας-, και προτάσεις ως προς την τοποθέτηση των περιπτέρων σύμφωνα με μία πιο αρμονική διάταξη. Με άλλα λόγια, προτάσεις για μία τοποθέτηση που να διαχωρίζει με καλύτερο τρόπο τα είδη των προϊόντων μεταξύ τους, όπως είναι τα χρυσά κοσμήματα, τα ασημένια, και ούτω καθεξής.

Προβληματισμοί και αναμονή ως προς τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις υπήρχαν από όλους και οι ελπίδες των εκθετών για την επόμενη έκθεση αρκούνταν στη σύντομη λήξη των προκλήσεων, την υγεία και τη μεγαλύτερη συμμετοχή για του χρόνου, κάτι που σύμφωνα με προβλέψεις είναι βάσιμο και αναμενόμενο.

VICENZAORO ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020

“Πρώτη” στους αριθμούς, το περιεχόμενο και την στρατηγική της θέση

1 exhibition

Η Vicenzaoro, παρά την αναταραχή της αγοράς, επιβεβαιώνει τη σημαντική στρατηγική της σημασία για τους παγκόσμιους εμπόρους. Και η τελευταία έκθεση της Vicenzaoro Ιανουαρίου 2020, η οποία μόλις τελείωσε, το αποδεικνύει.

2 NEWS Vicenzaoro

Διασύνδεση με την παγκόσμια αγορά, στρατηγικό πολιτιστικό περιεχόμενο, δημιουργικότητα, καινοτομία, κατάρτιση, σχεδιασμός, συμμετοχές: συνολικά 1.500 εκθέτες μάρκας, πάνω από 35.000 επισκέπτες (ο μεγαλύτερος αριθμός τα τελευταία 10 χρόνια) και πάνω από 40 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή κορυφαίων κοσμημάτων τα θεσμικά όργανα και τα πιο γνωστά παγκόσμια εμπορικά σήματα.
Οι VOJ20 και T.GOLD έχουν εκτιμηθεί από τον παγκόσμιο τομέα κοσμημάτων ως κεντρικό στοιχείο όσον αφορά την επιχειρηματικότητα και τη συνολική διαφημιστική έκκληση. Η VO Vintage, η νέα αποκλειστική αγορά για vintage ρολόγια και κοσμήματα, που έκανε το ντεμπούτο της φέτος, χαιρετίστηκε από την ικανοποιημένη συναίνεση του παραδοσιακού κοινού και της κοινότητας των ενθουσιωδών και συλλεκτών.

3 vicenza oro

Τα θέματα προτεραιότητας για το IEG ήταν η βιωσιμότητα, η δημιουργικότητα και η καινοτομία. οι συνεργασίες με το ICE έχουν θεμελιώδη σημασία για την επιτυχημένη εμφάνιση, καθώς και για τις συνεργασίες με τους Federpreziosi - Confcommercio, AFEMO, Assocoral και IGI.

Επιπλέον, το έδαφος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ευχαρίστηση των διεθνών αγοραστών, χάρη στη φιλοξενία που η πόλη της Βιτσέντζα διέθεσε στους επισκέπτες της με το VIOFF “The Golden Factor”, την εκδήλωση VicenzaOro Off Show.
Η αύξηση του αριθμού των συμμετοχών επιβεβαίωσε τη θετική τάση των ξένων εισερχόμενων από περισσότερες από 126 χώρες παγκοσμίως, καλύπτοντας συνολικά το 60% του συνόλου των επισκεπτών. Και η φιγούρα της Ιταλίας ήταν επίσης θετική, λαμβάνοντας ανανεωμένη λάμψη με + 12%.

4 vicenza oro janaury

Τα επόμενα ραντεβού των εκθέσεων κοσμημάτων της IEG: OROAREZZO από τις 18 έως τις 21 Απριλίου 2020, το Vicenzaoro Σεπτεμβρίου από τις 5 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2020 και το VOD Dubai International Jewellery Show το φθινόπωρο

BASELWORLD ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

Αντιμετωπίζοντας τις αλήθειες

Με την παγκόσμια εμπορική έκθεση πολυτελείας στο επίκεντρο λόγω της πτώσης της την τελευταία χρονιά, ο γενικός διευθυντής της, Michel Loris-Melikoff μιλάει για το όραμά του και για το μέλλον.

exhibition 1

Ο Michel Loris-Melikoff δεν κρύβεται καθόλου και αναφέρεται ανοικτά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η έκθεση ρολογιών και κοσμημάτων.
Μιλώντας αναφέρει ότι δουλειά του είναι “να κάνει τη Baselworld ελκυστική και πάλι”, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να “κάνει τη Baselworld ξανά μεγάλη”. Μετά την πτώση της παγκόσμια εμπορικής έκθεσης ρολογιών και κοσμημάτων, σε βαθμό που οι εκθέτες της έχουν πέσει από 1.300 το 2016 σε 500 με 600 φέτος.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες στις βιομηχανίες κοσμημάτων, διαμαντιών και ρολογιών συνέβαλαν στα προβλήματα της Baselworld. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει και η ίδια η οργάνωση και ο Loris-Melikoff δεν το αποφεύγει αυτό.
Εντάχθηκε στην ομάδα MCH το 2014 ως διευθυντής εκδηλώσεων και έγινε γρήγορα διευθύνων σύμβουλος της MCH Beaulieu Lausanne SA το 2015. Ως εκ τούτου είχε εσωτερική άποψη των προβλημάτων της έκθεσης.
“Όταν το διοικητικό συμβούλιο μου ζήτησε να διαχειριστώ τη Baselworld, η πρώτη ερώτηση που έθεσα εγώ ήταν: έχω αρκετό πάθος για ρολόγια, κοσμήματα και πολύτιμους λίθους; Λοιπόν, μπορεί να γνώριζα για τα ρολόγια, αλλά δεν είχα απολύτως καμία γνώση των κοσμημάτων και των πολύτιμων λίθων “, αποκαλύπτει ο Loris-Melikoff.
Παρά το γεγονός αυτό, αποδέχτηκε τη θέση του και ξεκίνησε την 1η Ιουλίου του 2018. Μετά από μια εβδομάδα, λέει, η προοπτική του άλλαξε τελείως και ήξερε ότι είχε το πάθος για όλα τα προϊόντα που θα εμφανίζονταν στην έκθεση.
Το όραμά του για το πώς να μετατρέψει την Baselworld άρχισε επίσης να διαμορφώνεται. Θυμάται: Την πρώτη φορά που γνώρισα την ομάδα της Baselworld, τους ρώτησα: “Ποιος πληρώνει το μισθό σου;” Γιατί έθεσα αυτό το ερώτημα; Λοιπόν, για να μάθουν ότι οι εκθέτες πληρώνουν όλους τους μισθούς.
“Η Baselworld υποτίθεται ότι είναι ένα οικοσύστημα ολόκληρης της βιομηχανίας, η οποία συναντάται για διάφορους λόγους. Για ορισμένους εκθέτες ο λόγος είναι το μάρκετινγκ, για άλλους είναι οι επικοινωνίες ή οι πωλήσεις και δικτύωση. Όλες οι εταιρείες έχουν διαφορετικούς λόγους για τους οποίους συμμετέχουν στην έκθεση”.
Εξηγεί ότι στο παρελθόν η προηγούμενη διοίκηση επικεντρώθηκε στις ανάγκες των μεγάλων εμπορικών σημάτων της Γενεύης, αλλά “όταν ξεκίνησα ήξερα ότι έπρεπε να σκεφτούμε ένα νέο όραμα”.
“Η δουλειά μου είναι να βελτιώσω την ποιότητα της Baselworld και αν το κάνουμε σωστά, τότε η αγορά θα αποφασίσει ποια έκθεση θα γίνει ισχυρή και επιτυχημένη και ποια όχι”, προσθέτει ο Loris-Melikoff.
Αναγνωρίζει ότι στο παρελθόν όλα γίνονταν προς όφελος της Baselworld και όχι για τους εκθέτες και τους επισκέπτες.

exhibition 2

Προσδιορισμός των προβλημάτων
Το κόστος για την έκθεση στη Baselworld δεν είναι φθηνό και πολλοί προμηθευτές διαμαρτυρήθηκαν για το περιττό κόστος που τους εξαναγκάστε η διοίκηση της MCH για πράγματα που δεν απαιτούνταν.
Ένα παράδειγμα ήταν η απαίτηση να διαφημιστεί στο βιβλίο της Baselworld Brand Book, ένα εντυπωσιακό hardcover των 5 κιλών που λίγοι ήθελαν και ακόμα λιγότεροι διάβασαν. Ωστόσο, ήταν ένα από τα πολλά κόστη που έπρεπε να επωμιστούν οι εκθέτες ακόμη και αν δεν υπήρχε όφελος.
Ο Loris-Melikoff αναγνώρισε ότι το βιβλίο ήταν ακατάλληλο, λέγοντας ότι όταν παρέστη αρχικά στη Baselworld στο MCH το 2014, μετά την είσοδό του, του παραδόθηκε το βαρύ βιβλίο και δεν ήξερε τι να κάνει με αυτό.
“Αυτή είναι η αλλαγή της νοοτροπίας και ένα προσωπικό ζήτημα για μένα. Η MCH διοργανώνει τη Baselworld και εάν θέλεις να συμμετάσχεις στην έκθεση, πρέπει να αποδεχτείς τα πάντα. Όταν λοιπόν ξεκίνησα, η νοοτροπία μου ήταν ότι διοργανώνουμε μια έκθεση επειδή ο κλάδος χρειάζεται μια έκθεση”, εξηγεί ο Loris-Melikoff.
“Η βιομηχανία χρειάζεται ακόμα ένα εσωτερικό γεγονός όπου οι προμηθευτές, οι λιανοπωλητές, οι δημοσιογράφοι, ολόκληρη η βιομηχανία μπορεί να συναντιέται μία φορά το χρόνο. Το MCH αποτελεί επίσης μέρος του οικοσυστήματος, οπότε πρέπει να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα από τη βιομηχανία για τη βιομηχανία. Και αυτό ήταν το κίνητρό μου και γι’ αυτό είχα 800 συναντήσεις μεταξύ της πρώτης μου ημέρας στην δουλειά και την τελική συνέντευξη τύπου της φετινής έκθεσης, για να καταλάβω ποιες είναι οι ανάγκες και τι πρέπει να αλλάξει για να καταστεί η πλατφόρμα πιο επιτυχημένη”.

exhibition 3

Αλλαγή προτεραιοτήτων
Ο Loris-Melikoff αναφέρει ότι ανάλυσε τις ανάγκες όλων δημιουργώντας μερικά απλά υπολογιστικά φύλλα για τις διάφορες κατηγορίες, από τις μάρκες ρολογιών μέχρι τους προμηθευτές κοσμημάτων, τους εμπόρους λιανικής πώλησης και ακόμη και αυτό που ονομάζει “συνδετήρες”, δημοσιογράφοι από παραδοσιακά και ψηφιακά μέσα.
Αυτό που διαπίστωσε ήταν ότι όχι μόνο οι ανάγκες είναι διαφορετικές σε κάθε κατηγορία, αλλά οι ανάγκες σε κάθε έναν δεν ήταν ομοιόμορφες. “Οι ανάγκες είναι διαφορετικές μεταξύ των μεγαλύτερων και των μικρότερων εταιρειών της ίδιας κατηγορίας, αλλά είναι ακόμα διαφορετικές μεταξύ των μεγάλων εμπορικών σημάτων. Συγκρίνετε Rolex και LVMH, έχουν διαφορετικές ανάγκες ο ένας από τον άλλο, είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση”.
Ο εντοπισμός των προβλημάτων μπορεί να είναι εύκολος, η αποκατάστασή τους όμως δεν είναι. Και με τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, σε συνδυασμό με έναν κόσμο που είναι πολύ διαφορετικός από πριν από πέντε χρόνια, ποιες είναι οι λύσεις και ποιες οι προτεραιότητες του Loris-Melikoff;
“Στο παρελθόν, η Baselworld ήταν μια πλατφόρμα B2B και τώρα πρέπει να είμαστε και B2C, οι οποίοι, στον ορισμό μας, είναι business to community. Και σε αυτήν την κοινότητα έχουμε τους λιανοπωλητές, τους παραγωγούς - κατασκευαστές, τα εμπορικά σήματα, τους δημοσιογράφους και, τέλος, τον καταναλωτή. Αλλά η κύρια εστίαση θα παραμείνει η B2B”.
Λέει ότι το 60% των επιχειρήσεων εξακολουθεί να γίνεται με τους παραδοσιακούς λιανοπωλητές “και το 2020 πρέπει να επικεντρωθούμε στις ανάγκες των εμπόρων λιανικής πώλησης”. Ένα ερωτηματολόγιο το οποίο δόθηκε στους εκθέτες τον Αύγουστο ήταν για να βοηθήσει στη δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής την οποία περιγράφει ο Loris-Melikoff ως “μιλήσατε, ακούσαμε”.
Η εστίαση θα είναι για μια έκθεση όπου θα αποτελείται από το ένα τρίτο με ρολόι, το ένα τρίτο με κοσμήματα και το υπόλοιπο ένα τρίτο με διαμάντια και πολύτιμους λίθους, το οποίο και θα μεταφερθεί στην αίθουσα 2.
Η αίθουσα 2 θα περιλαμβάνει επίσης μια νέα περιοχή που ονομάζεται Square Innovation, η οποία περιγράφεται από τη διοίκηση ως “χώρος για την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό”. Εδώ θα βρεθεί και το πρώτο τμήμα της Baselworld αφιερωμένο στα smartwatches και στις φορητές συσκευές. Το τμήμα των πολύτιμων λίθων θα μετακινηθεί στον πρώτο όροφο, ενώ τα εθνικά περίπτερα θα γεμίσουν το ισόγειο.
Η ιδέα για τις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις και άλλες μικρότερες, λιγότερο γνωστές μάρκες (η οποία ξεκίνησε φέτος στο τμήμα ρολογιών) θα επεκταθεί σε μελλοντικές εμφανίσεις στις περιοχές κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων.
Η έκθεση Square, η πολύ απασχολημένη μεγάλη έκταση έξω από τις εισόδους στις αίθουσες 1 και 2, θα είναι “πλήρως ανασχεδιασμένη και διαδραστική” εγκαίρως για το 2020 και θα περιλαμβάνει και μια περιοχή εκδηλώσεων.

exhibition 4

Κοιτάζοντας προς το μέλλον
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η διάταξη της αίθουσας 1, θα αλλάξει επίσης για την εκδήλωση του 2020, προκειμένου να καταστεί η κεντρική ζώνη της έκθεσης πιο προσιτή για τους εκθέτες.
Οι επιχειρήσεις δεν θα χρειαστεί να κατασκευάσουν τα δικά τους πολυτελή πολυεπίπεδα περίπτερα, όπως στο παρελθόν. Αντ’ αυτού, κάθε δομή σε αυτήν την περιοχή (η οποία έχει ονομαστεί “κοινότητα”) θα φιλοξενήσει δύο έως τρεις μάρκες, ιδιωτικές αίθουσες συνεδρίων και προσαρμόσιμους εσωτερικούς χώρους.
Το σχέδιο έχει ήδη παρουσιαστεί στην Maurice Lacroix, η οποία εγκατέλειψε την έκθεση το 2018, αλλά θα ξανά παρουσιασθεί το 2020. Και ίσως η πιο σημαντική αλλαγή όλων είναι ότι το κόστος του εκθεσιακού χώρου θα πέσει σε όλο του το εύρος.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το υψηλό κόστος έκθεσης στη Baselworld είναι ένας σημαντικός λόγος για την αποχώρηση των 800 με 900 εκθετών τα τελευταία τρία χρόνια και ο Loris-Melikoff έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει το κόστος όσο μπορεί περισσότερο.
Επισημαίνει στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο χώρος (το τετραγωνικό μέτρο) αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του συνολικού κόστους, με την κατασκευή του περίπτερου να είναι περίπου στο 55%. Τα υπόλοιπα έξοδα αποτελούνται από τα ταξίδια, τα ξενοδοχεία, το μάρκετινγκ, τη στελέχωση, τη ψυχαγωγία και τη φιλοξενία.
Ο όμιλος MCH ανέφερε και άλλες βελτιώσεις που απαιτούνται για να επιστρέψει η Baselworld στην προηγούμενη δόξα της, ωστόσο ο Loris-Melikoff αναφέρει: “Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε όλες τις αλλαγές μέσα σε ένα χρόνο. Δεν είναι απλά δυνατόν. Το 2020, θα επικεντρωθούμε σε τρεις έως τέσσερις κύριες αλλαγές”.
Με τον Loris-Melikoff στο τιμόνι φαίνεται ότι το πλοίο έχει αλλάξει πορεία, το μόνο ερώτημα τώρα είναι εάν κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση!

JEWELLERY & GEM WORLD HONG KONG 2019

Καλύτερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα καθώς προσέλκυσε σοβαρούς αγοραστές

exhibition 1

Η παγκόσμια αγορά κοσμημάτων παγκοσμίως συνδέει παγκόσμιους προμηθευτές με ποιοτικούς επισκέπτες
Η σοβαρότερη αγοραστική δραστηριότητα, η καλύτερη επισκεψιμότητα των επισκεπτών και οι αποκλειστικές εκδηλώσεις της βιομηχανίας συγκαταλέγονταν στα κορυφαία γεγονότα της Έκθεσης Κοσμημάτων & Κοσμημάτων του Χονγκ Κονγκ.

exhibition 2

Η επταήμερη αγορά κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων άνοιξε τις πόρτες της στις 16 Σεπτεμβρίου στο AsiaWorld-Expo (AWE), όπου παρουσιάστηκε μια μεγάλη ποικιλία διαμαντιών, χρωματιστών πολύτιμων λίθων και μαργαριταριών μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Παρουσιάστηκαν συλλογές κοσμημάτων, λύσεις συσκευασίας, εργαλεία και εξοπλισμός, καθώς και τεχνολογίες που σχετίζονται με τη βιομηχανία παρουσιάστηκαν στο τμήμα του συνεδρίου και εκθεσιακού κέντρου του Χονγκ Κονγκ (HKCEC) της έκθεσης από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.
“Jewellery & Gem World Χονγκ Κονγκ παραμένει ο τελικός τόπος συνάντησης για την παγκόσμια βιομηχανία κοσμημάτων”, δήλωσε ο David Bondi, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Ασίας στην Informa Markets. “Αυτό που συμβαίνει τώρα στο Χονγκ Κονγκ και οι αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία μας επηρεάζουν με κάποιο τρόπο.

exhibition 3

Η προσέλευση των επισκεπτών ήταν χαμηλή, αλλά η ποιότητα της κυκλοφορίας αυξήθηκε. Λάβαμε θετικά συγχαρητήρια από τους εκθέτες και τους υψηλής ποιότητας επισκέπτες που συμμετείχαν σε σοβαρό εμπόριο στην έκθεση”.
Οι αριθμοί επισκεπτών από την Κίνα είχαν τη μεγαλύτερη πτώση σε σύγκριση με τα στοιχεία του έτους πριν, ενώ η Ιαπωνία, το Ισραήλ και ορισμένες αγορές σημείωσαν αύξηση στην προσέλευση των αγοραστών. Οι επαγγελματίες αγοραστές έκαναν επίσης τα μέγιστα από το ταξίδι τους, ξοδεύοντας περισσότερο χρόνο στην έκθεση σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.
Ως η μεγαλύτερη και τελευταία παγκόσμια εκδήλωση προμήθειας κοσμημάτων της χρονιάς, η Έκθεση Σεπτεμβρίου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της βιομηχανίας και για πολλές επιχειρήσεις συνέχισε ο Bondi.
“Χρησιμοποιούν την έκθεση ως πινακίδες εκτόξευσης για τις νέες συλλογές, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το χρόνο εργασίας και τις προωθητικές ενέργειες από την πλευρά των πελατών μας”, δήλωσε. “Αυτό εξυπηρετεί μόνο για να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή μας δέσμευση να παραδώσουμε την Έκθεση Σεπτεμβρίου στον κλάδο”.

exhibition 4

Η Celine Lau, Διευθυντής Εκθέσεων Κοσμήματος της Informa Markets, σχολίασε: “Η θετική ανατροφοδότηση που έχουμε λάβει από αγοραστές και εκθέτες αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η Έκθεση Σεπτεμβρίου για το εμπόριο κοσμημάτων. Εκτιμούμε βαθιά την εμπιστοσύνη που μας έδωσαν οι συνεργάτες και οι πελάτες της βιομηχανίας μας και προσβλέπουμε στο να προσφέρουμε μια ακόμη πιο σημαντική εμπειρία στην παγκόσμια κοσμηματοποιία τα επόμενα χρόνια”.
Κάθε χρόνο, το Σεπτέμβριο η Fair προσφέρει την τελική ευκαιρία προμήθειας για τους σοβαρούς αγοραστές οι οποίοι χτίζουν τα αποθέματά τους για τους προσεχείς μήνες αιχμής.
“Κανείς δεν μπορεί να αντέξει να χάσει την ευκαιρία να δημιουργήσει τα απαιτούμενα έσοδα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς”, πρόσθεσε ο Lau. “Αυτό μας έδωσε την αποφασιστικότητα να προσφέρουμε την καλύτερη έκθεση του Σεπτέμβρη στην παγκόσμια κοσμηματοποιία”.

exhibition 5

Πλατφόρμα προμήθειας
Το εύρος και το βάθος των προϊόντων και υπηρεσιών που είναι διαθέσιμα στους επαγγελματίες αγοραστές πραγματικά εντυπωσίασε.
“Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι εδώ σε αυτή την έκθεση και ψάχνω για νέες τάσεις και νέες συλλογές κοσμημάτων σε καλές τιμές. Νομίζω ότι αυτή η Fair είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Υπάρχει περισσότερη ποικιλία προϊόντων σε σύγκριση με άλλες εκθέσεις”, δήλωσε η Ludmila Placido από τη Μπραζίνο Atelier με έδρα τη Βραζιλία.
Ο Nicolas Kriukov της DELPHISK με έδρα τη Χιλή ήταν ένας άλλος επαγγελματίας αγοραστής που παρακολούθησε για πρώτη φορά την Έκθεση του Σεπτεμβρίου.

exhibition 6

“Αυτή η έκθεση είναι εκπληκτική”, δήλωσε ο Κρίκοφ. “Υπάρχουν πολλοί πολύτιμοι λίθοι εδώ και δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο. Ψάχνω για διαμάντια, συγκεκριμένα για πέτρες με πιστοποιητικά (εκθέσεις πολύτιμων λίθων)”.
Η έκθεση του Σεπτέμβρη συγκέντρωσε επισκέπτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσωπειών αγοραστών από τη Νότια Αμερική, την Κίνα, την Πολωνία, τη Ρωσία και το Βιετνάμ.

exhibition 7

Σημαντικές συνομιλίες
Η έκδοση του 2019 της έκθεσης έσυρε τη συμμετοχή πιο σοβαρών αγοραστών, σύμφωνα με τους εκθέτες.
“Οι άνθρωποι σκέφτονται ότι κανείς δεν θα έρθει εξαιτίας των δημόσιων περιστατικών, αλλά είχαμε αγοραστές από την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, το Βιετνάμ, την Αυστραλία, το Ισραήλ και την Ινδία. Υπήρξαν επίσης μερικοί από την ηπειρωτική Κίνα”, δήλωσε ο Sanjay Shah της Ινδίας JB And Brothers Pvt Ltd”. Θεωρούμε την Έκθεση Σεπτεμβρίου ένα πολύ σημαντικό γεγονός στο εμπόριο γιατί είναι μια αποτελεσματική πλατφόρμα για τους αγοραστές και τους πωλητές να συναντηθούν, να επιθεωρήσουν νέα αποθέματα και να συναντηθούμε ως βιομηχανία”.
Ο Vikar Ahmed του Vikar Ahmed Fine Gemstones της Γερμανίας δήλωσε ότι οι αγοραστές ρώτησαν κυρίως για τα γαλαζοπράσινα και τις τουρμαλίνες της Paraiba.

exhibition 8

“Υπήρχαν λιγότεροι άνθρωποι, ναι, αλλά η ποιότητα όσων ήταν εδώ ήταν πολύ καλή. Βρήκαμε νέους πελάτες από την Ελβετία και την Κίνα. Έχουμε επισκέπτες από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ”, δήλωσε ο Ahmed. “Η Έκθεση του Σεπτέμβρη δεν είναι απλώς ένας χώρος για τις επιχειρήσεις. είναι επίσης ένα πολύτιμο εργαλείο μάρκετινγκ. Υπάρχει αξία να είσαι εδώ λόγω των σημαντικών επαφών που κάνουμε”.
Εκτός από το ευρύ φάσμα των εκθεμάτων, η B2B αγορά περιελάμβανε ένα αποκλειστικό πρόγραμμα που στοχεύει να εμπνεύσει, να εκπαιδεύσει και να προωθήσει την καινοτομία. Ένα από αυτά τα εξαιρετικά γεγονότα ήταν τα βραβεία JNA στις 17 Σεπτεμβρίου, τα οποία συγκέντρωσαν μερικούς από τους σημαντικότερους και εμπνευσμένους ποδοσφαιριστές και τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων από όλο τον κόσμο για μια αξέχαστη βραδιά εορτασμού.

exhibition 9

Η Informa Markets παρουσίασε επίσης την ανανεωμένη ταυτότητα της επωνυμίας των εκθεσιακών εκθέσεων του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου: Jewellery & Gem Asia Hong Kong για τον Ιουνίου και Jewellery & Gem World Hong Kong για τον Σεπτεμβρίο.
Η έκθεση Jewellery & Gem World Hong Kong για το 2020, η μεγαλύτερη έκθεση κοσμημάτων στον κόσμο, έχει προγραμματιστεί για τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου στο AWE και στις 15 έως τις 19 Σεπτεμβρίου στο HKCEC.
Το 1ο μεσογειακό γεγονός της Ασίας, Jewellery & Gem Asia Hong Kong, θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 28 Ιουνίου στο HKCEC το επόμενο έτος.

ATHENS JEWELRY WEEK 22-29 ΜΑΪΟΥ 2019

To σύγχρονο καλλιτεχνικό κόσμημα καλωσορίζει το αθηναϊκό κοινό σε ένα φεστιβάλ με διεθνείς συμμετοχές

exhibition1

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Athens Jewelry Week ανοίγει τις πόρτες της για να καλωσορίσει τους επισκέπτες της. Στόχος αυτού του δυναμικού θεσμού είναι να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τις τάσεις και την πλούσια ποικιλία του σύγχρονου κοσμήματος, όπως αυτό εξελίσσεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της διεθνούς κοσμηματοποιίας, η οργάνωση αποτελεί την ελληνική παρουσία στο παγκόσμιο χάρτη των αντίστοιχων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον.

exhibition2

Η AJW 2019 καλύπτει μια εβδομάδα εκθέσεων, διαλέξεων και εργαστηρίων, φέρνοντας στο προσκήνιο τους σύγχρονους δημιουργούς κοσμημάτων, την τέχνη τους και τις αυθεντικές φωνές τους.

Η κεντρική έκθεση με τίτλο Τέχνη + Κόσμημα : Τεμνόμενοι Χώροι φιλοξενείται για ακόμη μία χρονιά στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 και παρουσιάζει το εξαιρετικό έργο 40 και πλέον καλλιτεχνών. Ο Ισραηλινός δημιουργός Attai Chen, προσκεκλημένος ως guest artist, θα τιμήσει την εκδήλωση με την παρουσία του, εκθέτοντας το έργο του στoν χώρο της κεντρικής έκθεσης και ανοίγοντας το πρόγραμμα διαλέξεων.

exhibition3

Καλεσμένοι είναι επίσης οι καλλιτέχνες Edu Tarin και Patricia Dominguez. Το κλείσιμο της AJW 2019 θα σηματοδοτηθεί από την τελετή απονομής βραβείων. Τα βραβεία θα δοθούν από διεθνείς οργανισμούς/ινστιτούτα που δραστηριοποιούνται στον σύγχρονο χώρο του κοσμήματος.

Η Athens Jewelry Week 2019 περιλαμβάνει επίσης εξωτερικές εκδηλώσεις (ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, performances), που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους στο κέντρο της Αθήνας, διαλέξεις και σεμινάρια. Σχολές κοσμήματος από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν το έργο των μαθητών τους στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη.

exhibition4

Η AJW 2019 ξεκινά μια νέα συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος που θα φιλοξενήσει τη συλλογική έκθεση Materio Talk, επιμελητής της οποίας είναι ο Γάλλος δημιουργός κοσμημάτων Sébastien Carré. Το Popeye Loves Olive Art Space καλωσορίζει τη Σουηδή καλλιτέχνιδα Hanna Hedman σε μια ατομική έκθεση.

exhibition5

Η Athens Jewelry Week, που διοργανώνεται από την ομάδα Anticlastics, στοχεύει στο να ξεκινήσει ένα διάλογο μεταξύ της σύγχρονης σκηνής καλλιτεχνικού κοσμήματος και της πόλης των Αθηνών, να δημιουργήσει συνέργειες/συνεργασίες μεταξύ των πολιτιστικών οργανισμών και φορέων της πόλης και να δημιουργήσει έναν διαδραστικό χάρτη όπου επισκέπτες και κάτοικοι μπορούν να ανακαλύψουν εκ νέου την πόλη τους.

Ανακαλύπτοντας και καλλιεργώντας τα ταλέντα

Η Tendence talents παρουσιάζει χειροποίητα πρωτότυπα, μοναδικά αντικείμενα και μικρές σειρές προϊόντων

tendence 1

Τα ταλέντα, όπως είναι γνωστά, έχουν εξαιρετικές ιδέες. Οι συμβάσεις δεν αποτελούν προτεραιότητα γι’ αυτούς και η δημιουργία καινοτόμων προϊόντων είναι αυτό που εκτιμούν περισσότερο. Αυτοί είναι επιλεγμένοι σχεδιαστές και τεχνίτες, που αναζητούν το δρόμο σε μια συναρπαστική αγορά καταναλωτικών αγαθών με τα πρωτότυπα, τα μοναδικά αντικείμενα και τις μικρές σειρές προϊόντων. Από τις 24 έως τις 27 Ιουνίου 2017, θα παρουσιάσουν το έργο τους σε δύο περιοχές που χρηματοδοτούνται από την Tendence.

tendence 2

Σύγχρονη χειροτεχνία
Αυτοί είναι οι επιλεγμένοι τεχνίτες των οποίων τα μοναδικά αντικείμενα θα παρουσιαστούν στην περιοχή Talents Modern Crafts στην Αίθουσα 9.0, όπου θα επικεντρωθεί στα σύγχρονα προϊόντα. Εδώ θα βρείτε εμπόρους λιανικής πώλησης που θέλουν σειρές προϊόντων που βρίσκονται εκτός του mainstream και που ελπίζουν ότι τα επιλεγμένα μεμονωμένα κομμάτια θα στείλουν ένα μήνυμα προσοχής στους πιθανούς πελάτες. Θα βρείτε καλλιτεχνικούς λαμπτήρες σε αυτήν την περιοχή, μαζί με μικρά κομμάτια επίπλων και αντικείμενα από πορσελάνη.

tendence 3

Αξεσουάρ & Κοσμήματα
Η δερμάτινη εργασία, καθώς και οι χειροτεχνίες χρυσοχοΐας και αργυροχρυσοχοΐας, αποτελούν το επίκεντρο της προσοχής στην περιοχή Talents Accessories & Jewellery. Είναι εδώ που οι χειροποίητοι σχεδιαστές βάζουν τα κοσμήματα και τα αξεσουάρ τους στο προσκήνιο. Από τα πρωτότυπα έως τις μικρές σειρές προϊόντων, οι έμποροι λιανικής πώλησης στην αίθουσα 11.1 θα έχουν την ευκαιρία να εξάγουν συγκεκριμένες αναδείξεις για τις σειρές προϊόντων τους. Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων του εκθεσιακού χώρου περιλαμβάνει αρχαϊκά γεωμετρικά δαχτυλίδια, παπούτσια με τρεμόπαιγμα από καλώδιο και καρφίτσες που φαίνεται να προέρχονται από τα βάθη του ωκεανού.

Tendence - διεθνής εμπορική έκθεση για καταναλωτικά αγαθά
Η Tendence (24-27 Ιουνίου 2017) είναι ο πιο διεθνής τόπος παραγγελίας της Γερμανίας για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων καλύπτει τα πεδία του σπιτιού, την επίπλωση, τη διακόσμηση, τα δώρα, τα κοσμήματα, τα αξεσουάρ μόδας, τα υφάσματα στο σπίτι και την υπαίθρια ζωή. Οι ειδικές εκδηλώσεις και ένα ευρύ συμπληρωματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων αποτελούν πολύπλευρες πηγές ώθησης των πωλήσεων για τους λιανοπωλητές. Ισχυρά brands και key communicators χρησιμοποιούν αυτή την πλατφόρμα νέων προϊόντων για να παρουσιάσουν τις τάσεις τους για τη χειμερινή περίοδο και την εποχή των Χριστουγέννων. Ταυτόχρονα, δίνουν στους αγοραστές από το διεθνές εμπόριο την ευκαιρία να τοποθετήσουν τις παραγγελίες εγκαίρως για τις συλλογές τους την άνοιξη και το καλοκαίρι.

12% αύξηση επισκεπτών

31η KOSMIMA

Kosmima1

Με αυξημένη επισκεψιμότητα κατά 12%, σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη διοργάνωση και εμπορικούς επισκέπτες από 14 χώρες, ολοκληρώθηκε χθες στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης η πιο λαμπερή έκθεση, η 31η KOSMIMA.
Εμπορικοί επισκέπτες από την Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Αίγυπτο, Fyrom, Γερμανία, Καζακστάν, Λίβανο, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία, Ουκρανία και ΗΠΑ, πέρασαν τις «πύλες» της ετήσιας φθινοπωρινής συνάντησης του κλάδου του κοσμήματος και των ωρολογίων.
Η φετινή έκθεση ήταν μεγαλύτερη τόσο σε αριθμό εκθετών (80 συμμετέχουσες επιχειρήσεις), όσο και στην επιφάνεια (3.700 τ.μ.), που κάλυψε, σε σχέση με την περσινή διοργάνωση της.
Κατά τη διάρκεια της KOSMIMA πραγματοποιήθηκαν και οι απονομές του 27ου Διαγωνισμού Φιλοτέχνησης Σχεδίου Κοσμήματος.
Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ζητούσε από τους δημιουργούς να εμπνευστούν από το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, που έγραψε το 1913 με τίτλο «του μαγαζιού».

kosmima2

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού είναι τα ακόλουθα:
Στην Α΄ κατηγορία, όπου συμμετείχαν σπουδαστές σχολών αργυροχρυσοχοΐας και σχολών σχεδιασμού το Ά Βραβείο απονεμήθηκε στην Άννα Λατουσάκη (Δήμος Ν. Σμύρνης-Τμήμα Αργυροχρυσοχοΐας & Μεταλλοπλαστικής), το Β΄ στην Χαραλαμπία Χίτου (ΙΕΚ Στεμνίτσας) και το Γ΄ στον Μηνά Μαρκάκη (ΙΙΕΚ Mokume).
Έπαινοι απονεμήθηκαν στην Άννα Φαρμακίδη (ΙΕΚ Στεμνίτσας), Μυρτώ Ιωαννίδη (ΙΕΚ Στεμνίτσας), Αρχοντία Βασίλα (ΙΕΚ Στεμνίτσας), Ευαγγελία Μπλιάτσιου (ΙΕΚ Στεμνίτσας) και Μαρία-Χριστίνα Αρβανίτη (Δήμος Ν. Σμύρνης-Τμήμα Αργυροχρυσοχοΐας & Μεταλλοπλαστικής).
Στη Β΄ κατηγορία, όπου συμμετείχαν επαγγελματίες σχεδιαστές και κατασκευαστές κοσμήματος, έπαινο απέσπασε η Ελπίδα Καμίτση.
Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ), σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo.
Το ραντεβού του κλάδου του κοσμήματος ανανεώνεται πλέον για την έκθεση “Ελλήνων Κόσμημα”, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 3-6 Μαρτίου 2017, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στην Αττική.

Inhorgenta 2016

Οι 940 εκθέτες επιβεβαίωσαν την ηγετική θέση της γερμανικής έκθεσης

Toυ Δημήτρη Σταμούλη

1

Ηγετική θέση έχει στην παγκόσμια εκθεσιακή αγορά κοσμήματος και ρολογιού η Inhorgenta.

Την ηγετική της θέση στην παγκόσμια εκθεσιακή αγορά κοσμήματος και ρολογιού επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά η έκθεση Inhorgenta που πραγματοποιήθηκε στην γερμανική πόλη του Μονάχου, από τις 12 ως τις 15 Φεβρουαρίου. Τόσο οι εκθέτριες εταιρείες όσο και οι επισκέπτες συμφώνησαν ότι οι εκθεσιακές σάλες «Α1» με τα ρολόγια, «Β1» με τα κοσμήματα και «C2» με το σύγχρονο σχεδιαστικό κόσμημα κάλυψαν τις προσδοκίες τους και ικανοποίησαν όλους τους εμπλεκόμενους στη διοργάνωση. Η ικανοποίηση των επισκεπτών επιβεβαιώθηκε επίσης και από τις απαντήσεις που έδωσαν στο πλαίσιο της καθιερωμένης έρευνας γνώμης μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης: Το 92% έδωσαν συγχαρητήρια στη διοργανώτρια αρχή για την φετινή έκθεση, και γα το νέο concept που ανέδειξε και γα την ποιότητα παρουσίασης των προϊόντων όπως είναι τα ρολόγια στο Α1 ή τα ακριβά κοσμήματα στο Β1.

2

Οι επισκέπτες στη φετινή Inhorgenta ξεπέρασαν τους 26.000 και ταξίδεψαν από 75 χώρες του κόσμου.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την πορεία της Inhorgenta 2016, σημείωσε ο Klaus Dittrich, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Messe München. «Όλους τους τελευταίους μήνες επενδύσαμε πολλά στην δέσμευση και τη δημιουργικότητα της Inhorgenta, αλλά χάρη στην πολύ καλή συνεργασία μας με τους εκθέτες, τους επισκέπτες και τους συνεργάτες μας, τα καταφέραμε. Το κλίμα ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξο, η διάθεση θετική και η αγορά εκτιμάμε ότι θα κινηθεί σε θετική κατεύθυνση το επόμενο διάστημα».
Στην φετινή Inhorgenta συμμετείχαν περίπου 940 εκθέτες από 33 χώρες και ανάμεσά τους ήταν πολλές νέες εταιρείες, αλλά και αρκετές ακόμα που επέλεξαν να επανέλθουν μετά από μια περίοδο απουσίας τους.

3

Στο Watch Innovation Forum, μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε στα smartwatches.

Διασημότητες στα εγκαίνια
Η 43η INHORGENTA MUNICH ξεκίνησε την πρώτη ημέρα της με ένα ξεχωριστό γεγονός που έλαβε χώρα στη σάλα Β1, η οποία αποτέλεσε ιδανικό βήμα προβολής για κοσμήματα και για τάσεις της μόδας. Σε μια ειδική επίδειξη μόδας που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εγκαινίων, παρουσιάστηκαν κοσμήματα και ρολόγια υψηλής ποιότητας και σχεδιασμού από κορυφαίους οίκους που συμμετείχαν στην έκθεση ως εκθέτες. Στην έκθεση συμμετείχαν κορυφαίας κλάσης μοντέλα, όπως το ίνδαλμα Nadja Auermann, η Cathy Hummels και η αδελφή της Vanessa Fischer όπως επίσης και η Ralf Bauer. Πολλές διασημότητες ήταν ανάμεσα στα άτομα που παρακολούθησαν την επίδειξη, ανάμεσά τους οι τηλεπαρουσιάστριες Karen Webb, Funda Vanroy και Annemarie Carpendale. Η τραγουδίστρια Lena Meyer-Landrut προκάλεσε ενθουσιασμό με τη ζωντανή συναυλία της στο Munich Club P1.

4

Όλα τα τελευταία επιτεύγματα της διεθνούς ωρολογοποιίας είχαν την τιμητική τους στις προθήκες της έκθεσης.

Σταθερή επισκεψιμότητα
Οι επισκέπτες στη φετινή INHORGENTA ξεπέρασαν τους 26.000 και ταξίδεψαν από 75 χώρες του κόσμου προκειμένου να επισκεφθούν την διοργάνωση και να δουν από κοντά τα νέα προϊόντα, τις νέες τάσεις και τις καινοτομίες της βιομηχανίας κοσμήματος και ρολογιού. Οι περισσότεροι επισκέπτες προήλθαν από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία, την Κίνα και το Ισραήλ.

5

Κοσμήματα για όλες τις προτιμήσεις παρουσιάστηκαν ικανοποιώντας όλους τους εμπλεκόμενους στη διοργάνωση.

Νέες εκδηλώσεις
Στο πλαίσιο της φετινής INHORGENTA έλαμψαν το φόρουμ καινοτομίας ρολογιού που διοργανώθηκε στην σάλα Α1 αλλά και το Web Campus στη σάλα C2, δύο διοργανώσεις που έγιναν για πρώτη φορά στο πλαίσιο της έκθεσης.  Στο Watch Innovation Forum, μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε στα smartwatches και τις συσκευές  wearables. Στο Web Campus, διεθνείς ειδικοί από το χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου παρουσίασαν σε εμπορικούς επισκέπτες μια σειρά από θέματα που αφορούν το e-commerce, την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τη σκοπιά του μάρκετινγκ, καθώς αυτά θεωρούνται κλειδιά για τον μελλοντικό ανταγωνισμό στην αγορά κοσμήματος και ρολογιού.
Κατά την τελευταία ημέρα της έκθεσης προσφέρθηκε ένα ειδικό πρόγραμμα για νέα ταλέντα και επαγγελματίες, που αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη ανταπόκριση και ενθουσιασμό  από μαθητές και σπουδαστές. Στην πρώτη «Ημέρα καριέρας» της ΙNHORGENTA, εταιρείες, οργανισμοί και κέντρα εκπαίδευσης παρείχαν ενημέρωση γύρω από τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρονται στο επάγγελμα του κοσμηματοποιού, του ωρολογοποιού ή του επαγγελματία στο χώρο του κοσμήματος και ρολογιού, στο φόντο των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων και τάσεων.

Ελλήνων Κόσμημα 2016

Ρεκόρ εκθετών, αύξηση επισκεπτών κατά 20%

Του Δημήτρη Σταμούλη

ellinon1

Η Ελλήνων Κόσμημα, η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση κοσμήματος στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε από τις 26 ως τις 29 Φεβρουαρίου στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ήταν η 29η διεθνής κλαδική έκθεση κοσμήματος, ωρολογίων, πολύτιμων λίθων, μηχανημάτων και εξοπλισμού, και διοργανώθηκε από την Helexpo σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ).
Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκε η υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδια για θέματα βιομηχανίας, κα Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία και την εγκαινίασε. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση στηρίζει τον κλάδο του κοσμήματος, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την δημιουργικότητα των Ελλήνων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων, Κοσμηματοπωλών, Ωρολογοπωλών, κ. Κωνσταντίνος Κουζούπης, τόνισε πως παρά τα προβλήματα που έχει φέρει η κρίση, οι επιχειρήσεις του κλάδου στηρίζουν την έκθεση και προσπαθούν να προωθήσουν το ελληνικό κόσμημα, προσπάθεια που ενισχύεται από τη διοργάνωση.
Τον χαρακτήρα της Ελλήνων Κόσμημα ως της μεγαλύτερης έκθεσης του κλάδου στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, σημειώνοντας πως ο εθνικός εκθεσιακός φορέας στηρίζει, σε συνεργασία με την ΠΟΒΑΚΩ, το μεγάλο αυτό εκθεσιακό γεγονός.

ellinon2

Ρεκόρ εκθετών
Σύμφωνα με τους διοργανωτές και τον σύντομο απολογισμό που ανακοίνωσαν μετά το πέρας της έκθεσης, στην Ελλήνων Κόσμημα συμμετείχαν φέτος 383 εταιρείες ως εκθέτες, μέγεθος που αποτελεί ρεκόρ από την πρώτη της καθιέρωση. Να σημειωθεί ότι συμμετείχαν και 5 άμεσοι διεθνείς εκθέτες, όπως και 128 έμμεσοι εκθέτες, από την Κύπρο, την Τουρκία και την Ισπανία.
Η αύξηση της έκθεσης όπως είναι λογικό αποτυπώθηκε και στην συνολική εκθεσιακή επιφάνεια που κατέλαβε, και η οποία ανήλθε σε 12.000 τετραγωνικά μέτρα.
Όσον αφορά τους εμπορικούς επισκέπτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των διοργανωτών, έφτασαν τους 3750. Οι ξένοι επισκέπτες προήλθαν κυρίως από Κύπρο, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γερμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ελβετία, Αλβανία, Βρετανία, Βουλγαρία, Ρωσία και Λίβανο.
Η Ελλήνων Κόσμημα φιλοξένησε κατασκευαστές, εργαστήρια, σχεδιαστές, εισαγωγείς και αντιπροσώπους κοσμημάτων και ωρολογίων που παρουσίασαν στους επαγγελματίες επισκέπτες όλες τις νέες τάσεις και προτάσεις όσον αφορά το κόσμημα, το ρολόι αλλά και τις πρώτες ύλες κοσμηματοποιίας.
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της Ελλήνων Κόσμημα διοργανώθηκε σεμινάριο με θέμα τα συνθετικά διαμάντια. Ο ειδικευμένος γεμολόγος-αδαμαντολόγος κ. Γιώργος Σπυρομήλιος εστίασε στις μεθόδους παραγωγής και αναγνώρισής τους αλλά και στα νέα δεδομένα στη βιομηχανία των κοσμημάτων.
Να σημειωθεί τέλος ότι η επόμενη έκθεση Ελλήνων Κόσμημα θα λάβει χώρα από 3 ως 6 Μαρτίου του 2017 στο Μetropolitan Expo στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ellinon pinakas1

ellinon pinakas2

ellinon pinakas3

ellinon pinakas4

ellinon pinakas5

Προβληματισμός για τη διοργάνωση

Παρά τη θετική εικόνα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι διοργανωτές με βάση τα επίσημα στοιχεία, το Jewel Time έγινε αποδέκτης αρκετών προβληματισμών από μέρους εκθετών οι οποίοι εστίασαν κυρίως στο γεγονός ότι υπήρχαν αρκετά «νεκρά» διαστήματα προσέλευσης επισκεπτών. Κάποιοι από αυτούς αναρωτήθηκαν εάν απέφεραν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα οι προωθητικές ενέργειας της διοργανώτριας εταιρείας.
Ένα άλλο επίσης ζήτημα που προκαλεί ερωτηματικά αφορά στο πώς χειρίστηκε επικοινωνιακά Helexpo την έκθεση. Τόσο πριν όσο και μετά την ολοκλήρωση της Ελλήνων Κόσμημα, η διοργανώτρια εταιρεία εξέδωσε δελτία τύπου μαζί με τις άλλες δύο εκθέσεις της Helexpo που συνέπεσαν ημερολογιακά, την Detrop Boutique και την Artozyma. Ασφαλώς δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για να αναδειχτεί η δυναμική και οι τάσεις της ελληνικής κοσμηματοποιίας σε κοινά δελτία τύπου που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες του χώρου της βιομηχανίας τροφίμων και της αρτοποιίας.
Είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει τους αρμόδιους διοργανωτές και το γραφείο Τύπου και ελπίζουμε από την επόμενη διοργάνωση της Ελλήνων Κόσμημα να αναθεωρηθεί αυτή η πρακτική προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων κλάδων βιομηχανίας και οικονομίας, και βέβαια, της ελληνικής κοσμηματοποιίας.  
Ως Jewel Time απευθυνθήκαμε εγγράφως στη διοργανώτρια αρχή, προκειμένου να λάβει σε γνώση τον προβληματισμό αυτό από μέρους των συμμετεχόντων στη έκθεση. Από την πλευρά της η Helexpo επικαλέστηκε τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι εκθέτες και από τα οποία δεν προκύπτει κάποια εικόνα δυσαρέσκειας σε κάποια έστω επιμέρους θέματα.
Επίσης υπήρξε διαβεβαίωση ότι «το στρατηγικό πλάνο της Ελλήνων Κόσμημα υλοποιήθηκε εξ ολοκλήρου», ενώ διευκρίνισε ότι το πλάνο αυτό εκπονείται μετά από επεξεργασία των απαντήσεων και παρατηρήσεων που λαμβάνει η διοργανώτρια αρχή στο τέλος κάθε διοργάνωσης.
Όσον αφορά τα διαφημιστικά προγράμματα προβολής της έκθεσης, οι διοργανωτές σημείωσαν ότι «σχεδιάζονται και εκτελούνται πάντοτε στο ακέραιο των προβλεπόμενων προϋπολογισμών και συνήθως περισσότερο από όσο χρειάζεται».

Ορισμένες σκέψεις και προτάσεις για καλύτερες διοργανώσεις

Ως περιοδικό με πολύχρονη παρουσία στα δρώμενα του κλάδου κοσμήματος, με παρουσία σε όλες τις εγχώριες εκθέσεις αλλά και σε πολλές κορυφαίες διοργανώσεις του εξωτερικού, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι επιτυχημένες διοργανώσεις στην προτεραιότητά τους θέτουν τους επισκέπτες τους!
Δηλαδή η προσέλκυση όλο και περισσότερων επισκεπτών είναι αυτό το κομβικό στοιχείο που καθιστά πετυχημένη κάθε έκθεση, και αυτό με τη σειρά του προσελκύει νέους και περισσότερους εκθέτες που βλέπουν προστιθέμενη αξία στα ποσά που θα επενδύσουν προκειμένου να παραστούν σε μια κλαδική έκθεση.
Σε αυτό το ζήτημα απαιτείται παραπάνω προσπάθεια και προσανατολισμός από τη διοργανώτρια αρχή.
Ορισμένες πιο συγκεκριμένες προτάσεις έστω για συζήτηση θα μπορούσαν να είναι οι εξής:
1. Η καθιέρωση ειδικών ελκυστικών πακέτων προκειμένου να καταστεί πιο προσιτή οικονομικά η μετάβαση στο χώρο της έκθεσης από επισκέπτες κυρίως της περιφέρειας.

2. Για την τόνωση της διεθνικότητας της έκθεσης, θα πρέπει να σχεδιαστεί ειδική πολιτική πρόσκλησης για παράδειγμα, μεγάλων χονδρεμπόρων του εξωτερικού από αγορές-κλειδιά όπως π.χ. Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Αραβικά Εμιράτα κ.α.

3. Ειδικό ζήτημα είναι η προσέλκυση μεγάλων διεθνών brand και οίκων κοσμήματος και ρολογιού που θα δώσουν άλλον «αέρα» και κύρος στην έκθεση.

4. Απαιτούνται επίσης πιο τολμηρά βήματα προσέγγισης ξένων κατασκευαστών κοσμήματος.

Τα κακώς κείμενα της έκθεσης…

ellinon3

Ουρές στην είσοδο

Αρνητικά σχόλια και εκνευρισμό προκάλεσε το φαινόμενο των ουρών και της αργοπορίας κατά την είσοδο των επισκεπτών στο χώρο του Metropolitan Expo για να επισκεφθούν την Ελλήνων Κόσμημα. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι για την διεκπεραίωση της εισόδου, και την καταγραφή των στοιχείων των επισκεπτών στις χρονικές περιόδους όπου η επισκεψιμότητα έφτανε στο ζενίθ της, προφανώς δεν επαρκούσαν. Αποτέλεσμα ήταν ο σχηματισμός των ουρών που βλέπουμε και στις σχετικές φωτογραφίες από το φακό του Jewel Time, μια εικόνα ασφαλώς όχι ιδιαίτερα κολακευτική για μια έκθεση που αφορά τον κλάδο των πολυτελών προϊόντων…

ellinon4

Στο… περιθώριο τα περιοδικά

Τα περίπτερα των εκδοτικών εταιρειών που φιλοξένησαν τα κλαδικά περιοδικά, ανάμεσά τους και το Jewel Time -που να σημειωθεί, είναι και το μόνο σταθερά εκδιδόμενο περιοδικό του κλάδου με ενημερωτική ύλη- δεν είχαν και την καλύτερη μεταχείριση από την διοργανώτρια αρχή.  Τους παραχωρήθηκε χώρος περιθωριακά της έκθεσης, χωρίς καλή επισκεψιμότητα. Τελικά μετά από κάποιες συνεννοήσεις παραχωρήθηκε ένα κοινό σταντ για όλα τα περιοδικά, κοντά στην είσοδο της έκθεσης. Όμως αυτό το γεγονός τελικά μετατράπηκε σε μαζικό μοίρασμα ενός και μόνο εντύπου σε κάθε επισκέπτη, αμέσως με την είσοδό του στον εκθεσιακό χώρο.
Αναρωτιόμαστε, εάν και οι 270 εκθέτες αποφάσιζαν να τυπώσουν δικά τους διαφημιστικά έντυπα και επιθυμούσαν να τα μοιράσουν στην είσοδο της έκθεσης, τι θα… τραβούσαν οι επισκέπτες!
Εμείς από τη μεριά μας, θα σχολιάζαμε ότι τους κανόνες σε μια έκθεση τους ορίζει ο διοργανωτής. Δεν είναι δυνατό ο κάθε εκθέτης να λειτουργεί όπως επιθυμεί, αλλά κινούμενος εντός του καθορισμένου πλαισίου.
Τέλος, να προσθέσουμε ότι η «συμβιβαστική» λύση που έδωσε ο διοργανωτής για κοινό σταντ δεν ήταν και η πιο πετυχημένη, καθώς κάποιοι συνάδελφοι από τον χώρο των εκδόσεων τελικά την αξιοποίησαν προς όφελός τους…
Ωστόσο αρνητική εντύπωση προκάλεσε η στάση ενός εκ των εκθετών του εκδοτικού χώρου, που αξιοποιώντας την δυνατότητα που τελικά δόθηκε από τον διοργανωτή στα περιοδικά να μοιράζουν τα περιοδικά τους σε ειδικό σταντ κοντά στην είσοδο της έκθεσης,