Image
Image
Image
Image

Γιώργος Σπυρομήλιος

Ιδρυτής του ανεξάρτητου γεμολογικού εργαστηρίου IGLcert

Στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών, τόσο αναλογικά όσο και ψηφιακά καθώς το εργαστήριο έχει το βλέμμα του στο μέλλον

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή θα συνομιλήσουμε και θα φιλοξενήσουμε στις σελίδες του περιοδικού “Jewel Time” τον Κο Γιώργο Σπυρομήλιο, καταξιωμένο διεθνή γεμολόγο, αδαμαντολόγο, εκτιμητή, συγγραφέα, και ιδρυτή του ανεξάρτητου εργαστηρίου IGLcert.

Μέσα από τη βιβλιογραφία του και τα πάρα πολλά του σεμινάρια, βρίσκεται σε μια συνεχιζόμενη προσπάθεια να μοιραστεί απλόχερα σε ολόκληρη τη βιομηχανία της Αργυροχρυσοχοΐας λίγες από τις γνώσεις του.

Spiromilios 1

Συνέντευξη στον Τάσο Σπανούδη

Αγαπητέ Γιώργο, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτηση μας, με μία σύντομη αναδρομή από το ξεκίνημα σου έως τη δημιουργία του ανεξάρτητου εργαστηρίου IGLcert το οποίο και έχει αναδειχθεί σε ένα από τα δέκα καλύτερα Γεμολογικά εργαστήρια στην Ευρώπη. Τι ακριβώς οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη;
Η διαδρομή ξεκίνησε πίσω στο μακρινό 1988, όπου άρχισα να εργάζομαι τα καλοκαίρια σε ένα εργαστήριο χρυσοχοΐας με σκοπό να ακολουθήσω το επάγγελμα του χρυσοχόου. Ευτυχώς ή δυστυχώς, χωρίς επιτυχία τελικά, αφού άρχισε να με ελκύει ο κόσμος των πολυτίμων λίθων και από το 1995 μέχρι το 2002 εργαζόμουν στην ίδια εταιρεία κατασκευής κοσμημάτων, στον τομέα των πολυτίμων λίθων. Τελικά, το 2002 αρχίζει όχι μόνο η διαδρομή μου ως γεμολόγος, αλλά και η διαδρομή ενός μικρού τότε γεμολογικού εργαστηρίου. Ξεκινάμε λοιπόν, σε ένα γραφείο 12 τ.μ., εγώ και τα όνειρά μου. Ακόμα και σήμερα αντηχεί στα αυτιά μου η φράση συναδέλφου όταν πήρε στα χέρια του τα πρώτα μου έντυπα. Έλεγε «είσαι τρελός παιδί μου, δεν έχει μέλλον αυτό που πας να κάνεις». Σήμερα, το εργαστήριο αυτό απασχολεί πλέον πέντε άτομα και έχει αποκτήσει κύρος και διεθνή αναγνώριση.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε έπειτα από πολύ κόπο και αμέριστη αγάπη για αυτό που κάνουμε. Διαθέτουμε υπερσύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό και φυσικά εκπαιδευόμαστε και ενημερωνόμαστε διαρκώς στον τομέα μας, καθώς είναι πολύ σημαντικό για εμάς να προσφέρουμε την μέγιστη ασφάλεια και ακεραιότητα στις γεμολογικές αναφορές μας. Η προσπάθειά μας έχει αποδώσει στο έπακρο, καθώς ήμασταν απολύτως προετοιμασμένοι όταν τα πρωτόκολλα ελέγχου άλλαξαν δραματικά με την έλευση των συνθετικών διαμαντιών στην παγκόσμια αγορά.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε και μια σειρά επιλογών και συνεργασιών, όπως η διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Γεμολογίας, η είσοδος του εργαστηρίου και εμού προσωπικά σε πολύ σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς εκτιμητικής και γεμολογίας στους οποίους ακόμα και σήμερα κατέχουμε αξιοσημείωτη θέση. Προχωρήσαμε επίσης, σε εξαιρετικά σημαντικές και πρωτόγνωρες συνεργασίες για τα ελληνικά δεδομένα, όπως το σύμφωνο συνεργασίας με την εταιρία ALROSA, τη συνάντηση με τα στελέχη της εταιρίας DE BEERS στα κεντρικά γραφεία της στο Λονδίνο, την εκπαίδευση υψηλόβαθμων στελεχών πολύ γνωστής αυστριακής εταιρίας και την εκπαίδευση στελεχών του Birmingham Αssay Οffice στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ.

Θα ήθελες να μας εξηγήσεις λίγο περισσότερο τις υπηρεσίες του εργαστηρίου “In-Store Training” και “IGLcert Report Check– QR Barcode”;
Στα 21 χρόνια λειτουργίας του εργαστηρίου έχουμε έρθει συχνά αντιμέτωποι με παράξενες ερωτήσεις σχετικά με τους πολυτίμους λίθους. Αυτές ουσιαστικά, είναι ερωτήσεις πελατών λιανικής που μας μεταφέρονται μέσω των πωλητών. Σήμερα, ο καταναλωτής έχει πρόσβαση σε πλήθος πληροφοριών μέσω διαδικτύου. Πληροφορίες που μπορεί να είναι σωστές, μπορεί και λανθασμένες, ίσως να έχουν στοχευμένο δόλο με σκοπό την αύξηση πωλήσεων ή ακόμα και όταν είναι σωστές, ο αναγνώστης δεν έχει πάντα την δυνατότητα να τα κατανοήσει πλήρως. Για αυτό σχεδιάσαμε το In Store Training, ένα θεωρητικό μάθημα γεμολογίας που απευθύνεται στους πωλητές, έτσι ώστε να έρθουν σε μια πρώτη γνωριμία με τον κόσμο και την λογική της γεμολογίας. Μέχρι σήμερα, έχουμε εκπαιδεύσει το προσωπικό λιανικής και χονδρικής αρκετών εταιριών. Το συγκεκριμένο σεμινάριο δημιουργείται εξειδικευμένα και είναι μοναδικό για κάθε εταιρία. Αφού έρθουμε σε επικοινωνία με την εταιρία, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες, εντοπίζουμε τυχόν αδυναμίες και προχωρούμε στην δημιουργία ενός μοναδικού σεμιναρίου που μένει για πάντα στην κατοχή της εκάστοτε επιχείρησης.
Όσον αφορά το QR Barcode, το εργαστήριο λειτουργεί όπως όλα τα υπεύθυνα εργαστήρια στον κόσμο. Όπως ήταν αναμενόμενο σε ό,τι αφορά τις πιστοποιήσεις, βρίσκαμε πάντα μπροστά μας το ζήτημα της πλαστογράφησης των εντύπων. Έτσι, για όλα τα διεθνή εργαστήρια – μαζί και για εμάς - η ψηφιακή επιβεβαίωση ήταν πια μονόδρομος. Η επιβεβαίωση των εντύπων IGLcert μπορεί να γίνει είτε σκανάροντας το QR Barcode με το κινητό τηλέφωνο, είτε πληκτρολογώντας τον μοναδικό αύξοντα αριθμό του εντύπου στο πεδίο Report Check στην ιστοσελίδα μας. Πέραν αυτού, το εργαστήριο έχει την δυνατότητα να εκτυπώνει ετικέτες κοσμημάτων με τον μοναδικό αύξοντα αριθμό και το QR Barcode της κάθε γεμολογικής αναφοράς, έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος να έχει εύκολα ψηφιακή πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον λίθο ή το κόσμημα που κρατάει στα χέρια του.
Στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πελατών, τόσο αναλογικά όσο και ψηφιακά καθώς το εργαστήριο έχει το βλέμμα του στο μέλλον.

Θα μπορούσα να σκεφτώ και να πω αρκετούς λόγους που θεωρώ απαραίτητη την παρουσία του επαγγέλματος ενός γεμολόγου στο κλάδο του κοσμήματος. Ποιος όμως πιστεύεις εσύ ότι είναι ο πιο σημαντικός και γιατί;
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα Γεμολογικά εργαστήρια υπάρχουν για την προστασία πρώτα του εμπόρου αλλά και του καταναλωτή. Ο πωλητής πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τι διαθέτει προς πώληση και ο αγοραστής τι ακριβώς αγοράζει. Εξαιρετικά σημαντικό και πρωτεύων θέμα είναι η προστασία του κλάδου και των επαγγελματιών του. Έχουμε βιώσει όλοι περιπτώσεις εξαπάτησης συναδέλφων από ευκαιριακούς πωλητές πολύτιμων λίθων και τον πανικό που προκλήθηκε από αυτό. Οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε τον κλάδο, το μέλλον του και την διεθνή φήμη του, το μέλλον των παιδιών μας, αν θέλεις.
Εμείς στο IGLcert, κρατάμε την πόρτα μας πάντα ανοιχτή για πελάτες ή μη, έστω για να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση ή να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε.

Spiromilios 2

Πιστεύεις ότι η βασική αίτια της δημιουργίας των συνθετικών πετρών είναι η ευαισθητοποίηση γύρω από το περιβάλλον ή η ανάγκη για χαμηλότερο κόστος; Ή μήπως η επιθυμία-ψευδαίσθηση να αποκτήσουν και άλλοι μοναδικά διάσημα κοσμήματα - όπως το μονόπετρο της Ελίζαμπεθ Τέιλορ;
Οι συνθετικοί λίθοι δεν είναι τίποτα περισσότερο από χαμηλού κόστους εργαστηριακά παράγωγα που χρησιμοποιούνται σε χαμηλότερου κόστους κοσμήματα. Απευθύνονται σε μια ειδική κατηγορία καταναλωτών και δεν έχουν καμία σχέση με την υψηλή κοσμηματοποιία.
Οι παραγωγοί συνθετικών διαμαντιών πρόταξαν το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος που περισσότερο μοιάζει με μαρκετίστικο τρικ και λιγότερο με την πραγματικότητα, καθώς υπάρχουν μελέτες ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις εταιρίες παραγωγής συνθετικών στο σύνολό τους είναι 3 φορές μεγαλύτερες σε σύγκριση με αυτές των ορυκτών διαμαντιών. Τα ακριβή στοιχεία του ενεργειακού αποτυπώματος της βιομηχανίας των συνθετικών διαμαντιών δεν είναι δημοσιοποιημένα.
Στην πραγματικότητα και οι δυο βιομηχανίες χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες σιδήρου (προϊόν εξόρυξης), η μια στα βαριά μηχανήματα εξόρυξης, η άλλη στις πρέσες που κρυσταλλώνουν συνθετικά διαμάντια. Το θέμα είναι πολύπλευρο και πολύπλοκο, το αναλύω και περισσότερο σε άρθρο μου στην ιστοσελίδα του IGLcert. Θεωρώντας δεδομένο ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να υπάρξουν ακριβή στοιχεία και από τις δυο πλευρές, πιστεύω ότι προς το παρόν και οι δυο βιομηχανίες προσπαθούν να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα.
Η ανθρώπινη ματαιοδοξία μας ωθεί να θέλουμε πολλά, όπως ένα τεράστιο διαμάντι σαν της Ελίζαμπεθ Τέιλορ και με τις τιμές των συνθετικών διαμαντιών να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, αυτό γίνεται αρκετά προσιτό. Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι ότι το συγκεκριμένο - όπως και κάθε ορυκτό διαμάντι - είναι μοναδικό, αναντικατάστατο και θα μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Όλοι οι λίθοι, συνθετικοί και ορυκτοί έχουν το αγοραστικό κοινό τους και πρέπει να πωλούνται, αρκεί να μην δημιουργούνται ψευδαισθήσεις περί σπανιότητας, μοναδικότητας και αξίας.

Οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ ορυκτών και συνθετικών διαμαντιών γνωρίζουμε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Ωστόσο θα μπορούσες να κάνεις μια σύντομη αναφορά σε αυτές όσον αφορά το εργαστηριακό αλλά και το εμπορικό επίπεδο;
Θα αδράξω την ευκαιρία που μου δίνεται εδώ, για να καταστήσω σαφές ότι δεν υπάρχει μαγικό μηχάνημα που πατώντας ένα κουμπί μας δίνει τις απαντήσεις και εξηγώ ακριβώς τι εννοώ. Τελική και βέβαιη απάντηση σχετικά με την προέλευση ενός διαμαντιού μας δίνει ο εκπαιδευμένος γεμολόγος, αφού ήδη έχει πραγματοποιήσει όλα τα απαραίτητα στάδια ελέγχου με την χρήση τόσο απλών όσο και πολύπλοκων μηχανήματων.
Ένας πρώτος προέλεγχος με την χρήση απλών συσκευών του εμπορίου είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την απόδειξη της προέλευσης (εργαστηριακή ή ορυκτή) ενός διαμαντιού. Υπάρχουν, λοιπόν, οι συσκευές που πραγματοποιούν προέλεγχο με διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα, υπάρχουν και οι πολύπλοκες, εξειδικευμένες συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωστά, μόνο από έμπειρους γεμολόγους.
Καμία συσκευή δεν έχει επιτυχία εάν ο χειριστής δεν έχει τουλάχιστον βασικές γνώσεις πάνω στα συνθετικά διαμάντια. Στο IGLcert διοργανώνουμε συνεχώς εργαστήρια αναγνώρισης συνθετικών διαμαντιών όπου με χρήση χαμηλού κόστους συσκευών εκπαιδεύουμε επαγγελματίες με ελάχιστες γνώσεις γεμολογίας, για να φτάσουν σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο στην αναγνώριση των συνθετικών διαμαντιών.
Φυσικά, σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί η επίσκεψη στο εργαστήριο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων όμως, ο απλός χρήστης μπορεί να ελέγξει την προέλευση άδετων και δεμένων διαμαντιών.
Σε εμπορικό επίπεδο, τα συνθετικά διαμάντια έχουν μια φθίνουσα πορεία καθώς η παραγωγή έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότερες εταιρίες κρυσταλλώνουν εργαστηριακά διαμάντια με ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Πριν από περίπου 15 χρόνια που ξεκίνησαν να υπάρχουν στην αγορά συνθετικά διαμάντια, η τιμή τους ήταν περίπου 30% χαμηλότερη από τα ορυκτά και οι παραγωγοί τα κατηγοριοποιούσαν με τα 4Cs των ορυκτών τους διαμαντιών. Σήμερα, η τιμή του κυμαίνεται από 90% έως και 99% χαμηλότερη από τα ορυκτά. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι σε λίγο καιρό θα πωλούνται με βάση τις διαστάσεις τους όπως και όλοι οι συνθετικοί λίθοι, καθώς τα περισσότερα συνθετικά πια είναι εξαιρετικής ποιότητας. Στην ουσία λοιπόν, δεν πληρώνει κάνεις για το υλικό αλλά για το κόστος της κοπής.

Θεωρείς ότι η κατάρτιση των επαγγελματιών είναι μονόδρομος για τον εκσυγχρονισμό και την εξέλιξη του κλάδου; Πιστεύεις ότι οι νέοι που εισέρχονται διαθέτουν την επαρκή γνώση γύρω από τους πολύτιμους λίθους;
Θεωρώ ότι ο καθένας οφείλει να κάνει την δουλειά του και να εκπαιδεύεται όσο το δυνατόν καλυτέρα για αυτό. Όπως δεν περιμένω από έναν γεμολόγο να κατασκευάζει και να πωλεί κοσμήματα, έτσι δεν περιμένω και από έναν χρυσοχόο η κοσμηματοπώλη να εκδίδει «γεμολογικές» αναφορές. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου να λαμβάνουν έστω και την ελάχιστη εκπαίδευση για να κατανοούν τον κόσμο των πολυτίμων λίθων αλλά και να αποδεικνύουν στον καταναλωτή ότι έχουν γνώση του αντικειμένου που διαθέτουν.
Μέσω των σεμιναρίων μας, με χαρά διαπιστώνω ότι η νέα γενιά κατανοεί την ανάγκη για εκπαίδευση και γνώση γύρω από τον τομέα. Βλέπω πολλά νέα παιδιά να συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά μας εργαστήρια και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Έχουμε ακούσει κατά καιρούς για επαγγελματίες που έπεσαν θύματα εξαπάτησης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, σε επίπεδο είτε χονδρικής είτε λιανικής. Θεωρείς ότι είναι μεμονωμένα φαινόμενα της εποχής μας; Υπάρχει τρόπος ένας επαγγελματίας να διαπιστώσει την αυθεντικότητα των πετρών που προμηθεύεται;
Αν αναλογιστεί κάνεις ότι ανακαλύπτουμε συνθετικά διαμάντια που έχουν πωληθεί για ορυκτά από το 2017 μέχρι και σήμερα, το φαινόμενο μάλλον δεν είναι μεμονωμένο. Πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν άνθρωποι που οι ασχολίες τους έχουν εκμεταλλευτικό χαρακτήρα. Οι αγορές διαμαντιών από περαστικούς πωλητές σε προνομιακές τιμές ενέχουν εξαιρετικά μεγάλο ρίσκο. Ο καθένας είναι ελεύθερος βέβαια να πράξει κατά το δοκούν, πρέπει ωστόσο να γνωρίζει πως τέτοιες ευκαιρίες απλά δεν υπάρχουν. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις που έχουμε εντοπίσει εμείς, αφορούν «ευκαιριακές» αγορές. Το πρόβλημα μάλιστα είναι μεγαλύτερο στα μικρού μεγέθους διαμάντια, καθώς συναντάμε συχνά παρτίδες που περιέχουν ένα ποσοστό συνθετικών διαμαντιών ή ακόμα και μοϊσανιτών αναμεμιγμένα με ορυκτά διαμάντια.
Οι επαγγελματίες του κλάδου μπορούν να κάνουν έλεγχο είτε σε δεμένα, είτε σε άδετα διαμάντια με αρκετά μεγάλο ποσοστό επιτυχίας χρησιμοποιώντας χαμηλού κόστους εξοπλισμό που διαθέτουμε και εμείς. Το IGLcert παρέχει εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια σχετικά με τα συνθετικά διαμαντια όπου μπορούν να μάθουν πώς να διαχωρίζουν τα συνθετικά από τα ορυκτά διαμάντια. Το εργαστήριο διαθέτει αρκετά συνθετικά και επεξεργασμένα διαμάντια για αυτόν τον σκοπό.
Θεωρώ απαραίτητο τον εργαστηριακό έλεγχο δε, σε όλα τα κοσμήματα και σε όλους τους λίθους, πιστοποιημένους ή μη, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, καθώς επιτήδειοι βρίσκουν όλο και πιο ευφάνταστους τρόπους να κοροϊδέψουν επαγγελματίες και ιδιώτες. Το τελευταίο που γίνεται, είναι η διάθεση συνθετικών διαμαντιών υψηλής χροιάς και καθαρότητας με γνήσια η πλαστά πιστοποιητικά που αφορούν ορυκτά διαμάντια και φέρουν ακόμα και λέιζερ με τον μοναδικό αριθμό του πιστοποιητικού στο διάζωμά τους. Πρόσφατα δε, ανακαλύψαμε συνθετικό διαμάντι δεμένο σε παλαιό και μεταχειρισμένο μονόπετρο που κάποιος προσπάθησε να ανταλλάξει.

Spiromilios 3

Τι θα πρέπει να προσέχουν οι επαγγελματίες του κλάδου; Και ,κατά τη γνώμη σου, τι θα πρέπει να διευκρινίζουν στους δικούς τους πελάτες, προκειμένου να μπορέσει να διασφαλιστεί στον κλάδο η ποιότητα αλλά και η ηθική;
Ξεκάθαρα όλοι οι λίθοι ορυκτοί η συνθετικοί, επεξεργασμένοι και μη είναι διαθέσιμοι προς χρήση και πώληση και είμαστε όλοι χαρούμενοι για αυτό. Αυτό που κάνει την διαφορά είναι αρχικά, να γνωρίζει ο κατασκευαστής ή ο κοσμηματοπώλης τι ακριβώς χρησιμοποιεί, έτσι ώστε να πληροφορεί σωστά τον πελάτη λιανικής. Πρώτα, για την προέλευση του λίθου, εργαστηριακή ή ορυκτή και σε δεύτερο χρόνο για τις επεξεργασίες που ενδεχομένως έχει υποστεί με σκοπό να βελτιωθεί η καθαρότητα ή/και το χρώμα του. Υπάρχουν αποδεκτές και μη αποδεκτές επεξεργασίες. Αναφέρουμε λεπτομέρειες σε έντυπο οδηγό του εργαστηρίου όπου και τον διαθέτουμε δωρεάν στους επαγγελματίες του κλάδου.

Με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος που επιθυμεί να μάθει περισσότερα να απευθυνθεί στην ομάδα σου; Γίνεται μόνο μέσα από την ιστοσελίδα του εργαστηρίου IGLcert www.iglcert.gr ή έχεις να μας προτείνεις και άλλους τρόπους;
Όποιος επιθυμεί ή χρειάζεται κάτι, μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με εμάς από την ιστοσελίδα μας και να εγγραφεί στο newsletter μας για να ενημερώνεται για τις δραστηριότητές μας. Μπορεί επίσης να διαβάζει τα άρθρα που ανεβαίνουν στο blog του site. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό για όλο τον κλάδο, εγώ και οι συνεργάτες μου θα χαρούμε να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση, ή απλά να σας ξεναγήσουμε στους χώρους του εργαστήριου και να εξηγήσουμε τις διαδικασίες που ακολουθούμε.

Ολοκληρώνοντας, θα μπορούσες να μας αποκαλύψεις τα μελλοντικά σου σχέδια είτε συγγραφικά, είτε σχετικά με το εργαστήριο IGLcert;
Αυτόν τον καιρό δουλεύω την τέταρτη έκδοση του βιβλίου μου «Εισαγωγή στον κόσμο των διαμαντιών», ενώ παράλληλα, έχω ξεκινήσει ένα άρθρο που θα ανεβεί στο blog μας σχετικά με το φαινόμενο του φθορισμού στα διαμάντια. Όσον αφορά το εργαστήριο, ξεκινάμε την σεζόν δημιουργώντας νέες υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κλάδου και ετοιμαζόμαστε για την δημιουργία υποκαταστήματος, ελπίζω σε σύντομο χρονικό διάστημα.