Ευρωπαϊκή Ένωση

H αύξηση των μισθών υστερεί έναντι του πληθωρισμού

Η μείωση των εισοδημάτων θα συνεχιστεί

1 parliament

Το φαινόμενο της ανόδου του πληθωρισμού που ξεκίνησε ως συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία της Covid-19 έχει ενταθεί στην Ευρώπη μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι αρχικές προβλέψεις που ήθελαν τον πληθωρισμό να επιστρέφει στο αρχικό του εύρος, περίπου στο 2%, αργότερα μέσα στο έτος φαίνεται να διαψεύδονται. Αυτό σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη των μισθών στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μειωθεί φέτος.
Σύμφωνα με έρευνα της Aegean Equity, το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων θα υποχωρήσει φέτος σε έναν βαθμό που είχε να εμφανιστεί εδώ και γενιές. Πιο συγκεκριμένα, θα είναι η βαθύτερη πτώση των πραγματικών μισθών εδώ και αρκετές δεκαετίες, ίσως από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο λόγος πίσω από αυτήν την πτώση είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε το 6,2% ετησίως τον Φεβρουάριο. Η αύξηση των τιμών το Μάρτιο εκτινάχθηκε στο 7,5% στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat.
Ο πληθωρισμός στην ΕΕ των 27 επιταχύνεται από το περασμένο φθινόπωρο και σταδιακά αποσπάται από την ονομαστική αύξηση των μισθών. Έτσι, οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται τουλάχιστον από το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους και το πιθανότερο είναι ότι η τάση αυτή συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη τα συγκεκριμένα στοιχεία).
Αν και η στοιχειώδης λογική υπαγορεύει ότι οι εργαζόμενοι, και συνεπώς τα συνδικάτα, θα επιδιώξουν να αντισταθμίσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό διεκδικώντας υψηλότερη αύξηση μισθών, οι μισθολογικές απαιτήσεις είναι πιθανό να είναι πολύ πιο μετριοπαθείς φέτος. Αυτό οφείλεται εν μέρει στους εξωτερικούς κραδασμούς που αναφέρθηκαν παραπάνω, καθώς ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας κατανοεί ότι πρέπει να συμμετάσχει στις συνέπειές τους.

Ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού
Επίσης δεν αποκλείεται να προκύψει και μια δυσμενής οικονομική εξέλιξη, με τη μορφή στασιμοπληθωρισμού (ή ακόμη και ύφεσης). Ο στασιμοπληθωρισμός αφορά έναν συνδυασμό στασιμότητας της αύξησης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αυξημένου πληθωρισμού, αλλά και αυξανόμενης ανεργίας. Στην ύφεση, υπάρχει ακόμη και πτώση στις οικονομικές επιδόσεις και η ανεργία αυξάνεται πολύ περισσότερο. Τα συνδικάτα είναι πιθανό να έχουν επίγνωση των κινδύνων του στασιμοπληθωρισμού ή της ύφεσης, και έτσι θα θέλουν να διαπραγματευτούν κυρίως τη διατήρηση της εργασίας για τα μέλη τους.
Θα μπορούσαμε έτσι να επιστρέψουμε σε αύξηση των πραγματικών μισθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση το επόμενο έτος, αναφέρουν οι αναλυτές της Aegean Equity.
Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα μειωθεί ο πληθωρισμός, αν μειωθεί τελικά. Η πτώση του πληθωρισμού με τη σειρά της, θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσει η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής η ένοπλη σύρραξη έχει καταστήσει τα ενεργειακά προϊόντα ιδιαίτερα ακριβά, ενώ και οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω. Το σίγουρο είναι ότι φέτος η υψηλή βάση σύγκρισης θα βοηθήσει στη συγκράτηση του πληθωρισμού το επόμενο έτος. Το ερώτημα είναι αν αυτή η προοπτική είναι αρκετά παρηγορητική για τους Ευρωπαίους.

Δήλωση του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ

Γ. Καββαθά για τον κατώτατο μισθό

2 o k giorgos kabbathas einai proedros tis genikis sunomospondias epaggelmation biotexnon kai emporon elladas gsebee

Για ανακούφιση των νοικοκυριών και ενίσχυση της αγοραστικής τους δύναμης κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, σχολιάζοντας σε δήλωσή του την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η δήλωση του κ. Καββαθά:
«Κάθε παρέμβαση ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων-καταναλωτών είναι θετική για την αγορά. Συνεπώς η απόφαση της Κυβέρνησης να επισπεύσει την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου κατά 50 ευρώ από τα 663 στα 713 ευρώ σε 650.000 εργαζόμενους, θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά και θα ενισχύσει την αγοραστική τους δύναμη.
Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε μία δύσκολη εποχή για τις επιχειρήσεις, αυτές επωμίζονται ένα επιπλέον κόστος, την ίδια ώρα που η απόφαση αύξησης του κατώτατου μισθού είναι δημοσιονομικά ουδέτερη.
Προφανώς λοιπόν και με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση έχει περιθώρια παρέμβασης αναμένουμε το αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και του ΦΠΑ, για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, αλλά και τη περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ώστε η αγορά να μπορέσει να ανταπεξέλθει και τελικά η αύξηση του κατώτατου μισθού να ωφελήσει τόσο τα νοικοκυριά, όσο και τις επιχειρήσεις.
Σε διαφορετική περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος εκτίναξης της αδήλωτης εργασίας ή/ και μετακύλισης του κόστους στον καταναλωτή ως ύστατες πράξεις επιβίωσης των επιχειρήσεων».

Μαξίμου

Διασφαλισμένη η προμήθεια αερίου στην Ελλάδα

3 aerio tap

Η κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας σε αέριο είναι διασφαλισμένη, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου, μετά την έκτακτη σύσκεψη στον απόηχο του ρωσικού μπλόκου στην παροχή αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία.
΄Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Gazprom. Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου.
Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Να σημειωθεί επίσης ότι από το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Χρυσός

Το πολύτιμο μέταλλο αρνείται να χάσει τα 1.890 δολάρια

4 gold bars gettyimages 502725271

Mε δεδομένο ότι η τιμή του χρυσού σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ έχει βρεθεί σε θετικό έδαφος μετά την ανοδική διάσπαση της διετούς συσσώρευσης πάνω από τα 1.850 δολάρια ανά ουγγιά, ο στόχος των 2.150 είναι ακόμα ανοιχτός
Και με φόντο την επιθετική -πλέον- μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής της Fed, η οποία έχει ήδη προβεί σε αύξηση των επιτοκίων αναφοράς κατά 25 μ.β., οι πιθανότητες να προσπελαστούν τα 1.980, που οριοθετούν και τον βραχυπρόθεσμο τριγωνικό σχηματισμό, είναι πολλές.
Και μάλιστα, η συμπεριφορά των επενδυτών στη βραχυπρόθεσμη στήριξη των 1.893 επιβεβαιώνει την αξία των ευρημάτων, ώστε κάτω από τα 1.888 σε κλείσιμο τετραώρου να ενεργοποιηθούν τα στοπ και ταυτόχρονα το σενάριο επαναφοράς στην περιοχή των 1.840, όπου και θα αναζητηθούν και πάλι αγοραστικές θέσεις.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας

Αγοράζει ξανά χρυσό μετά από δύο χρόνια

5

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας πρόκειται να αρχίσει να αγοράζει χρυσό μετά από μια παύση δύο ετών, καθώς οι εγχώριοι παραγωγοί της χώρας αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στις διεθνείς αγορές χρυσού, σύμφωνα με την naftemporiki.gr.
Σε ανακοίνωσή της, η Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι «θα ξαναρχίσει την αγορά χρυσού στην εγχώρια αγορά πολύτιμων μετάλλων». Η κίνηση έρχεται αφότου η κεντρική τράπεζα και αρκετές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας επλήγησαν από τις κυρώσεις της Δύσης που ήρθαν ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι ρωσικές εταιρείες όπως η Polymetal ή η Polyus είναι πιθανό να δυσκολευτούν πολύ να πουλήσουν χρυσό στο Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη. Ως εκ τούτου, αυτές οι εταιρείες αναμενόταν να στραφούν στη ρωσική κεντρική τράπεζα, η οποία μπορεί να παρέχει τα ρούβλια που χρειάζονται για να πληρώσουν το προσωπικό και τις προμήθειες σε αντάλλαγμα για χρυσό.
Η Τράπεζα της Ρωσίας κατείχε λίγο λιγότερο από 2.300 τόνους χρυσού στα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με το World Gold Council. Σε τρέχουσες τιμές, το θησαυροφυλάκιο του μετάλλου – το έκτο μεγαλύτερο στον κόσμο – αξίζει 153 δισ. δολάρια και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο των επίσημων αποθεμάτων της τράπεζας.
Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η κεντρική τράπεζα αύξησε την αγορά χρυσού, καθώς οι εγχώριες εταιρείες πάλευαν να πουλήσουν στο εξωτερικό. Μεταξύ 2014 και 2019 απέκτησε περισσότερους από 1.200 τόνους χρυσού, σύμφωνα με στοιχεία του WGC. Για τη Μόσχα, οι αγορές ήταν επίσης ένας τρόπος μείωσης της έκθεσης της χώρας σε αμερικανικά δολάρια στα επίσημα αποθέματά της.
Η Τράπεζα της Ρωσίας διέκοψε τις αγορές τον Απρίλιο του 2020 καθώς οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν λόγω της πανδημίας, πλήττοντας το εθνικό εισόδημα της χώρας. Έκτοτε έχει διατηρήσει το απόθεμά της σταθερό.

ΙΟΒΕ

Στο 2,5%-3% η ανάπτυξη για το 2022

6 inflation

Σκιά πολέμου στις προβλέψεις της οικονομίας με τις εκτιμήσεις να αναθεωρούνται τόσο σε ΑΕΠ όσο και στο επίπεδο της ακρίβειας, λόγω της εισβολής της Ρωσία στην Ουκρανία. Σε αλλαγές των εκτιμήσεων προχώρησε το ΙΟΒΕ όπου παρουσιάζει τις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία. Πλέον το βασικό σενάριο είναι και το δυσμενές, με προϋπόθεση την συνέχιση του πολέμου.
Οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία (διάρκεια, έκταση κυρώσεων) και οι επιπτώσεις τους (πληθωρισμός, τροφοδοσία σε ενεργειακά προϊόντα, ορισμένα τρόφιμα και πρώτες ύλες), οι αντιδράσεις πολιτικής (παρεμβάσεις στήριξης, νομισματικά μέσα), η δυναμική του τουρισμού, ο βαθμός και η ποιότητα αξιοποίησης της αυξημένης ρευστότητας (Ταμείο Ανάκαμψης-τραπεζικές χορηγήσεις), θεωρούνται οι πλέον καθοριστικοί παράγοντες του ΑΕΠ το 2022.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στο βασικό σενάριο για το 2022, στο οποίο ο πόλεμος θα συνεχιστεί μετά το δεύτερο τρίμηνο, το ενεργειακό κόστος θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο (πετρέλαιο Brent +30-35%), δεν θα επανέλθουν γενικευμένα, ισχυρά μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας, ο διεθνής τουρισμός θα ενισχυθεί σημαντικά, ωστόσο ηπιότερα από ότι αναμενόταν στην αρχή του έτους και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα αξιοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό και αποτελεσματικά, προβλέπεται η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5-3,0%.
Στο εναλλακτικό σενάριο για το 2022, στο οποίο αναμένεται λήξη του πολέμου εντός του δεύτερου τριμήνου, σημαντική άνοδος του ενεργειακού κόστους, ωστόσο λιγότερο από ότι στο βασικό σενάριο (πετρέλαιο Brent +20-25%), αύξηση του διεθνούς τουρισμού, και αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης παρόμοια με το βασικό σενάριο, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 3,5-4,0% . Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 4,5% και το ΙΟΒΕ κοντά στο 5% προ των εξελίξεων.

Το βασικό σενάριο
Υπό το βασικό σενάριο μακροοικονομικών εξελίξεων για το 2022 προβλέπεται πως ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα ενισχυθεί κατά 7,0% με 7,8%. Εφόσον λάβουν χώρα οι εξελίξεις υπό το εναλλακτικό σενάριο, η άνοδος των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι έντονη, αλλά ηπιότερη από ότι στο βασικό σενάριο, ενώ η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο, στην περιοχή του 6,2% με 6,8%.
Σύμφωνα με την έκθεση, ως προς τις αναμενόμενες εξελίξεις στις τιμές καταναλωτή στη συνέχεια του 2022, η τάση στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων θα είναι η πλέον καθοριστική αυτών. Θα παραμείνουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα, σε αμφότερα τα σενάρια μακροοικονομικών προβλέψεων, εξαιτίας των κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας και της γενικότερης υποχώρησης της ενεργειακής ζήτησης από αυτή, παρά τη διάθεση στρατηγικών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Άλλωστε, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχιστεί φέτος, δυναμική που θα διευρύνει τη ζήτηση πετρελαίου σε σχέση με το 2021.

7 ΙΟΒΕ Ανάπτυξη 25 3 για την ελληνική οικονομία

Τα μέτρα
Τα μέτρα επιδότησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και καυσίμων, θα μετριάσουν την έντονη πληθωριστική επίδραση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων. Πέρα από τις επιδοτήσεις της κατανάλωσης ενέργειας, τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης-ενισχύσεις προς ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ, χαμηλοσυνταξιούχοι κ.ά.) για την ανάσχεση των επιδράσεων της ενεργειακής κρίσης, θα αποτρέψουν μια σημαντική εξασθένιση της καταναλωτικής ζήτησης.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του κατώτατου μισθού από την αρχή του Μάϊου, θα ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα. Εκτός από αυτές τις παρεμβάσεις στήριξης και διοικητικές αποφάσεις, το εισόδημα και η κατανάλωση των νοικοκυριών εγχωρίως θα τονωθούν από την αυξημένη δραστηριότητα και τη διεύρυνση της απασχόλησης, σε κλάδους οι οποίοι πλήγηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τα περιοριστικά μέτρα και στους οποίους πραγματοποιείται ένα σημαντικό τμήμα της εγχώριας κατανάλωσης (Λιανικό Εμπόριο, Εστίαση, Τουρισμός).
Παρόμοιες εξελίξεις θα λάβουν χώρα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε εξωστρεφείς δραστηριότητες, κυρίως στη Βιομηχανία, τον Τουρισμό και τις Μεταφορές, όπως επίσης από τις περισσότερες επενδύσεις. Αυτές οι τάσεις θα είναι ηπιότερες στο βασικό σενάριο μακροοικονομικών εξελίξεων, υπό τις εντονότερες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και την αβεβαιότητα εξαιτίας του πολέμου.

Οι προοπτικές
Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση της Έκθεσης, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας ο πόλεμος επηρεάζει την οικονομία με αυξημένο κόστος σε βασικά αγαθά και αβεβαιότητα. Οι ρυθμοί πραγματικής μεγέθυνσης έχουν μετριαστεί και ο πληθωρισμός έχει υπερδιπλασιαστεί. Μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας είναι πληγωμένο από την πανδημία και από υπερχρέωση, και τα θεμελιώδη μεγέθη της δεν είναι εύρωστα. Τα συστατικά για μεγάλη κρίση υπάρχουν και θα απαιτηθούν κατάλληλοι χειρισμοί. Ο πληθωρισμός θα είναι υπερδιπλάσιος από τον αναμενόμενο, και θα διαρκέσει. Πληθωρισμός άνω του 5% στον ορίζοντα της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλάζει δραστικά τις προτεραιότητες πολιτικής: μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση χρεών και ελλειμμάτων, όμως μειώνει τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών.
Υπογράμμισε επίσης ότι ακόμη πιο κρίσιμο είναι πώς επηρεάζονται οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές. Σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή, βασικά δεδομένα αλλάζουν.
Τόνισε ότι η επιστροφή σε βαθιά δίδυμα ελλείμματα κατά την πανδημία και η επί μακρόν υστέρηση σε παραγωγικές επενδύσεις και εξαγωγές υψηλής καινοτομίας, αποτελούν λόγους για εγρήγορση και μέσα στη νέα κρίση.
Για μια οικονομία με συστηματικό έλλειμμα θεσμικής λειτουργίας, παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, και που πρέπει να ξεπεράσει πληγές από τις προηγούμενες κρίσεις, η πρόκληση είναι τεράστια. Σε αυτό το πρωτόγνωρο οικονομικό πεδίο, ελλοχεύει από τη μια ο κίνδυνος του εφησυχασμού και από την άλλη του ακραίου φόβου. Η αλυσίδα μετατόπισης του προβλήματος στο δημόσιο ταμείο και από εκεί στον δανεισμό, δεν το λύνει.
Για δεκαετίες, η οικονομία μας κινήθηκε, με επιτυχίες και αποτυχίες, σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο σταθερότητας και ευρύτερης σύγκλισης των οικονομιών. Το πλαίσιο αυτό πλέον αμφισβητείται, γεγονός που καθιστά επιτακτική στη χώρα μας την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που θα στηρίζουν ισχυρή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα. Οι κατάλληλες δημοσιονομικές επιλογές και η προώθηση δομικών αλλαγών με αίσθηση επείγοντος, είναι συνθήκες για θετική πορεία των πραγματικών εισοδημάτων άμεσα και στη συνέχεια.

Η ΠΟΒΑΚΩ τιμά την Περιφέρεια και τις τοπικές αγορές

Το Συμβούλιο της διοίκησης στην Ελασσόνα

8 ellasona 1

Στην Ελασσόνα και με φυσική παρουσία διεξήχθησαν οι εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΒΑΚΩ, στο πλαίσιο εφαρμογής της σχετικής απόφασης της νυν διοίκησης για αποκέντρωση των δραστηριοτήτων και ανάδειξη των τοπικών αγορών της ελληνικής περιφέρειας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Απριλίου στην Ελασσόνα Λάρισας. Στο Διοικητικό Συμβούλιο μετείχαν τόσο με φυσική παρουσία όσο και μέσω τηλεδιάσκεψης τα μέλη της διοίκησης της ΠΟΒΑΚΩ.

Διοικητικό Συμβούλίο στην Ελασσόνα

Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε οι επιχορηγήσεις από την Athens International Jewellery Show 2020 να δοθούν στα συνολικά 22 σωματεία των επαγγελματιών του κλάδου.

Ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων

Μεταξύ της ΠΟΒΑΚΩ και του δημάρχου Ελασσόνας Νίκου Γάτσα

9 ellasona 2

Από τις εργασίες, που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ΠΟΒΑΚΩ στην Ελασσόνα και του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη, ξεχωρίσει η εθιμοτυπική ανταλλαγή δώρων.
Η ΠΟΒΑΚΩ προσέφερε στον δήμαρχο Ελασσόνας, κύριο Νίκο Γάτσα, αναμνηστικό τής συμπλήρωσης σαράντα ετών από την ίδρυση της Ομοσπονδίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Γάτσας τίμησε ιδιαιτέρως την ΠΟΒΑΚΩ δωρίζοντάς της το έμβλημα του Δήμου Ελασσόνας, κάτι για το οποίο ο πρόεδρος Πέτρος Καλπακίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, εγκαινιάζοντας παράλληλα τους νέους δεσμούς που συνδέουν στο εξής την Ομοσπονδία με τον ίδιο τον δήμαρχο και τον πλούσιο αυτόν τόπο.

ΠΟΒΑΚΩ

Η Γενική Συνέλευση της ΠΟΒΑΚΩ, τον Ιούνιο, να διεξαχθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης αναμένεται να διεξαχθεί, τον προσεχή Ιούνιο, η Γενική Συνέλευση της ΠΟΒΑΚΩ. Η Διοίκηση επιθυμώντας να ενισχύσει την περιφέρεια, στρέφει το ενδιαφέρον της σε αυτήν. Με την αποκέντρωση, η Ομοσπονδία στοχεύει στην ανάδειξη των τοπικών αγορών και την ικανοποίηση των αιτημάτων που διατυπώνουν κατά καιρούς οι επαγγελματίες.