Image
Image
Image
Image

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 2013 ΣΚΑΡΦΑΛΩΣΕ Ο ΧΡΥΣΟΣ

1 gold

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013 διαμορφώνεται η διεθνής τιμή του χρυσού λόγω της αύξησης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου πλησίασαν τα 1.588 δολάρια η ουγγιά μετά την ανακοίνωση του Ιράν ότι καταργεί όλα τα όρια στον εμπλουτισμό ουρανίου. Ανοδικές τάσεις κατέγραψαν επίσης και οι τιμές του παλλαδίου που έφτασαν στα επίπεδα - ρεκόρ των 2.030 δολαρίων η ουγγιά.
Το παλλάδιο όπως και ο χρυσός ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία εδώ και δύο εβδομάδες. Οι τιμές του ασημιού φτάνουν τα 18,5 δολάρια η ουγγιά.
Πρέπει να σημειωθεί πως σημαντική στήριξη στη διεθνή αγορά χρυσού παρέχουν και οι Κεντρικές Τράπεζες, οι οποίες έκλεισαν το 2019 δέκα χρόνια διαρκών τοποθετήσεων σε χρυσό – τη μακρότερη χρονική περίοδο μετά την κατάργηση του κανόνα χρυσού.

2 Gold bars

Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα συνεχίσουν και το 2020 τις τοποθετήσεις τους σε χρυσό λόγω της υψηλής ρευστότητας που έχουν, της αύξησης των ισολογισμών τους, των υποχρεώσεων και των προσαρμογών που απορρέουν από τους κανόνες της Βασιλείας αλλά και της ευρύτερης τάσης για απο-δολαριοποίηση των τραπεζικών διαθεσίμων.
Είναι ενδεικτικό πως η Citi προβλέπει ενίσχυση της αγοράς χρυσού μεσοπρόθεσμα και για τους επόμενους 12 με 18 μήνες θεωρεί ότι η τιμή του μετάλλου θα φθάσει έως τα 1.675 δολάρια η ουγγιά, ακόμα και αν η Fed αναστείλει τις αγορές χρυσού.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ

3 gold

Τα χαμηλά επιτόκια, οι επιπτώσεις του Brexit και ο πιθανός εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας στρέφουν τους επενδυτές στο χρυσό
Άλματα κατέγραψε το 2019 η διεθνής τιμή του χρυσού. Τα χαμηλά επιτόκια, οι επιπτώσεις του Brexit και ο πιθανός εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας στρέφουν ολοένα και περισσότερους επενδυτές στο ευγενές μέταλλο.
Επί τέσσερα χρόνια η τιμή του χρυσού παρέμενε λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα με σχετικά περιορισμένα περιθώρια κέρδους για τους επενδυτές. Στις αρχές του 2019 όμως η τιμή του ευγενούς μετάλλου άρχισε να παίρνει και πάλι την ανιούσα με αύξηση 15% φθάνοντας το Σεπτέμβριο τα 1.557 δολάρια ανά ουγγιά και το Δεκέμβριο στα 1.460. Ειδικοί εκτιμούν ότι η τάση θα συνεχιστεί και το 2020.

4 gold

Η ρωσική κεντρική τράπεζα αγόρασε φέτος τον περισσότερο χρυσό.

Ο Τόρστεν Πολάιτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Degussa Goldhandel, αποδίδει τη σημαντική αύξηση της τιμής του χρυσού στη χαλαρή νομισματική πολιτική πολλών κεντρικών τραπεζών. Η απόφαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο να ενισχύσει το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων διέλυσε και τις τελευταίες ελπίδες των επενδυτών για μια βραχυπρόθεσμη αύξηση των βασικών επιτοκίων.
Στις πρώτες θέσεις αγοράς χρυσού η τουρκική κεντρική τράπεζα
Τους τελευταίους μήνες οι εταιρίες εμπορίας χρυσού καταγράφουν αυξημένη ζήτηση για ράβδους χρυσού, νομίσματα ή επενδυτικά κεφάλαια ETF. Ο έμπορος ευγενών μετάλλων Αλεξάντερ Τσούμπφε από τον οίκο Heraeus δηλώνει ότι η ζήτηση βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών και προβλέπει ότι το ενδιαφέρον για χρυσό θα παραμείνει και στο επόμενο διάστημα μεγάλο, λόγω της ανησυχίας για ενδεχόμενες αρνητικές οικονομικές εξελίξεις, τις επιπτώσεις του Brexit ή έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Η συνεχής άνοδος των τιμών οφείλεται εν πολλοίς και στις κεντρικές τράπεζες που αγοράζουν μαζικά χρυσό στις αγορές. Σύμφωνα με στοιχεία του συνδέσμου World Gold Council (WGC) τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 οι τράπεζες προμηθεύθηκαν σχεδόν 550 τόνους χρυσού, κάτι που αντιστοιχεί σε αύξηση 12% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Είναι κυρίως οι κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων οικονομιών, οι οποίες με την αγορά χρυσού επιδιώκουν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό δολάριο. Τις μεγαλύτερες αγορές χρυσού φέτος πραγματοποίησε πάντως η ρωσική κεντρική τράπεζα, στη δεύτερη θέση ακολουθεί η κινεζική, ενώ στις πρώτες θέσεις για το 2019 ανήκει και η τουρκική κεντρική τράπεζα. Τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού ωστόσο κατέχουν η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα και η γερμανική Μπούντεσμπανκ.

 

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

5 gold chart bars 16.9

Η τροχιά του πρόσφατου ράλι χρυσού έχει διαιρέσει τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων.
Ο Eun-Young Lee, αναλυτής της DBS Bank, έχει επίσης σκεπτικιστική προοπτική. “Πιστεύουμε ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών του χρυσού φαίνεται υπερβολική και η μεγάλη αστάθεια των τιμών του χρυσού δεν πρέπει να καλωσορίζεται από τους επενδυτές”, ανέφερε.
Ο Cameron Alexander, διευθυντής έρευνας σε πολύτιμα μέταλλα στο GFMS, Refinitiv, δήλωσε: “Η ξαφνική άνοδος των τιμών του χρυσού είναι το αποτέλεσμα κερδοσκοπικών αγορών λόγω της αύξησης της παγκόσμιας αβεβαιότητας”.
Ο Paul Tudor Jones από την Tudor Investment έχει κάνει μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη, πιστεύοντας ότι αφού έφτασε στα 1.400 δολ. η ουγγιά, το επόμενο επίπεδο θα είναι τα 1.700 δολ.

6 gold investment history

Σύμφωνα με την Walletinvestor.com, αναμένεται μακροπρόθεσμη αύξηση για τον χρυσό, με πρόβλεψη τιμής τα 1.717,47 δολ. για την 31η Αυγούστου 2024. Συνεπώς, αν επενδύσετε σε αυτό το αγαθό σήμερα, τα έσοδα αναμένεται να είναι περίπου + 10,49% στα επόμενα 5 χρόνια.
Με βάση τη γνώμη μιας άλλης δημοφιλούς υπηρεσίας πρόγνωσης, την Longforecast.com, ο χρυσός αναμένεται να φτάσει στα 2020 δολάρια μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.
Οι αναλυτές στο Gov Capital έχουν πολύ πιο θετικές προοπτικές, λέγοντας ότι στα επόμενα 5 χρόνια, η τιμή του χρυσού θα φτάσει τα 8.083.559 δολ.

Πηγές: CNN Greece, ΣΚΑϊ, capital.com

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ

Καθώς οι παράγοντες στήριξης αποδυναμώνουν

7 China singapore

Αυτό που ώθησε το χρυσό να φτάσει σε ένα συγκλονιστικό επίπεδο τιμών 1.580 δολ. / Ουγκιά πρόσφατα, είναι πλέον έτοιμο να χτυπήσει αρνητικά το πολύτιμο μέταλλο και να το σύρει τόσο δραματικά όσο αυξήθηκε. Αναφερόμαστε στη συνεχιζόμενη επιδημία του νέου coronavirus (nCoV) που προέρχεται από το Wuhan στην Κίνα.

8 gold

Χωρίς αμφιβολία, το ξέσπασμα και η ταχεία διάδοσή του οδήγησαν το χρυσό να επωφεληθεί από την αποστροφή του κινδύνου μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά. Η τεράστια αβεβαιότητα μεταξύ των επενδυτών σήμαινε ότι η ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο του χρυσού έλαβε μεγάλη ώθηση. Υπάρχουν επίσης πρόσθετοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αγορών της κεντρικής τράπεζας, των εισροών του ΕΙΕΕ και της μεγάλης ροής κερδοσκοπικού κεφαλαίου που συνέβαλε στη συγκέντρωση χρυσού.

9 afp china virus 12jan20

Χρόνος διόρθωσης
Τώρα είναι σαφές ότι ο αγώνας είναι υπερβολικός. Ενώ για πόσο καιρό θα διαρκέσει η επιδημία και πόσο σύντομα θα περιοριστεί εξακολουθεί να είναι θέμα εικασίας, είναι σαφές ότι το nCoV θεωρείται ότι καταστρέφει την ήδη εύθραυστη σωματική ζήτηση. Πολλά μέρη της Κίνας αντιμετωπίζουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς και η δημόσια ζωή σταματά. Υπάρχει συναίνεση ότι η οικονομική ανάπτυξη της ασιατικής μάζας κινδυνεύει.
Όσον αφορά το μέλλον, το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα αποτελέσει τεράστια πρόκληση για την Κίνα. Ο όγκος των χρυσών εισαγωγών είναι βέβαιο ότι θα συρρικνωθεί και η φυσική ζήτηση θα παραμείνει ανυπόφορη, που θα επιδεινωθεί από το αδύναμο νόμισμα και τις υψηλές τοπικές τιμές. Ήδη, οι Κινέζοι καταναλωτές στρέφονται σε πιο ελαφριά κοσμήματα.
Δεν είναι περίεργο, το World Gold Council (WGC) στην έκθεσή του υπολόγισε μείωση 15 τοις εκατό σε περίπου 900 τόνους στην εισαγωγή του ασιατικού μαρμάρου πέρυσι. Αν μη τι άλλο, μπορεί να επιδεινωθεί φέτος.

10 Gold price 16 9

Ινδία
Η Ινδία δεν είναι διαφορετική. Παρά την έντονη άσκηση πίεσης από ομάδες συμφερόντων, ο πρόσφατος προϋπολογισμός της Ένωσης άφησε αμετάβλητο τον εισαγωγικό δασμό για τον χρυσό. και σωστά. Σε ποσότητες άνω των 40.000 ανά 10 γραμμάρια, οι χρυσές τιμές στη χώρα έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα, καθιστώντας το πολύτιμο μέταλλο δυσβάσταχτο για πολλούς. Μια αδύναμη ριππή κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Καθώς η ελαστικότητα της ζήτησης κινείται, οι όγκοι των εισαγωγών θα συρρικνωθούν, όπως αποδεικνύεται από την πτώση των φυσικών εισαγωγών πέρυσι. Το 2020 θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για τη χώρα, καθώς η οικονομία δεν έχει πάρει την απαραίτητη αναμνηστική δόση. Επίσης, δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι τα αγροτικά εισοδήματα θα αυξηθούν σημαντικά.

11 Close Up of Gold Bars

Η WGC θεωρεί ότι η ζήτηση χρυσού της Ινδίας μειώνεται το 2019 και εκτιμάται σε περίπου 690 τόνους, δηλαδή μείωση 9%. Αν οι τιμές παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα, η καταστροφή της ζήτησης θα συνεχιστεί. Μόνο μια σημαντική διόρθωση των τιμών στην εγχώρια αγορά μπορεί να παρεμποδίσει τη σήψη της ζήτησης στην Ινδία.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, η αγορά χρυσού έχει αρχίσει να βαδίζει στην πορεία της διόρθωσης. Ήδη, διαπραγματεύεται στα $ 1.555 / ουγκιά, έχοντας χάσει έναν άλλο παράγοντα υποστήριξης με τη μορφή αθώωσης του Προέδρου των ΗΠΑ από τη Γερουσία.

12 image hires

Η πτώση των τιμών αρχίζει
Έτσι, από τα υψηλά επίπεδα, έχει ήδη ρίξει $ 25 / oz. Αναμένεται να παραβιάσει για πρώτη φορά $ 1.540 / ουγκιά και στη συνέχεια να πέσει στα επίπεδα των 1.500 / ουγκιά κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων. Η πτώση των τιμών, όπως πάντα, θα είναι υπερβολική καθώς οι κερδοσκοπικές μακροπρόθεσμες ρευστοποιήσουν τη θέση τους γρήγορα.
Αλλά η ασθενής ζήτηση δεν είναι ο μόνος λόγος για την αναμενόμενη διόρθωση των τιμών. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη συμβολή. Οι συνηθισμένοι φίλοι του Χρυσού είναι γεωπολιτικές εντάσεις, αδύναμο δολάριο και πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς. Κανένας από αυτούς δεν υποστηρίζει το χρυσό τώρα. Οι γεωπολιτικές εντάσεις σίγουρα χαλαρώνουν. Ενώ το δολάριο εξακολουθεί να παραμένει ανθεκτικό, η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να αποδίδει καλά. Έτσι, λιγότερο χρεωμένοι ταύροι χρυσού θα βγουν από τη θέση τους για να μεταφέρουν τα χρήματα σε μετοχές.

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΡΥΣΟΥ ΘΕΤΕΙ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα χρυσά κοσμήματα θα μπορούσαν να είναι ουδέτερα από άνθρακα

polutima metalla 1

Το περιβαλλοντικό κόστος για την αγορά ενός χρυσού κοσμήματος αυξήθηκε από πέρυσι, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού τον Νοέμβριο.
Κάθε τόνος χρυσού που παρήχθη πέρυσι ήταν υπεύθυνος για 32.689 τόνους διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα, διαπίστωσε. Αυτό συγκρίνεται με 29.128 τόνους εκπομπών CO2 ανά τόνο χρυσού το 2017.
Οι συντελεστές αυτοί είναι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τους οργανισμούς παραγωγής χρυσού, όπως είναι και τα οχήματα, οι κλίβανοι, οι χημικές διεργασίες που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή χρυσού καθώς και οι εκπομπές σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν οι εταιρείες παραγωγής για το τελικό τους προϊόν. Δεν περιλαμβάνει εκπομπές από τη μεταφορά του τελικού προϊόντος ή εκείνες που εκπέμπονται από τη χρήση πωλούμενων προϊόντων.

polutima metalla 2

Ωστόσο, η βιομηχανία χρυσού δεν είναι ανοσοποιημένη από τις πιέσεις της αγοράς, οι οποίες βλέπουν τους αγοραστές να γίνονται ολοένα και πιο περιβαλλοντικά και κοινωνικά συνειδητοί, δήλωσε ο Δρ Ben Caldecott, διευθυντής του Oxford Sustainable Finance Program και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
“Από τους πολύ μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές μέχρι και τους μικρότερους αποταμιευτές της χιλιετίας, επιθυμούν όλο και περισσότερο οι μετοχές τους σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων να έχουν το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό ίχνος”, ανέφερε.
“Η κύρια εστίαση είναι στην αλλαγή του κλίματος, αλλά αυτή η αυξανόμενη κοινωνική ζήτηση επεκτείνεται και σε άλλες περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως η καταστροφή των οικοτόπων, η απώλεια βιοποικιλότητας, η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα καθώς ακόμα και στο νερό, μεταξύ άλλων”.
Αυτοί οι στόχοι έχουν ωθήσει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού να παροτρύνει τα μέλη του να εξετάσουν το ενδεχόμενο να καταστούν συντομότερα σε ουδέτερες οι εκπομπές άνθρακα και όχι αργότερα.

polutima metalla 3

Αλλά πώς μπορεί ο χρυσός να μειώσει τις εκπομπές του;
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού αναφέρει ότι θα ήταν αρκετά εύκολη η μετάβαση των εταιρειών εξόρυξης σε διαθέσιμες τεχνολογίες, όπως τα drones για την παρακολούθηση τοποθεσιών, τον ενεργειακό αποδοτικό φωτισμό και τη χρήση προηγμένων στρατηγικών διαχείρισης για τον προγραμματισμό της κατανάλωσης ενέργειας και επίσης θα μπορούσε να μειωθεί η εξάρτηση από εφεδρικές γεννήτριες τύπου ντίζελ.
Προτείνει επίσης την αναζήτηση επενδύσεων σε πηγές ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια, για να μειώσουν τις εκπομπές είτε από το δίκτυο είτε να δημιουργήσουν τις δικές τους γενεές κοντά σε φυτά. Μακροπρόθεσμες αλλαγές που θα έπρεπε να επιτύχει η βιομηχανία για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών θα περιλάμβαναν την αντικατάσταση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων με φυσικό αέριο με ηλεκτρικά μοντέλα που θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή και τη μεταφορά των τελικών προϊόντων χρυσού.
Εν τω μεταξύ, το τελικό 5% των εκπομπών άνθρακα που δημιουργούνται στην παραγωγή χρυσού προέρχεται από τις χημικές αντιδράσεις που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή εμπορικού χρυσού. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να απαλειφθούν αυτές οι διαδικασίες, οπότε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού συνιστά στα μέλη του να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε προγράμματα αντιστάθμισης, όπως η φύτευση δέντρων, προκειμένου να διατηρηθούν οι στόχοι εκπομπών.

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ “ΣΙΩΠΗΡΑ” ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΣΤΙΣ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ

polutima metalla 1

Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά είναι πλέον μία απόφαση χωρίς επιστροφή. Στις 29 Μαρτίου την ίδια ημέρα που έχει επιλεγεί για την ενεργοποίηση του Brexit και την “έξοδο” της Βρετανίας από την Ε.Ε., μια άλλη απόφαση από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) πρόκειται να μπει σε εφαρμογή: ο χρυσός επανέρχεται μετά από 48 χρόνια, ήτοι από τον Αύγουστο του 1971, ως νομισματικό ισοδύναμο στο τραπεζικό σύστημα.
Η πράξη αυτή της BIS (που αποκαλείται όχι άδικα “Κεντρική Τράπεζα των Κεντρικών Τραπεζών”) και η οποία έχει προωθηθεί από τις πέντε ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Βασιλείας 3, επαναφέρει τον χρυσό σαν “Cash Equivalent” στο πλαίσιο του αποκαλούμενου και “Gold Remonetization”.
Με την πράξη αυτή οι τράπεζες θα μπορούν να έχουν όχι απλά στα χαρτοφυλάκιά τους παράγωγα χρυσού, αλλά χρυσό σε φυσική μορφή, ως νομισματικό ισοδύναμο το οποίο μάλιστα θα είναι “risk free”, κάτι που συμβαίνει προς το παρόν μόνο για τα κρατικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Ήδη οι περισσότερες Κεντρικές Τράπεζες όχι μόνο της Ευρώπης αλλά ειδικά της Ασίας έχουν προβεί τα τελευταία χρόνια σε πρωτοφανείς σε όγκο αγορές χρυσού.
Το ίδιο έχει συμβεί και στην Ευρώπη όπου οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έχουν φτάσει το 2018 στους 640 τόνους χρυσού, ποσό διπλάσιο από το 2017, που αποτελεί τον μεγαλύτερο όγκο αγορών χρυσού από το 1971, όταν με απόφαση Νίξον κόπηκε ο “ομφάλιος λώρος” μεταξύ χρυσού - δολαρίου που είχε αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της Συμφωνίας του Μπρέτον Γουντς.

polutima metalla 2

Στις 29 Μαρτίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί μία πράξη που στην ουσία της επιχειρεί με άλλους όρους να επαναφέρει τη σταθερή σχέση μεταξύ νομισμάτων και χρυσού, χωρίς βέβαια να μπορεί να ταυτισθεί με την επιστροφή του νομισματικού συστήματος στο “Gold Standard”.
Η απόφαση αυτή έρχεται προφανώς – χωρίς αυτό να αναφέρεται ή να υποστηρίζεται αρμοδίως – σαν συνεπακόλουθο της άμεσης προοπτικής αλλαγής της αξιολόγησης του κινδύνου των κρατικών ομολόγων που συσσωρεύουν σαν εγγύηση κεφαλαιακής επάρκειας οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους. Τα assets αυτά συσσωρεύονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ως risk free μέχρι σήμερα εφόσον παραμένουν σε investment grade βαθμίδες, κάτι που έχει χάσει η Ελλάδα λόγω του χρεοστασίου του 2010. Καθώς όμως η κρίση χρέους παραμένει κεντρικό ζήτημα στην Ευρώπη με την Ιταλία, την Πορτογαλία και άλλες χώρες να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, ετοιμάζεται η μετάβαση σε ένα καθεστώς που τα κρατικά ομόλογα θα συνοδεύονται από το country risk του οποίου η αξιολόγηση θα υποχρεώνει τις τράπεζες σε αντίστοιχες προβλέψεις. Για τράπεζες π.χ. όπως οι ιταλικές που έχουν συσσωρεύσει περί τα 400 δισ. ευρώ κρατικού χρέους στα χαρτοφυλάκιά τους, η αναγνώριση του κινδύνου αυτού θα φέρει πολλές σε θέση άμεσης ανάγκης ενίσχυσης των κεφαλαίων τους. Ο χρυσός όμως έρχεται σαν νομισματικό ισοδύναμο να αντικαταστήσει μέσω των Κεντρικών τραπεζών στο τραπεζικό σύστημα τα κρατικά ομόλογα ως ένα νομισματικό μέσο χωρίς κανένα κίνδυνο...
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης – χωρίς καμία ανάλογη κίνηση από την Ελλάδα – έχουν αρχίσει να φορτώνουν τα θησαυροφυλάκιά τους με χρυσό ενόψει αυτής της μετάβασης τα επόμενα χρόνια. Ενδιαφέρον είναι ότι η τιμή του χρυσού παρά την φρενίτιδα αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, στο ίδιο χρονικό διάστημα σημείωσε μία πτώση της τιμής του διευκολύνοντας έτσι τις “αγορές”. Η εξήγηση αυτού του παράδοξου βρίσκεται στο γεγονός ότι στο διάστημα των υπεραγορών χρυσού χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές με μεγάλους όγκους παραγώγων χρυσού για να κρατηθούν οι τιμές ή και να συμπιεσθούν προς τα κάτω...

polutima metalla 3

Handelsblatt: Φρενίτιδα αγοράς χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες
Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα αποθέματα τους σε χρυσό, τόσο μαζικά όσο και στη δεκαετία του ‘70, γράφει η γερμανική Handelsblatt.
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο αγόρασαν τόσο πολύ χρυσό το 2018 με αποτέλεσμα να αυξήσουν τα αποθέματα τους περισσότερο από 651 τόνους, δήλωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC) και αυτή είναι η υψηλότερη ποσότητα από το 1971.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες αυξήθηκε κατά 74%. Με την τιμή του χρυσού σήμερα στα 1310 δολάρια ανά ουγγιά (περίπου 31 γραμμάρια), ο όγκος των αγορών έφτασε στα 27 δισ. δολάρια.
Όπως εξηγεί ο Τζον Μάλιγκαν, εκπρόσωπος του WGC, “οι κεντρικές τράπεζες έχουν διαφοροποιήσει τα συναλλαγματικά τους αποθέματα και έχουν επενδύσει περισσότερο σε ρευστά και ασφαλή περιουσιακά στοιχεία λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας”.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού με περίπου 274 τόνους ήταν η ρωσική Κεντρική Τράπεζα. Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα αύξησε επίσης τις αγορές χρυσού κατά 51,5 τόνους και το Καζακστάν κατά 50,6 τόνους. Στην Ευρώπη, οι Κεντρικές Τράπεζες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ήταν από τους σημαντικότερους αγοραστές χρυσού. Για πρώτη φορά από το 2016, η Κίνα έχει επίσης αποκαλύψει στοιχεία για τα αποθέματα χρυσού από την Κεντρική της Τράπεζα - και ανέφερε αύξηση περίπου 10 τόνων.
“Αυτό είναι άμεσο αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους”, λέει ο εμπειρογνώμονας του WGC Μάλιγκαν. Οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να γίνουν πιο ανεξάρτητες από το δολάριο.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σαφές στην περίπτωση της Ρωσίας, καθώς η χώρα αυξάνει σταθερά τα αποθέματα χρυσού επί 13 χρόνια. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ρωσία αγόραζε περισσότερους από 200 τόνους χρυσού κάθε χρόνο. Σύμφωνα με το WGC, η χώρα χρηματοδότησε την αγορά το 2018 κυρίως μέσω της πώλησης κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ.
Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η αύξηση των αποθεμάτων χρυσού στην Τουρκία. Η χώρα αντιμετώπισε σοβαρή νομισματική κρίση το φθινόπωρο του 2018. Μόνο τον περασμένο Νοέμβριο, η κεντρική τράπεζα έριξε 16 τόνους χρυσού για την υπεράσπιση του εθνικού νομίσματος. Παρ ‘όλα αυτά, προχωρά σε μια σημαντική αύξηση των αποθεμάτων χρυσού.

polutima metalla 4

Τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία έχουν πρόσφατα γεωπολιτικές εντάσεις με τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, τόσο το ρούβλι όσο και η λίρα υποτιμήθηκαν κατά περιόδους μαζικά.
Οι αγορές χρυσού έχουν επίσης πολιτική διάσταση, λέει ο Μάλιγκαν. “Οι χώρες θέλουν να αποφύγουν κάποιους κινδύνους από τη συγκέντρωση συναλλάγματος σε δολάρια” προσθέτει. Η ουγγρική Κεντρική Τράπεζα προχώρησε επίσης στη μεγαλύτερη αγορά χρυσού, εδώ και 30 χρόνια, για να επιβάλει τις διαρθρωτικές αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η Ρωσία θα συνεχίσει να αγοράζει πολύ χρυσό στο μέλλον. Ένας λόγος μπορεί να είναι οι “πιθανές νέες κυρώσεις και το αδύναμο ρούβλι”. Άλλες αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να αυξήσουν τις αγορές χρυσού, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από το δολάριο και, συνεπώς, οι κίνδυνοι ενός εμπορικού πολέμου.
Επιπλέον, πολλές από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες σήμερα είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού, έχουν ιστορικά σχετικά μικρά αποθέματα. “Θέλουν να τα καλύψουν τώρα”, λέει ο εμπειρογνώμονας του WGC Τζον Μάλιγκαν.
Μόνο λίγες κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε πωλήσεις: η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας πώλησε περίπου τέσσερις τόνους, η Budnesbank 3,9 τόνους. Συνολικά, οι κεντρικές τράπεζες πούλησαν το 2018 μόνο 15,6 τόνους στην αγορά.
Σύμφωνα με το WGC, η φρενίτιδα αγοράς των κεντρικών τραπεζών ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη της ζήτησης χρυσού το 2018, που ήταν αυξημένη κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Το γεγονός ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου δεν έχει αυξηθεί πιο πολύ οφείλεται στον αριθμό των υψηλών προμηθειών του WGC. Με 3347 τόνους, η παραγωγή των ορυχείων χρυσού έφτασε σε νέο επίπεδο ρεκόρ. Επίσης, η ποσότητα του χρυσού που ανακτάται από την ανακύκλωση έχει φθάσει στο ιστορικό υψηλό των 1173 τόνων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΖΗΤΗΣΗ ΑΡΓΥΡΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΑΝΤΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

Η κατοχή αργύρου έχει πολλές πλευρές - βιομηχανική χρήση, κοσμήματα, εμπορικός πόλεμος, αναλογία χρυσού-αργύρου και προσφορά και ζήτηση.

polutimametalla 1

Οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες ευνοούν τις υψηλές τιμές αργύρου, αλλά ο τομέας του αργύρου έχει υποστεί βλάβη και μώλωπες. Ένα από αυτά είναι ότι υπάρχει κόστος αποθήκευσης, μεταφοράς και ασφάλισης.

Οι τιμές των ασημιών περπατούν σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα σε ευνοϊκές και δυσμενείς συνθήκες. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας υποδηλώνει ότι η ζήτηση για βιομηχανική χρήση θα κατέρρεε, γεγονός που είναι άσχημα νέα για το ασήμι.

Κοιτάζοντας το μακροπρόθεσμο εβδομαδιαίο διάγραμμα αργύρου, δεν έχει πάει πουθενά για τα τελευταία τρία χρόνια.

polutimametalla 2

Τα τελευταία τρία χρόνια, μπορούμε να δούμε τις τιμές να ισοπεδώνονται, δηλαδή να μην πηγαίνουν οπουδήποτε αλλά τουλάχιστον η τιμή έχει σταματήσει να πέφτει. Υπήρξαν αρκετές συγκεντρώσεις, οι οποίες προσδίδουν κάποια χαρά στους ασημένιους ταύρους, αλλά ήταν σύντομες. Τα ράλλυ δεν είχαν αρκετά «μακριά πόδια» για να προκαλέσουν μια σοβαρή πρόκληση και να σπάσουν την εβδομαδιαία πτώση της τάσης.
Αν κοιτάξουμε το ημερήσιο διάγραμμα, για το ασήμι ήταν και πάλι μια δύσκολη χρόνια, αλλά από τον Δεκέμβριο, οι τιμές έρχονται μόνο για να μειωθούν για άλλη μια φορά. Το ξεμπλοκάρισμα από τον Οκτώβριο του 2018 φαίνεται να ήταν ψεύτικο καθώς οι τιμές του αργύρου έφτασαν πάλι κάτω από αυτό. Το μόνο θετικό για τις τιμές αργύρου είναι ότι αν το δολάριο γίνει πιο αδύναμο, μπορεί να δούμε ξανά τις τιμές να αυξάνονται.

polutimametalla 3

Η αναλογία χρυσού-αργύρου κινείται και πάλι προς τα πάνω, υποδεικνύοντας ότι το ασήμι είναι χαμηλό και ο χρυσός υπερτερεί. Έχουμε δει την αναλογία χρυσού-αργύρου να παραμένει υψηλή. Μια τέτοια υψηλή αναλογία δεν σημαίνει ότι το ασήμι θα πέσει. Μέχρι τώρα, πολλές φορές έχουμε δει επενδυτές που αναμένουν ότι το αργύλιο θα έχει καλύτερη απόδοση λόγω της υψηλής αναλογίας.

Το ασήμι που παράγεται στον κόσμο δεν προέρχεται από τα πρωτογενή αργυρικά ορυχεία, καθώς είναι υποπροϊόν. Μόνο το 30% του ετήσιου αργύρου προέρχεται από πρωτογενή αργυρά ορυχεία, το 36% προέρχεται από ορυχεία όπου ο χαλκός είναι το κύριο προϊόν. Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για το πόσο ασήμι θα παράγεται.

polutimametalla 4

Το σημείο είναι ότι η παραγωγή αργύρου θα γίνει πιο δαπανηρή. Για να αυξηθεί η παραγωγή, οι τιμές του αργύρου πρέπει να αυξηθούν, κάτι που έρχεται μόνο μετά την αύξηση της ζήτησης. Έχουμε τουλάχιστον προσωρινά φθάσει στο τέλος των φθηνών και άφθονων αποθεμάτων αργύρου.
Εν ολίγοις, για να ξεσπάσει το ασημένιο από το τριετές του εύρος, η ζήτηση πρέπει να σκληρύνει. Ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες για τους οποίους ο χρυσός και το ασήμι δεν έχουν μετακινήσει τη βελόνα είναι ότι η ρευστότητα οδήγησε στην αγορά μετοχών παρά τις παγκόσμιες ανησυχίες. Τώρα που η αντίστροφη απόδοση των βραχυπρόθεσμων ομολόγων είναι πρόδρομος της επιβράδυνσης, θα πρέπει να δούμε τα χρήματα να διοχετεύονται σε πολύτιμα μέταλλα. Αλλά για να αυξηθούν οι τιμές των αργυρών, η παγκόσμια ζήτηση θα πρέπει να αυξηθεί.

Οι επενδύσεις σε χρυσό για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 σύμφωνα με το World Gold Council

gold1

Σύμφωνα με το World Gold Council, οι επενδυτές χρυσού είδαν τις περιουσίες τους να αλλάξουν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, αφού επωφελήθηκαν από την ισχυρή απόδοση του χρυσού.
Για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού εντόπισε τρεις βασικές μακροοικονομικές τάσεις που θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά του χρυσού: (1) θετική αλλά άνιση παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, (2) εμπορικοί πόλεμοι και ο αντίκτυπός τους στο νόμισμα, και (3) και μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων.
Σε συνδυασμό με ελκυστικά επίπεδα εισόδου, το World Gold Council πιστεύει ότι αυτές οι τάσεις θα αυξήσουν τη σημασία του χρυσού για τους επενδυτές τους επόμενους μήνες.

gold2


Το πρώτο εξάμηνο του 2018 αποδείχτηκε αρκετά γεμάτο με εκπλήξεις για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τα αποθέματα παρουσίασαν μερικές αποδόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξήθηκαν αλλά γενικά σημειώνουν ανοδική πορεία από την αρχή του 2ου τριμήνου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Ασία, όπου οι τεχνολογικές μετοχές κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης. Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές φάνηκαν να έχουν αποσιωπηθεί από την κλιμάκωση της ρητορικής του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και πολλών εμπορικών εταίρων της ή, τουλάχιστον, να μειώσουν το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.
Ο χρυσός έχει κινηθεί μέχρι τώρα με τον αντίθετο τρόπο. Η τιμή του αυξήθηκε κατά περισσότερο από 4% τους πρώτους μήνες του έτους, μόνο για να τελειώσει τον Ιούνιο κάτω από το ίδιο ποσό. Αυτή η πτωτική τάση συνεχίστηκε τον Ιούλιο, καθώς ο χρυσός έπεσε σχεδόν μια επιπλέον ποσοστιαία μονάδα. Αλλά ενώ η αστάθεια του χρυσού σημείωσε άνοδο τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο, από τότε κινούνται σε σχετικά χαμηλή κλίμακα. Η απόδοση του χρυσού οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων. Τρεις ξεχωρίζουν: (1) ισχυρό δολάριο ΗΠΑ, (2) υψηλότερο όριο επενδυτή για τον επικεφαλής κίνδυνο και (3) ζήτηση μαλακού φυσικού χρυσού το πρώτο τρίμηνο του 2018.

gold3


Ταυτόχρονα, η δυναμική των τιμών του χρυσού και η τοποθέτηση των επενδυτών στις αγορές παραγώγων έχει επιταχύνει την κάθοδο του. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού πιστεύει, ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρχουν λόγοι να είναι πιο αισιόδοξοι στο δεύτερο εξάμηνο. Σε γενικές γραμμές, οι οδηγοί της τιμής του χρυσού μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τέσσερις κατηγορίες:
• Πλούτος και οικονομική ανάπτυξη: οι περίοδοι ανάπτυξης υποστηρίζουν πολύ τα κοσμήματα, την τεχνολογία και τη μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση
• Κίνδυνος αγοράς και αβεβαιότητα: οι κάμψεις της αγοράς εντείνουν συχνά την επενδυτική ζήτηση για χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο
• Κόστος ευκαιρίας: η τιμή των ανταγωνιστικών περιουσιακών στοιχείων όπως τα ομόλογα, τα νομίσματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία επηρεάζει τις στάσεις των επενδυτών απέναντι στον χρυσό
• Ορμή και τοποθέτηση: οι ροές κεφαλαίων και οι τάσεις των τιμών μπορούν να προκαλέσουν ανάφλεξη ή επιβράδυνση της απόδοσης του χρυσού

gold4

Ο επηρεασμός της τιμής του χρυσού ενόψει της συνόδου κορυφής των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας

polutima metalla 1

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι πολιτικές εντάσεις μειώθηκαν μετά την αναβίωση των ελπίδων μιας συνόδου κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας μετά τις δηλώσεις από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Κο Donald Trump.
Ο χρυσός υποχώρησε 0,4% και έκλεισε στα 1,296,20 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ για τον Ιούνιο εκτιμάται μείωση κατά 0,6% στα 1,295,60 δολάρια ανά ουγγιά.
“Φαίνεται ότι υπάρχει η πιθανότητα μιας συνάντησης μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, που θα μειώσει μεν τους γεωπολιτικούς κινδύνους αλλά και θα μειώσει την ελκυστικότητα του χρυσού”, δήλωσε ο Κος John Sharma, οικονομολόγος της National Australia Bank, προσθέτοντας ότι ένα ισχυρό δολάριο πιέζει τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων.
Μετά τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Κου Donald Trump όπου αποκάλεσε μια προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κο Kim Jong Un, είχε σαν αποτέλεσμα να φτάσει η τιμή του χρυσού πάνω από τα 1.300 δολάρια σε ουγκιά. Το κίτρινο μέταλλο κέρδισε περίπου το 0,7%.
“Το συναίσθημα κινδύνου ήταν ελάχιστο καθώς οι δηλώσεις ήταν σε πολύ φιλικό επίπεδο, ενώ βρίσκει την ΕΕ να βρίσκεται στη μέση ενός ράλι, με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, αφού ο Κος Paolo Savona δεν είχε εγκριθεί από τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας “, δήλωσε ο Κος Stephen Innes, επικεφαλής συναλλαγών της APAC στην OANDA.
Οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία κατέρρευσαν, αφού ο πρόεδρός της απέρριψε μια ευρωσκεπτική επιλογή για το βασικό υπουργείο οικονομίας, πυροδοτώντας μια πιθανή συνταγματική κρίση και ανοίγοντας την προοπτική νέων εκλογών.
Εν τω μεταξύ, οι συμμετοχές της SPDR Gold Trust, του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού χαρτοφυλακίου σε χρυσό, μειώθηκαν κατά 0,42 στις 848,50 τόνους.
Επίσης οι κερδοσκόποι μείωσαν την καθαρή μακροχρόνια θέση τους στον χρυσό COMEX κατά 3.800 συμβάσεις σε 27.527 συμβάσεις την εβδομάδα έως τις 22 Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (CFTC). Αυτή ήταν η μικρότερη θέση που είχαν από τον Ιούλιο του 2017.
Ενώ οι κερδοσκόποι για το ασήμι μειώνουν την καθαρή αρνητική θέση κατά 15.620 συμβάσεις σε 432 συμβάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία. Αυτή ήταν η μικρότερη θέση τους από τον Φεβρουάριο του 2014.
Η τιμή για το ασήμι μειώθηκε κατά 0,1% στα 16,47 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα κέρδισε 0,8% και έκλεισε 903,70 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο αυξήθηκε κατά 0,2% στα 981,50 δολάρια.

polutima metalla 2

Τι προβλέπουν οι ειδικοί αναλυτές για τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων το 2016

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του χρυσού και του ασημιού

Του Δημήτρη Σταμούλη

1

O χρυσός παρέμεινε σκαρφαλωμένος σε τιμές άνω των 1.300 δολαρίων ανά ουγκιά.

Το πρακτορείο Thomson Reuters πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόβλεψή του για το τέταρτο τρίμηνο του 2016 όσον αφορά την εξέλιξη των τιμών του χρυσού και του ασημιού, υπό το φόντο της απροσδόκητης ψήφου των Βρετανών για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Ιούνιο.
Η Erica Rannestad, επικεφαλής αναλύσεων του Thomson Reuters GFMS, το οποίο έχει την έδρα του στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ότι οι αναλυτές αναμένουν μείωση των τιμών του κίτρινου πολύτιμου μετάλλου κατά το τρίτο τρίμηνο. Στην πρόβλεψη που ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο, το Thomson Reuters έδινε για τον χρυσό μέση τιμή 1.200 δολάρια ανά ουγκιά στο τρίτο τρίμηνο και 1.250 δολάρια ανά ουγκιά για το τέταρτο τρίμηνο.

2

Η κοσμηματοποιία πλατίνας έχει πληγεί από την ύφεση που πλήττει την αγορά της Κίνας, που αποτελεί την μεγαλύτερη σε όλο τον κόσμο.

Χρυσός και Brexit
Ωστόσο, όπως σχολίασε η Rannestad, η αγορά δεν υπολόγισε την παράμετρο της αρνητικής ψήφου των Βρετανών όσον αφορά την παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ και οι αρχικές προβλέψεις για τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων δεν έχουν λάβει υπόψη τους την πιθανότητα ενός Brexit.
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ο κόσμος αγόραζε χρυσό καθώς αντιμετώπιζε το πολύτιμο μέταλλο ως «ασφαλές καταφύγιο» σε μια διεθνή οικονομική κατάσταση με μεγάλα προβλήματα, και με την τιμή του χρυσού να δέχεται διαρκώς ανοδικές πιέσεις. Η ψήφος υπέρ του Brexit συνεισέφερε περαιτέρω στην εμπέδωση της αντίληψης ότι η επένδυση σε χρυσό είναι πιο ασφαλής από κάθε άλλη στην παρούσα συγκυρία, όπως τόνισε η επικεφαλής αναλύσεων του Thomson Reuters GFMS.
Τα δεδομένα του kitco.com -ιστοσελίδα κορυφαίων αναλυτών της αγοράς πολύτιμων μετάλλων- δείχνουν ότι μετά από παραμονή της τιμής του χρυσού σε μια κλίμακα μεταξύ 1.200 και 1.300 δολαρίων ανά ουγκιά για παραπάνω από έναν χρόνο, η τιμή του μετάλλου έκανε άλμα από τα 1.262 δολάρια που είχε στις 23 Ιουνίου, την ημέρα του βρετανικού δημοψηφίσματος, στα 1.315 δολάρια, την αμέσως επόμενη ημέρα.  
Παρά τα διαδοχικά σκαμπανεβάσματα της τιμής που ακολούθησαν την απόφαση του Brexit, ο χρυσός παρέμεινε σκαρφαλωμένος σε τιμές άνω των 1.300 δολαρίων ανά ουγκιά από τότε, κλείνοντας τον Ιούλιο με μια μέση τιμή στα 1.337 δολάρια ανά ουγκιά, πολύ πιο πάνω σε σύγκριση με τα 1.276 δολάρια που ήταν η μέση τιμή του Ιουνίου, κατά τo Kitco.  
Έτσι, το Thomson Reuters προέβηκε σε αναθεώρηση της πρόβλεψής του για το τρίτο τρίμηνο δίνοντας μέση τιμή στα 1.310 δολάρια και για το τέταρτο τρίμηνο στα 1.365 δολάρια, κι όλα αυτά εν αναμονή μιας άλλης μεγάλης εκλογικής δοκιμασίας του ερχόμενου φθινοπώρου, τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ανάμεσα στην Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ.
Για το κλείσιμο του έτους, το Thomson Reuters πλέον προβλέπει ότι ο χρυσός θα έχει μέση τιμή τα  1.279 δολάρια, αυξημένη σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη των 1.212 δολαρίων.  
Από την πλευρά του ο Dave Siminski, της United Precious Metals,  είναι ακόμα πιο αισιόδοξος για το ύψος της τιμής του χρυσού με το κλείσιμο του έτους. Όπως δήλωσε, η εκτίμησή του είναι ότι το κίτρινο μέταλλο θα κλείσει το 2016 με μέση τιμή γύρω στα 1.375 δολάρια ανά ουγκιά.

3

Οι αρχικές προβλέψεις για τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων δεν έχουν λάβει υπόψη τους την πιθανότητα ενός Brexit.

Οι αμερικανικές εκλογές
Έτσι, γεννάται το ερώτημα ποια θα είναι η επίπτωση στις τιμές του χρυσού από την νίκη είτε της Χίλαρι Κλίντον είτε του Ντόναλντ Τραμπ;  Η Rannestad δεν μπορεί να δώσει τεκμηριωμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, σημειώνοντας ότι «όλα εξαρτώνται από το επίπεδο της αβεβαιότητας που θα έχει η αγορά μετά το αποτέλεσμα που θα προκύψει». Και πρόσθεσε: «Δεν είμαι πραγματικά σίγουρη πώς η αγορά και ο επιχειρηματικός κόσμος εκλαμβάνει τις δύο υποψηφιότητες από την άποψη του ποιος θα μπορούσε να είναι καλός ή κακός (όσον αφορά τις τιμές του χρυσού)».
Το ασήμι επισκίασε τον χρυσό από την άποψη της εξέλιξης της τιμής τους, την περασμένη χρονιά, και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί. Η τιμή του αυξήθηκε σταθερά κατά τη διάρκεια του 2016, ξεκινώντας από τα 15 δολάρια ανά ουγκιά και φτάνοντας έως τα 20 δολάρια.
Το Thomson Reuters εκτιμά ότι το λευκό μέταλλο θα ανέλθει σε 19,2 δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2016, τιμή αυξημένη από την αρχική πρόβλεψη που ήταν 16,8 δολάρια, και θα κλείσει τη χρονιά με 17,24 δολάρια, τιμή αυξημένη από τα 15,91 δολάρια.  Ο Siminski της United Precious Metals εκτιμά ότι το ασήμι θα κλείσει στα 19,74 δολάρια για το 2016.

Όσον αφορά την τιμή της πλατίνας, το Thomson Reuters σημειώνει ότι η τιμή της παραμένει σταθερή από τον Απρίλιο. Η πρόβλεψη που κάνει είναι ότι θα κλείσει το τέταρτο τρίμηνο του 2016 με μέση τιμή 1.060 δολάρια και το 2016 με 1.005,6 δολάρια ανά ουγκιά. Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, η πλατίνα θα μείνει αρκετά πιο πίσω από τον χρυσό όσον αφορά το εγγύς μέλλον.
Η ζήτηση για πλατίνα από τη βιομηχανία αυτοκινήτου παραμένει σταθερή. Η κοσμηματοποιία έχει πληγεί από την ύφεση που πλήττει την αγορά της Κίνας, που αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά κοσμημάτων πλατίνας σε όλο τον κόσμο. Εκτός από αυτά, οι εταιρείες εξόρυξης πλατίνας δεν περιορίζουν την παραγωγή τους, σε αντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια υπερπροσφορά στην αγορά με ανάλογες επιπτώσεις στη διαμόρφωση της τιμής της πλατίνας.
«Αυτή η κακή κατάσταση που σχετίζεται με την σχέση προσφοράς και ζήτησης καθορίζει τη σημερινή εικόνα της τιμής της πλατίνας», τονίζει η Rannestad.
Τέλος, όσον αφορά ένα άλλο δημοφιλές ευγενές μέταλλο, το παλλάδιο, το Thomson Reuters προβλέπει ότι η τιμή του θα παραμείνει σταθερή. Το λευκό αυτό μέταλλο εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 594,89 δολάρια ανά ουγκιά το 2016. Ο Siminski φέρεται πολύ πιο αισιόδοξος για την τιμή της πλατίνας κάνοντας λόγο για 1.055 δολάρια στο κλείσιμο της χρονιάς.