Image
Image
Image
Image

Οι επενδύσεις σε χρυσό για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 σύμφωνα με το World Gold Council

gold1

Σύμφωνα με το World Gold Council, οι επενδυτές χρυσού είδαν τις περιουσίες τους να αλλάξουν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, αφού επωφελήθηκαν από την ισχυρή απόδοση του χρυσού.
Για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού εντόπισε τρεις βασικές μακροοικονομικές τάσεις που θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά του χρυσού: (1) θετική αλλά άνιση παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, (2) εμπορικοί πόλεμοι και ο αντίκτυπός τους στο νόμισμα, και (3) και μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων.
Σε συνδυασμό με ελκυστικά επίπεδα εισόδου, το World Gold Council πιστεύει ότι αυτές οι τάσεις θα αυξήσουν τη σημασία του χρυσού για τους επενδυτές τους επόμενους μήνες.

gold2


Το πρώτο εξάμηνο του 2018 αποδείχτηκε αρκετά γεμάτο με εκπλήξεις για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Τα αποθέματα παρουσίασαν μερικές αποδόσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξήθηκαν αλλά γενικά σημειώνουν ανοδική πορεία από την αρχή του 2ου τριμήνου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Ασία, όπου οι τεχνολογικές μετοχές κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης. Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές φάνηκαν να έχουν αποσιωπηθεί από την κλιμάκωση της ρητορικής του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και πολλών εμπορικών εταίρων της ή, τουλάχιστον, να μειώσουν το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει για τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.
Ο χρυσός έχει κινηθεί μέχρι τώρα με τον αντίθετο τρόπο. Η τιμή του αυξήθηκε κατά περισσότερο από 4% τους πρώτους μήνες του έτους, μόνο για να τελειώσει τον Ιούνιο κάτω από το ίδιο ποσό. Αυτή η πτωτική τάση συνεχίστηκε τον Ιούλιο, καθώς ο χρυσός έπεσε σχεδόν μια επιπλέον ποσοστιαία μονάδα. Αλλά ενώ η αστάθεια του χρυσού σημείωσε άνοδο τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο, από τότε κινούνται σε σχετικά χαμηλή κλίμακα. Η απόδοση του χρυσού οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων. Τρεις ξεχωρίζουν: (1) ισχυρό δολάριο ΗΠΑ, (2) υψηλότερο όριο επενδυτή για τον επικεφαλής κίνδυνο και (3) ζήτηση μαλακού φυσικού χρυσού το πρώτο τρίμηνο του 2018.

gold3


Ταυτόχρονα, η δυναμική των τιμών του χρυσού και η τοποθέτηση των επενδυτών στις αγορές παραγώγων έχει επιταχύνει την κάθοδο του. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού πιστεύει, ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρχουν λόγοι να είναι πιο αισιόδοξοι στο δεύτερο εξάμηνο. Σε γενικές γραμμές, οι οδηγοί της τιμής του χρυσού μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τέσσερις κατηγορίες:
• Πλούτος και οικονομική ανάπτυξη: οι περίοδοι ανάπτυξης υποστηρίζουν πολύ τα κοσμήματα, την τεχνολογία και τη μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση
• Κίνδυνος αγοράς και αβεβαιότητα: οι κάμψεις της αγοράς εντείνουν συχνά την επενδυτική ζήτηση για χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο
• Κόστος ευκαιρίας: η τιμή των ανταγωνιστικών περιουσιακών στοιχείων όπως τα ομόλογα, τα νομίσματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία επηρεάζει τις στάσεις των επενδυτών απέναντι στον χρυσό
• Ορμή και τοποθέτηση: οι ροές κεφαλαίων και οι τάσεις των τιμών μπορούν να προκαλέσουν ανάφλεξη ή επιβράδυνση της απόδοσης του χρυσού

gold4