Image
Image
Image
Image

Ο επηρεασμός της τιμής του χρυσού ενόψει της συνόδου κορυφής των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας

polutima metalla 1

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι πολιτικές εντάσεις μειώθηκαν μετά την αναβίωση των ελπίδων μιας συνόδου κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας μετά τις δηλώσεις από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Κο Donald Trump.
Ο χρυσός υποχώρησε 0,4% και έκλεισε στα 1,296,20 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ για τον Ιούνιο εκτιμάται μείωση κατά 0,6% στα 1,295,60 δολάρια ανά ουγγιά.
“Φαίνεται ότι υπάρχει η πιθανότητα μιας συνάντησης μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, που θα μειώσει μεν τους γεωπολιτικούς κινδύνους αλλά και θα μειώσει την ελκυστικότητα του χρυσού”, δήλωσε ο Κος John Sharma, οικονομολόγος της National Australia Bank, προσθέτοντας ότι ένα ισχυρό δολάριο πιέζει τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων.
Μετά τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Κου Donald Trump όπου αποκάλεσε μια προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κο Kim Jong Un, είχε σαν αποτέλεσμα να φτάσει η τιμή του χρυσού πάνω από τα 1.300 δολάρια σε ουγκιά. Το κίτρινο μέταλλο κέρδισε περίπου το 0,7%.
“Το συναίσθημα κινδύνου ήταν ελάχιστο καθώς οι δηλώσεις ήταν σε πολύ φιλικό επίπεδο, ενώ βρίσκει την ΕΕ να βρίσκεται στη μέση ενός ράλι, με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, αφού ο Κος Paolo Savona δεν είχε εγκριθεί από τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας “, δήλωσε ο Κος Stephen Innes, επικεφαλής συναλλαγών της APAC στην OANDA.
Οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία κατέρρευσαν, αφού ο πρόεδρός της απέρριψε μια ευρωσκεπτική επιλογή για το βασικό υπουργείο οικονομίας, πυροδοτώντας μια πιθανή συνταγματική κρίση και ανοίγοντας την προοπτική νέων εκλογών.
Εν τω μεταξύ, οι συμμετοχές της SPDR Gold Trust, του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού χαρτοφυλακίου σε χρυσό, μειώθηκαν κατά 0,42 στις 848,50 τόνους.
Επίσης οι κερδοσκόποι μείωσαν την καθαρή μακροχρόνια θέση τους στον χρυσό COMEX κατά 3.800 συμβάσεις σε 27.527 συμβάσεις την εβδομάδα έως τις 22 Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (CFTC). Αυτή ήταν η μικρότερη θέση που είχαν από τον Ιούλιο του 2017.
Ενώ οι κερδοσκόποι για το ασήμι μειώνουν την καθαρή αρνητική θέση κατά 15.620 συμβάσεις σε 432 συμβάσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία. Αυτή ήταν η μικρότερη θέση τους από τον Φεβρουάριο του 2014.
Η τιμή για το ασήμι μειώθηκε κατά 0,1% στα 16,47 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα κέρδισε 0,8% και έκλεισε 903,70 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο αυξήθηκε κατά 0,2% στα 981,50 δολάρια.

polutima metalla 2