Image
Image
Image
Image

Οι θησαυροί της Θράκης στη Μόσχα

Οι θησαυροί της Θράκης στη Μόσχα

Αναβίωση των θρακιώτικων χρυσών από τη Βουλγαρία

thraki 1

Mια σημαντική έκθεση κοσμήματος λαμβάνει χώρα στη Μόσχα από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου που αναφέρεται στους βασιλικούς θησαυρούς των αρχαίων Θρακών βασιλέων, οι οποίοι έχουν ανακαλυφθεί στη Βουλγαρία.

thraki 2

Η έκθεση φιλοξενείται στο κρατικό ιστορικό μουσείο της Μόσχας υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού της Ρωσίας και της Βουλγαρίας, και έχει ως θέμα της “Θρακιώτικα χρυσά από τη Βουλγαρία. Ο μύθος αναβιώνει”. Ανάμεσα στα εξαίρετα εκθέματα περιλαμβάνονται χρυσά στεφάνια, σκεύη, όπλα, η κεραμική, τα οποία παρατίθενται με πλούσιο επεξηγηματικό υλικό για τους επισκέπτες.

Όλα τα εκθέματα προέρχονται από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφιας, από διάφορα περιφερειακά μουσεία, καθώς και μια σειρά από ιδιωτικές συλλογές στη Βουλγαρία. Ανάμεσά τους, περιλαμβάνονται και αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία του 8ου αιώνα, όπως ο θησαυρός του Ρόγκοζεν, ο θησαυρός του Παναγκιούριστε, το σερβίτσιο του Απόλλωνα, οι θησαυροί του Μπόροβο και της Λέτνιτσα. Πολλά από τα 317 αντικείμενα ταξίδεψαν για πρώτη φορά από τη Βουλγαρία στο εξωτερικό.

thraki 3

Ο εκάστοτε βασιλέας της Θράκης έθαβε έναν θησαυρό, ενώ σε κάθε ταφή επιφανούς τοποθετούνταν πολύτιμα κτερίσματα. Για παράδειγμα, ο χρυσός από τον θησαυρό στο Παναγκιούριστε ήταν αρκετός ώστε να μισθωθεί ένα στράτευμα πεντακοσίων ανδρών. Παρόλο που την εποχή εκείνη οι Κέλτες βρίσκονταν στα σύνορα της Θράκης, ο βασιλιάς δεν έλιωσε τον χρυσό, αλλά τον έθαψε, γιατί η ιερή αξία του θησαυρού υπερτερούσε γι΄ αυτόν, αφού αποτελούσε τεκμήριο της εξουσίας του. Το 1949, ο θησαυρός ανακαλύφτηκε από τρία αδέλφια ενώ επεξεργάζονταν πηλό για πλίνθους. Περιλαμβάνει εννέα χρυσά αντικείμενα συνολικού βάρους έξι κιλών. Δυστυχώς, πολλοί τάφοι ηρώων και βασιλικοί θησαυροί συλήθηκαν αιώνες πριν τους ανακαλύψουν οι αρχαιολόγοι.

thraki 4

Ο Ντενίς Ζουραβλιόφ, υπεύθυνος της συλλογής αρχαιοτήτων του Κρατικού Ιστορικού Μουσείου επεσήμανε ότι η έκθεση αυτή παρέχει στους ρώσους επισκέπτες πλήρη εικόνα για τον πολιτισμό των Θρακών, για την αριστοκρατία του, για τις αντιλήψεις τους, για το πώς πολεμούσαν και πανηγύριζαν. Ο πολιτισμός τους δεν είχε γραφή και αλφάβητο, και είναι σημαντικό ότι τα ευρήματα “επιβεβαιώνονται” από τις απεικονίσεις τους σε χρηστικά αντικείμενα, όπως τα σχέδια με πολεμιστές και τις πανοπλίες τους, πάνω σε αγγεία, που εκτίθενται στις γειτονικές προθήκες.

Τεύχος 4 (για Ρωσία)