CHOPARD

Η Chopard έγινε ο πρώτος μεγάλος οίκος πολυτελείας με κοσμήματα ηθικής προέλευσης

1 rihanna chopard jewellery

Σε μια συνέντευξη Τύπου στην ελβετική πόλη της Βασιλείας, η Chopard έκανε μια τολμηρή ανακοίνωση. Μέχρι εκείνο το καλοκαίρι, θα λειτουργούσε μόνο με χρυσό που θεωρούσε ότι προέρχεται από επαληθευμένες “ηθικές” πηγές.

2 Fairmined Gold Ingots

3 thema

Ενώ οι δεοντολογικές πρακτικές κοσμημάτων και η προμήθεια χρυσού έχουν επικεντρωθεί σε πολλούς μικρότερους κοσμηματοπώλες και σχεδιαστές σε ολόκληρο τον κόσμο, η Chopard είναι η πρώτη μεγάλη μάρκα κοσμημάτων πολυτελείας που έχει κάνει μια τέτοια δημόσια και πλήρη δέσμευση για τις πολύτιμες πηγές των μετάλλων.

4 RedCarpet2018 Header desktop 01 v01

Η ανακοίνωση αποτέλεσε ορόσημο για την Chopard, αλλά η συμμετοχή της στο κίνημα της ηθικής κοσμημάτων ξεκίνησε πριν πολύ καιρό και συγκεκριμένα πριν από έξι χρόνια με την έναρξη του προγράμματος Journey to Sustainable Luxury, όπως μας λέει ο συμπρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής Caroline Scheufele.

5 thema

Τι σκεφτήκατε πρώτα για τη δημιουργία κοσμημάτων πολυτελείας με πιο ηθικό τρόπο;
“Ως οικογενειακή επιχείρηση, η βιωσιμότητα, η ευθύνη και η ηθική ήταν πάντα ένα σημαντικό κομμάτι της οικογενειακής μας φιλοσοφίας. Φυσικά, βάζουμε πάντα την ηθική στην καρδιά των αξιών της Chopard. Πριν από ογδόντα χρόνια συναντήθηκα με τη Livia Firth, ιδρυτή της Eco-Age, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης για τα Όσκαρ. Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι δεν υπήρχε πραγματική ιχνηλασιμότητα του χρυσού που χρησιμοποιείται στον κλάδο. Το πρόγραμμα Journey to Sustainable Luxury ξεκίνησε έτσι με την έναρξη μιας συλλογής ηχογραφημένων οικολογικών χαλιών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Μαζί με την Eco-Age, δημιουργήσαμε μια φιλανθρωπική σχέση με την ARM [Alliance of Responsible Mining] για να υποστηρίξουμε άμεσα και να επιτρέψουμε στις κοινότητες εξόρυξης χρυσού να επιτύχουν πιστοποίηση Fairmined και να παρέχουν εκπαίδευση, κοινωνική ευημερία και περιβαλλοντική υποστήριξη. Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε φτάσει σε ένα σοβαρό ορόσημο τον Ιούλιο του 2018, όταν πετύχαμε τη χρήση στο 100% του δεοντολογικού χρυσού για την παραγωγή όλων των ρολογιών και κοσμημάτων μας”.

6 Julianne Moore in Green Carpet Collection Necklace 1

Ακόμα ασχολείστε με το Κίνημα των Πράσινων Χαλιών;
“Ναι, είμαστε μέρος της. Είμαστε ο πιο διάσημος οίκος κοσμημάτων του κόκκινου χαλιού - στις Κάννες, στα Όσκαρ, τα Baftas - γι’ αυτό χρησιμοποιούμε αυτή την προνομιακή θέση για να γυρίσουμε το κόκκινο χαλί σε πράσινο όποτε είναι δυνατόν. Μας αρέσει να προσφέρουμε στους ηθοποιούς την ευκαιρία να φορούν ηθικά κομμάτια και να αισθάνονται περήφανοι που συνδέονται με αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία. Στις Κάννες πέρυσι, η ηθοποιός Julianne Moore φορούσε ένα φανταστικό κολιέ από τη συλλογή Green Carpet. Οι Charlize Theron, Marion Cotillard, Léa Seydoux και Gemma Arterton φορούσαν επίσης κοσμήματα από την ίδια συλλογή”.

7 L.U.C XPS Twist QF Fairmined 1 Black 161945 50011

Πιστεύετε ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για ηθικά κοσμήματα;
“Υπάρχει σίγουρα ένα μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό είναι χάρη στις νεότερες γενιές που συνειδητοποίησαν ότι η πραγματική πολυτέλεια είναι να γνωρίζουν την προέλευση ενός πολυτελούς αγαθού. Όταν μιλάμε για πολυτέλεια, πολλοί πελάτες θέλουν σήμερα να είναι σίγουροι ότι αγοράζουν προϊόντα που κατασκευάζονται υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας και με κοινωνικές ευθύνες. Η απαίτηση είναι πραγματική, αν και η πορεία προς την επίτευξη αυτού του στόχου είναι ένα μακρύ ταξίδι, εμείς θα πρέπει να επιμείνουμε και να επιδιώξουμε να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας, αν θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά στη ζωή εκείνων των ανθρώπων που κάνουν την επιχείρησή μας δυνατή”.