Image
Image
Image
Image

Η Interpol εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Nirav Modi και για τον Mihir Bhansali για την απάτη της ινδικής τράπεζας Punjab National Bank (PNB)

nirav modi1

Η Ιντερπόλ εξέδωσε ένταλμα (Red Corner Notice RCN) και εναντίον του Mihir R Bhansali Γενικού Διευθυντή της Nirav Modi’s jewellery κατόπιν αιτήσεως από τη Διεύθυνση Εκτέλεσης (ED).
Ο διαφυγόν εκατομμυριούχος κοσμηματοπώλης Nirav Modi, κατηγορείται για την υπόθεση ξεπλύματος χρημάτων ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η υπόθεση σχετίζεται με την εξαπάτηση της κρατικής Εθνικής Τράπεζας της Punjab μέσω δόλιας έκδοσης επιστολών δέσμευσης και ξένων επιστολών πίστωσης αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Nirav Modi και τον θείο του Mehul Choksi, και οι δύο διαφεύγουν τη σύλληψη από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουάριου.

nirav modi2

Η ανακοίνωση, η οποία ενεργεί ως διεθνές ένταλμα σύλληψης, αναφέρει ότι ο Bhansali απαιτείται από τις ινδικές υπηρεσίες διερεύνησης με την κατηγορία της “νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες”.
Η ED θέλει να συμμετάσχει στην έρευνα προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεση.
Είπε στο παγκόσμιο αστυνομικό σώμα ότι ο Bhansali ήταν “πιθανότατα” να επισκεφτεί τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στο πλαίσιο του RCN που εκδίδεται εναντίον ενός φυγόδικου, η Ιντερπόλ ζητά από τα 192 κράτη μέλη της να συλλάβουν ή να κρατήσουν το πρόσωπο εάν εντοπιστεί στις χώρες τους μετά την έναρξη των οποίων μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης ή απελάσεως.
Η ED εντόπισε τον Bhansali ως “δεύτερο κυβερνήτη” στον όμιλο Firestar μετά τον Nirav Modi και ότι “συμμετείχε ενεργά στην εκτροπή και τη νομιμοποίηση εσόδων από τα υποτιθέμενα με δόλιο δελτία LBP (δελτία δέσμευσης).
Η έρευνα της ED διαπίστωσε ότι με τη βοήθεια άλλων υπαλλήλων του ομίλου Firestar, ο Bhansali “εισήγαγε ψεύτικους συνεργάτες στις εταιρείες Solar Exports, Stellar Diamond και Diamond R US” (εταιρείες του Nirav Modi).
“Είχε συστατικό ρόλο στο σχηματισμό εικονικών εταιρειών στο Χονγκ Κονγκ και στο Ντουμπάι και οι υπάλληλοι / πρώην υπάλληλοι του ομίλου Firestar στέλνονταν ως εικονικοί διευθυντές / ιδιοκτήτες σε αυτές κατά τις οδηγίες του”.
Η ED, ως μέρος της έρευνας που διεξήγαγε στο πλαίσιο του νόμου για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (PMLA), διαπίστωσε ότι ένα “ασφαλές εσωτερικό σύστημα επικοινωνίας με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αναπτύχθηκε στην επιμονή του Bhansali και ο διακομιστής του κρατήθηκε σκόπιμα στο Ντουμπάι”.
“Η μεταφορά κεφαλαίων, η περιστροφή αγαθών, η τήξη μετάλλων, η αποσυναρμολόγηση κοσμημάτων και η παραγωγή κοσμημάτων χαμηλής ποιότητας με δήλωση υψηλής αξίας έγιναν σύμφωνα με τις οδηγίες του”.
Η ED ισχυρίστηκε ότι μετά από την απάτη του PNB, ο Bhansali “μαζί με τον Nehal Modi (αδελφό του Nirav Modi), πήραν 50 κιλά χρυσά και σημαντικά μετρητά από το Ντουμπάι και κατηγόρησαν / απείλησαν τους εικονικούς διευθυντές να μην αποκαλύψουν το όνομά του στις αρχές”.
Υποστηρίζεται ότι ο επιχειρηματίας είναι επίσης διευθυντής και σε λίγες από τις εικονικές εταιρείες που «ελέγχονται» από τον Nirav Modi και έχουν έδρα τους στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Ο Bhansali λέγεται ότι έχει αγοράσει ένα ακίνητο αξίας 7 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ “από τα κεφάλαια που πιστεύεται ότι προέρχονται από την υποτιθέμενη απάτη PNB”.

nirav modi3