Image
Image
Image
Image

Έρχονται τα πρώτα πρόστιμα

Για συναλλαγές με μετρητά

prostima banner small

Με την επιβολή προστίμων κινδυνεύουν φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους μετρητά αξίας άνω των 500 ευρώ, καθώς και όσοι προχωρήσουν σε αγοραπωλησία ακινήτου με μετρητά. Σε ισχύ έχουν τεθεί και τα νέα πρόστιμα για λαθρεμπόριο και νοθεία καυσίμων όπου υπόλογες πλέον είναι και οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός καθώς τις μέρες αυτές διακινούνται μεγάλα χρηματικά ποσά. Όπως προκύπτει από τη νέα νομοθεσία τα πρόστιμα για πωλήσεις άνω των 500 ευρώ με μετρητά που επιβάλλονται σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, που ήταν μέχρι σήμερα 100 ευρώ, αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής από τη δημοσίευση του νόμου. Ο νόμος έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ως εκ τούτου όλα τα πρόστιμα είναι σε ισχύ.
Τσουχτερά είναι τα πρόστιμα στις αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά τα οποία φθάνουν έως και 500.000 ευρώ. Οι νέες διατάξεις ορίζουν ότι κατά τη σύνταξη των συμβολαιογραφικών εγγράφων μεταβίβασης ακινήτων η καταβολή του τιμήματος γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής. Συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο, στο οποίο καταγράφεται προκαταβολή ή μερική ή ολική εξόφληση του τιμήματος με μετρητά ή στο οποίο δεν καταγράφεται η εξόφληση του τιμήματος με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής, είναι αυτοδικαίως άκυρο, απαγορεύεται να μεταγραφεί στα βιβλία και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των συμβαλλομένων, του Δημοσίου και οποιουδήποτε τρίτου.
Οι υποχρεώσεις και απαγορεύσεις της παρούσας δεν ισχύουν για συμβόλαια που συνάπτονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος σε εκτέλεση προσυμφώνων, τα οποία είχαν συνταχθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου.
Οι παραβάτες λοιπόν τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε με μετρητά. Το πρόστιμο είναι κατ’ ελάχιστο 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση. Για παράδειγμα, σε περίπτωση αγοραπωλησίας ακινήτου αξίας 80.000 ευρώ το συμβόλαιο θα ακυρώνεται και οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ που είναι το ελάχιστο πρόστιμο.
Ακόμα πιο αυστηρές είναι οι ποινές για λαθρεμπόριο καυσίμων. Έτσι κινδυνεύουν με λουκέτο για δύο χρόνια τα πρατήρια βενζίνης που εντοπιστούν από τις αρχές να πωλούν νοθευμένα καύσιμα ή να εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο ή να έχουν παραποιήσει τους φορολογικούς μηχανισμούς έκδοσης αποδείξεων. Υπόλογες είναι και οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων, οι οποίες καθίστανται συνυπεύθυνες για τη λειτουργία των πρατηρίων με τα οποία συνεργάζονται. Θα πρέπει να ελέγχουν αν υπάρχει και λειτουργεί το σύστημα εισροών και να πραγματοποιούν ελέγχους ποιότητας καυσίμων. Με βάση σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου, οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων έχουν την υποχρέωση για:
-τον έλεγχο ύπαρξης άδειας λειτουργίας των πρατηρίων, στα οποία διαθέτουν καύσιμα,
-εγκατάστασης και λειτουργίας συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια
-ετήσιο έλεγχο ποιότητας καυσίμων.

Παράλληλα, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν την ΑΑΔΕ για:
-Ενδεχόμενες παραβάσεις λαθρεμπορίας, νοθείας κ.λπ., που έχουν τελεστεί ή επίκειται να τελεστούν να διακόπτουν τη συνεργασία με παραβατικά πρατήρια, να αφαιρούν τα σήματα και τον εξοπλισμό που έχουν παρασχεθεί στα πρατήρια από την εταιρεία
-Μάλιστα η διακοπή της συνεργασίας θα αφορά όλα τα πρατήρια που ανήκουν στα ίδια πρόσωπα σε περίπτωση διαπίστωσης λαθρεμπορίας ή νοθείας.
Επιπλέον, οι κυρώσεις για μη τήρηση των μέτρων δέουσας επιμέλειας από τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων αλλά και σε περίπτωση που δεν τηρούνται, οι εταιρίες καλούνται να καταβάλουν πρόστιμα από 5.000 έως 30.000 ευρώ ανάλογα με το είδος των μέτρων που δεν τηρούν.