Image
Image
Image
Image

Θέση της ΠΟΒΑΚΩ

Επί της διαδικασίας συναλλαγής λιανικών πωλήσεων του κλάδου της αργυροχρυσοχοΐας

retail

Το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, στην συνεδρίασή του της 23/07/2023, διαμόρφωσε τη θέση του επί της πώλησης των αντικειμένων του κλάδου μας, της οποίας η τιμή καθορίζεται από τη μοναδικότητα κάθε προϊόντος, ως προς την ποιότητα υλικών και κατασκευής, σχεδιασμού και αισθητικής και όχι μόνο από το βάρος του πολύτιμου μετάλλου.
Η έφορος μητρώου και υποτομεάρχης εμπορίου της ΠΟΒΑΚΩ, κα Ζωή Πρίντζιπα, ως μία από τους εισηγητές της πρότασης για τη διαμόρφωση θέσης επί της διαδικασίας συναλλαγής λιανικών πωλήσεων της αργυροχρυσοχοΐας, αναφέρει στην αιτιολογική της έκθεση:
«Το τελευταίο διάστημα στα καταστήματα λιανικής πώλησης, έχει παρατηρηθεί κάποιοι πελάτες να ρωτούν την τιμή των κοσμημάτων ανά γραμμάριο.
Ένα φαινόμενο που μας γύριζε δεκαετίες πίσω και που καταφέραμε να εξαλείψουμε ύστερα από αγώνες και προσπάθειες χρόνων. Πιθανώς το γεγονός ότι στο διαδίκτυο συχνά αναφέρεται το βάρος μαζί με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των κοσμημάτων, μπερδεύει τους καταναλωτές και θεωρούν ότι η πώληση γίνεται με το γραμμάριο, κάτι που προφανώς δεν ισχύει.
Η θέση της Ομοσπονδίας η οποία πρέπει να αποτελέσει βασικό μέλημα των ανθρώπων του κλάδου μας, είναι να περάσει στη συνείδηση των καταναλωτών ότι το κόσμημα αποτελεί μια μορφή τέχνης που κουβαλά μια ιστορία χιλιάδων ετών. Η μοναδικότητα κάθε κοσμήματος ως προς την αισθητική το σχεδιασμό την ποιότητα των υλικών (πολύτιμα μέταλλα, πέτρες κλπ.) καθώς και την ποιότητα κατασκευής του αποδεικνύει ότι η τιμή δεν καθορίζεται από το βάρος και μόνο,, καθώς επηρεάζεται από πολλούς άλλους παράγοντες.
Κάθε κόσμημα πρέπει να αξιολογείται – κοστολογείται και να πωλείται ως ένα μοναδικό και πολύτιμο αντικείμενο τέχνης».