Image
Image
Image
Image

Η ΓΣΕΒΕΕ υποστηρίζει σταθερά δράσεις καταπολέμησης

Όλων των μορφών παρενόχλησης και βίας στους χώρους εργασίας

gsevee

Τις απόψεις, τους προβληματισμούς αλλά και προτάσεις σχετικά με το πολύ σημαντικό ζήτημα καταπολέμησης των ποικίλων μορφών παρενόχλησης και βίας στον χώρο εργασίας κατέθεσε ο Πρόεδρος της της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας κ. Γιώργος Καββαθάς στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Αντιμετωπίζοντας τη βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας: προκλήσεις και πρακτικές από τον χώρο των μικρών επιχειρήσεων» στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Έργου «Παρεμβάσεις για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης σε φορείς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», που διοργάνωσε την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) σε συνεργασία με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν με τοποθετήσεις τους, μεταξύ άλλων εκπροσώπων φορέων, από την πλευρά της ΓΣΕΒΕΕ, ο κ. Δημήτρης Βαργιάμης, Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, η κυρία Ιωάννα Προφύρη, Επιστημονικό Στέλεχος ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και η κυρία Ελένη Τεζαψίδου, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ, η οποία υπογράμμισε: «Η βία και η παρενόχληση στην εργασία αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα ενώ η υιοθέτηση από τις επιχειρήσεις μέτρων και πολιτικών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία εκτός από υποχρεωτική είναι και αναγκαία για την προαγωγή ευρυτέρων κοινωνικών στόχων όπως: η κατάργηση των διακρίσεων, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας κάθε ατόμου».
H κυρία Ιωάννα Προφύρη, Επιστημονικό Στέλεχος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, στην παρουσίαση της επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να υπάρξει στήριξη των γυναικών που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά σε ανδροκρατούμενους κλάδους, ώστε να ξεπεράσουν διακρίσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν (π.χ. από την πλευρά των ανδρών εργαζομένων τους, πελατών, προμηθευτών κ.ά.) (π.χ. δημιουργία δικτύων), προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, καθώς και προγράμματα μαθητείας (apprenticeship) ή καθοδήγησης (mentoring) και ενδυνάμωσης κοινωνικοσυναισθηματικών δεξιοτήτων, ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις ενθάρρυνση και υποστήριξη, μέσω και παροχής κινήτρων, για τη συμμετοχή εργοδοτών/τριών μικρών επιχειρήσεων σε προγράμματα ανάπτυξης “soft skills”, με στόχο το πέρασμα από τον ρόλο του «αφεντικού» στον ρόλο του «ηγέτη».