Image
Image
Image
Image

Η ΕΠΑΣ Ωραιοκάστρου

Στην Έκθεση του Μουσείου Σύγχρονου Κοσμήματος «Ηλίας Λαλαούνης»

Η ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ Ωραιοκάστρου με την ειδικότητα της Αργυροχρυσοχοΐας και την αμέριστη στήριξη και υποστήριξη της Διοίκησης της ΔΥΠΑ συμμετέχει στην περιοδική έκθεση «Ντύνοντας Ιστορίες της Επανάστασης: Η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά αφετηρία της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας», του μοναδικού Μουσείου σύγχρονου κοσμήματος στην Ελλάδα «Ηλίας Λαλαούνης».

Συμμετέχουν με έργα τους, δύο εκπαιδεύτριες και πέντε σπουδαστές.
Με σημείο εκκίνησης την ιστορική έκθεση του ΜΚΗΛ «Μορφή & Λειτουργία, η ακολουθία του σχεδιασμού, 200+200», οι σύγχρονοι δημιουργοί μελετούν την Ελληνική Επανάσταση, αναζητώντας τη δική τους μοναδική ερμηνεία σε φόρμες κοσμημάτων και αντικειμένων με παραδοσιακά και σύγχρονα υλικά και τεχνικές.
Η περιοδική έκθεση έρχεται να κλείσει ένα κύκλο εκδηλώσεων, άρρηκτα συνδεδεμένων με την θεματική της ιστορικής έκθεσης, χωρίς όμως να τον ολοκληρώσει. Το Νοέμβριο 2023, έντεκα έργα Ελλήνων δημιουργών θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για να παρουσιαστούν δίπλα σε δέκα καταξιωμένους Αμερικανούς καλλιτέχνες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της εβδομάδας κοσμήματος «New York City Jewelry Week 2023».
Συμπληρώνοντας τον συμβολικό αριθμό «21», οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν το έργο τους, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό πεδίο διαλόγου που θα κατοπτεύσει τον κοινό τόπο των επαναστάσεων, κάθε είδους, εντοπίζοντας τις διαφορές, τις συνέπειες και τα οφέλη που προκύπτουν για το κοινωνικό σύνολο.
Όπως διηγούνται οι συμμετέχουσες εκπαιδεύτριες της ΕΠΑΣ Ωραιοκάστρου κες Χατζηθεοδώρου Θεοδώρα και Θαλάσση Ευθαλία, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της ειδικότητας της Αργυροχρυσοχοΐας, στην κλαδική έκθεση Athens International Jewellery Show 2023, το stand της σχολής, που ευγενικά προσφέρθηκε δωρεάν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών, επισκέφθηκε η κα Λαλαούνη και πρότεινε στους εκπροσώπους της να συζητήσουν την ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε δικό τους διαγωνισμό του Μουσείου Σύγχρονου Κοσμήματος «Ηλίας Λαλαούνης». Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της έκθεσης, κατά το οποίο τους ανακοινώθηκε ότι το Μουσείο είχε σε εξέλιξη διαγωνισμό για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης, και ο οποίος έληγε σε ελάχιστες ημέρες.

Οι σπουδαστές οι οποίοι προκρίθηκαν είναι οι εξής:

epas 1

Βλάχου Ρωξάνη
Β έτος
Κατάλοιπα Ιωαννίνων

epas 2

Κούτας Μάριος
Β έτος
Παλάσκα

epas 3

Κωστάνογλου Ευδοξία
B έτος
Τα χρώματα της διαφυγής

epas 4

Μαγοπούλου Ιωάννα
Β έτος
Φτερά ελπίδας

epas 5

Τσαπακίδης Νίκος
Α έτος
Ύμνος στην ελευθερία

Οι κατηγορίες ήταν δύο: «Σπουδαστές σχολών» και «Νέοι καλλιτέχνες».
Η ΕΠΑΣ Ωραιοκάστρου έστειλε εννέα συμμετοχές σπουδαστών από τις οποίες προκρίθηκαν οι πέντε, αριθμός έργων ο οποίος ήταν ο μέγιστος αριθμός πρόκρισης ανά σχολή. Επίσης εστάλησαν δύο έργα στην κατηγορία «Νέοι καλλιτέχνες», τα οποία προκρίθηκαν και τα δύο στην επόμενη φάση, οι εκπαιδεύτριες των εργαστηρίων Χατζηθεοδώρου Θεοδώρα και Θαλάσση Ευθαλία.

Τα προκριθέντα έργα θα εκτίθενται για τρεις μήνες στο μουσείο «Λαλαούνη» με στοιχεία των σπουδαστών και των σχολών τους όπως και των εκπαιδευτικών με την ιδιότητα των εκπαιδευτικών ΔΥΠΑ Αργυροχρυσοχοΐας.

Οι εκπαιδεύτριες που προκρίθηκαν με τη δημιουργία δύο κοινών έργων είναι οι εξής:
Χατζηθεοδώρου Θεοδώρα & Θαλάσση Ευθαλία, “Βήμα ελευθερίας” “Το Δάκρυ του Εύζωνα”

epas 6

epas 7

epas 8