Image
Image

Έρευνα ΕΒΕΑ

Αισιοδοξία στις ελληνικές επιχειρήσεις
Μία στις δύο πιστεύουν ότι θα πάνε καλά

evea 1

Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις (48,4%) εκτιμούν ότι θα πορευθούν καλύτερα τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ.
Από έρευνα που πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στο πλαίσιο διερεύνησης των τάσεων που διαμορφώνονται στην αγορά σε δείγμα 795 επιχειρήσεων-μελών του, προκύπτει ότι σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις (48,4%) εκτιμούν ότι θα πορευθούν καλύτερα τους επόμενους 12 μήνες, το 33,3% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι δε θα υπάρξει κάποια αισθητή διαφορά, ενώ μόλις το 11,3% θεωρεί ότι η πορεία τους θα είναι χειρότερη, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Η έρευνα διεξήχθη κατά την περίοδο 2-13 Μαρτίου 2023, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων καθώς και με την συμπλήρωση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.
Προκύπτει επίσης ότι το 40,9% των επιχειρήσεων κατάφερε να αντεπεξέλθει στις αλλεπάλληλες συνθήκες αστάθειας που δημιούργησαν οι πολλαπλές κρίσεις από το 2009, ενώ ποσοστό 36,5% ανέφεραν ότι δύσκολα θα αντεπεξέλθουν σε μία νέα κρίση. Επιπλέον, το 13,2% των επιχειρήσεων απάντησε ότι δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα, ενώ το 6,3% δήλωσε ότι βίωσε περίοδο ανάπτυξης.
Αναφορικά με τον τζίρο, κατά το τελευταίο έτος, το 42,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αυξήθηκε, το 32,1% των επιχειρήσεων ανέφερε ότι ο τζίρος έμεινε αμετάβλητος και μόνο το 23,3% των επιχειρήσεων ανέφερε μειωμένο τζίρο. Στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, η μεταβολή του τζίρου κυμαίνεται σε ποσοστά έως 25%. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι μεταξύ των επιχειρήσεων που αύξησαν το τζίρο τους, υπάρχουν επιχειρήσεις (3%) που σημείωσαν αύξηση πάνω από 75%.
Σε ερώτηση για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 35,8% των επιχειρήσεων απάντησε ότι θα πορευθεί καλύτερα, το 24,5% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι θα παραμείνει σταθερή, ενώ μόνο το 23,3% πιστεύει ότι η οικονομία θα πορευθεί χειρότερα.

Πρόεδρος ΕΒΕΑ: «Οι επιχειρήσεις έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας»
Για τα αποτελέσματα της έρευνας η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, δήλωσε:
«Οι επιχειρήσεις έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μέσα από διαδοχικές κρίσεις, έχουν καταφέρει όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να ενισχύσουν σημαντικά την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους. Η αισιοδοξία που καταγράφει η έρευνα του ΕΒΕΑ σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας, αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων είναι χαρακτηριστική της αλλαγής του κλίματος.
Όμως δεν εφησυχάζουμε. Επιμένουμε στην προώθηση επενδύσεων, επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, μεταρρυθμίσεων και έργων, που επιτρέπουν στη χώρα να παράγει προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλότερη προστιθέμενη αξία και διεθνή ανταγωνιστικότητα. Είναι στο χέρι μας να διαφυλάξουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και να ανταποκριθούμε σε νέες προκλήσεις, τοποθετώντας τον πήχη ακόμη ψηλότερα. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών - εκπροσωπώντας τις επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας - θα συνεχίσει να υπηρετεί αυτή την προσπάθεια, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα».

Έρευνα: 8 στους 10 εργοδότες δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους-ταλέντα - Σε ποιους κλάδους – Στο επίκεντρο βιομηχανία και κατασκευές
Αντιμέτωπες με μια βραδυφλεγή βόμβα βρίσκονται οι εταιρείες πληροφορικής -και- στην Ελλάδα, καθώς οι 8 στις 10 (το 81%) απαντούν ότι δεν βρίσκουν ταλέντα με τις κατάλληλες δεξιότητες για να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες τους.
Ο κλάδος της Πληροφορικής δεν είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει δυσχέρειες στην κάλυψη κενών θέσεων απασχόλησης. Για την ακρίβεια, βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας.
Από την Ενέργεια και τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας μέχρι τη Βιομηχανία, την Υγεία και τις Βιο-επιστήμες, οι Έλληνες εργοδότες δεν μπορούν να βρουν τα εξειδικευμένα ταλέντα που χρειάζονται. Πιο συγκεκριμένα, το 96% δηλώνει ότι δεν βρίσκει ταλέντα για τον κλάδο της Ενέργειας και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

evea 2

Ποιοι κλάδοι δεν μπορούν να βρουν στελέχη
Το 85% απαντά πως αντιμετωπίζει προβλήματα στελέχωσης για τον κλάδο της Βιομηχανίας και των Κατασκευών, το 84% για τον τομέα της Υγείας και των Βιο-επιστημών, και το 82% για τον κλάδο των Υπηρεσιών Επικοινωνίας. Στο μεταξύ, στους κλάδους των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών (συμπεριλαμβάνεται ο Τουρισμός), των Χρηματοοικονομικών και Κτηματομεσιτικών και των Μεταφορών, Εφοδιαστικής Αλυσίδας και της Αυτοκινητοβιομηχανίας τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 70%, 68% και 65%.

Γιατί υπάρχει δυσκολία στον εντοπισμό εξειδικευμένων ταλέντων
Συνολικά, σοβαρή ή σχετική δυσκολία να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα αντιμετωπίζουν σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα, με την έλλειψη ταλέντων να φτάνει σε υψηλό ρεκόρ 11ετίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας έρευνας Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το 2023.
Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 77% των εργοδοτών -ποσοστό ίσο με τον παγκόσμιο μέσο όρο - αναφέρει δυσκολία στην εύρεση των εξειδικευμένων ταλέντων. Συγκριτικά με τον περασμένο χρόνο το ποσοστό εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένο, κατά 1%.

Ποιες δεξιότητες είναι σε έλλειψη
Σε επίπεδο τεχνικών δεξιοτήτων το 23% των εργοδοτών δηλώνει ότι λείπουν τα skills της Πληροφορικής και των Δεδομένων, το 19% της Μηχανικής, το 18% του Ανθρώπινου Δυναμικού, το 17% των Κατασκευαστικών/παραγωγικών και το 15% τα technical skills των Πωλήσεων / Μάρκετινγκ.
Στο μεταξύ, το 27% των Ελλήνων εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι από πλευράς soft skills υπάρχει έλλειψη στους τομείς της υπευθυνότητας, της αξιοπιστίας και της πειθαρχίας, ενώ το 26% ότι δεν βρίσκει ταλέντα με κριτική σκέψη και ανάλυση.
Οι ηγετικές και κοινωνικές δεξιότητες επιρροής λείπουν για το 24%, ενώ ίσο ποσοστό εργοδοτών δηλώνει ότι από τα ταλέντα απουσιάζει η ανάληψη πρωτοβουλιών για την απόκτηση δεξιοτήτων.
Τέλος, το 22% κρίνει πως υπάρχει έλλειψη στη δεξιότητα της συνεργασίας και της ομαδικής εργασίας.

Η παγκόσμια εικόνα
Σε παγκόσμιο επίπεδο, μεγαλύτερη δυσκολία (90%) εντοπίζουν οι εργοδότες στην Ταϊβάν, στη Γερμανία (86%), στο Χονγκ Κονγκ (85%), στην Πορτογαλία (84%) και στο Πόρτο Ρίκο (83%), και μικρότερη στην Κολομβία (64%), στον Παναμά (66%), στην Τσεχία (66%), στη Σλοβακία (68%) και στο Μεξικό (69%).
Αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζουν οι εργοδότες το χάσμα δεξιοτήτων, το 60% απαντά ότι επενδύει στην εκπαίδευση του ήδη υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, το 54% στη μόνιμη πρόσληψη νέων ταλέντων και το 45% σε περισσότερη τεχνολογία.
Επίσης, σε ποσοστό 47% οι εργοδότες αναφέρουν ότι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της έλλειψης ταλέντου, προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στον τόπο ή στον χρόνο εργασίας. Το 14% δηλώνει πρόθυμο να προσλάβει ταλέντα εκτός των συνόρων ειδικά για τους κλάδους των Καταναλωτικών Αγαθών & Υπηρεσιών (συμπεριλαμβάνεται ο Τουρισμός) και Υγείας & Βιο-επιστημών.