Image
Image
Image
Image

Υπόμνημα της ΠΟΒΑΚΩ

Προς την κα Άντζελα Γκερέκου

Προβολή του ελληνικού κοσμήματος από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού

eot logo el

Υπόμνημα προς την Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Άντζελα Γκερέκου ης υπέβαλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών, με σκοπό την προώθηση του ελληνικού κοσμήματος από τον ΕΟΤ.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ, κ. Πέτρος Καλπακίδης και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Τριαντάφυλλος Παπαθανασίου, οι οποίοι συνυπογράφουν το εν λόγω υπόμνημα, είχαν μία απολύτως εποικοδομητική συνάντηση με την κ. Γκερέκου, στην οποία εξέφρασαν τις ανάγκες της Ομοσπονδίας για επέκταση της παρουσίας του κοσμήματος, αλλά και την ανάγκη υποστήριξης του ΕΟΤ, ώστε το κόσμημα να αναδειχθεί και στον τουρισμό, όχι μόνο ως μέσον κέρδους, αλλά και ως εργαλείο επικοινωνίας της πλούσιας ελληνικής ιστορίας και παράδοσης στους επισκέπτες της χώρας.
Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα ο ΕΟΤ να συνδράμει την προσπάθεια της ΠΟΒΑΚΩ στη διεθνοποίηση των κλαδικών ετήσιων εκθέσεων Athens International Jewellery Show και Kosmima, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, μέσω επαφών με τις Πρεσβείες χωρών του εξωτερικού.

EOT logo 1

Το υπόμνημα
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που είναι προικισμένη με μια πλούσια παρακαταθήκη, η οποία εξακτινώνεται τόσο σε γεωγραφικό και κλιματολογικό, όσο και σε πολιτιστικό και πολιτισμικό επίπεδο, τα εκάστοτε οποία έχουν και οικονομικές προεκτάσεις. Είναι δεδομένο πως το κλίμα της χώρας, η πολυμορφία της και οι αστείρευτες ομορφιές της, καθιστούν την Ελλάδα πόλο έλξης για τουρίστες, γηγενείς τε και μη, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Είναι γεγονός το οποίο διαφαίνεται από την κίνηση της αγοράς κατά τις περιόδους αιχμής της τουριστικής κινητικότητας, πως ο τουρισμός αποδίδει οικονομικά στη χώρα πέραν των κερδών των καταλυμάτων και της εστίασης. Ο χώρος του εμπορίου επίσης σημειώνει αυξανόμενα κέρδη κατά τις περιόδους εκείνες και ο κλάδος της αργυροχρυσοχοΐας βρίσκεται σε μια σημαίνουσα θέση. Αυτό ορίζει την αργυροχρυσοχοΐα ως συναλλαγματοφόρο κλάδο, με προσφορά προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, που ενισχύει σε σημαντικό βαθμό την εθνική οικονομία.
Πέραν αυτού, είναι άξια λόγου η ιδιαιτερότητα των ελληνικών κοσμημάτων. Έχουμε την τύχη o κλάδος μας να στελεχώνεται με τεχνίτες και δημιουργούς που χαρακτηρίζονται από ανήσυχο πνεύμα, μοναδικότητα στη σύλληψη ιδεών, σε πολλές περιπτώσεις πίστη στην παράδοση και συνέχισή της με το συνδυασμό υλικών, τάσεων και τεχνοτροπιών, που τιμούν την πλούσια ιστορία μας. Περαιτέρω, όσοι ασχολούνται με την παραγωγή αντικειμένων που συνδέονται άρρηκτα με την θρησκευτική σημασία και τη σύνδεση των αντικειμένων με τις θρησκευτικές τελετές, έχουν να επιδείξουν δουλειά που προσδίδει λάμψη και μοντέρνους, ενίοτε τολμηρούς τόνους στα αντικείμενα και ανταποκρίνονται επάξια στις τάσεις των εποχών και στην επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου, που, ωστόσο, συνδέει, πιστός στην παράδοση, τις σημαίνουσες στιγμές της ζωής του με ένα αντικείμενο κοσμήματος από χρυσό.
Στηριζόμενοι στα ως άνωθεν, θεωρούμε πως μια συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού θα ήταν θεμιτή και άξια δοκιμής. Το γεγονός ότι υπάρχουν κοσμήματα ως εκθέματα των μουσείων της χώρας επισφραγίζει τη μακραίωνη πορεία της τέχνης μας, καθιστώντας την σημείο αναφοράς στους μουσειακούς χώρους. Συνεπώς, ο ΕΟΤ, μέσα από την διαδικασία προώθησης των εν λόγω χώρων και προβολής της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς, θα μπορούσε να προβάλλει και το κόσμημα. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, τα ελληνικά κοσμήματα συνεχίζουν να εμπνέονται και να διατηρούν χαρακτηριστικά από τις τεχνοτροπίες του αρχαίου και βυζαντινού κόσμου, πράγμα που τα εντάσσει ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής γνώσης και της επαφής με το παρελθόν του τόπου. Παράλληλα, το σύγχρονο κόσμημα τυγχάνει εκτίμησης από τους καταναλωτές.
Εξάλλου, δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί που επιλέγονται από μερίδα τουριστών που έχουν την ανάλογη οικονομική δυνατότητα, αφήνουν συνάλλαγμα στη χώρα, που σχετίζεται με το ότι αναγνωρίζουν τη μοναδικότητα του ελληνικού κοσμήματος, τη διαχρονική αξία του και την ιστορική του ταυτότητα. Παρότι δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι αριθμοί επ’ αυτού, κατόπιν σφυγμομέτρησης που εισπράττουμε από τους κατά τόπους συλλόγους, το ελληνικό κόσμημα βρίσκεται σε υψηλή θέση.
Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της προβολής του ελληνικού κοσμήματος, θεωρούμε πως θα ήταν ιδιαιτέρως αποτελεσματικό να επιδοτηθεί από τον ΕΟΤ καμπάνια και στα περιοδικά που διατίθενται στους επιβάτες των ελληνικών αερογραμμών κατά τη διάρκεια της πτήσης. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον πιθανών πελατών και να ενισχύσουμε το αγοραστικό κοινό στις επιχειρήσεις που υπάγονται στον δικό μας τομέα. Είναι σημαντικό να προϊδεάζεται ο επισκέπτης στη χώρα για τα τοπικά προϊόντα, καθότι θα έρχεται σε επαφή με ένα αντικείμενο πρωτότυπο, καλαίσθητο και εν συνεχεία, οι επιχειρήσεις αργυροχρυσοχοΐας θα αποκτήσουν ένα ενισχυμένο κοινό, πράγμα πολύ σημαντικό μετά από τις πληγές που άφησε στον εμπορικό κόσμο η πανδημία, με τη σκυτάλη να παίρνει ο τρέχων πόλεμος, που επηρεάζει τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε διάφορες πτυχές.
Συνεχίζοντας, σε συμμετοχές μας σε εκθέσεις του εξωτερικού, όπου με ιδιωτική μας πρωτοβουλία έως τώρα δίνεται το χρώμα και η ταυτότητα της χώρας μας, θεωρούμε πως είναι ποιοτικότερο και πιο ορθό, να γίνεται χρήση υπαρκτού υλικού του ΕΟΤ, με την έγκρισή του. Το υλικό αυτό υπάρχει σκέψη να αξιοποιηθεί σε προβολές, banners και γραφικά που θα αξιοποιούνται στο περίπτερο της Ελλάδας και θα αποτυπώνει την ελληνική ταυτότητα και την ιδιαιτερότητα της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, διαφημίζεται η Ελλάδα και η πολύ ποιοτική δουλειά που έχει γίνει από τον ΕΟΤ, προβάλλοντας ταυτόχρονα τον κόσμο του κοσμήματος αλλά και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.
Ο ΕΟΤ θα μπορούσε, επίσης, να συνδράμει την προσπάθειά μας στη διεθνοποίηση των κλαδικών ετήσιων εκθέσεών μας Athens International Jewellery Show και Kosmima, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, μέσω επαφών με τις Πρεσβείες χωρών του εξωτερικού. Οι κλαδικές εκθέσεις μας είναι μια πραγματική γιορτή του ελληνικού κοσμήματος, με πλήθος συμμετεχόντων και εκθετών, τόσο άμεσων όσο και έμμεσων από Ελλάδα (κατά κύριο λόγο) και εξωτερικό. Οι επαφές που γίνονται κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι νέες συνεργασίες αλλά και ο λαμπερός τόνος της εκδήλωσης χαρακτηρίζονται από την πολυτέλεια, την κομψότητα και την απαράμιλλη γοητεία που ασκεί το ελληνικό κόσμημα στους ανθρώπους του κλάδου. Σκοπός μας είναι να δώσουμε περισσότερη έμφαση σε αυτή μας τη δραστηριότητα και να κάνουμε περισσότερο γνωστό και ηχηρό το όνομα του ελληνικού κοσμήματος, κερδίζοντας τη θέση που άξια του αναλογεί στην παγκόσμια αγορά.
Μία περαιτέρω ενέργεια, την οποία είχε ξεκινήσει διερευνητικά η ΠΟΒΑΚΩ στο παρελθόν, είναι η επικοινωνία με τους τοπικούς εμπορικούς ακολούθους των Πρεσβειών, με στόχο τη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και προβολής στις εκάστοτε χώρες που διαθέτει η Ελλάδα πρεσβείες, οι οποίες θα έχουν ως θέμα το ελληνικό κόσμημα. Η ιδέα στην οποία βασίζεται το εν λόγω εγχείρημα είναι να δημιουργηθούν εκδηλώσεις, σε ένα κλίμα εορταστικό και με κάθε επισημότητα, όπου θα βρεθούν οι Έλληνες σχεδιαστές και δημιουργοί και θα προβάλλουν τη δουλειά τους, σε συνδυασμό με έκθεση ιστορικών αντικειμένων του κλάδου μας, συνυφασμένα τόσο με την ιστορική κληρονομιά όσο και με την τεχνοτροπία που διακρίνει το κόσμημα και το αντικείμενο χρυσού της Ελλάδας, ανάμεσα στην πλειοψηφία των στυλ. Ακόμη και για συναισθηματικούς λόγους, μπορεί κανείς να αναγνωρίσει την ελληνική ψυχή, το οξυδερκές πνεύμα και το ασίγαστο πάθος του λαού μας, αποτυπωμένο μέσα στην τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας όχι μόνο μέσα στους αιώνες αλλά και στη σύγχρονη εποχή, με τη νέα γενιά να τιμά την παράδοσή μας και να συμβάλλει στις σελίδες της νεότερης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Ακόμη, κρίνεται σκόπιμο, μέσα στις διαφημιστικές καμπάνιες του ΕΟΤ για την προώθηση του τουρισμού στην Ελλάδα, να συμπεριληφθεί το ελληνικό κόσμημα στο οπτικοακουστικό υλικό με πλάνα. Παράλληλα, θα προτείναμε να δημιουργηθεί θεματικό βίντεο για το ελληνικό κόσμημα. Σε συνέχεια, και να δημιουργηθεί αντίστοιχο φυλλάδιο με πληροφοριακό υλικό, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια πλήρη και άρτια πληροφόρηση και προβολή του χώρου του κοσμήματος της χώρας μας σε κάθε γωνιά, τόσο στα γεωγραφικά μας όρια, όσο και έξω από αυτά.