Image
Image
Image
Image

Συνέντευξη του Προέδρου ΣΕΒΕ

κ. Συμεών Διαμαντίδη στην ΠΟΒΑΚΩ

Προσβλέπουμε σε μία στενή συνεργασία με την ΠΟΒΑΚΩ - Όλες οι επιχειρήσεις να γίνουν κοινωνοί του Συλλογικού Σήματος «Macedonia the GReat»

Την τιμή να φιλοξενεί τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων, κ. Συμεών Διαμαντίδη, έχει η ΠΟΒΑΚΩ, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου, κ. Πέτρου Καλπακίδη. Ο κ. Διαμαντίδης προσφέρθηκε να απαντήσει σε μία σειρά ερωτήσεων, οι οποίες άπτονται της Οικονομίας και των εγχειρημάτων του Συνδέσμου, καθώς επίσης και της δυνατότητας συνεργασίας με την ΠΟΒΑΚΩ.

Αφορμή αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, η πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εξαγωγέων, για τη δημιουργία σήματος - σφραγίδας που συνοδεύει τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές, (προκειμένου να τα διαφοροποιεί από τα προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας,) εν μέσω της εποικοδομητικής συνεργασίας που διατηρεί η κυβέρνηση ευρύτερα με τους επιχειρηματικούς φορείς της Β. Ελλάδος.
Όπως προέκυψε από όσα διατύπωσε ο κ. Διαμαντίδης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το Helpdesk του Συλλογικού Σήματος «Macedonia the GReat», το οποίο θα λειτουργεί τουλάχιστον έως τον Μάιο του 2023, στον Υπαίθριο χώρο Α11-Stand 5 της ΔΕΘ.
Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντίδη, «πρόκειται για το κέντρο συντονισμού και ελέγχου για τη χρήση του σήματος και το σημείο επαφής και υποδοχής ενδιαφερόμενων μερών για το μακεδονικό σήμα», με τον ίδιο να καλεί «όλες τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας να το αποκτήσουν».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας του ΣΕΒΕ με την ΠΟΒΑΚΩ, ο κ. Διαμαντίδης τόνισε την πρόθεση του Συνδέσμου Εξαγωγέων να υποστηρίξει τις δυνατότητες των μακεδονικών επιχειρήσεων.
Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά, «προσβλέπουμε σε μία στενή συνεργασία με την ΠΟΒΑΚΩ ώστε όλες οι επιχειρήσεις της Ομοσπονδίας να γίνουν κοινωνοί του Συλλογικού Σήματος «Macedonia the GReat».

SEBE

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Σύντομος απολογισμός της παρουσίας του ΣΕΒΕ στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ποιες εποικοδομητικές επαφές και συμφωνίες προέκυψαν, οι οποίες ενδεχομένως θα υλοποιηθούν σύντομα ή μελλοντικά;
Η φετινή παρουσία μας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μάς απέδειξε πως το Μακεδονικό Σήμα αντιμετωπίζεται πολύ θετικά από την επιχειρηματική κοινότητα. Στη διάρκεια της 86ης ΔΕΘ ξεκίνησε τη λειτουργία του το Helpdesk του Συλλογικού Σήματος “Macedonia the GReat” που βρίσκεται στον Υπαίθριο χώρο Α11-Stand 5 της ΔΕΘ (απέναντι από το Περίπτερο 1). Πρόκειται για το κέντρο συντονισμού και ελέγχου για τη χρήση του σήματος και το σημείο επαφής και υποδοχής ενδιαφερόμενων μερών για το μακεδονικό σήμα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας στη ΔΕΘ λοιπόν έγιναν κάποιες εξαιρετικά σημαντικές και ουσιαστικές συναντήσεις. Αρχικά, υπογράψαμε δύο μνημόνια συνεργασίας· το πρώτο με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και της υποστήριξης των επιχειρήσεων, και το δεύτερο με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με σκοπό την ανάπτυξη κοινών δράσεων για τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας και της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Φυσικά, το νέο διαμορφωμένο χώρο ενημέρωσης επισκέφτηκαν μέλη της Κυβέρνησης, ευρωβουλευτές όπως η κα. Μαρία Σπυράκη, η οποία προσκάλεσε την Διοίκηση του ΣΕΒΕ να παρουσιάσει το Μακεδονικό Σήμα στο Ευρωκοινοβούλιο, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, φορέων και οργανισμών και επιχειρηματίες, οι οποίοι εξέφρασαν θερμά σχόλια για τη δράση του ΣΕΒΕ.

Πώς εμπνευστήκατε το σήμα-σφραγίδα «Μ» για τα προϊόντα;
Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν προέβλεπε το πώς θα πρέπει να ονομάζονται τα προϊόντα από τη Βόρεια Μακεδονία, ήτοι «Βορειομακεδονικά». Δημιουργήθηκε έτσι σύγχυση στις διεθνείς αγορές - η οποία ακόμη υφίσταται - με αποτέλεσμα όταν αναφέρεται η λέξη «μακεδονικό προϊόν» να παραπέμπει στη γείτονα χώρα. Επίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις φοβόντουσαν να ονομάσουν τα νέα τους προϊόντα «Μακεδονικά». Όπως γνωρίζετε, οι Μακεδονικές επιχειρήσεις διαθέτουν εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως αντιμετώπιζαν αθέμιτο ανταγωνισμό. Η περιοχή μας είναι διάσημη για την ιστορία και τον πολιτισμό της, στοιχεία που όμως δεν είχαμε αξιοποιήσει στο παρελθόν. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη και μετά από πρωτοβουλία του πρώην Προέδρου του ΣΕΒΕ, Δρ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου, ο ΣΕΒΕ δημιούργησε το Συλλογικό Σήμα «Macedonia the GReat», το οποίο καταχωρήθηκε στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. στο Αλικάντε και έχουμε λάβει πλέον το επίσημο πιστοποιητικό καταχώρισης (No. 018153874). Μετά από αρκετές προσπάθειες και πολλές κερδισμένες μάχες λοιπόν, είμαστε πλέον στη φάση της υλοποίησης, γι’ αυτό καλούμε όλες τις επιχειρήσεις της Μακεδονίας να το αποκτήσουν.

macedonia the great

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι και οι ενημερωτικές δράσεις του ΣΕΒΕ; Υπάρχουν προγραμματισμένες σχετικές εκδηλώσεις για τη σφραγίδα «Μ»;
Αρχικά, θα ήθελα να επισημάνω πως το Helpdesk θα συνεχίσει να λειτουργεί τουλάχιστον έως τον Μάιο του 2023, με ευθύνη του ΣΕΒΕ, με σκοπό τη διά ζώσης αλλά και την εξ αποστάσεως υποστήριξη όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για την απόκτηση του σήματος θα μπορούν να επισκέπτονται το περίπτερο και να ενημερώνονται περαιτέρω. Φυσικά, θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη προγραμματισμένες ενέργειες, όπως είναι η ανάπτυξη πλατφόρμας εξωστρέφειας, η οποία θα παρέχει ποιοτικό και φιλικό προς το χρήστη περιεχόμενο, αποσκοπώντας και στην μέγιστη προβολή των Μακεδονικών Προϊόντων και των επιχειρήσεων που θα προωθεί, και στην επίτευξη της μέγιστης επισκεψιμότητας στο εγχώριο και διεθνές κοινό καθώς και στην προβολή σε αγορές - στόχους. Στη συνέχεια θα δημιουργήσουμε έναν διαδραστικό χάρτη της Μακεδονικής Γης, στον οποίο θα παρουσιάζονται όλα τα Μακεδονικά Προϊόντα και τα σημεία όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να τα εντοπίσει.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα βγει και η διαφημιστική καμπάνια για το Μακεδονικό Σήμα, η οποία θα περιλαμβάνει καταχωρήσεις στα social media και διαφημίσεις στην τηλεόραση στην Ελλάδα, αλλά και καταχωρήσεις στα social media στο εξωτερικό. Οι χώρες στις οποίες θα στοχεύσουμε θα είναι ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Αμερική. Παράλληλα, θα διοργανώσουμε 15 ενημερωτικές εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες της γεωγραφικής περιοχής του Μακεδονικού Σήματος με στόχο την κοινή αποτελεσματική του χρήση, την παρουσίαση του σχήματος πιστοποίησης, την εγγραφή-αξιολόγηση και έγκριση συμμετοχής επιχειρήσεων-φορέων. Τέλος, γίνονται προσπάθειες ώστε ο ΣΕΒΕ να μπορεί να συμμετέχει σε εκθέσεις του εξωτερικού - με δωρεάν παραχώρηση του χώρου για τα μέλη του - με σκοπό να γίνεται παρουσίαση του σήματος μέσω των επιχειρήσεων που το έχουν αποκτήσει.

Έχετε σκοπό/διάθεση να επεκτείνετε την εν λόγω ιδέα και σε άλλου τύπου προϊόντα; Αν “ναι”, σε ποια;
Αυτή τη στιγμή το σήμα καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων και υπηρεσιών και ο στόχος μας είναι να μπορούν όλες οι επιχειρήσεις να το αποκτήσουν. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει να πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια με βασικότερα η επιχείρηση να είναι μέλος του ΣΕΒΕ, να προέρχεται από τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας, ήτοι Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία και τις Περιφερειακές ενότητες Δράμας και Καβάλας, και ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής να πραγματοποιείται στις εν λόγω περιοχές. Για παράδειγμα για τα βιομηχανικά-βιοτεχνικά προϊόντα πρέπει άνω του 50% του κόστους παραγωγής να πραγματοποιείται στις τρεις Περιφέρειες της Μακεδονίας.

Πώς θα αξιολογούσατε μια τυχόν συνεργασία του ΣΕΒΕ με την ΠΟΒΑΚΩ και με ποιους τρόπους, ώστε αντίστοιχο λογότυπο να εφαρμοστεί και στο κόσμημα, με σκοπό την ανάδειξή του ως σημαντικό μέρος της μακεδονικής ταυτότητας και πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού.
Στον ΣΕΒΕ πιστεύουμε πολύ στις συνέργειες, όπως πιστεύουμε και στις δυνατότητες των μακεδονικών επιχειρήσεων. Το γεγονός αυτό μάς καθιστά αυτόματα θετικούς απέναντι σε οποιαδήποτε συνεργασία στοχεύει στη βελτίωση της θέσης του Μακεδονικού Σήματος – αρχικά- και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών μακεδονικών επιχειρήσεων – τελικά -. Επομένως, προσβλέπουμε σε μία στενή συνεργασία με την ΠΟΒΑΚΩ ώστε όλες οι επιχειρήσεις της Ομοσπονδίας να γίνουν κοινωνοί του Συλλογικού Σήματος «Macedonia the GReat».