Image
Image
Image
Image

Δυσαρέσκεια της ΠΟΒΑΚΩ

Για την παραμονή του φόρου πολυτελείας στο κόσμημα

1 povako

Τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι επαγγελματίες του κλάδου της Αργυροχρυσοχοΐας, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι ο φόρος πολυτελείας στο κόσμημα παραμένει και μάλιστα υψηλός.
Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε η πρόσφατη «απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να καταθέσει προς ψήφιση διάταξη που προβλέπει την κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας 10% στα γουνοποιητικά προϊόντα, στα αγαθά που αποτελούν τις πρώτες ύλες για την παραγωγή έτοιμων προϊόντων γούνας, καθώς και στα προϊόντα αργυροχοΐας».
Στην πράξη, ωστόσο, τα παραπάνω φαίνεται πως δεν επαληθεύονται σε ό,τι αφορά τα κοσμήματα και τα ρολόγια. Οι επαγγελματίες, μάλιστα, προς λύπη τους, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυτή τη συνθήκη, σηκώνοντας το βάρος του κόστους και κάνοντας λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Η ΠΟΒΑΚΩ αποφάσισε να κινηθεί δυναμικά, προχωρώντας σε σημαντικές ενέργειες, με σκοπό την αφύπνιση και κινητοποίηση των αρμοδίων. Για τον σκοπό αυτό, σε συνέχεια σχετικού υπομνήματος που κατετέθη παλαιότερα προς τον Υφυπουργό Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κο Απόστολο Βεσυρόπουλο, η Ομοσπονδία απέστειλε, σχετικά με το φόρο πολυτελείας, εκ νέου επιστολή προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κύριο Απόστολο Βεσυρόπουλο και παράλληλα επεσήμανε το πρόβλημα και στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κύριο Θεόδωρο Σκυλακάκη.

2 povako

Πιο αναλυτικά:
Στην επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών προς τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, τονίζεται ότι «ο τρόπος εφαρμογής του φόρου πολυτελείας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός για τον Έλληνα παραγωγό, ο οποίος καλείται να τον αποδώσει, υπολογισμένο σε πολύ υψηλότερη αξία (χονδρικής ή λιανικής διάθεσης) από τον αντίστοιχο εισαγωγέα, ο οποίος αποδίδει φόρο υπολογισμένο στην τιμή κόστους κτήσης».
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «Σε μια περίοδο που η χώρα προσπαθεί να επανεκκινήσει την οικονομία, μετά από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον τουρισμό, που αποτελεί ένα από τα πλέον δυνατά χαρτιά της Ελλάδας, ζητούμε για μια ακόμη φορά την κατάργηση του συγκεκριμένου αντιαναπτυξιακού φόρου, προκειμένου το ελληνικό κόσμημα να γίνει περισσότερο ελκυστικό στους εν δυνάμει τουρίστες και όχι μόνον. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν η αποδοτικότερη λύση για τον κλάδο μας που συνεισφέρει στα έσοδα της ελληνικής οικονομίας και προάγει τον πολιτισμό της χώρας».
Στις επιστολές προς τους κυρίους Βεσυρόπουλο και Σκυλακάκη, υπογραμμίζεται η ανάγκη να συμπεριληφθεί η αργυροχρυσοχοΐα στο σχετικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί, όπου πρόκειται να καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας στα προϊόντα της γουνοποιίας.
«Το αγκάθι του φόρου πολυτελείας στο κόσμημα, ωστόσο, στερεί την ανταγωνιστικότητά του έναντι των αγορών γειτονικών χωρών, στις οποίες και δεν υφίσταται ο εν λόγω φόρος, υποβιβάζει την αξία του ως μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας και αποτρέπει και ξένους αγοραστές από την επιλογή του, καθώς είναι γνωστό ότι επιβαρύνονται τα κοσμήματα εγχώριας παραγωγής συνολικά με φόρο 36,4%, με συνέπεια να προτιμώνται τα ξένα προϊόντα», σημειώνει η ΠΟΒΑΚΩ στις δύο συνημμένες επιστολές, προς το αρμόδιο υπουργείο.