Image
Image
Image
Image

ΜΕΣΩ MOBILE ΠΛΗΡΩΜΩΝ

Θα γίνεται το 1/3 των συναλλαγών POS παγκοσμίως

FILE PHOTO: A man uses an iPhone 7 smartphone to demonstrate the mobile payment service Apple Pay at a cafe in Moscow, Russia, October 3, 2016.    REUTERS/Maxim Zmeyev

Η παγκόσμια στροφή προς μια οικονομία χωρίς μετρητά - την οποία επιτάχυνε ο COVID-19 - έκανε εξαιρετικά δημοφιλείς τις mobile πληρωμές. Από το ξέσπασμα της πανδημίας έως σήμερα, ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών παγκοσμίως θεωρεί τη χρήση του smartphone ως μέσου πληρωμών (digital wallet), ως έναν ασφαλέστερο και πιο βολικό τρόπο διαχείρισης των χρημάτων και μάλιστα, η τάση αυτή θα συνεχιστεί.
1,5 δισ. άνθρωποι θα χρησιμοποιούν το 2021 ψηφιακά πορτοφόλια - Η αξία των συναλλαγών φέτος θα φτάσει τα $2,4 τρισ.Το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημικής κρίσης, οι mobile πληρωμές ήταν η πιο χρησιμοποιημένη μέθοδος συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο, με μερίδιο αγοράς 21,5%. Μέχρι το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Trading Platforms, τα “ψηφιακά πορτοφόλια” θα γίνουν ακόμη πιο δημοφιλή, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο (33,4%) όλων των συναλλαγών POS παγκοσμίως.
Μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες mobile πληρωμών ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπου υπάρχει χαμηλή διείσδυση των παραδοσιακών τραπεζικών υπηρεσιών, όπως η Αφρική, η Ασία και η Λατινική Αμερική. Ωστόσο, πλέον, στη σκιά της νόσου COVID-19, οι mobile πληρωμές και τα ψηφιακά πορτοφόλια γίνονται δημοφιλή στους καταναλωτές και στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη.
“Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της παγκόσμιας βιομηχανίας πληρωμών, που τροφοδοτείται από τον κορωνοϊό, οδήγησε στην εντυπωσιακή ανάπτυξη ολόκληρης της αγοράς ψηφιακών πορτοφολιών”, τονίζουν οι αναλυτές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η αξία των συναλλαγών ολόκληρου του τομέα διπλασιάστηκε και αναμένεται να φτάσει τα $2,5 δισ. το 2021. Ο αριθμός των χρηστών, που χρησιμοποιούν ψηφιακά πορτοφόλια για την πραγματοποίηση πληρωμών, θα αυξηθεί από περίπου 900 εκατ. το 2019 σε 1,48 δισ. το τρέχον έτος.

Ηγέτιδα η Κίνα

Στην αγορά των mobile πληρωμών κυριαρχούν οι ασιατικές αγορές, με επικεφαλής την Κίνα, που είναι και ο παγκόσμιος ηγέτης. Σύμφωνα με την έρευνα της Statista, η αξία συναλλαγής της κινεζικής αγοράς πληρωμών για κινητά προβλέπεται να φτάσει τα $1,3 δισ. το 2021.
Μέχρι το 2024, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε πάνω από $1,8 δισ. ή το 45% όλων των πληρωμών μέσω mobile πληρωμών παγκοσμίως.
Οι δυτικές χώρες βρίσκονται πολύ πιο πίσω στη χρήση, καθώς πολλοί πολίτες προτιμούν ακόμη τα μετρητά ή τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά πληρωμών για κινητά στον κόσμο, με συναλλαγές αξίας $468 δισ., σχεδόν τρεις φορές λιγότερες από την Κίνα.
Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά των ΗΠΑ αναμένεται να δείξει εντυπωσιακή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, με την αξία των συναλλαγών μέσω ψηφιακών πορτοφολιών να αυξάνεται κατά 80% στα $840,7 δισ. το 2024.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για τη χρήση ψηφιακών πορτοφολιών τηλεφωνίας παγκοσμίως, με αξία συναλλαγών $97,6 δισ. το 2021, που συνιστά αύξηση 43% μέσα σε ένα χρόνο.