Image
Image
Image
Image

ΓΕΥΜΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΒΑΚΩ

8 geuma

Την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές ενόψει των εορτών, αλλά και να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αργυροχρυσοχοΐας είχαν δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν τους η ΠΟΒΑΚΩ.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρθηκε μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων πιέσεις από σειρά παραγόντων δέχεται τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της αργυροχρυσοχοΐας στην Ελλάδα. Η παραγωγή συρρικνώνεται, οι εισαγωγές, τυπικές και μη, επηρεάζουν αρνητικά, οι τηλεπωλήσεις αποτελούν διαχρονική πληγή, που ροκανίζει τους τζίρους των καταστημάτων, την ώρα που ο κλάδος πλήττεται από την υπερφορολόγηση.

«Ο κλάδος, μεταξύ άλλων, βάλλεται από την εισαγωγή φθηνών, αμφιβόλου ποιότητας και ευτελούς αισθητικής, κοσμημάτων από τρίτες χώρες, κυρίως από την Τουρκία και την Κίνα» τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών και πρόεδρος του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών Θεσσαλονίκης Πέτρος Καλπακίδης, υπογραμμίζοντας πως η αργυροχρυσοχοΐα βρίσκεται σε ύφεση, καθώς έχει πληγεί από τη δεκαετή οικονομική κρίση.

Όπως τόνισε η β´ αντιπρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ και πρόεδρος της ΣΧΑΘ, Ελένη Τεζαψίδου τα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές του 2000 άγγιζαν τα 500 για να φτάσουν σήμερα να αριθμούν περί τα 180 με 200. Αναγκαία χαρακτήρισε για το ελληνικό κόσμημα την εξωστρέφεια η κα. Τεζαψίδου, επισημαίνοντας πως σημαντική αγορά, αλλά με τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες της είναι η Ρωσία.

Τόσο ο πρόεδρος, όσο και η β´ αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τριαντάφυλλος Παπαθανασίου επισήμαναν πως ιδιαίτερα σημαντικό βήμα, από την πλευρά της πολιτείας θα ήταν η ένταξη της αργυροχρυσοχοΐας στην ανώτατη εκπαίδευση, προσδίδοντας με τον τρόπο αυτό περαιτέρω αξία και αναγνωρισιμότητα στη μακρόχρονη ιστορία του ελληνικού κοσμήματος, η οποία μετράει αδιάλειπτη παρουσία 6.000 ετών. Όπως ενημέρωσαν τους παριστάμενους δημοσιογράφους «στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΒΑΚΩ καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί η εισαγωγή της αργυροχρυσοχοΐας στην ανώτατη εκπαίδευση».