Image
Image
Image
Image

ΠΡΟΣ: ΚΥΡΙΟ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΛΑΦΑΤΗ

Τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας

Αξιότιμε κύριε Καλαφάτη,

Τα κοσμήματα είναι από τα λίγα ανθρώπινα δημιουργήματα, που εκφράζουν τόσο εύγλωττα την αίσθηση της συνέχειας. Το ελληνικό κόσμημα, που μετρά ιστορία 6000 ετών και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πολιτισμό της χώρας, δέχεται σειρά πιέσεων, δημιουργώντας προβληματισμό στους εκπροσώπους του κλάδου για το μέλλον της αργυροχρυσοχοΐας. Μεταξύ άλλων, αναφερόμαστε παρακάτω στα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου.

Ο κλάδος μας πλήττεται λόγω της υπερφορολόγησης. Αγκάθι για την αργυροχρυσοχοΐα αποτελεί ο φόρος πολυτελείας.
Δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως κάποια από τα προϊόντα της αργυροχρυσοχοΐας είναι λατρευτικά αντικείμενα (π.χ. οι σταυροί), αλλά και αντικείμενα συμβολισμού (βέρες). Κατά συνέπεια είναι αδιανόητο να επιβάλλεται φόρος πολυτελείας στα εν λόγω είδη.
Επιπρόσθετα ο φόρος πολυτελείας, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα δημόσια έσοδα, αντιθέτως επέφερε σημαντικό πλήγμα σε σημαντικό αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα πρέπει να σημειώσουμε τη μικρή συμμετοχή των εισπράξεων του φόρου πολυτελείας ως ποσοστό στο σύνολο των κρατικών φορολογικών εσόδων και συγκεκριμένα για το 2017, το σύνολο των λοιπών φόρων κατανάλωσης ήταν μόλις το 0,7%, όπου ο φόρος πολυτελείας αφορά μόνο ένα μέρος τους, επί των συνολικών φορολογικών εσόδων.

Κατά συνέπεια ζητούμε ο συγκεκριμένος αντιαναπτυξιακός φόρος να καταργηθεί για αντικείμενα κόστους άνω των 1.000 ευρώ, που θα είναι και το αποδοτικότερο για τον κλάδο. Για το θέμα ενημερώσαμε σχετικά με επιστολή τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο φόρος πολυτελείας δεν υφίσταται σε γειτονικές μας χώρες όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία, αλλά ούτε και στην Ιταλία, που είναι και η κύρια ανταγωνίστρια χώρα της Ελλάδας εντός της ΕΕ.

Παράλληλα, στην αγορά παρατηρούνται εισαγωγές απομιμήσεων από χώρες χαμηλού κόστους (όπως η Τουρκία και η Κίνα), κάτι που δυσχεραίνει τον ανταγωνισμό στην ελληνική παραγωγή, η οποία επιβαρύνεται και από το γεγονός πως οι βιοτεχνίες αργυροχρυσοχοΐας, υποχρεούνται να προπληρώνουν το ΦΠΑ με την αγορά την πρώτης ύλης, την ώρα που στην Ιταλία, για παράδειγμα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε να εξαιρεθεί από την καταβολή ΦΠΑ η πρώτη ύλη.

Τουρισμός
Η τουριστική κίνηση στη χώρα τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σε ποσοτικό επίπεδο, αλλά στο ποιοτικό παρατηρείται κάμψη, το οποίο αποδεικνύουν οι πωλήσεις προς τους τουρίστες οι οποίες κινούνται σε χαμηλά οικονομικά νούμερα. Στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε να προτείνουμε την ενσωμάτωση του ελληνικού κοσμήματος στις καμπάνιες προβολής της χώρας.
Το ελληνικό κόσμημα αποτελεί και στοιχείο πολιτισμού, γεγονός που ενδεχομένως να μεταφραστεί σε κίνητρο για όσους τουρίστες επιλέξουν να προχωρήσουν σε τέτοιες αγορές.

Ασφάλεια
Δεν είναι λίγες οι φορές που καταστήματα του κλάδου μας έχουν γίνει βορά των άγριων διαθέσεων κουκουλοφόρων αλλά και ληστών, γεγονός που επιτείνει το αίσθημα της ανασφάλειας που αισθάνονται οι συνάδελφοι. Αυτό που ζητάμε είναι να ενισχυθεί η αστυνόμευση προκειμένου να μην έχουμε ξανά αντίστοιχα συμβάντα.

Εκπαίδευση
Ιδιαίτερα σημαντικό βήμα, από την πλευρά της πολιτείας θα ήταν η ένταξη της αργυροχρυσοχοΐας στην ανώτατη εκπαίδευση, προσδίδοντας με τον τρόπο αυτό περεταίρω αξία και αναγνωρισιμότητα στη μακρόχρονη ιστορία του ελληνικού κοσμήματος. Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα προσέλκυε νέους ταλαντούχους σχεδιαστές κοσμημάτων, οι οποίοι θα ήταν σε θέση να δώσουν νέα πνοή στο ελληνικό κόσμημα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά του. Η ΠΟΒΑΚΩ καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί η εισαγωγή της αργυροχρυσοχοΐας στην ανώτατη εκπαίδευση. Στην προσπάθεια αυτή σας θέλουμε σύμμαχο.

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Τριαντάφυλλος Παπαθανασίου
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Πέτρος Δ. Καλπακίδης