Image
Image
Image
Image

ΠΡΟΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Υπόψη Προέδρου κ. Γεώρ. Καρανίκα
ΘΕΜΑ: Θέσεις ΠΟΒΑΚΩ επί του υφιστάμενου φόρου πολυτελείας

9 ESEE diafano

Αξιότιμε κε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, σας αποστέλλουμε επιστολή σχετικά με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών, αναφορικά με το φόρο πολυτελείας, προκειμένου να επιχειρηματολογήσετε υπέρ ημών στη επικείμενη συνάντηση σας με τον υφυπουργό Οικονομικών, υπεύθυνο για τη δημοσιονομική πολιτική, Θόδωρο Σκυλακάκη.
Θα θέλαμε να γνωρίζετε, πως έχουμε στείλει επιστολή με τις θέσεις μας στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Η χώρα μας είναι η μοναδική στον κόσμο με 6.000 χρόνια αδιάλειπτης ιστορίας στο κόσμημα, ενώ παράλληλα διατηρεί παγκοσμίως υψηλότατη θέση ως προς την ποιότητα και την υψηλή αισθητική. Η αργυροχρυσοχοΐα αποτελεί χαρακτηριστικό προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας της ελληνικής παραγωγής, ενώ έχει και πολιτιστικές διαστάσεις.
Ωστόσο πλήττεται από την υπερφορολόγηση, με το φόρο πολυτελείας να ταλαιπωρεί τον κλάδο μας από το 2010, οπότε και επιβλήθηκε.

Ο φόρος πολυτελείας αποτελεί πλήγμα για τον κλάδο οδηγώντας τον σε συρρίκνωση, την ώρα μάλιστα που είναι από τους πλέον συναλλαγματοφόρους της ελληνικής οικονομίας (μέσω του τουρισμού). Θα πρέπει να επισημάνουμε πως ο φόρος πολυτελείας δεν υφίσταται σε γειτονικές μας χώρες όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία, αλλά ούτε και στην Ιταλία, που είναι και η κύρια ανταγωνίστρια χώρα της Ελλάδας εντός της Ε.Ε.
Επιπρόσθετα δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως κάποια από τα προϊόντα της αργυροχρυσοχοΐας είναι λατρευτικά αντικείμενα (π.χ. οι σταυροί) αλλά και αντικείμενα συμβολισμού (βέρες). Κατά συνέπεια είναι αδιανόητο να επιβάλλεται φόρος πολυτελείας στα συγκεκριμένα είδη.

Το ευτράπελο είναι πως ο συγκεκριμένος φόρος εξακολουθεί να υφίσταται παρά το γεγονός πως δεν έχει αποδώσει, στο ελάχιστο, τα αναμενόμενα δημόσια έσοδα. Θα πρέπει να σημειώσουμε τη μικρή συμμετοχή των εισπράξεων του φόρου πολυτελείας ως ποσοστό στο σύνολο των κρατικών φορολογικών εσόδων και συγκεκριμένα για το 2017, το σύνολο των λοιπών φόρων κατανάλωσης ήταν μόλις το 0,7%, όπου ο φόρος πολυτελείας αφορά μόνο ένα μέρος τους, επί των συνολικών φορολογικών εσόδων.

Κατόπιν των παραπάνω, ζητούμε ο συγκεκριμένος αντιαναπτυξιακός φόρος να καταργηθεί για αντικείμενα του κλάδου της αργυροχρυσοχοΐας κόστους άνω των 1.000 ευρώ, που θα είναι και το αποδοτικότερο για τον κλάδο.
Σας ευχαριστούμε εκ προοιμίου για τη συμβολή σας στην προώθηση των θέσεων μας και
παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί του θέματος.

Με μεγάλη υπόληψη
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Τριαντάφυλλος Παπαθανασίου
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Πέτρος Δ. Καλπακίδης