Image
Image
Image
Image

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ

Τέσσερις λίθοι και ένα ρολόι έσπασαν όλα τα ρεκόρ

polutimoi lithoi1

Μπορεί σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης, η οικονομική ύφεση να έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στην κοινωνία, περιορίζοντας σημαντικά τον κύκλο εργασιών στον κλάδο κοσμήματος και ρολογιού, αφού οι καταναλωτές προτάσσουν πιο βασικές ανάγκες για την επιβίωσή τους, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι ανάμεσά μας που διαγκωνίζονται για να κάνουν δικό τους κάποιο εξαιρετικό έργο υψηλής κοσμηματοποιίας, ή έναν σπάνιο πολύτιμο λίθο σε κάποια από τις δημοπρασίες που έχουν γίνει ως σήμερα.

polutimoi lithoi2

WinstonLegacy

Το διαμάντι κοπής σχήματος διαμαντιού των Εικ. 1-2 πωλήθηκε έναντι 26,7 εκατ. δολαρίων στην πρόσφατη δημοπρασία του οίκου Κρίστις στη Γενεύη, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου. Πρόκειται για ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ όσον αφορά στο ύψος πώλησης των άχρωμων διαμαντιών σε δημοπρασία. Ο αγοραστής δεν ήταν άλλος από έναν… οίκο υψηλής κοσμηματοποιίας, την θρυλική εταιρεία κοσμήματος και ρολογιού HarryWinston, ο οποίος πλέον ανήκει στον Όμιλο Swatch.

Όπως συνηθίζεται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο νέος ιδιοκτήτης δίνει το δικό του όνομα σε μεγάλες, σημαντικές πέτρες, που περιέρχονται στην κατοχή του. Έτσι, ο οίκος HarryWinstonονόμασε «WinstonLegacy» το υπέροχο αυτό διαμάντι που ανήκει στην κατηγορία D, όσον αφορά την κατάταξή του στην κλίμακα των άχρωμων διαμαντιών.

polutimoi lithoi3

PrincieDiamond

Στις 16 Απριλίου, ένας ανώνυμος «παίκτης» που «κτύπαγε» μέσω τηλεφώνου, σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις στη Νέα Υόρκη, αγόρασε τελικά με 39,3 εκατ. δολάρια το “PrincieDiamond” (Εικ. 3). Αυτό ήταν ένα νέο επίσης παγκόσμιο ρεκόρ για ένα διαμάντι Golconda σε διαδικασία δημοπρασίας, το οποίο μάλιστα κατέστη και το πιο… ακριβοπληρωμένο διαμάντι που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία του διάσημου οίκου επί αμερικανικού εδάφους.

Το προηγούμενο ρεκόρ του Κρίστις κατείχε το Wittelsbach Diamond το οποίο πωλήθηκε στον LaurenceGraff, τον Δεκέμβριο του 2008 έναντι 24,3 εκατ. δολαρίων.

Το “PrincieDiamond” είναι ένα διαμάντι 34,65 καρατιών μαξιλαροειδούς κοπής, ροζ απόχρωσης που εξορύχτηκε από τα ονομαστά ορυχεία της Golconda στην νότια-κεντρική Ινδία και για κάποιο χρονικό διάστημα ανήκε στην κατοχή του οίκου VanCleef & Arpels, ο οποίος και του έδωσε το όνομα αυτό προς τιμήν ενός 14χρονου Ινδού πρίγκιπα.

polutimoi lithoi4

Το ακριβότερο μπλε διαμάντι
Το μπλε διαμάντι 5,3 καρατιών της Εικ. 4 πωλήθηκε για περίπου 9,5 εκατ. δολάρια ή περίπου 1,8 εκατ. δολάρια ανά καράτι! Η αγορά του έγινε στον οίκο δημοπρασιών Bonhamsστο Λονδίνο, στις 24 Απριλίου. Η πώλησή του αποτέλεσε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ ανά καράτι για μπλε διαμάντι στο πλαίσιο δημοπρασίας. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ένα άλλο μπλε διαμάντι με τιμή πώλησης 1,68 εκατ. δολάρια ανά καράτι.

Το διαμάντι των 5,3 καρατιών απέκτησε η GraffDiamonds, που το «έδεσε» σε ένα trombinoδακτυλίδι που έφτιαξε ο Bulgariτο 1965. Το δακτυλίδι φέρει επίσης διαμάντια κοπής μπριγιάν και μπαγκέτα.

polutimoi lithoi5

Το αστέρι της Κίνας

Το διαμάντι κοπής brioletteκαι 75,36 καρατιών της Εικ. 5 πωλήθηκε έναντι 11,2 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Κρίστις στο Χονγκ Κονγκ στις 28 Μαΐου, δημιουργώντας ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ σε δημοπρασία διαμαντιού briolette. Η γυναίκα που πλήρωσε το… βαρύ τίμημα λεγόταν TiffanyChen και κατέβαλε 148.000 δολάρια ανά καράτι για να αποκτήσει αυτή την πέτρα κατάταξης D και IF. Η Chenείναι αντιπρόεδρος της εταιρείας ChinaStarEntertainmentLtd. Και στη συνέχεια ονόμασε το διαμάντι αυτό “TheStarofChina” προς τιμή της εταιρείας της.

polutimoi lithoi6

Τομόνοροζ Patek Philippe Grand Complication

Στον κόσμο των ρεκόρ, ωστόσο, κατάφερε να διεισδύσει και ένα ρολόι του StephenS. Palmer(Eik.6), το οποίο αποτελεί το πιο παλιότερο και πιο ιστορικό αξιοσημείωτο παράδειγμα ενός ρολογιού του οίκου PatekPhilippe, που ανήκει στη συλλογή GrandComplication. Το εν λόγω ρολόι κατασκευάστηκε τι 1898 και αγοράστηκε από τον Palmer, έναν επιχειρηματία το 1900, για λιγότερο από 7.000 δολάρια.

Ο οίκος Κρίστις Νέας Υόρκης πούλησε αυτό το ρολόι έναντι 2,3 εκατ. δολαρίων στις 11 Ιουνίου, δημιουργώντας νέο ρεκόρ για ρολόι με μηχανισμό του οίκου PatekPhilippe στο πλαίσιο δημοπρασίας. Να σημειωθεί δε ότι σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το ρολόι αυτό δεν υπήρχε πιθανότητα να πωληθεί για ποσό μεγαλύτερο του 1,5 εκατ. δολαρίων. Προτού εμφανιστεί το ρολόι του Palmer, οι ειδικοί θεωρούσαν ότι το παλιότερο PatekGrandComplicationείχε ημερομηνία του 1910. Άλλο ένα επιπλέον ενισχυτικό στοιχείο της σπανιότητας του ρολογιού αυτού είναι και το ότι είναι το μόνο γνωστό του είδους του που διαθέτει κάσα από ροζ χρυσό. Από την εποχή εκείνη και μετά, ο οίκος PatekPhilippeεγκλείει τους πολυτελείς μηχανισμούς του σε κάσες από κίτρινο χρυσό.

 

Τεύχος 4