Image
Image
Image
Image

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ

Καθώς οι παράγοντες στήριξης αποδυναμώνουν

7 China singapore

Αυτό που ώθησε το χρυσό να φτάσει σε ένα συγκλονιστικό επίπεδο τιμών 1.580 δολ. / Ουγκιά πρόσφατα, είναι πλέον έτοιμο να χτυπήσει αρνητικά το πολύτιμο μέταλλο και να το σύρει τόσο δραματικά όσο αυξήθηκε. Αναφερόμαστε στη συνεχιζόμενη επιδημία του νέου coronavirus (nCoV) που προέρχεται από το Wuhan στην Κίνα.

8 gold

Χωρίς αμφιβολία, το ξέσπασμα και η ταχεία διάδοσή του οδήγησαν το χρυσό να επωφεληθεί από την αποστροφή του κινδύνου μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά. Η τεράστια αβεβαιότητα μεταξύ των επενδυτών σήμαινε ότι η ζήτηση για ασφαλές καταφύγιο του χρυσού έλαβε μεγάλη ώθηση. Υπάρχουν επίσης πρόσθετοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αγορών της κεντρικής τράπεζας, των εισροών του ΕΙΕΕ και της μεγάλης ροής κερδοσκοπικού κεφαλαίου που συνέβαλε στη συγκέντρωση χρυσού.

9 afp china virus 12jan20

Χρόνος διόρθωσης
Τώρα είναι σαφές ότι ο αγώνας είναι υπερβολικός. Ενώ για πόσο καιρό θα διαρκέσει η επιδημία και πόσο σύντομα θα περιοριστεί εξακολουθεί να είναι θέμα εικασίας, είναι σαφές ότι το nCoV θεωρείται ότι καταστρέφει την ήδη εύθραυστη σωματική ζήτηση. Πολλά μέρη της Κίνας αντιμετωπίζουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς και η δημόσια ζωή σταματά. Υπάρχει συναίνεση ότι η οικονομική ανάπτυξη της ασιατικής μάζας κινδυνεύει.
Όσον αφορά το μέλλον, το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα αποτελέσει τεράστια πρόκληση για την Κίνα. Ο όγκος των χρυσών εισαγωγών είναι βέβαιο ότι θα συρρικνωθεί και η φυσική ζήτηση θα παραμείνει ανυπόφορη, που θα επιδεινωθεί από το αδύναμο νόμισμα και τις υψηλές τοπικές τιμές. Ήδη, οι Κινέζοι καταναλωτές στρέφονται σε πιο ελαφριά κοσμήματα.
Δεν είναι περίεργο, το World Gold Council (WGC) στην έκθεσή του υπολόγισε μείωση 15 τοις εκατό σε περίπου 900 τόνους στην εισαγωγή του ασιατικού μαρμάρου πέρυσι. Αν μη τι άλλο, μπορεί να επιδεινωθεί φέτος.

10 Gold price 16 9

Ινδία
Η Ινδία δεν είναι διαφορετική. Παρά την έντονη άσκηση πίεσης από ομάδες συμφερόντων, ο πρόσφατος προϋπολογισμός της Ένωσης άφησε αμετάβλητο τον εισαγωγικό δασμό για τον χρυσό. και σωστά. Σε ποσότητες άνω των 40.000 ανά 10 γραμμάρια, οι χρυσές τιμές στη χώρα έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα, καθιστώντας το πολύτιμο μέταλλο δυσβάσταχτο για πολλούς. Μια αδύναμη ριππή κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Καθώς η ελαστικότητα της ζήτησης κινείται, οι όγκοι των εισαγωγών θα συρρικνωθούν, όπως αποδεικνύεται από την πτώση των φυσικών εισαγωγών πέρυσι. Το 2020 θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για τη χώρα, καθώς η οικονομία δεν έχει πάρει την απαραίτητη αναμνηστική δόση. Επίσης, δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι τα αγροτικά εισοδήματα θα αυξηθούν σημαντικά.

11 Close Up of Gold Bars

Η WGC θεωρεί ότι η ζήτηση χρυσού της Ινδίας μειώνεται το 2019 και εκτιμάται σε περίπου 690 τόνους, δηλαδή μείωση 9%. Αν οι τιμές παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα, η καταστροφή της ζήτησης θα συνεχιστεί. Μόνο μια σημαντική διόρθωση των τιμών στην εγχώρια αγορά μπορεί να παρεμποδίσει τη σήψη της ζήτησης στην Ινδία.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, η αγορά χρυσού έχει αρχίσει να βαδίζει στην πορεία της διόρθωσης. Ήδη, διαπραγματεύεται στα $ 1.555 / ουγκιά, έχοντας χάσει έναν άλλο παράγοντα υποστήριξης με τη μορφή αθώωσης του Προέδρου των ΗΠΑ από τη Γερουσία.

12 image hires

Η πτώση των τιμών αρχίζει
Έτσι, από τα υψηλά επίπεδα, έχει ήδη ρίξει $ 25 / oz. Αναμένεται να παραβιάσει για πρώτη φορά $ 1.540 / ουγκιά και στη συνέχεια να πέσει στα επίπεδα των 1.500 / ουγκιά κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων. Η πτώση των τιμών, όπως πάντα, θα είναι υπερβολική καθώς οι κερδοσκοπικές μακροπρόθεσμες ρευστοποιήσουν τη θέση τους γρήγορα.
Αλλά η ασθενής ζήτηση δεν είναι ο μόνος λόγος για την αναμενόμενη διόρθωση των τιμών. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη συμβολή. Οι συνηθισμένοι φίλοι του Χρυσού είναι γεωπολιτικές εντάσεις, αδύναμο δολάριο και πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς. Κανένας από αυτούς δεν υποστηρίζει το χρυσό τώρα. Οι γεωπολιτικές εντάσεις σίγουρα χαλαρώνουν. Ενώ το δολάριο εξακολουθεί να παραμένει ανθεκτικό, η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να αποδίδει καλά. Έτσι, λιγότερο χρεωμένοι ταύροι χρυσού θα βγουν από τη θέση τους για να μεταφέρουν τα χρήματα σε μετοχές.