Image
Image
Image
Image

Βασίλης Γιαμπουράς

logo giampouras

Κάνοντας μία αναδρομή στο χρόνο, μιας που μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον να παρατηρώ τη συνέχεια των πραγμάτων στη ζωή μου, αυτό που μπορώ να διακρίνω πολύ ξεκάθαρα είναι ότι πάντοτε μου άρεσε να επεξεργάζομαι την ύλη και να την μεταμορφώνω, με έναν τρόπο που να συντονίζεται κάθε φορά με τον εσωτερικό μου κόσμο. Αυτός λοιπόν πιστεύω ότι είναι και ο λόγος που επέλεξα τελικά να ασχοληθώ με το σχεδιασμό και την κατασκευή κοσμημάτων.

emerald ring

Ξεκίνησα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία ως σχεδιαστής βιομηχανικού σχεδίου και εργάστηκα στο χώρο της βιομηχανίας για αρκετά χρόνια. Η ιδέα να ασχοληθώ με το «κόσμημα» ήρθε στη ζωή μου σαν συνέχεια της μεγάλης μου ανάγκης για επικοινωνία και καλλιτεχνική έκφραση. Αυτή η ανάγκη ήταν που με οδήγησε να σπουδάσω σχέδιο και κατασκευή κοσμήματος στο Guildhall University “John Class” του Λονδίνου. Εκεί έγινε η αρχή για το μαγικό μου ταξίδι. Ένα ταξίδι που με ενθουσίαζε ολοένα και περισσότερο καθώς συνειδητοποιούσα ότι η δημιουργία κοσμήματος περιλαμβάνει τόσα πολλά συστατικά, όπως το σχεδιασμό, τη γλυπτική, τη φαντασία, την έμπνευση αλλά και τη χρήση τεχνολογίας.

4490

Η δημιουργία κοσμημάτων είναι η προσωπική μου επιλογή για δημιουργικότητα και επικοινωνία. Η δημιουργικότητα είναι για μένα μία υπέροχη και μοναδική εμπειρία ειδικά όταν μπορείς να την μοιράζεσαι. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου συνειδητοποίησα ότι το «κόσμημα» έχει μέσα του ζωή, αφού εμπεριέχει την ψυχή του καλλιτέχνη, και η δημιουργία του αποτελεί ένα όχημα προσωπικής εξέλιξης. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν κάποιος δημιουργεί αντικείμενα που προέρχονται από τον βαθύτερο εαυτό του, αποκτά και βαθύτερη γνώση της ύπαρξής του. Το να είσαι καλλιτέχνης προϋποθέτει μία διαρκή προσωπική αναζήτηση. Κάθε φορά που δημιουργείς κάτι καινούριο, ανοίγεις και μία καινούρια πύλη για την εξέλιξή σου. Η δημιουργία κοσμημάτων είναι μία πολύ ιδιαίτερη μορφή τέχνης γιατί μπορεί και συνθέτει τα πιο εκλεπτυσμένα υλικά αυτού του πλανήτη για να φτιαχτούν μοναδικά αντικείμενα που μπορούν να κατοπτρίζουν την προσωπικότητα αυτού που τα επιλέγει. Έτσι, το κόσμημα μπορεί να είναι ένα χαμένο κομμάτι του εαυτού μας, αλλά και ένας τρόπος να εκφράσουμε όσα έχουμε στην ψυχή μας. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας αλλά και έκφρασης τόσο των πιο ευαίσθητων όσο και των πιο ισχυρών κομματιών μας. Κάποιες φορές ένα κόσμημα μπορεί να αποκωδικοποιεί ιερά συμπαντικά σύμβολα.

NECKLACE 5081 64 70 3

Πηγή της έμπνευσής μου είναι η φύση, καθώς όλη η ομορφιά της ζωής βρίσκεται μέσα σε αυτή. Μέσα στη φύση μπορώ να βρω συνθήκες ισορροπίας, αγάπης και χαράς. Στις συλλογές μου χρησιμοποιώ ιδιαίτερα υλικά όπως το τιτάνιο, ένα μέταλλο που έχει τη μοναδική ιδιότητα να γεννά χρώματα, πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες καθώς και άλλα ευγενή μέταλλα, με σκοπό τη δημιουργία φωτεινών εικόνων που θυμίζουν τις πιο θετικές πλευρές της ζωής.

RING 1500 1

Ένα κομβικό σημείο στην εξέλιξή μου στο χώρο το κοσμήματος υπήρξε η χρηματοοικονομική κρίση του 2008, η οποία με δίδαξε ότι κάθε κρίση χρειάζεται να την αντιμετωπίζεις σαν ευκαιρία και όχι σαν απειλή. Πηγαίνοντας κόντρα στις δυσκολίες της περιόδου, αποφάσισα να εκπαιδευτώ στο τρισδιάστατο σχέδιο που πάντοτε με γοήτευε, και να επενδύσω σε νέες τεχνολογίες. Αυτή μου η απόφαση διεύρυνε σημαντικά τη γνώση μου στο χώρο των τρισδιάστατων κατασκευών, αναβάθμισε την ποιότητα των κοσμημάτων μου και δημιούργησε το χώρο για «Luxury» συλλογές και custom made δημιουργίες.

4374

Αυτό όμως που με οδηγεί σε κάθε σημείο της διαδρομής μου στο χώρο του κοσμήματος, είναι η υπόσχεση που έχω δώσει στον εαυτό μου και στους πελάτες μου, ότι πάντοτε θα σέβομαι και θα υπηρετώ την πρωταρχική ιδέα που συνδέεται με την λέξη κόσμημα, την ιδέα της «Τάξης». Γιατί η λέξη κόσμημα προέρχεται από τη λέξη «Κόσμος», που σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες σημαίνει τάξη. Και η τάξη δημιουργεί αρμονία. Σκοπός μου λοιπόν πάντοτε θα είναι να δημιουργώ κοσμήματα «κώδικες», που θα ανοίγουν πύλες ενός κόσμου μαγικού. Ενός κόσμου που η τεχνολογία θα παντρεύεται με την συμπαντική συνείδηση και θα δημιουργούν έναν περιβάλλον απεριόριστης φαντασίας και ομορφιάς.

BRACELET 505518 55 1

Βασίλης Γιαμπουράς
Τηλ: 210 3245981