Image
Image
Image
Image

Στηριξη των εξαγωγικων επιχειρησεων

Πρόταση ΣΕΒΕ για Επενδυτικό Ταμείο

SEVE PROTASI

“Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την τόνωση και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Για να γίνει αυτό πρέπει κατ’ αρχάς να αναιρεθούν οι αρνητικές συνέπειες των επιλογών μας τον τελευταίο χρόνο”. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων σε άρθρο του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, δρ. Κυριάκος Λουφάκης, στην ιστοσελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ σημείωσε επίσης τα εξής:
«Είναι επιβεβλημένη η άμεση εφαρμογή πρωτοβουλιών και δράσεων για την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων για εισαγωγές πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων. Επιπλέον, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων – πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου - θα μειώσει σημαντικά την αβεβαιότητα και θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στη χώρα. Διότι και τις δυνατότητες έχουμε και τα κόστη επένδυσης έχουν πέσει τόσο χαμηλά που καθιστούν την χώρα μας ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».
Ο κ. Λουφάκης εκτίμησε ότι σήμερα η χώρα μας προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά παράλληλα το ρίσκο παραμένει εξαιρετικά υψηλό, λειτουργώντας αποτρεπτικά για πολλούς επενδυτές. Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο ο επενδυτής να ασφαλίζεται για το ρίσκο που παίρνει.

Επενδυτικό ταμείο

Πρόταση του ΣΕΒΕ είναι η δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου, που θα δρα συμπληρωματικά στην κλασική μορφή επιδότησης - είτε άμεσης είτε με φορολογικές απαλλαγές -, με την συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με στόχο την ενίσχυση και στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Το δημόσιο θα μπορούσε να συνεισφέρει με μειοψηφικό ποσοστό, για παράδειγμα το ¼ του ποσού, με τους ιδιώτες να επενδύουν τα υπόλοιπα ¾ του συνολικού κεφαλαίου.
Ο σκοπός του επενδυτικού ταμείου θα είναι να προσελκύσει εξειδικευμένους επενδυτές για κάθε τομέα. Η διαχείριση των πόρων του ταμείου θα γίνεται από την ομάδα έμπειρων στελεχών των ιδιωτικών επενδυτικών ταμείων. Η ασφάλεια που θα παρέχει το συγκεκριμένο ταμείο στους δυνητικούς ξένους επενδυτές θα είναι η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου  ότι θα υπόκειται σε first loss - δηλαδή σε πιθανές ζημίες, τα πρώτα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψή τους θα προέρχονται από την επένδυση του ελληνικού δημοσίου.
Κατά τον κ. Λουφάκη, με την συγκεκριμένη πρόταση, αφενός θα επιτύχουμε μόχλευση των κρατικών κεφαλαίων, προσελκύοντας πολλαπλάσια ξένα ιδιωτικά κεφάλαια στην χώρα, κατευθύνοντάς τα στην πραγματική ανάπτυξη. Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα στο δημόσιο να έχει άμεσο και διαρκή έλεγχο των αποτελεσμάτων των επενδύσεών του, ενώ παράλληλα θα αλλάξει και η λογική της «τσάμπα» κρατικής ενίσχυσης, που δε συνάδει με την έννοια της υγιούς επιχειρηματικότητας. Θα επιτευχθεί ουσιαστικά και με όρους πραγματικής οικονομίας, η ενίσχυση των υγιών δυναμικών επιχειρήσεων.
Το συγκεκριμένο μοντέλο θα μπορεί να εφαρμοστεί σε πλήθος άλλων περιπτώσεων. Για παράδειγμα, στην ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και στην ενίσχυση επιχειρήσεων και συστάδων επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, στην υψηλή τεχνολογία κλπ. Ακόμα, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για την αντιμετώπιση μέρους των κόκκινων δανείων και συγκεκριμένα σε επιχειρήσεις, οι οποίες παρά τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που σήμερα αντιμετωπίζουν, έχουν δυναμική ανάπτυξης.
«Ο σωστότερος τρόπος για να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι να της παρέχουμε ρευστότητα και μάλιστα όχι δωρεάν. Είναι απαραίτητο λοιπόν να προσελκύσουμε επενδύσεις. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ασφαλίσουμε το ρίσκο που σήμερα έχουν, λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ.