Image
Image
Image
Image

ΤΟ «ΒΑΘΥ ΓΑΛΑΖΙΟ» ΤΩΝ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ ΤΟΥ 2014

Μπλε διαμάντια και ζαφείρια στην κορυφή των προτιμήσεων

Του Δημήτρη Σταμούλη

Μπλε διαμάντια και πολύτιμοι λίθοι κατέλαβαν την κορυφή των πιο δημοφιλών πολύτιμων αντικειμένων που δημοπρατήθηκαν από τους πιο ονομαστούς οίκους δημοπρασιών Christie’s και Sotheby’s για το 2014.

gemologies1

Στα κορυφαία μπλε πετράδια συγκαταλέγονται το 13,22 καρατιών διαμάντι «Winston Blue».

Συνολικά, ο οίκος Christie’s και ο οίκος Sotheby’s πραγματοποίησαν πωλήσεις κοσμημάτων ύψους 1,35 δισ. δολαρίων το 2014, με καθένα από τους δύο οίκους να πραγματοποιεί πολύ σημαντικούς κύκλους εργασιών στα τμήματα κοσμημάτων.
Ο Christie’s πραγματοποίησε πωλήσεις κοσμημάτων 754,7 εκατ. δολαρίων, αυξημένες κατά 11% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2013, ενώ σε απόλυτους αριθμούς είναι το υψηλότερο ρεκόρ που έχει επιτύχει ο οίκος. Ακολούθησε ο Sotheby’s με πωλήσεις κοσμημάτων ύψους 603 εκατ. δολαρίων. Και στην περίπτωση Sotheby’s, πρόκειται για ετήσιο ρεκόρ πωλήσεων στην ιστορία του οίκου στην συγκεκριμένη κατηγορία.

gemologies2

Το «Blue Belle of Asia», ένα ζαφείρι Κεϋλάνης 392,52 καρατιών πωλήθηκε έναντι 17,3 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία του περασμένου Νοεμβρίου στον οίκο Christie’s.

Οι πιο δημοφιλείς πολύτιμοι λίθοι και στους δύο οίκους δημοπρασιών ήταν αυτοί που είχαν χρώμα μπλε.  Για του λόγου το αληθές, το «Blue Belle of Asia», ένα ζαφείρι Κεϋλάνης 392,52 καρατιών πωλήθηκε έναντι 17,3 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του περασμένου Νοεμβρίου στον οίκο Christie’s. Στα κορυφαία μπλε πετράδια συγκαταλέγονται επίσης το 13,22 καρατιών διαμάντι «Winston Blue» και το «Zoe Diamond», ένα ακόμα μπλε διαμάντι βέρους 9,75 καρατιών.