Image
Image
Image
Image

ΧΡΟΝΙΑ… ΚΑΤΡΑΚΥΛΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΟ 2014

Κατακόρυφη η πτώση τιμών των κατεργασμένων διαμαντιών

Επιμέλεια: Δημήτρης Σταμούλης

Η επιβράδυνση της ζήτησης στην Κίνα, οι μειωμένες τραπεζικές πιστώσεις και τα σφιχτά περιθώρια κέρδους οδήγησαν σε μείωση των τιμών των επεξεργασμένων διαμαντιών το 2014, σύμφωνα με το Rapaport Group.
Ο δείκτης RapNet Diamond (RAPI) για το 2014 έδειξε ότι κατά τη διάρκεια του έτους, η τιμή των διαμαντιών με εργαστηριακή διαβάθμιση έως 1 καράτι ήταν αυτή που υπέστη τη μεγαλύτερη μείωση, κατά 9%. Ακολούθησαν τα διαμάντια 3 καρατίων και τα διαμάντια 0,30 καρατίων, τα οποία επίσης γνώρισαν μειώσεις των τιμών τους κατά 7%.
Σύμφωνα με το RapNet, τα διαμάντια 0,50 καρατίων ήταν τα μόνα για τα οποία οι τιμές δεν σημείωσαν μείωση για το 2014, καθώς ο δείκτης RAPI για αυτού του μεγέθους τα διαμάντια ήταν ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα.
Τον Δεκέμβριο, ο δείκτης RAPI για τα διαμάντια 1 καρατιού μειώθηκε κατά 1%. Εν τω μεταξύ, ο RAPI κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα  του έτους μειώθηκε 4 % για τα διαμάντια 0,30 καρατίων, 2 % για τα διαμάντια 0,50 καρατίων, και 2 % για τα διαμάντια 3 καρατίων.

foto-loose-diamonds

Υψηλά αποθέματα

Τα επίπεδα των αποθεμάτων παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του μήνα, και προμηθευτές επεξεργασμένων διαμαντιών μείωσαν τις τιμές καταβάλλοντας προσπάθειες για την αύξηση του κύκλου εργασιών και την αύξηση των μετρητών διαθεσίμων τους.
Στην έκθεση της, τον Ιανουάριο, η οποία ονομάζεται “Υψηλά επίπεδα αποθεμάτων”, η Rapaport σημειώνει ότι υπήρξε μια διόρθωση στις τιμές για τα διαμάντια 0,30 καρατίων το 2014, η οποία οφείλεται σε παράγοντες τόσο προσφοράς όσο και ζήτησης. Αυτοί οι παράγοντες αφορούν την υποχώρηση της ζήτησης στην Κίνα εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξής της, καθώς και το γεγονός ότι οι έμποροι λιανικής στη χώρα συνέχισαν να κατέχουν μεγάλα αποθέματα διαμαντιών 0,30 καρατίων, αφού αγόρασαν επιθετικά το 2013, κάτι το οποίο οδήγησε σε αύξηση των τιμών.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι το Γεμολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής μείωσε το ανεκτέλεστο υπόλοιπο το 2014, απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες διαμαντιών 0,30 καρατίων και 0,50 καρατίων από τα εργαστήριά του κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, γεγονός που οδήγησε σε υπερπροσφορά.

Επιφυλακτικότητα

Το κλίμα στην αγορά χαρακτηρίζεται από επιφυλακτικότητα αυτό το μήνα, καθώς οι έμποροι λιανικής αξιολογούν την απογραφή τους μετά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Ωστόσο το εμπόριο διαμαντιών εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες με την ισχυρή οικονομική ανάπτυξή τους, τη μείωση των ποσοστών της ανεργίας, την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και βέβαια το ισχυρό δολάριο.
Ενώ η Ινδία, επίσης, δείχνει σημάδια βελτίωσης στο πλαίσιο της νέας κυβέρνησης που εκλέχτηκε, η Κίνα παραμένει μια επιφυλακτική αγορά μπροστά στο επερχόμενο κινεζικό νέο έτος στις 19 Φεβρουαρίου, καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και η κυβέρνηση συνεχίζει να περιορίζει τις υπερβολικές δαπάνες.
Οι έμποροι διαμαντιών ελπίζουν ότι η συναλλακτική δραστηριότητα θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες, αλλά το  RapNet επισημαίνει στην έκθεσή του ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και άλλες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ρευστότητας, της μείωσης των τραπεζικών πιστώσεων, των χαμηλών περιθωρίων κέρδους και των υψηλών τιμών που χαρακτηρίζουν τα ακατέργαστα διαμάντια.