Image
Image
Image
Image

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΩΝ

Η CIBJO σχεδιάζει τις μελλοντικές κινήσεις της βιομηχανίας

cibjo1

Σε πρόσφατο φόρουμ για τη βιώσιμη ανάπτυξη των καλλιεργήσιμων μαργαριταριών που πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ, ο πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας κοσμηματοποιών και ωρολογοπωλών, Gaetano Cavalieri, παρουσίασε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης της βιομηχανίας παραγωγής καλλιεργημένων μαργαριταριών, εστιάζοντας στην εξοικονόμηση πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ευθύνη.
Στο εν λόγω συνέδριο, ο πρόεδρος Cavalieri σημείωσε ότι η ικανότητα της βιομηχανίας καλλιεργημένων μαργαριταριών να δώσει μια νέα ώθηση ανάπτυξης στον κλάδο, της δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσει και να λανσάρει νέα σχέδια όσον αφορά την βιωσιμότητα και αειφορία, που άλλοι τομείς της βιομηχανίας κοσμήματος και πολύτιμων λίθων δεν την έχουν.
Ο Cavalieri υπογράμμισε τρεις βασικές παραμέτρους που πρέπει να υπάρξουν ώστε να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη: Η οικονομία, η φιλικότητα στο περιβάλλον και η κοινωνική ευθύνη. Η αδυναμία να υπάρξει η μία από αυτές τις τρεις παραμέτρους, δυσχεραίνει την ύπαρξη και των άλλων δύο, στο μέλλον.

cibjo2

Η οικονομική βιωσιμότητα θα απαιτήσει από τη βιομηχανία να χρησιμοποιεί τις πρώτες ύλες της με υπεύθυνο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η κερδοφορία σε ένα βάθος χρόνου, σύμφωνα με τον Cavalieri.
«Η μεγάλη σημασία της οικονομικής βιωσιμότητας θα πρέπει να εκτιμηθεί από την επιχειρηματική κοινότητα, η οποία πρέπει να προετοιμαστεί για πιο μακρόχρονες προσεγγίσεις, αποφεύγοντας πρακτικές βραχυπρόθεσμού αλλα επισφαλούς κέρδους», σημείωσε.
Το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας είναι εξίσου σημαντικό, καθώς η βιομηχανία πρέπει να πείσει τους καταναλωτές να αισθανθούν ότι περισσότερο επενδύουν στην προστασία του πλανήτη παρά ότι συμβάλουν στην άγρια εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του, όταν αγοράζουν κοσμήματα με μαργαριτάρια.

cibjo3

Όσον αφορά την κοινωνική υπευθυνότητα, ο Cavalieri έδωσε έμφαση στην ανάγκη οι διάφορες τοπικές κοινότητες να έχουν αρμονικές σχέσεις με τη βιομηχανία. Αυτές οι κοινότητες θέλουν ευκαιρίες ώστε να επωφεληθούν από τις υποθαλάσσιες «φάρμες» καλλιέργειας μαργαριταριών. Εάν εξασφαλιστεί κάτι τέτοιο, η βιομηχανία μαργαριταριών μπορεί να δει πιο αισιόδοξα το μέλλον της.
Τέλος, ο πρόεδρος της CIBJO παρουσίασε την ιδέα δημιουργίας ενός διεθνούς συστήματος κατάταξης των μαργαριταριών (Universal Pearl Grading System). Μέχρι σήμερα, η κατάταξη των μαργαριταριών διενεργείται από την Επιτροπή Μαργαριταριών της CIBJO (Pearl Commission).