Image
Image
Image
Image

ΈΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ «ΗΘΙΚΑ» ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ

diamond 1

Μέχρι τώρα θα έχετε ακούσει για τον όρο διαμάντια αίματος. Χάρη στον Leonardo DiCaprio και την ταινία του 2006 στην οποία πρωταγωνίστησε, κανείς δεν θέλει τους πολύτιμους λίθους τους να βγαίνουν από μια ζώνη πολέμου, που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της εξέγερσης ή της ανήθικης δραστηριότητας. σίγουρα θαμπώνει την λάμψη. Ωστόσο, χάρη στη διαδικασία Kimberley, ένα σύστημα πιστοποίησης που θεσπίστηκε το 2000 και εμποδίζει την είσοδο διαμαντιών πολέμου στο κύριο ρεύμα, είναι πλέον πολύ λιγότερο πιθανό να βρεθεί στην κατοχή σας μια τέτοια πέτρα. Ευτυχώς, πάνω από το 99,8% των διαμαντιών παγκοσμίως είναι πλέον πιστοποιημένα ως απαλλαγμένα από συγκρούσεις. Ωστόσο, μπορείτε να προχωρήσετε περαιτέρω για να βεβαιωθείτε ότι τα κοσμήματα που αγοράζετε έρχονται με συνείδηση.

diamond 2

Προκειμένου τα κοσμήματα να είναι ηθικά, η παραγωγή του κομματιού δεν πρέπει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον ή στους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για την εξόρυξη των υλικών. Κάθε κοσμηματοποιός που ασχολείται με πρακτικές ηθικής παραγωγής θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει την ιχνηλασιμότητα των διαμαντιών, των πολύτιμων λίθων ή του χρυσού. «Πάντα κάνετε την έρευνά σας στο κοσμηματοπωλείο. Ελέγξτε τη φήμη και το ιστορικό τους», λέει ο Jack Cunningham, υπεύθυνος βιωσιμότητας, πολιτικής και κινδύνου στο Gemfields. «Μια επιχείρηση κοσμημάτων που ορίζει τον εαυτό της ως ηθική πρέπει να έχει συστήματα που να ελέγχουν από πού προέρχονται τα υλικά τους. Δεν είναι πάντα δυνατό για τους καταναλωτές να θέτουν τέτοιου είδους ερωτήσεις σε ένα περιβάλλον λιανικής πώλησης, οπότε αναζητήστε πρότυπα πιστοποίησης.

diamond 3

Εκτός από την πιστοποίηση της διαδικασίας Kimberley, υπάρχει ο κώδικας πρακτικής του Συμβουλίου Υπεύθυνων Κοσμημάτων (RJC), ο οποίος καλύπτει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα εργασιακά δικαιώματα, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τις πρακτικές εξόρυξης και άλλους σημαντικούς παράγοντες στην αλυσίδα εφοδιασμού κοσμημάτων. Υπάρχει επίσης και η Fairtrade Gold. Τα ορυχεία με πιστοποίηση Fairtrade πρέπει να πληρούν αυστηρούς κανονισμούς υγείας και ασφάλειας, εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο περιβάλλον για τους εργαζομένους τους, οι εργαζόμενοι του ορυχείου είναι εγγυημένοι με 95% της διεθνώς συμφωνημένης τιμής (LMBA) χρυσού, συν μια πριμοδότηση Fairtrade ύψους £ 1.500 ανά χιλιόγραμμο που χρησιμοποιείται για επενδύσεις σε κοινοτικά προγράμματα, όπως οικοδομικές σχολές και νοσοκομεία, και δημιουργία πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια. Η ζήτηση για το Fairtrade Gold αυξάνεται συνεχώς, οπότε μπορούμε να περιμένουμε να το δούμε να χρησιμοποιείται ευρύτερα.

diamond 4

Αν ψάχνετε να αγοράσετε ηθικά σμαράγδια, ρουμπίνια ή αμέθυστους, θα πρέπει να εργαστείτε λίγο πιο σκληρά. «Λόγω της σπανιότητας των χρωματιστών πολύτιμων λίθων, δεν υπήρξε συνεπής προσφορά και έτσι αυτή η ασυνέπεια μπορεί να δημιουργήσει μια αγορά βασισμένη σε μεγάλο βαθμό σε μυστικότητα και αγωνία», λέει ο Cunningham. «Οι υπεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές και η διαφάνεια είναι εξαιρετικά σημαντικές, αλλά με πολύτιμους λίθους, στο πλαίσιο της βιομηχανίας, απαιτούνται πολλές αλλαγές για να ικανοποιηθούν αυτές οι προσδοκίες». Ευτυχώς, η Gemfields πρωτοστατεί, όχι απλώς εξασφαλίζοντας την ευημερία των εργαζομένων στα ορυχεία τους, αλλά δημιουργώντας βιώσιμα μέσα διαβίωσης για τις κοινότητες γύρω τους.
Το μέλλον φαίνεται θετικό επίσης, καθώς οι κορυφαίοι προμηθευτές διαμαντιών και πολύτιμων λίθων δημιουργούν εργαλεία για την περαιτέρω διασφάλιση της ηθικής παραγωγής ακόμη και στα μικρότερα ορυχεία. «Ο κλάδος της μεταλλευτικής βιομηχανίας και της μικρής κλίμακας εξακολουθεί να είναι σημαντικός για τη βιομηχανία διαμαντιών και αποτελεί μια κρίσιμη πηγή εισοδήματος για πολλές κοινότητες που πλήττονται από τη φτώχεια», λέει ο Feriel Zerouki, ανώτερος αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων και Δεοντολογικών Πρωτοβουλιών στη De Beers Group. «Ωστόσο, επειδή τα μέρη της είναι άτυπα και άναρφατα, έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά διαμαντιών και την παροχή της απαραίτητης διασφάλισης όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας υπό τις οποίες εξορύσσονται τα διαμάντια». Η εταιρεία εργάζεται στη GemFair, μια πρωτοβουλία που υποστηρίζει την επισημοποίηση του τομέα ASM, δημιουργώντας μια ασφαλή και διαφανή διαδρομή στην αγορά των διαμαντιών ASM με ηθική προέλευση. Η De Beers εργάζεται επίσης στην πλατφόρμα Tracr, τεχνολογία που θα είναι σε θέση να παρακολουθεί το ταξίδι ενός διαμαντιού από το δικό μου στο λιανικό εμπόριο, εξασφαλίζοντας συνολική εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

diamond 5

Η βιομηχανία κοσμημάτων επηρεάζει τις θετικές αλλαγές και θα συνεχίσει να το κάνει αν κρατηθεί σε ισορροπία, οπότε κατά την αγορά των πολύτιμων λίθων σας μπορείτε να βλέπετε και πέρα από το πόσο καλά φαίνονται στον καθρέφτη.