Image
Image
Image
Image

Ανησυχία στη βιομηχανία διαμαντιών

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου στην Ουάσινγκτον αναδεικνύεται ως βασική ανησυχία για το εμπόριο διαμαντιών της Ινδίας

gemologies 1

Οι ΗΠΑ, σημαντικός αγοραστής πολύτιμων λίθων και κοσμημάτων από την Ινδία και την Κίνα, εισπράττουν φόρο 6% επί των εισαγωγών. Αν αυτό αλλάξει, από την απόφαση της κυβέρνησης Trump να αυξήσει τον φόρο επί των εμπορευμάτων όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο έχει ήδη κάνει τις παγκόσμιες αγορές νευρικές. Εάν ο Donald Trump αποφασίσει να αυξήσει τον φόρο επί αντικειμένων όπως είναι οι πολύτιμοι λίθοι και τα κοσμήματα για να ελέγξει τις αποστολές από την Κίνα, θα βλάψει και την Ινδία.
Οποιαδήποτε τέτοια απόφαση θα πλήξει διπλά τον κλάδο, όπου μετά το σκάνδαλο στην Punjab National Bank που αφορούσε τον έμπορο διαμαντιών Nirav Modi έχει ήδη οδηγήσει σε επιβράδυνση της τραπεζικής χρηματοδότησης. Οι πολυετείς εξαγωγείς κοσμημάτων και κοσμημάτων δεν αναμένουν αύξηση στο δημοσιονομικό έτος 2019, καθώς θα είναι δύσκολο να βρεθούν τραπεζικοί πόροι.
Κατά τη δήλωση του Κου Praveen Shankar Pandya, Συμβούλου Προώθησης Εξαγωγών Gem & Jewellery (GJEPC) “Όλοι παρακολουθούν στενά τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις. Οι ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο έθνος εξαγωγής μας, οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής θα επηρεάσει το εμπόριό μας”.

gemologies 2


Ο εξαγωγέας διαμαντιών Κος Vipul Shah είπε: “Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή. Είναι θέμα ανησυχίας για τους ινδούς εξαγωγείς, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγέων πολύτιμων λίθων και κοσμημάτων”.
Ο Κος Pandya είπε ότι το πιο ανησυχητικό για τον κλάδο είναι η τραπεζική χρηματοδότηση. “Εάν η χρηματοδότηση περιορίζεται, τότε το εμπόριο δεν μπορεί να αυξηθεί. Αναμένουμε ότι οι τράπεζες για να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση στον τομέα θα ζητήσουν περισσότερες εγγυήσεις. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στον κλάδο, ο οποίος φέρει σημαντικό συνάλλαγμα για τη χώρα. Οι εξαγωγές για το οικονομικό έτος ‘19 θα είναι στο ίδιο επίπεδο με το ‘18 χωρίς ανάπτυξη, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση “, ανέφερε.
Κατά τους πρώτους 11 μήνες της τρέχουσας χρήσης, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 9,15% σε ρουπία από το προηγούμενο έτος.
Ο αναλυτής και έμπορος διαμαντιών Κος Anirudha Lidbide δήλωσε: “Οι περισσότερες τράπεζες στην Αμβέρσα, όπως η ABN Amro, η Αμβέρσα Diamond Bank και η Standard Chartered Bank, είτε θα φύγουν από το εμπόριο διαμαντιών είτε θα περιορίζουν την έκθεσή τους στον κλάδο. Μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου με τον Nirav Modi, αναμένεται ότι και οι τράπεζες του δημόσιου τομέα στην Ινδία θα μειώσουν την έκθεσή τους, πράγμα που σημαίνει ότι η εξεύρεση χρηματοδότησης για την αγορά ακατέργαστων διαμαντιών θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη. Η Ινδία είναι ένας σημαντικός κόμβος κοπής και στίλβωσης διαμαντιών. Εάν η ακατέργαστη τροφοδοσία πέσει, τότε θα και η παραγωγική δραστηριότητα θα έχει κυρώσεις, η οποία με τη σειρά της θα έχει αντίκτυπο στις εξαγωγές”.
Ο Κος Pandya δήλωσε ότι το GJEPC προσπαθεί να συναντηθεί με αξιωματούχους της Τράπεζας της Ινδίας και με το υπουργείο Οικονομικών για να τους καταστήσει κατανοητό ότι δεν πρέπει να τιμωρηθούν οι εμπορικές συναλλαγές επειδή υπήρξαν μερικοί παραπλανητικοί παίκτες.

gemologies 3