Image
Image
Image
Image

Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στα Κολομβιανά με τα αφρικάνικα σμαράγδια

emeralds 7

Το ρολόι Piccadilly Princess Royal Emerald Green από την Backes & Strauss καλύπτεται από 245 σμαράγδια της Ζάμπιας.

Καθώς τα σμαράγδια της Ζάμπιας συνεχίζουν να χαράζουν μια αρκετά μεγάλη πορεία στον κόσμο των κοσμημάτων, η ερευνά για τη διαφορά των σμαραγδιών δείχνει ότι η κυκλοφορία του σήματος Muzo Emerald επιστρέφει στο προσκήνιο με τους κολομβιανούς πολύτιμους λίθους.
Τα κολομβιανά σμαράγδια έχουν μια ιστορία που χρονολογείται πολύ πριν από την είσοδο των ισπανών Conquistadors στη Νότια Αμερική τον 16ο αιώνα και άρχισε να εμπορεύεται τους πολύτιμους λίθους με τους ινδούς Moghuls. Τα σμαράγδια της Ζάμπια είναι πολύ νεότερα, ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1920, αλλά δεν εξορύσσονται σωστά μέχρι τη δεκαετία του 1970 και τώρα τη διαχειρίζεται αειφόρα η Gemfields, η οποία ανέλαβε τον έλεγχο του Kagem, το μεγαλύτερο ορυχείο σμαραγδιού στον κόσμο το 2008.

emeralds 1

Αυτή η χρυσή σφαίρα και ο σταυρός, από το Muzo Emerald, είναι χτισμένο με 36 κολομβιανά σμαράγδια και λέγεται ότι αξίζει 500 εκατομμύρια δολάρια.


Χωρίς να σαρώνουν πολύ από τη γεωλογία, αυτές οι πέτρες προέρχονται από την οικογένεια των βηρύλλων και παράγουν το μεταξένιο, πλούσιο πράσινο χρώμα τους από την παρουσία χρωμίου και βαναδίου. Τα αφρικανικά σμαράγδια διαφέρουν ελαφρώς, επειδή υπάρχει μικρότερο βανάδιο, ενώ η πρόσθετη παρουσία σιδήρου τους δίνει ένα γαλαζωπό υπόβαθρο. Το χρώμιο δίνει στο σμαράγδι το φθορισμό του και διακόπτει τις κρυσταλλικές δομές με εγκλείσματα που εγχύουν τα σμαράγδια με όμορφους “ζαρντινίνους”, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα εμφανείς στα κολομβιανά σμαράγδια. Υπάρχουν λιγότερες εγκλείσεις στη Ζάμπια.

emeralds 3

Αυτό το κολιέ Bulgari Seven Wonders, το οποίο δημιουργήθηκε το 1961, περιλαμβάνει επτά μεγάλα κολομβιανά σμαράγδια.


Η φύση είναι γεμάτη από ανεξήγητα μυστήρια και αυτό που είναι εξαιρετικό είναι ότι τα σμαράγδια στην Κολομβία δημιουργούνται σε εντελώς διαφορετικούς τύπους πετρωμάτων σε σύγκριση με εκείνα της Ζάμπια, όπως εξηγεί ο Αμερικανός εμπειρογνώμων ειδικός για τα σμαράγδια Ρόναλντ Ρίντσουντ: «Για χρόνια, οι γεωλόγοι δεν κατάλαβαν πώς τα σμαράγδια, σε αντίθεση με τους περισσότερους πολύτιμους λίθους, η δημιουργία τους μπορεί να συμβεί μόνο όταν δύο διαφορετικοί τύποι βράχων έρχονται σε επαφή μεταξύ τους».

emeralds 2

Με το μεταξένιο, πλούσιο πράσινο χρώμα του, το δαχτυλίδι Fabergé Devotion με ένα αφρώδες σμαράγδι 7,34ct εξορύσσεται από την Gemfields στη Ζάμπια.


Σύμφωνα με τον Gemfields, τα σμαράγδια της Ζάμπια δημιουργήθηκαν από μεταλλογραφικό βράχο διάρκειας δύο δισεκατομμυρίων ετών που έρχεται σε επαφή με πετρώδες γρανίτη εκατομμυρίων ετών. Έτσι, όπως βλέπετε, αυτό το μυστηριώδες σμήνος της φύσης συνέβη κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών. Κολομβιανά σμαράγδια, ωστόσο, εξελίχθηκαν σε ιζηματογενές βράχους. Λόγω των τεράστιων υπερτάσεων στη θερμότητα και την πίεση, τα σμαράγδια ήταν αποτέλεσμα της ψύξης υδροθερμικών υγρών.

emeralds 4

Αυτό το τραχύ σμαράγδι των 2,350ct που ανακαλύφθηκε το 2015, είναι το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί στο ορυχείο Muzo στα 20 χρόνια.

 

emeralds 6

Dina Kamal δίδυμα κολομβιανά σμαράγδια.


Τα καλύτερα σμαράγδια στον κόσμο προέρχονται παραδοσιακά από τα ορυχεία Muzo και Chivor στα καταπράσινα βουνά της βόρειας Μπογκοτά στην Κολομβία. Αυτά είναι τα παλαιότερα ορυχεία και η ποιότητα είναι τέτοια που «οι εμπειρογνώμονες είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τα πετράδια από ποια ορυχεία προέκυψαν από τη δομή τους, παρόλο που τα Chivor, La Pita και Muzo μοιράζονται παρόμοιες ιδιότητες χρωμάτων», εξηγεί ο Ringsrud.
Τα σμαράγδια είναι 20 φορές πιο σπάνια από τα διαμάντια, αλλά σήμερα είναι πολύ πιθανό να δούμε τα σμαραγδένια κοσμήματα της Ζάμπια στις συλλογές των Bulgari, Louis Vuitton, Fabergé ή David Morris από το να δούμε τα Κολομβιανά σμαράγδια.

emeralds 5a

Ένα μοναδικό κολομβιανό σμαραγδένιο και διαμαντένιο κολιέ, σκουλαρίκια, δαχτυλίδι και βραχιόλι από τη Bayco στη Νέα Υόρκη.

 

emeralds 8

Georg Jensen Grosvenor μενταγιόν, σύνολο με 52,24ct cabochon Zambian σμαράγδια, εξόρυξη από Gemfields, σε κίτρινο χρυσό.