Image
Image
Image
Image

Το ιδιαίτερο κόκκινο χρώμα των ρουμπινιών από τη Βιρμανία

Μοναδικός συνδυασμός χρωμάτων από τα… υπό εξαφάνιση ρουμπίνια

Στα ρουμπίνια Βιρμανίας υπάρχει μια σχεδόν μυστικιστική έκκληση προς αυτά. Για πολλούς θεωρούνται ότι ανήκουν ανάμεσα στους καλύτερους πολύτιμους λίθους που υπάρχουν στον κόσμο.

burmese-ruby1

Το ιδιαίτερο χρώμα που έχουν είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων, σύμφωνα με το βιβλίο “Ruby & Sapphire: Ο οδηγός ενός γεμμολόγου”.
Ο πρώτος παράγοντας είναι ένας συνδυασμός των ελαφρώς μπλε-κόκκινο χρώματος  της βάσης του πολύτιμου λίθου μαζί με την “καθαρότερη” κόκκινη φθορίζουσα εκπομπή, που συνεργάζονται για να δώσουν αυτήν την υψηλή ένταση στο χρώμα.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι η παρουσία του “μεταξιού”, δηλαδή τα μικροσκοπικά εγκλείσματα που διασκορπίζουν το φως προς τα πάνω, δίνοντας στο χρώμα μια απαλότητα και μεγαλύτερη διασπορά σε όλη την επιφάνεια του πολύτιμου λίθου.
Ενώ και άλλα ρουμπίνια από διαφορετικές πηγές, διαθέτουν το ισχυρό κόκκινο χρώμα δεν συγκρίνονται με αυτά από την Βιρμανία. Ίσως είναι αυτός ο ιδιαίτερος συνδυασμός των παραγόντων που αναφέραμε που κατατάσσουν τα συγκεκριμένα ρουμπίνια στην κορυφή της λίστας.

burmese-ruby2

Τα ρουμπίνια Βιρμανίας, είναι κατά πολύ νεότερα από εκείνα που προέρχονται από την Ανατολική Αφρική. Βέβαια αυτό ισχύει και για όλα τα ρουμπίνια που δημιουργήθηκαν από τη σύγκρουση της ινδική ηπείρου με την ασιατική ήπειρο.
Κατά τη διάρκεια ορισμένων τεκτονικών συγκρούσεων στην ιστορία, έχουν οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στην επιφάνεια της Γης, με αποτέλεσμα το σχηματισμό ορυκτών και τη δημιουργία των περιφερειών που ονομάζονται orogenic ζώνες. Πολλά από τα ορυχεία με τα ωραιότερα ρουμπίνια και ζαφείρια εμπίπτουν σε αυτές τις ζώνες, σύμφωνα με το βιβλίο Hughes.
Το Παναφρικανικό orogeny συνέβη περίπου 750 - 450.000.000 χρόνια πριν, όπου και δημιουργήθηκαν τα πανέμορφα τοπία στην Κένυα, την Τανζανία, τη Μοζαμβίκη, την Μαδαγασκάρη, τη Σρι Λάνκα και την νότια Ινδία.
Εν τω μεταξύ, η δραστηριότητα πριν από 45 έως 5.000.000 χρόνια είχε ως αποτέλεσμα στην περιοχή των Ιμαλάϊων, τη δημιουργία ρουμπινιών και ζαφειριών από το Αφγανιστάν και το Τατζικιστάν μέσω του Πακιστάν, τη Βόρεια Ινδία, το Νεπάλ και τη Μιανμάρ, και έπειτα προς την Κίνα και το Βιετνάμ
Δεν υπάρχει κανένας εύκολος τρόπος για να προσδιορίσουμε την ακριβή ηλικία των ρουμπινιών, αλλά υπάρχει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στα ρουμπίνια που προέρχονται από τα Ιμαλάϊα με εκείνα που προέρχονται από την Ανατολική Αφρική και τη Σρι Λάνκα.

burmese-ruby3

Δυστυχώς δεν υπάρχει μεγάλη ποσότητα εξαιρετικής ποιότητας ρουμπινιών από τη Βιρμανία, οι περισσότερες εξορύξεις γίνονται στην περιοχή Mogok, σύμφωνα με το Hughes.

burmese-ruby4

Τα ρουμπίνια Βιρμανίας, μπορούν να συγκριθούν μόνο με τα ρουμπίνια από τη Μοζαμβίκη, λόγω της διαφοράς σε περιεκτικότητα σιδήρου στο έδαφος με αποτέλεσμα να δημιουργεί μια παρόμοια απόχρωση του κόκκινου, σύμφωνα με το “Secrets of the Gem Trade”.
Αυτό είναι καλό για την βιομηχανία των ρουμπινιών, διότι μπορούν να διαθέτουν στην αγορά πολύτιμους λίθους που πλησιάζουν την ποιότητα των ρουμπινιών από την Βιρμανία. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι περίπου το 85 τοις εκατό της αγοράς ρουμπινιών σήμερα, αποτελείται από τη Μοζαμβίκη.
Και καθώς η παραγωγή από τη Βιρμανία θα συνεχίζει να μειώνεται, αν υποθέσουμε ότι η προμήθεια ρουμανιών Μοζαμβίκης θα παραμένει ισχυρή, κατά πάσα πιθανότητα η αναλογία που υπάρχει σήμερα θα μικραίνει.