Image
Image
Image
Image

34 Athens International Jewellery Show

logo AIJS

Η Athens International Jewellery Show, η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση κοσμήματος στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε από τις 25 ως τις 28 Φεβρουαρίου στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

DSC 0169

Διοργανώθηκε, από την Helexpo σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ), ύστερα από ένα χρόνο αποχής λόγω της πανδημίας. Αποτέλεσε την 34η διεθνή κλαδική έκθεση και φιλοξένησε 200 εκθέτες και 112 έμμεσους εκθέτες, ενώ συμμετείχαν και ξένοι οίκοι από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Τουρκία, το Βέλγιο και την Κύπρο. Επίσης, όσον αφορά στην προσέλευση των επισκεπτών, αυτή σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδίας, ήταν μειωμένη κατά το 10% σε σχέση με την έκθεση του 2020. Αυτό ήταν κάτι θετικό, καθώς οι προσδοκίες της οργάνωσης κυμαίνονταν στην μείωση επισκεπτών κατά το 30%.

DSC 0155

Εγκαίνια
Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO κος Αναστάσιος Τζήκας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων, Κοσμηματοπωλών, Ωρολογοπωλών, κος Πέτρος Καλπακίδης και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κος Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κος Τζήκας, απηύθυνε χαιρετισμούς και εξέφρασε τη χαρά του για την επανέναρξη του εκθεσιακού θεσμού μετά από 18 μήνες απουσίας. Επίσης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Υπουργό για την παρουσία του και ανήγγειλε ένα σχέδιο ανάπλασης της Θεσσαλονίκης που ετοιμάζει η HELEXPO σε συνεργασία με τον κο Γεωργιάδη.

Από την πλευρά του ο κος Πέτρος Καλπακίδης, τόνισε τη σημαντικότητα της επιστροφής σε μία εμπορευματική κανονικότητα και σημείωσε ότι η προσέλευση των επισκεπτών ξεπέρασε τις προσδοκίες της ομοσπονδίας. Ακόμη, επεσήμανε ότι η διοίκηση της ΠΟΒΑΚΩ, έχει στείλει αιτήματα στους αρμόδιους για την κατάργηση του φόρου πολυτελείας, κάτι που υποστήριξε ότι θα δώσει μία σημαντική ανάσα στον επιχειρηματικό κόσμο του κοσμήματος και θα καταστήσει το κόσμημα ανταγωνιστικότερο στις διεθνείς αγορές.

DSC 0125

Ο ίδιος ο Υπουργός Ανάπτυξης ως ο τελευταίος ομιλών, σχολίασε εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι οι συνθήκες πλέον είναι κατάλληλες για να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα κατάργησης του φόρου πολυτελείας και ότι οι αρμόδιοι φορείς κινούνται ήδη προς την επεξεργασία και την επίλυσή του. Κλείνοντας, τόνισε ότι παρά τις πρόσφατες δυσάρεστες εξελίξεις, η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει στο άμεσο μέλλον και χαρακτήρισε την έκθεση ως σηματοδότηση μιας επανεκκίνησης της οικονομίας στην Ελλάδα.

DSC 0380

Συνεντεύξεις Εκθετών
Στο πλαίσιο των πρόσφατων εξελίξεων και των προκλήσεων που έχουν επιφέρει η πανδημία, η κρίση στην Ουκρανία και η αστάθεια του μετάλλου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ρεπορτάζ ανάμεσα στους εκθέτες, το οποίο είχε σαν στόχο την ανατροφοδότηση σχετικά με το κλίμα που επικράτησε στην έκθεση.

Οι περισσότεροι εκθέτες κινούνταν μέσα σε ένα κλίμα αισιοδοξίας, παραδεχόμενοι μεν ότι η προσέλευση των επισκεπτών ήταν πεσμένη σε σχέση με άλλες χρονιές, υποστηρίζοντας δε ότι ήταν ικανοποιητική για τα δεδομένα και ότι οι επισκέπτες αν και λίγοι ήταν καλοί. Φάνηκε, να είναι ευχαριστημένοι σε πρώτο επίπεδο για το ίδιο το γεγονός ότι η έκθεση φέτος πραγματοποιήθηκε, θεωρώντας την το μόνο υγιή τρόπο επικοινωνίας των αντιπροσώπων με τους μεταπωλητές τους.

Εξέφρασαν βάσιμες προσδοκίες για μια έντονη άνοδο κατά την τουριστική περίοδο, καθώς σύμφωνα με τις κρατήσεις, ο τουρισμός θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο. Κάποιοι θεωρούν ως μόνη ορατή δυσκολία την άνοδο του χρυσού, ενώ άλλοι σημείωσαν πως ο κλάδος της χρυσοχοΐας βιώνει κρίση τα τελευταία χρόνια σε γενικότερο επίπεδο. Πάντως όλοι συνέκλιναν ως προς την άποψη ότι από το καλοκαίρι και μετά αναμένεται μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου.

Όσον αφορά τη διοργάνωση της έκθεσης όλοι ήταν πολύ ευχαριστημένοι με μικρούς προβληματισμούς ως προς την προσέλευση των ανεμβολίαστων επισκεπτών – κάτι που βέβαια είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας-, και προτάσεις ως προς την τοποθέτηση των περιπτέρων σύμφωνα με μία πιο αρμονική διάταξη. Με άλλα λόγια, προτάσεις για μία τοποθέτηση που να διαχωρίζει με καλύτερο τρόπο τα είδη των προϊόντων μεταξύ τους, όπως είναι τα χρυσά κοσμήματα, τα ασημένια, και ούτω καθεξής.

Προβληματισμοί και αναμονή ως προς τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις υπήρχαν από όλους και οι ελπίδες των εκθετών για την επόμενη έκθεση αρκούνταν στη σύντομη λήξη των προκλήσεων, την υγεία και τη μεγαλύτερη συμμετοχή για του χρόνου, κάτι που σύμφωνα με προβλέψεις είναι βάσιμο και αναμενόμενο.