Image
Image
Image
Image

BASELWORLD ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ

Αντιμετωπίζοντας τις αλήθειες

Με την παγκόσμια εμπορική έκθεση πολυτελείας στο επίκεντρο λόγω της πτώσης της την τελευταία χρονιά, ο γενικός διευθυντής της, Michel Loris-Melikoff μιλάει για το όραμά του και για το μέλλον.

exhibition 1

Ο Michel Loris-Melikoff δεν κρύβεται καθόλου και αναφέρεται ανοικτά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η έκθεση ρολογιών και κοσμημάτων.
Μιλώντας αναφέρει ότι δουλειά του είναι “να κάνει τη Baselworld ελκυστική και πάλι”, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να “κάνει τη Baselworld ξανά μεγάλη”. Μετά την πτώση της παγκόσμια εμπορικής έκθεσης ρολογιών και κοσμημάτων, σε βαθμό που οι εκθέτες της έχουν πέσει από 1.300 το 2016 σε 500 με 600 φέτος.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες στις βιομηχανίες κοσμημάτων, διαμαντιών και ρολογιών συνέβαλαν στα προβλήματα της Baselworld. Ωστόσο, μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει και η ίδια η οργάνωση και ο Loris-Melikoff δεν το αποφεύγει αυτό.
Εντάχθηκε στην ομάδα MCH το 2014 ως διευθυντής εκδηλώσεων και έγινε γρήγορα διευθύνων σύμβουλος της MCH Beaulieu Lausanne SA το 2015. Ως εκ τούτου είχε εσωτερική άποψη των προβλημάτων της έκθεσης.
“Όταν το διοικητικό συμβούλιο μου ζήτησε να διαχειριστώ τη Baselworld, η πρώτη ερώτηση που έθεσα εγώ ήταν: έχω αρκετό πάθος για ρολόγια, κοσμήματα και πολύτιμους λίθους; Λοιπόν, μπορεί να γνώριζα για τα ρολόγια, αλλά δεν είχα απολύτως καμία γνώση των κοσμημάτων και των πολύτιμων λίθων “, αποκαλύπτει ο Loris-Melikoff.
Παρά το γεγονός αυτό, αποδέχτηκε τη θέση του και ξεκίνησε την 1η Ιουλίου του 2018. Μετά από μια εβδομάδα, λέει, η προοπτική του άλλαξε τελείως και ήξερε ότι είχε το πάθος για όλα τα προϊόντα που θα εμφανίζονταν στην έκθεση.
Το όραμά του για το πώς να μετατρέψει την Baselworld άρχισε επίσης να διαμορφώνεται. Θυμάται: Την πρώτη φορά που γνώρισα την ομάδα της Baselworld, τους ρώτησα: “Ποιος πληρώνει το μισθό σου;” Γιατί έθεσα αυτό το ερώτημα; Λοιπόν, για να μάθουν ότι οι εκθέτες πληρώνουν όλους τους μισθούς.
“Η Baselworld υποτίθεται ότι είναι ένα οικοσύστημα ολόκληρης της βιομηχανίας, η οποία συναντάται για διάφορους λόγους. Για ορισμένους εκθέτες ο λόγος είναι το μάρκετινγκ, για άλλους είναι οι επικοινωνίες ή οι πωλήσεις και δικτύωση. Όλες οι εταιρείες έχουν διαφορετικούς λόγους για τους οποίους συμμετέχουν στην έκθεση”.
Εξηγεί ότι στο παρελθόν η προηγούμενη διοίκηση επικεντρώθηκε στις ανάγκες των μεγάλων εμπορικών σημάτων της Γενεύης, αλλά “όταν ξεκίνησα ήξερα ότι έπρεπε να σκεφτούμε ένα νέο όραμα”.
“Η δουλειά μου είναι να βελτιώσω την ποιότητα της Baselworld και αν το κάνουμε σωστά, τότε η αγορά θα αποφασίσει ποια έκθεση θα γίνει ισχυρή και επιτυχημένη και ποια όχι”, προσθέτει ο Loris-Melikoff.
Αναγνωρίζει ότι στο παρελθόν όλα γίνονταν προς όφελος της Baselworld και όχι για τους εκθέτες και τους επισκέπτες.

exhibition 2

Προσδιορισμός των προβλημάτων
Το κόστος για την έκθεση στη Baselworld δεν είναι φθηνό και πολλοί προμηθευτές διαμαρτυρήθηκαν για το περιττό κόστος που τους εξαναγκάστε η διοίκηση της MCH για πράγματα που δεν απαιτούνταν.
Ένα παράδειγμα ήταν η απαίτηση να διαφημιστεί στο βιβλίο της Baselworld Brand Book, ένα εντυπωσιακό hardcover των 5 κιλών που λίγοι ήθελαν και ακόμα λιγότεροι διάβασαν. Ωστόσο, ήταν ένα από τα πολλά κόστη που έπρεπε να επωμιστούν οι εκθέτες ακόμη και αν δεν υπήρχε όφελος.
Ο Loris-Melikoff αναγνώρισε ότι το βιβλίο ήταν ακατάλληλο, λέγοντας ότι όταν παρέστη αρχικά στη Baselworld στο MCH το 2014, μετά την είσοδό του, του παραδόθηκε το βαρύ βιβλίο και δεν ήξερε τι να κάνει με αυτό.
“Αυτή είναι η αλλαγή της νοοτροπίας και ένα προσωπικό ζήτημα για μένα. Η MCH διοργανώνει τη Baselworld και εάν θέλεις να συμμετάσχεις στην έκθεση, πρέπει να αποδεχτείς τα πάντα. Όταν λοιπόν ξεκίνησα, η νοοτροπία μου ήταν ότι διοργανώνουμε μια έκθεση επειδή ο κλάδος χρειάζεται μια έκθεση”, εξηγεί ο Loris-Melikoff.
“Η βιομηχανία χρειάζεται ακόμα ένα εσωτερικό γεγονός όπου οι προμηθευτές, οι λιανοπωλητές, οι δημοσιογράφοι, ολόκληρη η βιομηχανία μπορεί να συναντιέται μία φορά το χρόνο. Το MCH αποτελεί επίσης μέρος του οικοσυστήματος, οπότε πρέπει να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα από τη βιομηχανία για τη βιομηχανία. Και αυτό ήταν το κίνητρό μου και γι’ αυτό είχα 800 συναντήσεις μεταξύ της πρώτης μου ημέρας στην δουλειά και την τελική συνέντευξη τύπου της φετινής έκθεσης, για να καταλάβω ποιες είναι οι ανάγκες και τι πρέπει να αλλάξει για να καταστεί η πλατφόρμα πιο επιτυχημένη”.

exhibition 3

Αλλαγή προτεραιοτήτων
Ο Loris-Melikoff αναφέρει ότι ανάλυσε τις ανάγκες όλων δημιουργώντας μερικά απλά υπολογιστικά φύλλα για τις διάφορες κατηγορίες, από τις μάρκες ρολογιών μέχρι τους προμηθευτές κοσμημάτων, τους εμπόρους λιανικής πώλησης και ακόμη και αυτό που ονομάζει “συνδετήρες”, δημοσιογράφοι από παραδοσιακά και ψηφιακά μέσα.
Αυτό που διαπίστωσε ήταν ότι όχι μόνο οι ανάγκες είναι διαφορετικές σε κάθε κατηγορία, αλλά οι ανάγκες σε κάθε έναν δεν ήταν ομοιόμορφες. “Οι ανάγκες είναι διαφορετικές μεταξύ των μεγαλύτερων και των μικρότερων εταιρειών της ίδιας κατηγορίας, αλλά είναι ακόμα διαφορετικές μεταξύ των μεγάλων εμπορικών σημάτων. Συγκρίνετε Rolex και LVMH, έχουν διαφορετικές ανάγκες ο ένας από τον άλλο, είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση”.
Ο εντοπισμός των προβλημάτων μπορεί να είναι εύκολος, η αποκατάστασή τους όμως δεν είναι. Και με τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, σε συνδυασμό με έναν κόσμο που είναι πολύ διαφορετικός από πριν από πέντε χρόνια, ποιες είναι οι λύσεις και ποιες οι προτεραιότητες του Loris-Melikoff;
“Στο παρελθόν, η Baselworld ήταν μια πλατφόρμα B2B και τώρα πρέπει να είμαστε και B2C, οι οποίοι, στον ορισμό μας, είναι business to community. Και σε αυτήν την κοινότητα έχουμε τους λιανοπωλητές, τους παραγωγούς - κατασκευαστές, τα εμπορικά σήματα, τους δημοσιογράφους και, τέλος, τον καταναλωτή. Αλλά η κύρια εστίαση θα παραμείνει η B2B”.
Λέει ότι το 60% των επιχειρήσεων εξακολουθεί να γίνεται με τους παραδοσιακούς λιανοπωλητές “και το 2020 πρέπει να επικεντρωθούμε στις ανάγκες των εμπόρων λιανικής πώλησης”. Ένα ερωτηματολόγιο το οποίο δόθηκε στους εκθέτες τον Αύγουστο ήταν για να βοηθήσει στη δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής την οποία περιγράφει ο Loris-Melikoff ως “μιλήσατε, ακούσαμε”.
Η εστίαση θα είναι για μια έκθεση όπου θα αποτελείται από το ένα τρίτο με ρολόι, το ένα τρίτο με κοσμήματα και το υπόλοιπο ένα τρίτο με διαμάντια και πολύτιμους λίθους, το οποίο και θα μεταφερθεί στην αίθουσα 2.
Η αίθουσα 2 θα περιλαμβάνει επίσης μια νέα περιοχή που ονομάζεται Square Innovation, η οποία περιγράφεται από τη διοίκηση ως “χώρος για την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό”. Εδώ θα βρεθεί και το πρώτο τμήμα της Baselworld αφιερωμένο στα smartwatches και στις φορητές συσκευές. Το τμήμα των πολύτιμων λίθων θα μετακινηθεί στον πρώτο όροφο, ενώ τα εθνικά περίπτερα θα γεμίσουν το ισόγειο.
Η ιδέα για τις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις και άλλες μικρότερες, λιγότερο γνωστές μάρκες (η οποία ξεκίνησε φέτος στο τμήμα ρολογιών) θα επεκταθεί σε μελλοντικές εμφανίσεις στις περιοχές κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων.
Η έκθεση Square, η πολύ απασχολημένη μεγάλη έκταση έξω από τις εισόδους στις αίθουσες 1 και 2, θα είναι “πλήρως ανασχεδιασμένη και διαδραστική” εγκαίρως για το 2020 και θα περιλαμβάνει και μια περιοχή εκδηλώσεων.

exhibition 4

Κοιτάζοντας προς το μέλλον
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η διάταξη της αίθουσας 1, θα αλλάξει επίσης για την εκδήλωση του 2020, προκειμένου να καταστεί η κεντρική ζώνη της έκθεσης πιο προσιτή για τους εκθέτες.
Οι επιχειρήσεις δεν θα χρειαστεί να κατασκευάσουν τα δικά τους πολυτελή πολυεπίπεδα περίπτερα, όπως στο παρελθόν. Αντ’ αυτού, κάθε δομή σε αυτήν την περιοχή (η οποία έχει ονομαστεί “κοινότητα”) θα φιλοξενήσει δύο έως τρεις μάρκες, ιδιωτικές αίθουσες συνεδρίων και προσαρμόσιμους εσωτερικούς χώρους.
Το σχέδιο έχει ήδη παρουσιαστεί στην Maurice Lacroix, η οποία εγκατέλειψε την έκθεση το 2018, αλλά θα ξανά παρουσιασθεί το 2020. Και ίσως η πιο σημαντική αλλαγή όλων είναι ότι το κόστος του εκθεσιακού χώρου θα πέσει σε όλο του το εύρος.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το υψηλό κόστος έκθεσης στη Baselworld είναι ένας σημαντικός λόγος για την αποχώρηση των 800 με 900 εκθετών τα τελευταία τρία χρόνια και ο Loris-Melikoff έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει το κόστος όσο μπορεί περισσότερο.
Επισημαίνει στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο χώρος (το τετραγωνικό μέτρο) αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του συνολικού κόστους, με την κατασκευή του περίπτερου να είναι περίπου στο 55%. Τα υπόλοιπα έξοδα αποτελούνται από τα ταξίδια, τα ξενοδοχεία, το μάρκετινγκ, τη στελέχωση, τη ψυχαγωγία και τη φιλοξενία.
Ο όμιλος MCH ανέφερε και άλλες βελτιώσεις που απαιτούνται για να επιστρέψει η Baselworld στην προηγούμενη δόξα της, ωστόσο ο Loris-Melikoff αναφέρει: “Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε όλες τις αλλαγές μέσα σε ένα χρόνο. Δεν είναι απλά δυνατόν. Το 2020, θα επικεντρωθούμε σε τρεις έως τέσσερις κύριες αλλαγές”.
Με τον Loris-Melikoff στο τιμόνι φαίνεται ότι το πλοίο έχει αλλάξει πορεία, το μόνο ερώτημα τώρα είναι εάν κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση!