Generative AI στο λιανικό εμπόριο
Πληροφορίες και επιπτώσεις για τη βιομηχανία κοσμημάτων
Αναζητώντας νέα από τον διεθνή τύπο, διαβάζουμε από το “Jewellery Monthly Magazine” για το Generative AI και τις πιθανές του επιπτώσεις.
Αναφέρεται ότι καθώς η βιομηχανία λιανικής υιοθετεί όλο και περισσότερο τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη στις δραστηριότητές της, ο τομέας των κοσμημάτων βρίσκεται σε μια σημαντική στιγμή, με την τεχνολογία να φαίνεται πιθανό να ενσωματωθεί σε πολλές πτυχές της εξυπηρέτησης πελατών, της εξατομίκευσης και των λειτουργιών.
Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από τη Salesforce και το Retail AI Council αποκαλύπτει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης της υιοθέτησης της γενετικής ΤΝ σε όλο το τοπίο του λιανικού εμπορίου, παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους κοσμηματοπώλεις.
Υιοθέτηση του Generative AI στο λιανικό εμπόριο: Προτεραιότητα στα κοσμηματοπωλεία
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 36% των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο χρησιμοποιούν επί του παρόντος γενετική τεχνητή νοημοσύνη, με τις προβλέψεις να δείχνουν αύξηση στο 45% έως το 2025. Αυτή η ευρεία υιοθέτηση υπογραμμίζει την ικανότητα της τεχνολογίας να φέρει επανάσταση στις αλληλεπιδράσεις με τους πελάτες και τις στρατηγικές μάρκετινγκ - τομείς υψίστης σημασίας στον τομέα των κοσμημάτων.
Η Michelle Grant, Director of Strategy and Insights for Retail της Salesforce, υπογραμμίζει την ταχεία ενσωμάτωση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στις δραστηριότητες λιανικής, τονίζοντας τον αντίκτυπό της στην εξυπηρέτηση πελατών, το μάρκετινγκ και τις εμπειρίες αγορών.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.390 υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων λιανικής από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, και η Salesforce διαπίστωσε ότι το 81% των ερωτηθέντων έχει ήδη έναν ειδικό προϋπολογισμό AI, με περίπου το ήμισυ αυτού του προϋπολογισμού να διατίθεται σε παραγωγικές πρωτοβουλίες AI.
Για τους κοσμηματοπώλεις, αυτό το στατιστικό στοιχείο υπογραμμίζει τη σημασία της επένδυσης στην τεχνητή νοημοσύνη για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, προσφέροντας την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την εμπειρία του πελάτη με απαράμιλλη εξατομίκευση και αποτελεσματικότητα.
Πλοήγηση σε δεδομένα και ηθικές προκλήσεις
Παρά τις ελπιδοφόρες εξελίξεις, η ενσωμάτωση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης δεν στερείται προκλήσεων, ιδίως όσον αφορά τη διαχείριση δεδομένων και τα δεοντολογικά ζητήματα. Η έρευνα επισημαίνει ότι σχεδόν οι μισοί λιανοπωλητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να καταστήσουν τα δεδομένα τους προσβάσιμα και να ενσωματώσουν τα απαραίτητα δεδομένα, παράγοντας ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Rob Garf, GM Retail and Consumer Goods της Salesforce, τονίζει τη σημασία της ποιότητας των δεδομένων, υποδεικνύοντας την ανάγκη για αυστηρό έλεγχο και δημιουργία εμπιστοσύνης πριν από την έκθεση πελατών και εργαζομένων σε παραγωγικές εφαρμογές AI.
Η ηθική εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως όσον αφορά την προκατάληψη, είναι ένας άλλος τομέας ανησυχίας, με το 50% των στελεχών να αναγνωρίζουν την προκατάληψη ως πρωταρχικό κίνδυνο. Στο πλαίσιο της βιομηχανίας κοσμημάτων, όπου η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι υψίστης σημασίας, η αντιμετώπιση αυτών των δεοντολογικών προκλήσεων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τη διασφάλιση αμερόληπτης, δίκαιης μεταχείρισης σε όλες τις αλληλεπιδράσεις με τους πελάτες.
Επιπτώσεις στη βιομηχανία κοσμημάτων
Οι πληροφορίες από την έρευνα του Salesforce and Retail AI Council, ενώ αντικατοπτρίζουν τη γενική βιομηχανία λιανικής, έχουν βαθιές επιπτώσεις για τους κοσμηματοπώλεις. Η επιταχυνόμενη υιοθέτηση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζει μια ευκαιρία για τους κοσμηματοπώλεις να ενισχύσουν την εξατομίκευση των εμπειριών των πελατών, ένας κρίσιμος παράγοντας σε έναν κλάδο όπου οι αγορές είναι συχνά βαθιά προσωπικές και σημαντικές. Η έμφαση στην επένδυση της τεχνητής νοημοσύνης για την εξυπηρέτηση πελατών και το μάρκετινγκ ευθυγραμμίζεται με την ανάγκη των κοσμηματοπωλείων να καλλιεργήσουν ουσιαστικές σχέσεις με τους πελάτες τους, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για να προσφέρουν προσαρμοσμένες συστάσεις και υπηρεσίες.
Επιπλέον, οι προκλήσεις που επισημαίνονται στη διαχείριση δεδομένων και την ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αντηχούν με την ανάγκη της βιομηχανίας κοσμημάτων για σχολαστική προσοχή στην ποιότητα των δεδομένων και τα δεοντολογικά πρότυπα. Η διασφάλιση της ακεραιότητας και της ασφάλειας των δεδομένων των πελατών, αντιμετωπίζοντας παράλληλα πιθανές προκαταλήψεις στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, είναι ζωτικής σημασίας για τους κοσμηματοπώλεις που στοχεύουν στην οικοδόμηση και τη διατήρηση εμπιστοσύνης με την πελατεία τους.