Image
Image
Image
Image

Τανζανίτης 703 καρατιών

θέτει παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες

tanzanite 1

Σκαλισμένο από τη Naomi Sarna, το “L’Heure Bleu” αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο κομμένο τανζανίτη στον κόσμο.

Στο «National Jeweler» σημειώνεται ότι στο Χίλσμπορο, στο Όρεγκον στην Αμερική, σκαλίστηκε ο μεγαλύτερος κομμένος τανζανίτης στον κόσμο, θέτοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες. Το γλυπτό είναι δημιούργημα της καλλιτέχνιδος Naomi Sarna, ένα σκάλισμα 703 καρατίων σε μπλε τανζανίτη, εν ονόματι “L’Heure Bleu”, το οποίο ζυγίστηκε επίσημα στις 9 Μαρτίου 2024.

Οι ειδικοί πολύτιμων λίθων, η Jessie English της JS English Appraisals και η Madeline Saunders της Oregon Estate Jewelry, ήταν οι επίσημοι μάρτυρες για τη ζύγιση και ο κριτής των ρεκόρ Guinness Michael Empric επιβεβαίωσε και ανακοίνωσε τα αποτελέσματα.

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Rice Gail Spann και ο Διευθυντής του Μουσείου Kim Vagner ήταν παρόντες.

«Ως διευθυντής του διοικητικού συμβουλίου του Rice Museum of Rocks & Minerals και μακροχρόνιος υποστηρικτής αυτού του υπέροχου «στολιδιού», δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο χαρούμενος που συνοδεύσαμε τη Naomi Sarna καθ’ όλη την περιπέτειά της με τα ρεκόρ Γκίνες, φιλοξενώντας το υπέροχο δημιούργημά της στο χώρο μας. Είμαστε τυχεροί που έχουμε τέτοιο ταλέντο να κοσμεί το κατώφλι του μουσείου μας», δήλωσε ο Spann.

tanzanite 2

Όλη η ιστορία ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, όταν η Sarna ταξίδεψε στους πρόποδες του όρους Κιλιμάντζαρο - το μόνο μέρος στον κόσμο που βρίσκεται ο τανζανίτης - για να επιλέξει το λίθο από τον οποίο θα δημιουργούσε τον μεγαλύτερο σκαλιστό τανζανίτη.

Της είχε ζητηθεί να δημιουργήσει ένα σκάλισμα για έναν διεθνή διαγωνισμό που θα ωφελούσε τον λαό Maasai, φυλή στης οποίας τα προγονικά εδάφη βρίσκονται τα ορυχεία τανζανιτών, όπου ένας αρχηγός της φυλής ανακάλυψε για πρώτη φορά τον πολύτιμο αυτό λίθο πριν από 50 χρόνια.
Ενώ βρισκόταν στην Τανζανία, η Sarna ήρθε σε επαφή με αρκετούς κρυστάλλους τανζανίτη μέχρι να επιλέξει το κομμάτι που τελικά έγινε το L’Heure Bleu.

Ο πολύτιμος λίθος βρίσκεται σε ασημένια βάση εμπνευσμένη από τους ανέμους της κοιλάδας Great Rift της Τανζανίας.
Η Sarna έγινε επίσης μέλος σε ένα ανθρωπιστικό έργο στην Τανζανία, το οποίο περιλαμβάνει τη διδασκαλία κατασκευής κοσμημάτων με συρμάτινο περιτύλιγμα χρησιμοποιώντας τανζανίτη σε γυναίκες Μασάι.

tanzanite 3

Ενώ βρισκόταν στην Τανζανία, η Sarna έγινε μάρτυρας των επιπτώσεων της φτώχειας και των οφθαλμικών παθήσεων στην κοινότητα. Έτσι, σχεδιάζει να δωρίσει τα κέρδη από την ενδεχόμενη πώληση του L’Heure Bleu στο Ινστιτούτο Casey Eye με έδρα το Πόρτλαντ για την παροχή οφθαλμικής φροντίδας στους Μασάι.

«Το Guinness World Records έφερε διεθνή αναγνώριση στο σκάλισμα από τανζανίτη L’Heure Bleu. Αυτή η αναγνώριση δίνει μεγάλη δύναμη στην υπόσχεσή μου να βοηθήσω τους Μασάι με τις δυσκολίες όρασης τους. Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τις μελλοντικές μας ελπίδες να παρέχουμε την απαραίτητη φροντίδα στους Μασάι στην Τανζανία», δήλωσε η Sarna.

Ο Dr. Andreas Lauer, πρόεδρος του Ινστιτούτου Casey Eye, παρακολούθησε την τελετή ζύγισης. Ταυτόχρονα, γιατροί από το ινστιτούτο έφταναν στην Τανζανία για ένα συνέδριο καταρράκτη.

«Το Ινστιτούτο Casey Eye χρωστά πολλά στη Ναόμι. Στο μέλλον, οι ασθενείς, οι οικογένειές τους και όλη η κοινότητα των Μασάι θα νιώθουν την αγάπη της καθώς θα βρίσκεται μέσα στα χαμόγελα και τη χαρά τους για τη βελτιωμένη τους όραση», δήλωσε ο Lauer.