Image
Image
Image
Image

6 άνθρωποι σκοτώθηκαν

Σε αεροπορικό δυστύχημα καθ’ οδόν προς το ορυχείο διαμαντιών Diavik

6people1

Τέσσερις από αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα της Τρίτης 23 Ιανουαρίου ήταν εργαζόμενοι στο ορυχείο, ενώ δύο ήταν μέλη πληρώματος αεροπορικής εταιρείας.

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα αεροπλάνο με προορισμό το απομακρυσμένο Diamond Mine Diavik στα βορειοδυτικά εδάφη του Καναδά συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση.

Η Rio Tinto, η οποία εκμεταλλεύεται το ορυχείο, είπε ότι τέσσερα από τα άτομα που επέβαιναν ήταν εργαζόμενοι στο ορυχείο ενώ δύο ήταν μέλη πληρώματος αεροπορικής εταιρείας.

Ένα άλλο μέλος της ομάδας του Rio Tinto επέζησε από τη συντριβή και νοσηλεύτηκε σε τοπικά νοσοκομεία.
«Αισθανόμαστε μουδιασμένοι με τα καταστροφικά νέα ότι έχουμε χάσει αγαπημένους φίλους και συναδέλφους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Rio Tinto, Jakob Stausholm, σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

«Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες, τους φίλους και τους αγαπημένους όσων έχουν πληγεί από αυτή την τραγωδία. Κατευθύνομαι προς τα Βορειοδυτικά Εδάφη για να είμαι με την ομάδα μας και να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μας. Θα συνεργαστούμε στενά με τις αρχές τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες, για να στηρίξουμε τις προσπάθειές τους να κατανοήσουν τα πλήρη γεγονότα του τι συνέβη».

6people2

Το αεροπλάνο, ένα ναυλωμένο Jetstream twin-turboprop που εκμεταλλεύεται η Northwestern Air Lease Ltd., συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Fort Smith στα βορειοδυτικά εδάφη στις 6:42 π.μ. MST την Τρίτη.

Σύμφωνα με έκθεση από το Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών του Καναδά (TSB), το αεροσκάφος “συγκρούστηκε με έδαφος” λίγο μετά την απογείωση, γεγονός που προκάλεσε φωτιά.

Συνετρίβη στις όχθες του ποταμού Slave, λιγότερο από ένα μίλι από το τέλος του διαδρόμου.

Ένας εκπρόσωπος της TSB είπε την Τετάρτη ότι μια ομάδα τεσσάρων ερευνητών βρίσκεται επί τόπου στο αεροδρόμιο Φορτ Σμιθ και συλλέγει δεδομένα, κάνει συνεντεύξεις με μάρτυρες και εξετάζει και φωτογραφίζει τα συντρίμμια και τον τόπο του ατυχήματος.

Είπε ότι η οργάνωση δεν μπορεί να μοιραστεί καμία πρόσθετη πληροφορία αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε την Τετάρτη από το γραφείο του ιατροδικαστή, η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία έχει ειδοποιήσει τα μέλη της οικογένειας των έξι ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα, αν και τα ονόματα των θυμάτων δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

6people3

Το απόγευμα της Τετάρτης, η πόλη του Φορτ Σμιθ τέλεσε μια αγρυπνία για όσους χάθηκαν στο δυστύχημα, γράφοντας στην ανοιχτή πρόσκληση που αναρτήθηκε στη σελίδα της στο Facebook, «Η πρόσφατη απώλεια πολλών φίλων ή μελών της οικογένειάς μας σε πτήση προς το ορυχείο διαμαντιών μας έχει χτυπήσει όλους πολύ σκληρά. Γι’ αυτό μαζευόμαστε απόψε. Μπορούμε να παρηγορούμε ο ένας τον άλλον με την προσευχή, το τραγούδι και τις εγκάρδιες σκέψεις μας».

Η Νομοθετική Συνέλευση των Βορειοδυτικών Εδαφών πέταξε μεσίστιες τις σημαίες της την Τετάρτη ως ένδειξη σεβασμού και πένθους για τα θύματα της συντριβής και τις οικογένειές τους.

Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης ο σεμ. Ο Shane Thompson έγραψε: «Αυτό είναι καταστροφικό για τον Forth Smith και την επικράτεια συνολικά.

«Θα θρηνήσουμε αυτή την απώλεια μαζί. Αυτή η τραγωδία θα έχει μόνιμο αντίκτυπο σε όλους τους φίλους και την οικογένειά μας σε όλο το NWT.”

Το Diavik Diamond Mine βρίσκεται περίπου 300 km (190 μίλια) από το Yellowknife, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη στα βορειοδυτικά εδάφη του Καναδά, και απέχει μόνο περίπου 200 km (124 μίλια) νότια του Αρκτικού Κύκλου.
Λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας του ορυχείου, το Rio Tinto έχει εργάτες που μεταφέρονται από και προς αυτό μέσω ναυλωμένων πτήσεων.

Πηγή: nationaljeweler