Image
Image
Image
Image
Image

Οι ΗΠΑ επεκτείνουν τις κυρώσεις στον ρωσικό χρυσό

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ιαπωνία έχουν επίσης απαγορεύσει την εισαγωγή χρυσού από τη Ρωσία

usa 1

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέκτεινε τις κυρώσεις του σε ρωσικές εισαγωγές, αυτή τη φορά συμπεριλαμβανομένου του χρυσού ρωσικής προέλευσης.
Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Τρίτη, 28 Ιουνίου, ότι ο χρυσός που προέρχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία δεν μπορεί να εισαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, με άμεση ισχύ, εκτός εάν χορηγηθεί διαφορετική άδεια ή εξουσιοδοτηθεί από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC).
Από αυτόν τον τελευταίο γύρο κυρώσεων εξαιρείται ο χρυσός ρωσικής προέλευσης που έχει αποσταλεί από τη Ρωσία πριν από την ανακοίνωση των κυρώσεων.
«Οι σημερινές αποφάσεις χτυπούν στην καρδιά της ικανότητας της Ρωσίας να αναπτύσσει όπλα και τεχνολογία που χρησιμοποιούνται για τον βάναυσο επιθετικό πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.
Ακόμη και πριν από τις νέες κυρώσεις, ορισμένες συναλλαγές που σχετίζονται με τον χρυσό που αφορούσαν τη Ρωσία ήταν υπό περιορισμούς βάσει εκτελεστικού διατάγματος, σημείωσε το Υπουργείο Οικονομικών.
Η JVC σημείωσε επίσης μια αλλαγή στην ενότητα Συχνών Ερωτήσεων του OFAC σχετικά με τον ρωσικό χρυσό. Η ενημέρωση αναφέρει ότι ο ρωσικός χρυσός που «μετασχηματίζεται ουσιαστικά» σε άλλη χώρα δεν υπόκειται σε κυρώσεις, η ίδια εξαίρεση ισχύει για τα ρωσικά διαμάντια όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις νωρίτερα φέτος.
«Ένα παράδειγμα ουσιαστικής μεταμόρφωσης του χρυσού θα ήταν η λήψη χρυσού ράβδου 24 καρατίων και η μετατροπή του σε σύρμα 18 καρατίων», εξήγησε η Sara Yood, αναπληρώτρια γενική σύμβουλος της JVC.
«Ένα παράδειγμα που πιθανότατα δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ουσιαστική μεταμόρφωση θα ήταν η τοποθέτηση ευρημάτων σε μια αλυσίδα για να γίνει κολιέ», πρόσθεσε.
Η JVC συμβουλεύει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν με προσοχή.
«Οι επιχειρήσεις που εισάγουν τακτικά χρυσό από χώρες που δεν αναφέρονται παραπάνω [εννοώντας τη Ρωσία] θα πρέπει να μιλούν με τους προμηθευτές τους για αυτόν τον νέο περιορισμό και να διασφαλίζουν ότι δεν εισάγουν εν αγνοία τους ρωσικό χρυσό στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να αναζητήσουν τη «Λίστα καλής παράδοσης» του London Bullion Market Association, δήλωσε η JVC, μια λίστα ελεγμένων προμηθευτών χρυσού που ακολουθούν τις οδηγίες υπεύθυνης προμήθειας της ένωσης.
«Από πολύ νωρίς στην κρίση, το Jewelers of America ήταν ανένδοτο στο να συμβουλεύει τα μέλη της JA να σταματήσουν την αγορά αγαθών που χρησιμοποιούνται σε κοσμήματα που προέρχονται από τη Ρωσία και ωφελούν τη ρωσική κυβέρνηση», δήλωσε στο National Jeweler ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JA, David Bonaparte.
«Η τελευταία απαγόρευση ενισχύει την ανάγκη των κοσμηματοπωλών να ελέγχουν από πού προέρχονται τα διαμάντια, τα πολύτιμα μέταλλα και οι πολύτιμοι λίθοι».
Οι τελευταίες κυρώσεις στη Ρωσία ήταν αποτέλεσμα της συνάντησης των ηγετών του κόσμου στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G-7 στο Μόναχο, όπου συναντήθηκαν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων θεμάτων, τον πόλεμος στην Ουκρανία.

usa 2

Αρκετοί ηγέτες συμφώνησαν σε απαγόρευση εισαγωγής νέου χρυσού από τη Ρωσία σε μια προσπάθεια να παρεμποδίσουν τη ροή εσόδων για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.
Η εξαγωγή χρυσού συγκεντρώνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για τη Ρωσία, ανέφερε σε tweet ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η απαγόρευση «επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας να εργαστούμε μαζί με τους εταίρους και τους συμμάχους μας για την επιβολή πρόσθετων αυστηρών κυρώσεων ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».
Οι κυρώσεις ισχύουν επίσης για επιπλέον 70 ρωσικές οντότητες και 29 Ρώσους ιδιώτες που λέγεται ότι είναι κρίσιμοι για τους αμυντικούς, βιομηχανικούς, τεχνολογικούς και μεταποιητικούς τομείς της χώρας.
«Οι ευρείες πολυμερείς δεσμεύσεις και οι ενέργειες των μελών της G7 απέκοψαν περαιτέρω την πρόσβαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην τεχνολογία που είναι κρίσιμης σημασίας για τον στρατό τους», δήλωσε η Yellen.
«Η στόχευση της αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας θα υποβαθμίσει τις δυνατότητες του Πούτιν και θα εμποδίσει περαιτέρω τον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας, η οποία έχει ήδη στιγματιστεί από κακό ηθικό, σπασμένες αλυσίδες εφοδιασμού και αποτυχίες υλικοτεχνικής υποστήριξης».
Αυτός είναι ο τελευταίος γύρος κυρώσεων κατά της Ρωσίας που επηρεάζει τη βιομηχανία κοσμημάτων.
Το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε για πρώτη φορά κυρώσεις στη ρωσική εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών Alrosa και στον διευθύνοντα σύμβουλό της τον Φεβρουάριο.
Τον Μάρτιο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν απαγόρευσε την εισαγωγή ρωσικών διαμαντιών στις ΗΠΑ με εκτελεστικό διάταγμα.
Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έθεσε την Alrosa στη λίστα των Ειδικών Υπηκόων, εμποδίζοντας ουσιαστικά τις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται μαζί της.
Η Alrosa αντιπροσωπεύει το 90% της ικανότητας εξόρυξης διαμαντιών της Ρωσίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, και η ρωσική κυβέρνηση κατέχει μερίδιο 33% στην εταιρεία.
Εξόρυξε 32,4 εκατομμύρια καράτια το 2021, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο παραγωγό κατ’ όγκο και αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 30 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.