Image
Image
Image
Image

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ

Τέλος τα φυσικά διαμάντια για την Pandora

This March 1, 2019 photo shows Pandora's regional headquarters for the Americas in Baltimore. The email from Maryland’s university system chancellor about a jewelry company was so unusual, it prompted a top Virginia university official to write an aide to Chancellor Robert Caret, questioning its authenticity. Documents and emails obtained by The Associated Press show the 2017 email also triggered a chain of events that led his then-chief of staff to raise ethics concerns about Caret’s proposal to three university presidents that they consider university logo-branded charm bracelets by Pandora Jewelry. (AP Photo/Patrick Semansky)

Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια κοσμημάτων στον κόσμο ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον διαμάντια από εξορύξεις, σε μία απόφαση-σταθμό που αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στην παγκόσμια βιομηχανία.
Οι ανησυχίες για το περιβάλλον και τις εργασιακές πρακτικές στη μεταλλευτική βιομηχανία έχουν προκαλέσει μία αυξανόμενη ζήτηση για εναλλακτικές λύσεις έναντι των διαμαντιών που εξορύσσονται.

2.E0xnJWXXsAIfJuE

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο όμιλος Pandora Group, με έδρα την Κοπεγχάγη, δήλωσε ότι ξεκινά την πρώτη της συλλογή που δημιουργήθηκε αποκλειστικά με διαμάντια που κατασκευάστηκαν σε εργαστήρια.
Η κίνηση αυτή όπως λένε οι εμπνευστές της έχει ως στόχο να κάνει τα κοσμήματα της εταιρείας πιο προσιτά και βιώσιμα και υπαγορεύθηκε εν μέρει μετά από απαίτηση των καταναλωτών. Η Pandora έχει ήδη ανακοινώσει ότι από το 2025 θα χρησιμοποιεί μόνο ανακυκλωμένο χρυσό και ασήμι.

Η πρώτη συλλογή με συνθετικά διαμάντια

3.789186C02

Η πρώτη συλλογή ονόματι Pandora Brilliance θα κυκλοφορήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένεται να επεκταθεί παγκοσμίως το 2022. Περιλαμβάνει σκουλαρίκια, κολιέ, δαχτυλίδια, όλα τους διακοσμημένα με διαμάντια φτιαγμένα σε εργαστήρια. Και οι τιμές τους όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, θα ξεκινούν από τα 280 ευρώ.
Κατά τη διαδικασία της παραγωγής τους θα χρησιμοποιηθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. “Τα διαμάντια δεν είναι μόνο παντοτινά, αλλά για όλους”, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Αλεξάντερ Λάσικ από την Δανία και έτσι πλέον λανσάρει τα “χειροποίητα” διαμάντια της.
Θα παράγονται και θα διανέμονται με το ένα τρίτο του κόστους που είχαν μέχρι σήμερα, τερματίζοντας μία χρονοβόρα και επώδυνη διαδικασία για πολλούς ανθρώπους ιδίως στις αφρικανικές χώρες.

4.marilyn 0

“Θέλουμε να γίνουμε μια επιχείρηση χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Έχω τέσσερα παιδιά, μία μέρα θα φύγω από αυτήν τη γη. Ελπίζω να μπορέσω να την αφήσω σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι αυτό που δημιουργήσαμε τα τελευταία 50 χρόνια” δήλωσε στο BBC.
Η Pandora, κατασκεύασε 85 εκατομμύρια κοσμήματα πέρυσι και πούλησε 50.000 διαμάντια και πλέον στρέφεται σε πιο οικονομικές και “πράσινες” λύσεις για όλους.
Οι λόγοι δεν είναι μόνο οικονομικοί αλλά και ιδεολογικοί αφού οι σύγχρονοι λάτρεις των κοσμημάτων δεν θέλουν αυτά που φορούν να είναι βαμμένα με αίμα και έτσι στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα συνθετικά διαμάντια.

Τα συνθετικά διαμάντια πανομοιότυπα με τα φυσικά

5.20190801 SME Website China Synthetic Diamond Image

Οι συνθετικοί πολύτιμοι λίθοι είναι πανομοιότυποι με τους φυσικούς στην όψη και σε χημικά χαρακτηριστικά και βαθμολογούνται με τα ίδια αυστηρά πρότυπα όπως και εκείνα των ορυχείων που είναι γνωστά ως “4Cs” σε κόψιμο, χρώμα, διαύγεια και καράτια.

6

Το 2020, η παγκόσμια παραγωγή διαμαντιών στο εργαστήριο αυξήθηκε μεταξύ 6 και 7 εκατομμυρίων. Η παραγωγή διαμαντιών εξόρυξης μειώθηκε στα 111 εκατομμύρια καράτια πέρυσι, έχοντας φτάσει στα 152 εκατομμύρια το 2017, σύμφωνα με έκθεση του World Diamond Center (AWDC) και της συμβουλευτικής εταιρείας Bain.

Τα “ματωμένα διαμάντια” της Αφρικής

7.blood diamonds

Τα αδαμαντωρυχεία στηρίζονται στο μόχθο ανθρώπων που αμείβονται ελάχιστα και δουλεύουν σε μη ασφαλείς συνθήκες. Ακόμα και τα διαμάντια που εξορύσσονται με τη διαδικασία Kimberley, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2000 για να μειώσει το εμπόριο “ματωμένων διαμαντιών”, έχουν “θολή” προέλευση.

8.pandora 1580x549

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα διαμάντια της Ζιμπάμπουε. Τη δεκαετία του 2000, οδήγησαν στον θάνατο εκατοντάδων εργαζομένων στα ορυχεία της αφρικανικής χώρας. Τα διαμάντια που βρέθηκαν εκεί εντοπίστηκαν να πουλιούνται στην Αμβέρσα και το Ντουμπάι και να κυκλοφορούν “ελεύθερα” στις διεθνείς αγορές
Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Global Witness υπάρχουν πολλά κενά στη διαδικασία εξόρυξης και χρειάζονται να γίνουν πολλά βήματα ακόμη για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι του κλάδου.

9.diamonds

Πηγή: Newsbomb.gr