Image
Image
Image
Image

ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ “ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΑΞΙΑΣ” ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΛΟΠΗ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ

Πριγκηπικά κοσμήματα, διαμάντια, ρουμπίνια και σμαράγδια “ανυπολόγιστης αξίας” κλάπηκαν σε μια δραματική ληστεία από το μουσείου της Δρέσδης στην Γερμανία

dresden museum 1

Οι κλέφτες στη γερμανική πόλη της Δρέσδης κατάφεραν να αποκομίσουν σε μία από τις μεγαλύτερες κλοπές ειδών τέχνης της Ευρώπης, τρία συνολικά σετ κοσμημάτων του 18ου αιώνα με “ανυπολόγιστη αξία” όπου τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν ως τη μεγαλύτερη κλοπή τους είδους από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η δραματική ληστεία έλαβε χώρα την αυγή της Δευτέρας 25 Νοεμβρίου, μετά από μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα ηλεκτρικό σημείο διανομής, απενεργοποιώντας τον συναγερμό του μουσείου και βυθίζοντας ολόκληρη την περιοχή στο σκοτάδι.
Παρά τη διακοπή ρεύματος, μια κάμερα παρακολούθησης κινηματογράφησε δύο άνδρες να σπάνε το Grünes Gewölbe (Green Vault) στο Βασιλικό Παλάτι της Δρέσδης.

dresden museum 2

dresden museum 3

Ο Volker Lange, επικεφαλής της αστυνομίας της Δρέσδης, δήλωσε ότι οι κλέφτες έσπασαν ένα παράθυρο και διέσχισαν ένα φράχτη, προτού πλησιάσουν και ανοίξουν ένα γραφείο στην αίθουσα κοσμημάτων του Grünes Gewölbe με “στοχοθετημένο τρόπο”.
Οι αξιωματικοί βρέθηκαν στη σκηνή μέσα σε λίγα λεπτά από την ειδοποίησή τους για τη ληστεία λίγο πριν από τις 5πμ τοπική ώρα, αλλά οι ύποπτοι είχαν ήδη δραπετεύσει. Ένα καμένο αυτοκίνητο που βρέθηκε στη Δρέσδη νωρίς τη Δευτέρα ίσως ήταν το αυτοκίνητο της απόδρασης, δήλωσε η αστυνομία. Δημιουργήθηκαν άμεσα οδοφράγματα σε δρόμους προσέγγισης των αυτοκινητοδρόμων γύρω από την πόλη σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τους υπόπτους από το να φύγουν. Αλλά η τοποθεσία της γκαλερί με τον αυτοκινητόδρομο είναι πιθανό να βοήθησε για την γρήγορη απόδραση των κλεφτών, ανέφερε η αστυνομία.

dresden museum 4

Τα γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι απώλειες από τη διάρρηξη θα μπορούσαν να ξεπεράσουν κατά πολύ τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά η διευθυντής των κρατικών συλλογών τέχνης της Δρέσδης, Marion Ackermann, δήλωσε ότι ήταν αδύνατο να εκτιμηθεί η αξία των αντικειμένων.
“Δεν μπορούμε να δώσουμε κάποια αξία επειδή είναι αδύνατο να πουληθούν”, είπε, απευθύνοντας έκκληση στους κλέφτες να μην σπάσουν τις συλλογές σε κομμάτια. “Η αξία του υλικού δεν αντικατοπτρίζει την ιστορική τους σημασία.”
Η κ. Ackermann είπε ότι τα κλεμμένα αντικείμενα περιλάμβαναν τρία “ανεκτίμητα” σύνολα διαμαντιών, συμπεριλαμβανομένων των λαμπρά διαχωρισμένων διαμαντιών που ανήκαν σε μια συλλογή κοσμημάτων του 18ου αιώνα που συναρμολογήθηκε από τον ιδρυτή του μουσείου.
Το μουσείο Grünes Gewölbe δημιουργήθηκε από τον Αύγουστο τον Ισχυρό, τον εκλογέα της Σαξονίας, το 1723 και αποτελεί ένα από τα 12 μουσεία που απαρτίζουν τις περίφημες κρατικές συλλογές τέχνης της Δρέσδης. Πήρε το όνομά του επειδή κάποια δωμάτια ήταν διακοσμημένα με μαλαχίτη και πράσινη βαφή.
Ένα από τα παλαιότερα μουσεία στην Ευρώπη, το Grünes Gewölbe κατέχει θησαυρούς, συμπεριλαμβανομένης μιας φιγούρας 63,8 cm ενός Moor γεμάτη σμαράγδια και ένα ζαφείρι 547,71 καρατιών προικισμένο από τον Τσάρο Πέτρο τον Α’ της Ρωσίας.

dresden museum 5

Το Grüne Gewölbe (ή το Green Vault) έχει απογυμνωθεί από εκατοντάδες αντικείμενα τέχνης αξίας μέχρι και 1 δισ. Ευρώ
Το μουσείο αποτελείται από δύο τμήματα, ένα ιστορικό και ένα νεότερο τμήμα. Ήταν το ιστορικό τμήμα, το οποίο περιέχει περίπου τα τρία τέταρτα των θησαυρών του μουσείου, το οποίο διασπάστηκε τη Δευτέρα.
Η είσοδος στον ιστορικό θησαυρό δεσμεύεται εκ των προτέρων και υπάρχει αυστηρός περιορισμός στον αριθμό των καθημερινών επισκεπτών. Τα εκθέματα είναι διατεταγμένα σε εννέα δωμάτια, όπως η αίθουσα ελεφαντόδοντου, η αίθουσα αργυρόχρυσου και η κεντρική αίθουσα θησαυρών.
Ο Michael Kretschmer, ο ηγέτης της Σαξονίας, της οποίας η Δρέσδη είναι η πρωτεύουσα, δήλωσε ότι ολόκληρη η Σαξονία καταστράφηκε από τις απώλειες. “Δεν λήστεψαν μόνο τη γκαλερί, αλλά και όλους τους Σάξονες”, είπε. “Δεν μπορείτε να καταλάβετε την ιστορία της χώρας μας, ή την ελεύθερη κατάσταση της Σαξονίας, χωρίς την Grünes Gewölbe και τις κρατικές συλλογές τέχνης της Σαξονίας”.
Το μουσείο Grünes Gewölbe αποτελείται από 10 δωμάτια γεμάτα με περίπου 3.000 είδη κοσμημάτων και άλλα αριστουργήματα. Το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, αλλά είχε αποκατασταθεί με επιτυχία, ξανανοίγοντας το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ το 2006. Είναι ένας τουριστικός μαγνήτης από το 1724, όταν άνοιξε για πρώτη φορά στο κοινό.

dresden museum 6

Το Grüne Gewölbe αποτελείται από 10 δωμάτια με περίπου 3.000 είδη κοσμημάτων και άλλα αναγνωρισμένα αριστουργήματα
Ένας από τους πιο γνωστούς και πολύτιμους θησαυρούς του μουσείου, το Dresden Green Diamond, έχει δοθεί επί του παρόντος μαζί με άλλα πολύτιμα κομμάτια στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη για μια έκθεση.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σαξονίας, Roland Wöller, δήλωσε: “Αυτή είναι μια πικρή μέρα για την πολιτιστική κληρονομιά της Σαξονίας. Οι κλέφτες έκλεψαν πολιτιστικούς θησαυρούς ανυπολόγιστης αξίας που δεν είναι μόνο η υλική αξία τους αλλά και η άυλη αξία για το κράτος της Σαξονίας, το οποίο είναι αδύνατο να εκτιμηθεί”.
Ο κ. Wöller δήλωσε ότι η αστυνομία είχε ήδη δημιουργήσει μια ειδική ομάδα ερευνητών για να συνεχιστεί η υπόθεση. “Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια όχι μόνο για να επιστρέψουμε τους πολιτιστικούς θησαυρούς αλλά για να συλλάβουμε τους δράστες”, δήλωσε.

dresden museum 7

Οι κορυφαίοι διεθνείς εμπειρογνώμονες κλοπής εικάζουν για τα κίνητρα των κλεφτών
Ο Ολλανδός “ιδιωτικός αστυνομικός τέχνης” Arthur Brand, ο οποίος έκανε πρωτοσέλιδα νωρίτερα αυτό το μήνα μετά την αποκάλυψη ενός χρυσού δακτυλίου που έχασε εδώ και πολύ καιρό και το οποίο ανήκε στον συγγραφέα Oscar Wilde, δήλωσε ότι τα αντικείμενα ενδέχεται να έχουν κλαπεί από ανθρώπους που ελπίζουν να τα πουλήσουν, υπάρχει όμως πολύ μικρή ελπίδα για αυτό.
“Αλλά το δεύτερο και χειρότερο σενάριο θα είναι οι επαγγελματίες ληστές να θέλουν απλώς τα αντικείμενα για την υλική τους αξία, το λιωμένο χρυσό ή το ασήμι, και θα αφαιρέσουν τα διαμάντια τα οποία και θα τα πουλήσουν χωριστά”, δήλωσε στην Der Spiegel. “Αλλά μόλις τα έργα καταστραφούν, φυσικά χάνονται για πάντα”.
Ο Bernhard Pacher, διευθυντής του κέντρου πλειστηριασμών τέχνης της Hermann Historica, δήλωσε στη Bild ότι εάν τα κλεμμένα αντικείμενα είχαν αξία ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, όπως εκτιμάται αρχικά από την αστυνομία, “ακόμα και όταν διαλύονται και λειωθούν, μπορούν να παραδώσουν 100 με 200 εκατομμύρια ευρώ, το οποία εξακολουθούν να είναι ένα καλό κίνητρο για τους κλέφτες”.
Η Ackermann δήλωσε ότι η ασφάλεια στις κρατικές συλλογές θα υποβληθεί τώρα σε μια πιο λεπτομερή ανασκόπηση ύστερα από αυτό που φαίνεται να ήταν μια αρκετά σχολαστικά προγραμματισμένη ληστεία.
“Ένα περιστατικό όπως αυτό δημιουργεί φυσικά το ερώτημα για το τι μπορεί να βελτιωθεί, ή τι μπορεί να γίνει διαφορετικά στο μέλλον”, ανέφερε. “Αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρχει 100% ασφάλεια”.

dresden museum 8

Η συγκεκριμένη κλοπή, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ληστεία στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια, μετά από την κλοπή ενός χρυσού νομίσματος 100kg και 24 καρατιών από το Μουσείο Bode του Βερολίνου το 2017.