Image
Image
Image
Image

Ναι στην καλοκαιρινή σεζόν, αλλά υπάρχει και η χειμερινή περίοδος

Μια ακόμη καλοκαιρινή περίοδος έφτασε στο τέλος της. Ήταν η πρώτη μετά-covid σεζόν, η οποία σημείωσε ρεκόρ προσέλευσης επισκεπτών, ενώ οι πιο διάσημοι προορισμοί της χώρας μας συνεχίζουν να είναι ανοικτοί και να υποδέχονται τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Τα επίσημα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν αύξηση των εισπράξεων από την τουριστική βιομηχανία που ξεπερνάει το 200% σε σχέση με το 2021.
Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για μια εξαιρετική σεζόν, κατά την οποία ο κλάδος της αργυροχρυσοχοΐας πήρε επιτέλους μια καλή “ανάσα”. Και ναι, μιλάω για μία αναπνοή καθώς έχουμε ακόμα μπροστά μας τη χειμωνιάτικη περίοδο με αποκορύφωμα τα Χριστούγεννα, η οποία είναι η συνέχεια και δεν πρέπει να επαναπαυτούμε και να σταματήσουμε. Αντιθέτως, καλό θα ήταν να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται.
Σίγουρα υπάρχει για την κάθε επιχείρηση κάτι που θα μπορούσε να κάνει για να μπορέσει να προσελκύσει περισσότερους πελάτες στο κατάστημα της, και αυτό που χρειάζεται είναι να ανακαλύψει τι θα ήταν αυτό.
Νομίζω ότι τα πάντα ξεκινούν από την επιθυμία για αναζήτηση, για ενημέρωση και όχι με τον καθησυχασμό. Και ακριβώς εκεί κατά τη γνώμη μου είναι η προσωπική ευθύνη όλων μας.
Αντικειμενικά, για ολόκληρο τον κόσμο, ένα εξαιρετικό σημείο αναφοράς είναι οι κλαδικές εκθέσεις. Σε αυτές αντανακλάται το αποτέλεσμα της προσπάθειας των εκθετών να παρουσιάσουν νέα σχέδια και νέες ιδέες, για τα οποία οι επισκέπτες ενημερώνονται έχοντας τη δυνατότητα να προετοιμαστούν για την επερχόμενη περίοδο.
Με θλίβει το γεγονός ότι οι “χειμερινές” εκθέσεις μας στερούνται συγκριτικά με τις άλλες, τόσο τη συμμετοχή των εκθετών όσο και την προσέλευση των επισκεπτών.
Φταίει η οικονομική κρίση; φταίνε τα συλλογικά όργανα; οι ίδιοι οι εκθέτες; οι οργανωτικές εταιρείες; ή οι επισκέπτες μήπως; μήπως φταίμε εμείς (τα περιοδικά του κλάδου);
Το πιθανότερο είναι ότι όλοι έχουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί και κάποια στιγμή θα πρέπει να το αναλάβουμε, εάν δεν θέλουμε να λέμε ότι η αργυροχρυσοχοΐα είναι πλέον εποχιακή εργασία.

Ο εκδότης
Τάσος Σπανούδης