Image
Image
Image
Image

Στη καρδιά του καλοκαιριού και με την κλιματική αλλαγή να χτυπάει δυνατά την πόρτα μας

Ολόκληρη η Ευρώπη αντιμέτωπη ίσως με μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, καλείται να σταθεί άξια και ικανή για το ύψος των περιστάσεων.
Από τη μία ο πλανήτης “φωνάζει” όσο πιο δυνατά μπορεί ότι πρέπει να αρχίσουμε να παίρνουμε επιτέλους σοβαρά μέτρα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην κλιματική αλλαγή, και από την άλλη κλιμακώνεται ένας πόλεμος για την ενέργεια.
Δεν είμαι σε θέση να κατανοήσω απόλυτα τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος, και ακόμη περισσότερο το γιατί δεν τελειώνει. Όμως όποια και εάν είναι τα κίνητρα - μάλλον όσο τεράστια και εάν είναι τα οικονομικά οφέλη - που υπάρχουν πίσω από όλο αυτό, συνεχίζει να ισχύει ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να κάνεις έναν πόλεμο. Εκτός εάν δεν σε ενδιαφέρουν καθόλου οι ανθρώπινες ψυχές, οπότε σταματάει και η όποια συζήτηση.
Εν τούτοις, παρόλο που αυτή τη στιγμή φαίνεται να πληρώνουν αυτή την κρίση ακριβότερα οι ευρωπαίοι πολίτες, παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία να αρχίσουμε επιτέλους να λειτουργούμε σαν μια ένωση η οποία αναζητά λύση για όλους και όχι σαν ανταγωνιστές. Μην ξεχνάμε ότι η παλίρροια σηκώνει όλες τις βάρκες και όχι μερικές.
Ένα ξεκάθαρο μήνυμα που θα έπρεπε να έχουν αρχίσει οι ηγέτες αυτής της ηπείρου να διατυμπανίζουν είναι το “θα βγούμε πιο δυνατοί και από αυτή την κρίση”, και όχι να μιλάνε για δύσκολο χειμώνα με συσσίτια.

Για όλους εμάς που ζούμε στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου, με τις πιο καθαρές θάλασσες, με αισιόδοξη νοοτροπία και με την πίστη μας στον άνθρωπο …

… Θα έχουμε να θυμόμαστε και αυτό.

Ο εκδότης
Τάσος Σπανούδης