Image
Image
Image
Image

Η ελληνική κοσμηματοποιία αναζητά εναγωνίως «οξυγόνο»

Η εγχώρια αγορά κοσμήματος συνεχίζει να περιδινείται στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, περίπου εννιά χρόνια μετά την υπαγωγή μας υπό καθεστώς μνημονίων και εξωτερικής εποπτείας. Όλα αυτά τα χρόνια οδήγησαν πολλούς επαγγελματίες με πολύχρονη διαδρομή στο επάγγελμα σε οικονομική δυσπραγία, σε αναδουλειές, σε λουκέτα, αλλάζοντας την ανθρωπογεωγραφία ενός από τα πιο ιστορικά επαγγέλματα στην Ελλάδα.
Στην αρχή της περιόδου αυτής, κάποιοι έλεγαν ότι οι θυσίες γρήγορα θα φέρουν αλλαγή της κατάστασης. Δυστυχώς όμως οι «θυσίες» παραμένουν αλλά η κατάσταση δεν αλλάζει.
Η ελληνική κοσμηματοποιία αναζητά εναγωνίως «οξυγόνο» ασφυκτιώντας σε έναν κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που μαστίζεται από τη συνεχιζόμενη κρίση.
Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσουν τα μέτρα λιτότητας και φορομπηξίας, αλλά η αλήθεια είναι πως οι έλληνες καταναλωτές πλέον δεν έχουν για τις βασικές τους ανάγκες διαβίωσης, πόσο μάλλον για την αγορά κοσμημάτων και άλλων αξεσουάρ μόδας.
Ωστόσο, τι μπορεί να κάνει μια ελληνική επιχείρηση κοσμηματοποιίας; Να το βάλει κάτω; Να σκεφτεί την… μετακόμιση στο εξωτερικό;
Κατά τη γνώμη μας, αυτό που ανακύπτει είναι η απουσία των πιο ζωντανών επιχειρήσεων κοσμήματος και ρολογιού από το προσκήνιο του μάρκετινγκ. Έχει περιοριστεί υπερβολικά όλα αυτά τα χρόνια η παρουσία, η διαφήμιση στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα περιοδικά, τόσο του ελληνικού κοσμήματος όσο και του ρολογιού. Αυτή η τακτική όμως αποδεικνύεται ότι δίνει χώρο σε άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα, που περιορίζουν την επιλογή ενός όμορφου δακτυλιδιού ή ενός κομψού ρολογιού...
Ευτυχώς, ωστόσο που ο κλάδος μας έχει ένα μεγάλο, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. «Αναπνέει», ιδίως τα τελευταία «πέτρινα χρόνια», μέσα από την τουριστική αγορά της χώρα μας. Πολλά καταστήματα λειτουργούν με επιτυχία σε τουριστικές περιοχές της νησιωτικής, και όχι μόνο, Ελλάδας. Μεγάλος αριθμός εργαστηρίων χρυσοχοΐας και αργυροχοΐας βρίσκουν δρόμους να διοχετεύσουν τις πολύτιμες δημιουργίες τους σε κοσμηματοπωλεία που δραστηριοποιούνται σε «ζωντανές» αγορές, ανάμεσα σε χιλιάδες τουρίστες, που «διψούν» να γνωρίσουν από κοντά τα μοναδικά ελληνικά χειροποίητα κοσμήματα.
Επιπλέον, η «Ελλήνων Κόσμημα», η μεγαλύτερη διεθνής έκθεση κοσμήματος στην Ελλάδα, όπως δείχνει και η μέχρι τώρα πορεία της τα τελευταία χρόνια, με τη διαρκή άνοδο σε επισκεψιμότητα, εκθέτες και εκθεσιακή επιφάνεια, μπορεί να αποτελέσει ένα εφαλτήριο για μια θετική χρονιά για το ελληνικό κόσμημα. Αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής παραγωγής αλλά και της πρωτοτυπίας στη σχεδιαστική σύλληψη, αναζωογονώντας τις επαφές και τις συνεργασίας ελλήνων παραγωγών με τις αγορές του εξωτερικού, και δίνοντας νέο πνοή και αισιοδοξία, για τις ημέρες της «άνοιξης» που όλοι ελπίζουμε ότι θα έρθει από «αύριο»…

Ο εκδότης
Τάσος Σπανούδης