Image
Image
Image
Image

ΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΜΕ RED DOT 2014

Καινοτομία, λειτουργικότητα και κομψότητα «κέρδισαν» τους κριτές

Επιμέλεια: Δημήτρης Σταμούλης

Ρολόγια με εντυπωσιακό design, καινοτόμα τεχνολογία και μοναδική λειτουργικότητα και κοσμήματα με πρωτότυπα σχέδια και υλικά κέρδισαν για άλλη μια χρονιά την εμπιστοσύνη της κριτικής επιτροπής στα "red dot design award 2014", η οποία απένειμε τα φετινά της βραβεία στα καλύτερα υποβληθέντα προϊόντα ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα υποψήφια στις 31 από φέτος συνολικά κατηγορίες προϊόντων του διαγωνισμού.
O red dot design award είναι ένας από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς design παγκοσμίως. Αποδίδεται κάθε χρόνο από το 1955 από το Design Zentrum Nordrhein Westfalen σε προϊόντα που εντυπωσιάζουν για το φιλόδοξο και πρωτοποριακό design τους. Η κριτική επιτροπή τα αξιολογεί με βάση την πρωτοπορία, τις λειτουργίες, την ποιότητα, την εργονομία και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον. Φέτος, οι 37 διεθνείς εμπειρογνώμονες που αποτέλεσαν την κριτική επιτροπή έπρεπε να αξιολογήσουν 6.800 προϊόντα από 75 χώρες. Όπως συμβαίνει συνήθως, η δοκιμή και η αξιολόγηση των προϊόντων πραγματοποιήθηκε στο Έσσεν, της Γερμανίας. Τα κορυφαία προϊόντα στην κατηγορία των φωτιστικών σας παρουσιάζουμε στο πλαίσιο του αφιερώματός μας.

3D-Time Modern Watch

diagonismos1

Το ρολόι χειρός 3D-Time Modern Watch έχει κατασκευαστεί από την κινεζική εταιρεία Shenzhen Fiyta Holdings Ltd (www.fiyta.com.cn) και έχει βασιστεί σε σχέδια που έχουν δημιουργηθεί εσωτερικά στην εταιρεία. Η λειτουργική καινοτομία αυτού του ρολογιού αποτελεί τομή σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο δείχνουν την ώρα τα άλλα ρολόγια, καθώς το  3D-Time Modern Watch δείχνει την ώρα όχι μόνο από το μπροστινό καντράν, αλλά και από την πίσω όψη της κάσας και μάλιστα οι χρήστες δεν χρειάζεται να γυρίσουν ανάποδα το ρολόι. Αυτό είναι που καθιστά το συγκεκριμένο μοντέλο τόσο διαφορετικό και ασυνήθιστο σε σχέση με όλα τα άλλα ρολόγια που έχουμε υπόψη μας.
Η ξεχωριστή του εμφάνιση –κάσα με διάμετρο 45 mm και πάχος 13.9 mm- το καθιστούν κατάλληλο για κάθε καρπό. Πρόκειται για ένα προϊόν που συνδυάζει την υψηλή καλλιτεχνική κατασκευή με την λειτουργικότητα και την αίσθηση του μέλλοντος και της τεχνολογίας.

artetempus®

diagonismos2

Το ρολόι τοίχο artetempus® έχει κατασκευαστεί από την γερμανική εταιρεία Sigel GmbH (www.sigel.de) με σχεδιασμό της γερμανικής εταιρείας ipdd GmbH & Co. KG (www.ipdd.com).
Το artetempus δεν δείχνει μόνο την ώρα, αλλά επίσης λειτουργεί στο χώρο και ως στοιχείο διακόσμησης και ποιοτικού design. Συνδυάζει τόσο την αισθητική όσο και τη λειτουργικότητα.
Πολύ όμορφα αλλά και ξεχωριστά για τις μινιμαλιστικές τους λεπτομέρειες και τα υλικά που συνδυάζουν με μεγάλη αποτελεσματικότητα, οι εξωτερικοί δείκτες σηματοδοτούν την εξαιρετική ποιότητα της κατασκευής.

Hearing Clip

diagonismos3

Τα πρωτότυπα ακουστικά βαρηκοΐας Hearing Clip της γερμανικής εταιρείας Sandra Coym, (www.sandracoym.de) συνδυάζουν την ανεπτυγμένη τεχνολογία βοήθειας σε άτομα που έχουν εξασθενημένη ακοή, με την υψηλή αισθητική της χειροποίητης τέχνης της κοσμηματοποιίας. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά καινοτόμο συνδυασμό. Η χρυσή ή ασημένια πλεκτή επιφάνεια αυτών των κομψών σκουλαρικιών διασφαλίζουν την βέλτιστη δυνατή ποιότητα ήχου στον χρήστη των Hearing Clips. Το «μυστικό» βρίσκεται στο γεγονός ότι η φόρμα ακολουθεί αυστηρά τη λειτουργία και τις διαστάσεις της υψηλής τεχνολογίας των ακουστικών βαρηκοΐας.

Masterpiece Mystery

diagonismos4

Το ρολόι χειρός Masterpiece Mystery αποτελεί προϊόν της γερμανικής εταιρείας Maurice Lacroix SA (www.mauricelacroix.com) και βασίζεται σε σχέδια των Michel Vermot και Sandro Reginelli της εταιρείας.
Τα ρολόγια της Maurice Lacroix προσελκύουν πολλούς οπαδούς με την ποιότητά τους. Τα μηχανικά ρολόγια της συλλογής Masterpiece Collection, που λανσαρίστηκαν το 1990, επανειλημμένως έχουν εκπλήξει την αγορά με τις νέες σχεδιαστικές λεπτομέρειές τους. Στο «χαρακτήρα» του, το Masterpiece Mystery ακολουθεί απρόσκοπτα τα βήματα αυτής της συλλογής.
Πέρα από τα εύκολα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά του brand, όπως η εντυπωσιακή skeleton εμφάνιση –δηλαδή η εμφάνιση του μηχανισμού του ρολογιού στο καντράν- εντυπωσιάζει και ο «μυστηριώδης» δείκτης δευτερολέπτων. Καθοδηγούμενος από έναν δυνατό και αξιόπιστο μηχανισμό που λειτουργεί αυτοκουρδιζόμενος, ο δείκτης δευτερολέπτων σηματοδοτεί μια γραμμική ανάγνωση της ώρας σε εναλλασσόμενους οριζόντιους και κάθετους κύκλους. Η κατεύθυνση εμφανίζεται να αλλάζει κάθε 15 δευτερόλεπτα. Οι χρήστες εντυπωσιάζονται και εντυπωσιάζουν τους φίλους τους με την λειτουργία αυτή του μηχανισμού. Πρόκειται βέβαια για το αποτέλεσμα μιας οπτικής ψευδαίσθησης που προκαλείται από το ροδαλό ή μπλε χρώμα του δείκτη, ο οποίος φαίνεται να περιστρέφεται χωρίς βάρος γύρω από τον άξονά του. Το χρώμα μπλε ή το ρόδιο (μέταλλο της ομάδας του λευκόχρυσου που ελαφρώς ροδίζει) που καλύπτει τον δείκτη δείχνει επίσης την ώρα «2», ενώ στον υπόλοιπο χρόνο το καντράν επιτρέπει στους χρήστες να δουν μέσα στο μηχανισμό χάρη στον skeleton σχεδιασμό του καντράν.
Το Masterpiece Mystery προσφέρεται σε δύο σειρές που περιορίζονται στα 125 κομμάτια η καθεμιά ενώ φέρουν επίστρωση είτε από ρόδιο είτε από ρουθένιο.
Τέλος, ο χρήστης μπορεί να δει τη λειτουργία του μηχανισμού του ρολογιού και από την πίσω όψη του καντράν που επίσης είναι διάφανη, καθώς προστατεύεται από κρύσταλλο ζαφειριού.

Pontos S Diver

diagonismos5

Το Pontor S Diver είναι ένα ακόμα ρολόι που διακρίθηκε από την γερμανική ωρολογοποιία Maurice Lacroix SA, σε σχέδια του Sandro Reginelli. To Pontos S Diver είναι αδιάβροχο στο νερό σε βάθος έως και 600 μέτρων.
Όπως θα περίμενε κανείς από ένα επαγγελματικό καταδυτικό ρολόι, είναι εξοπλισμένο με μία αυτόματη βαλβίδα διαφυγής ηλίου. Το περίβλημα από ανοξείδωτο ατσάλι της κάσας του ρολογιού έχει διάμετρο 43 mm. Το μαύρο καντράν είναι εξοπλισμένο με στεφάνη που φέρει επίστρωση του υλικού Superluminova, όπως επίσης οι δείκτες της ώρας. Επιπλέον, οι δείκτες λεπτών και δευτερολέπτων σκιαγραφούνται σε κόκκινο χρώμα. Τέλος το ρολόι αυτό διαθέτει και ένδειξη ημερομηνίας. Το Pontor S Diver λειτουργεί με αυτοκουρδιζόμενο μηχανισμό που του εξασφαλίζει απόθεμα ενέργειας 38 ωρών.

Lambda Weißgold

diagonismos6

Το ρολόι χειρός Lambda Weißgold κατασκευάστηκε από την γερμανική ωρολογοποιία NOMOS Glashütte/SA, (www.nomos-glashuette.com) σε σχέδια της επίσης γερμανικής εταιρείας Berlinerblau GmbH, του Michael Paul, της ελβετικής εταιρείας Studio Hannes Wettstein AG, και της γερμανικής Axel Kufus Werkstudio.

diagonismos7

Το Lambda συνδυάζει τις υψηλότερες δυνατότητες της τεχνολογίας στην ωρολογοποιία με το εκλεπτυσμένο σχεδιασμό. Η εμφάνισή του κυριαρχείται από την κομψή διακόσμηση των κρυστάλλων ζαφειριού, ενώ η κάσα του περικλείεται από ένα δακτυλίδι από λευκό χρυσό. Η λειτουργία των όμορφων δεικτών του ρολογιού που είναι φτιαγμένοι από μπλε ατσάλι παραπέμπει σε κινητική γλυπτική. Πέρα από τους δείκτες της ώρας, των λεπτών και των δευτερολέπτων, υπάρχει ένας επιπλέον δείκτης που δείχνει το επίπεδο της αυτονομίας ενέργειας του ρολογιού, η οποία στο ζενίθ της ανέρχεται σε 84 ώρες.

Jacob Jensen Curve Series

diagonismos8

Το ρολόι χειρός Jacob Jensen Curve Series κατασκευάστηκε από την ολλανδική ωρολογοποιία S. Weisz Uurwerken BV (www.weiszwatches.com) σε σχέδια της δανέζικης εταιρείας Jacob Jensen Design. To Curve είναι ένα μοντέρνο Unisex ρολόι. Η κάσα διαμέτρου 38 mm δεν συνδέεται με το λουράκι με το συνήθη τρόπο, παρά περισσότερο «διολισθαίνει» πάνω του. Αυτή η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας διαφόρων συνδυασμών ανάμεσα στην κάσα του ρολογιού και στο λουράκι της επιλογής.  Η οργανική φόρμα του ρολογιού υπογραμμίζεται από το απαλά καμπυλωμένο κρύσταλλο του καντράν, καθώς και τον συνδυασμό της στιλβωμένης στεφάνης έναντι της ματ κάσας. Ο μηχανισμός quartz δείχνει την ώρα μέσω ενός μεγάλου κόκκινου δείκτη, ενώ το περιστρεφόμενο καντράν δείχνει τα λεπτά καθώς διέρχεται από σταθερή πράσινη ένδειξη.

Niessing Topia

diagonismos9

Τα σκουλαρίκια και το κρεμαστό κόσμημα Niessing Topia κατασκευάστηκαν από την γερμανική κοσμηματοποιία Niessing Manufaktur GmbH & Co. KG (www.niessing.com) σε σχέδια της Nina Georgia Friesleben.
Από αμνημονεύτων χρόνων, τα πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός και η πλατίνα, χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία κοσμημάτων χάρη στις ιδιαίτερες ιδιότητές τους. Ο σχεδιασμός του Niessing Τopia εμπνεύστηκε από την εκφραστική δύναμη των φυσικών τοπίων. Αυτό συνοδεύτηκε από το ερώτημα κατά πόσο θα ήταν δυνατόν να αποκτήσουν αυτά τα μέταλλα έναν ποικίλο αριθμό στοιβάδων και βάθος.
Η διαδικασία σχεδιασμού άρχισε με την αισθητική που προσιδιάζει σε ένα διπλωμένο χαρτί και την επιθυμία του σχεδιαστή να μιμηθεί αυτές τις διπλώσεις με την παραγωγή λεπτών, αναδιπλούμενων φύλλων χρυσού και πλατίνας. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω μιας καινοτόμου διαδικασίας laser που επιτρέπει τη χάραξη λεπτών γραμμών πάνω σε φύλλα χρυσού και πλατίνας.
Η διαδικασία λέιζερ αρχικά καθορίζει τις πτυχώσεις. Στη συνέχεια, με ένα πολύ ελαφρύ άγγιγμα, το πολύτιμο μέταλλο μπορεί να επεξεργαστεί και να λάβει τρισδιάστατο σχήμα. Με κάθε πτυχή, τα μεγάλα φύλλα κερδίζουν σε σταθερότητα. Αυτή η λεπτή προσέγγιση είναι το «μυστικό» που βρίσκεται πίσω από την εκπληκτική εμφάνιση του Niessing Topia. Οι πτυχώσεις που έχουν αυτά τα κοσμήματα τους προσφέρουν μια εξαιρετικά απαλή υφή. Ο χρυσός και η πλατίνα λάμπουν με εκπληκτικές αποχρώσεις των χρωμάτων και δημιουργούν μια εντυπωσιακή αλληλεπίδραση συνδυάζοντας το φως και τη σκιά.