Image
Image
Image
Image

«Πληθύνεστε σαν κουνέλια»

Αυτό είναι το slogan για τα κοσμήματα του Artur Dabrowski

artur dabrowski 1

artur dabrowski 2

Ο Artur Dabrowski είναι αρχιτέκτονας. Η βάση του είναι το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Έχει και ένα εργαστήριο κοσμημάτων τρισδιάστατης εκτύπωσης (δαχτυλίδια, μανικετόκουμπα, κολιέ, βραχιόλια).

artur dabrowski 3

artur dabrowski 4

«Παρότι επεκτείνω τη σειρά με πιο αρχιτεκτονικής έμπνευσης κομμάτια, χρησιμοποιώ τα κουνέλια ως χαρακτήρες σ’ αυτήν την “ανοιχτή” ιστορία» εξηγεί ο Dabrowski για τη σειρά κοσμημάτων «Πληθύνεστε σαν κουνέλια». «Πάντα, όλοι ρωτούν “γιατί κουνέλια;”

artur dabrowski 5

artur dabrowski 6

Άρχισα να ζωγραφίζω κουνέλια, στο σχολείο, στο περιθώριο των τετραδίων μου και τα προσωποποιούσα για να εκφράσω τις συναισθηματικές καταστάσεις μου. Πιστεύω ότι η εικόνα του προσωποποιημένου κουνελιού είναι παιχνιδιάρικη: το κουνέλι είναι χαριτωμένο, πηδοβολάει εδώ κι εκεί, τρώει, γεννάει … και ζει με αθωότητα σ’ αυτόν τον κόσμο».

artur dabrowski 7

Στις σειρές του, αρχιτεκτονικής έμπνευσης, ο Artur περιλαμβάνει αρχέτυπα που για τον ίδιο έχουν προσωπική σημασία και αξία: «Στη σχολή αρχιτεκτονικής, εμμονή μου ήταν η τούβλινες γέφυρες.

artur dabrowski 8

Υπάρχει κάτι απτό και, ταυτόχρονα, νοσταλγικό που τους δίνει και διαχρονική λειτουργία και διαχρονική σημασία. Μεγάλωσα στο Μπρούκλιν, σε διαμέρισμα με τούβλινη πρόσοψη και, κατά συνέπεια, συνέδεσα τον τούβλινο τοίχο με καταφύγιο του εσωστρεφούς εαυτού μου, στα παιδικάτα μου. Η καμάρα είναι μια μεταφορική πύλη μέσα απ’ την οποία θα μπορούσα να στρίψω στη γωνία, ν’ ανοιχτώ και να εκφραστώ, παραμένοντας υπερήφανος για την εσωστρέφειά μου».

artur dabrowski 9