Image
Image
Image
Image

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ ΤΩΝ CAMEO JEWELLERY

Μετά από αιώνες ιστορίας, η τέχνη του Cameo κερδίζει τα βλέμματα

taseis 9

Όταν στο κόκκινο χαλί η βασίλισσα Cate Blanchett βγήκε πρόσφατα από την πρεμιέρα Joker στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ήταν τα σκουλαρίκια της που έπιασαν την προσοχή όλων. Η ηθοποιός φορούσε ένα ζευγάρι εντυπωσιακών, χειροποίητων Cameo βασισμένων στη συλλογισμένη, αυτοπροσωπογραφία του Αμερικανού καλλιτέχνη Cindy Sherman. Τα σκουλαρίκια περιορισμένης έκδοσης δημιουργήθηκαν από τη LizWorks, μια πλατφόρμα που συνεργάζεται με μερικούς από τους κορυφαίους σύγχρονους καλλιτέχνες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής Cameo Sherman και της συναδέλφου της Catherine Opie. “Λατρεύω τα παραδοσιακά πράγματα και τα εκσυγχρονίζω για να τους δώσω μια νέα διάσταση και μια νέα φωνή”, λέει ο ιδρυτής της Liz Swig με έδρα τη Νέα Υόρκη.

taseis 10

Η συλλογή που ξεκινά για πρώτη φορά στην αγορά Dover Street Market στο Λονδίνο την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου είναι μόνο ένα σημάδι ότι η αρχαία παράδοση της καμεοποιίας απολαμβάνει ανανεωμένη εκτίμηση. Λιγότερο από ένα μίλι μακριά από την αγορά του δρόμου Dover στο St James ‘βρίσκεται η Wartski, ένας από τους κορυφαίους εμπόρους κοσμημάτων αντίκες του Λονδίνου. Multum in Parvo, η ασημένια έκθεση των αρχαίων και χαραγμένων πολύτιμων λίθων και Cameo ανοίγει στο κοινό την Τρίτη 1 Οκτωβρίου. Αυτά τα μικροσκοπικά, στο χέρι χαραγμένα έργα τέχνης έχουν βραβευθεί από τα δικαιώματα και την αρχοντιά από την αρχαιότητα, λέει ο σκηνοθέτης Thomas Holman.

taseis 11

taseis 12

“Για πολλά χρόνια, τα Cameo είχαν θεωρηθεί μάλλον ντεμοντέ. Θεωρούνταν ότι είναι το απόθεμα των μεγάλων θείων και των συμβόλων του βικτοριανού kitsch”, εξηγεί “Βλέπουμε όμως μια ξεχωριστή αναγέννηση στην εκτίμηση του Cameo, καθώς οι άνθρωποι κατανοούν καλύτερα την αρχαιότητα αυτής της μορφής τέχνης και τις τεράστιες δεξιότητες που απαιτούνται για να τα δημιουργήσουν”.

taseis 13

Για γενιές, οι κάμερες αποτιμήθηκαν ως έργα γλυπτικής σε μικρογραφία, σκαλισμένα σε πολύτιμα και όμορφα υλικά. Οι προστάτες αυτών των καλλιτεχνών ήταν αυτοκράτορες, βασιλιάδες και πρίγκιπες από την αρχαία Ελλάδα έως την Αναγέννηση μέχρι τον 18ο αιώνα.

taseis 14

taseis 15

Η Sophie Jackson, συνώνυμη αντιπρόσωπος του Λονδίνου Symbolic και Chase, λέει ότι η έκκλησή τους έγκειται στο γεγονός ότι “είναι αυτά τα μικρά παράθυρα του μυστηρίου και του συμβολισμού, μαθαίνω κάτι καινούργιο κάθε φορά και έχω ανακαλύψει την ανταμοιβή που πραγματικά υπάρχει όταν διαθέτετε χρόνο για να εξετάσετε κάθε λεπτομέρεια τους”.

taseis 16

taseis 17

Και δεν είναι απλώς μια αναζήτηση παλαιών κοσμημάτων. Κορυφαία σύγχρονα κοσμηματοπωλεία έχουν ενσωματώσει αντίκες χαραγμένα σε πολύτιμους λίθους στα σχέδιά τους. Ο βασιλιάς του Μονάχου Hemmerle ανακάλυψε ένα νεοκλασικό Cameo που απεικονίζει τον βασιλιά Γεώργιο Β ‘, ο οποίος κυβέρνησε τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία κατά τον 18ο αιώνα, καθώς επίσης και ως πρίγκιπας εκλογέας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Έχει ενσωματώσει τα χαραγμένα πετράδια σε ένα από τα μεγαλοπρεπή του μενταγιόν με πλαίσιο χάλκινων και κίτρινων διαμαντιών.

taseis 18

Ο Marc Auclert, διακοσμητικός ιστορικός τέχνης στο Παρίσι, εν τω μεταξύ αναζωογονεί ένα σπασμένο Cameo δημιουργώντας σκουλαρίκια που χρησιμοποιούν χρυσό για να ανακατασκευάσουν το μισό που λείπει για μοναδικό εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Αφιερώνουν αμέσως την αρχική χάραξη και του επιτρέπουν να γίνει κάτι εντελώς σύγχρονο. Ο Auclert πιστεύει ότι είναι καιρός να αναδειχθούν εκ νέου αυτά τα μικροσκοπικά αριστουργήματα. Δεν είναι, λέει “με τη μόδα” για όλους, αλλά “με γούστο” για τους απαιτητικούς γνωστούς”.